Ухвала
від 29.06.2022 по справі 924/217/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


УХВАЛА

м. Хмельницький

30 червня 2022 р. Справа № 924/217/22

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Кочергіної В.О., при секретарі судового засідання Крупській В.В., розглянувши матеріали справи

за позовом Релігійної організації "Релігійна громада Свято-Покровської парафії села Сутківці Ярмолинецького району Хмельницької єпархії Української Православної Церкви" с. Сутківці Хмельницького району Хмельницької області

до Ярмолинецької селищної ради смт. Ярмолинці Хмельницького району Хмельницької області

про скасування рішення №76 Двадцятої сесії Ярмолинецької селищної ради VIII скликання від 22 лютого 2022року "Про взяття на облік безхазяйну річ - нежитлові будівлі, на території села Сутківці" в частині взяття на облік безхазяйної речі - нежитлової будівлі Церкви - фортеці XV-XVI ст., за адресою: Україна, Хмельницька область, Хмельницький район, с. Сутківці, вул. Соборна, 18 та реєстрації в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно нежитлової будівлі Церкви - фортеці XV-XVI ст., як безхазяйне нерухоме майно

За участю представників учасників справи:

від позивача: Пасічник Я.С. згідно Ордера Серія №0018867 від 16.05.2022р.

від відповідача: не з`явився

З оголошенням перерви в підготовчому засіданні 13.06.2022р.

З оголошенням перерви в межах дня.

Відповідно до статті 233 Господарського процесуального кодексу України ухвала у даній справі прийнята у нарадчій кімнаті за результатами оцінки доказів, поданих сторонами.

30.06.2022р. в підготовчому засіданні оголошено вступну і резолютивну частини ухвали відповідно до ст. 240 ГПК України.

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Господарського суду Хмельницької області перебуває справа за позовом Релігійної організації "Релігійна громада Свято-Покровської парафії села Сутківці Ярмолинецького району Хмельницької єпархії Української Православної Церкви" с. Сутківці Хмельницького району Хмельницької області до Ярмолинецької селищної ради смт. Ярмолинці Хмельницького району Хмельницької області про скасування рішення №76 Двадцятої сесії Ярмолинецької селищної ради VIII скликання від 22 лютого 2022року "Про взяття на облік безхазяйну річ - нежитлові будівлі, на території села Сутківці" в частині взяття на облік безхазяйної речі - нежитлової будівлі Церкви - фортеці XV-XVI ст., за адресою: Україна, Хмельницька область, Хмельницький район, с. Сутківці, вул. Соборна, 18 та реєстрації в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно нежитлової будівлі Церкви - фортеці XV-XVI ст., як безхазяйне нерухоме майно.

В підготовчому засіданні 13.06.2022р. судом постановлено ухвали з занесенням до протоколу судового засідання про:

- відмову у задоволенні заяви РО "Свято-Покровська Парафія ПЦУ с. Сутківці Ярмолинецького району Хмельницької області" про вступ у розгляд справи в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача по причині відсутності у заявника статусу юридичної особи;

- продовження строку підготовчого провадження на 30 днів;

- оголошення перерви у підготовчому засіданні на 11:00год. 30.06.2022р.

29.06.2022р. на адресу суду через службу діловодства від представника відповідача надійшла заява (вх.№05-22/3307/22) про долучення до матеріалів справи додаткових доказів по справі. Адресовані до суду документи судом оглянуто та долучено до матеріалів справи.

29.06.2022р. від представника відповідача надійшло клопотання (вх.№05-22/3304/22) про розгляд справи без його участі.

29.06.2022р. на адресу суду через службу діловодства від Управління Хмельницької Єпархії Української Православної Церкви (Православна Церква України) м. Хмельницький надійшла заява (вх.№05-08/1226/22) про вступ у справу в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача. В обгрунтування поданої заяви заявник наголошує, що у разі реєстрації права комунальної власності Ярмолинецькою територіальною громадою на безхазяйне нерухоме майно, РО "Свято-Покровська Парафія ПЦУ с. Сутківці Ярмолинецького району Хмельницької області" зможе претендувати на набуття права користування приміщенням Свято-Покровської Церкви на законних підставах, на рівних умовах з РО "Свято-Покровської Парафії с. Сутківці УПЦ", дозволить мати вільний доступ вірян ПЦУ до церкви для задоволення своїх життєво необхідних потреб та безперешкодне проведення настоятелем Богослужінь у ній. У заяві заявник звертає увагу суду на те, що оскільки Релігійна організація "Свято-Покровська парафія ПЦУ с. Сутківці Ярмолинецького району Хмельницької області" не має статусу юридичної особи і підпорядковується Управлінню Хмельницької Єпархії Української Православної Церкви (Православна Церква України), заявником виступає саме Управління, яке зареєстроване як юридична особа.

30.06.2022р. представником позивача надіслано до суду відповідь на відзив (вх.№05-08/1236/22), в якій водночас просить суд поновити позивачу строк для подання відповіді на відзив та долучити її до матеріалів справи. У відповіді позивач зазначає про те, що позивач є правонаступником руської православної церкви у с. Сутківці Ярмолинецького (на той час) району Хмельницької області. За змістом статуту Релігійної громади, ухваленого парафіяльними зборами 10.09.1991р. (зі змінами від 16.10.1991), будівлі, споруди, зокрема, майно набуте парафією, передане державою, є власністю Парафії (п. 26). Статут зареєстровано рішенням виконавчого комітету Хмельницької обласної ради від 20.11.1991 №193, на підставі чого видано свідоцтво про реєстрацію статуту релігійної громади №365. В подальшому право власності на будівлю Покровської церкви - фортеці с. Сутківці не було зареєстровано в Державному реєстрі речових прав, оскільки законодавство, яке діяло на момент виникнення такого права власності, не передбачало обов`язкової його реєстрації. До відповіді додано додаткові докази в підтвердження викладених обставин, а також докази надсилання відповіді на адресу відповідача.

30.06.2022р. представником позивача подано до суду заяву (вх.№05-08/1239/22) про залучення до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Релігійну організацію "Управління Хмельницької Єпархії Української Православної Церкви" м. Хмельницький. В обгрунтування поданої заяви зазначає про те, що згідно з Статутом Управління Хмельницької єпархії Української Православної Церкви (зареєстрований Державним комітетом України у справах національностей та релігій, наказ №9 від 05.02.2008) єпархія складається з парафій. Позивач є неприбутковою організацією, первинним канонічним підрозділом Української православної Церкви та знаходиться в організаційному підпорядкуванні Хмельницької єпархії УПЦ.

В підготовчому засіданні 30.06.2022р. судом постановлено ухвалу з занесенням до протоколу судового засідання про продовження позивачу строк для подання відповіді на відзив та долучено відповідь до матеріалів справи.

Розглянувши подані до суду заяви вх.№05-08/1226/22 від 29.06.2022р. та вх.№05-08/1239/22 від 30.06.2022р. про залучення третіх осіб, проаналізувавши доводи зазначені у заявах, враховуючи зміст ст. 50 ГПК України та те, що рішення суду у справі може вплинути на права Релігійної організації "Управління Хмельницької Єпархії Української Православної Церкви" м. Хмельницький, а також Релігійної організації Управління Хмельницької Єпархії Української Православної Церкви (Православна Церква України) м. Хмельницький, суд вважає можливим задовольнити подані заяви та залучити вказані юридичні особи до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору.

Враховуючи необхідність виконання завдань підготовчого провадження, залучення до участі у розгляді справи третіх осіб, з метою дотримання процесуальних прав всіх учасників справи, рівності сторін перед законом і судом, змагальності, дотримання принципів диспозитивності та пропорційності, закріплених положеннями статей 7, 8, 13, 14, 15 ГПК України, суд вважає необхідним відкласти підготовче засідання на іншу дату та встановити строки для третіх осіб для подання заяв по суті справи відповідно до статті 80 та частини 2 статті 119 ГПК України.

Керуючись ст. ст. 4, 7, 8, 13, 14, 15, 51, 177, 181-183, 233-235, Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача:

- Релігійну організацію "Управління Хмельницької Єпархії Української Православної Церкви" (м. Хмельницький, вул. Володимирська, 113, код ЄДРПОУ 21326071).

2. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача:

- Релігійну організацію Управління Хмельницької Єпархії Української Православної Церкви (Православна Церква України) (м. Хмельницький, вул. Козача, 69, код ЄДРПОУ 23656594).

3. Відкласти підготовче засідання у справі №924/217/22 на 14:30год. 12 липня 2022 р., яке відбудеться в приміщенні Господарського суду Хмельницької області за адресою: м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1.

4. Зобов`язати позивача у справі протягом 3-х днів з дня отримання зазначеної ухвали направити на адреси третіх осіб копію позовної заяви з доданими до неї документами, докази про що подати в судове засідання.

5. Зобов`язати відповідача у справі протягом 3-х днів з дня отримання зазначеної ухвали направити на адреси третіх осіб копію відзиву на позов з додатками, докази про що подати в судове засідання.

6. Запропонувати третім особам та встановити п`ятиденний строк з дати отримання даної ухвали для надання пояснень по суті спірних правовідносин із врахуванням вимог ч. 3-7 ст. 165 ГПК. Надати суду докази направлення пояснень з доданими до них документами на адресу інших учасників справи.

7. Визначити явку представників учасників справи в підготовче засідання на їх розсуд.

8. Інформацію по справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: htth://km.arbitr.gov.ua.

Ухвала набрала законної сили з моменту її оголошення 30.06.2022р. та оскарженню не підлягає.

Повний текст складено та підписано 01.07.2022р.

Суддя В.О. Кочергіна

Виготовлено 6 примірників:

1-до справи (в паперовому),

2-позивачу Релігійна організація "Релігійна громада Свято-Покровської парафії села Сутківці Ярмолинецького району Хмельницької єпархії Української Православної Церкви" (на електр. Otec.Vladimir.555@gmail.com),

3-4- відповідачу Ярмолинецька селищна рада (на електр. info@yarmolynetska-gromada.gov.ua, в паперовому рек. з повідомленням про вручення 32100, смт. Ярмолинці, площа 600-річчя Ярмолинець, 1 Хмельницької області),

5-Релігійна організація Управління Хмельницької Єпархії Української Православної Церкви (Православна Церква України) (29025, м. Хмельницький, вул. Козача, 69 в паперовому рек. з повідомленням про вручення),

6-Релігійна організація "Управління Хмельницької Єпархії Української Православної Церкви" (29013, м. Хмельницький, вул. Володимирська, 113 в паперовому рек. з повідомленням про вручення).

Дата ухвалення рішення29.06.2022
Оприлюднено15.08.2022
Номер документу105034057
СудочинствоГосподарське
Сутьвзяття на облік безхазяйну річ - нежитлові будівлі, на території села Сутківці" в частині взяття на облік безхазяйної речі - нежитлової будівлі Церкви - фортеці ХV-ХVІ ст., за адресою: Україна, Хмельницька область, Хмельницький район, с. Сутківці, вул. Соборна, 18 та реєстрації в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно нежитлової будівлі Церкви - фортеці ХV-ХVІ ст., як безхазяйне нерухоме майно

Судовий реєстр по справі —924/217/22

Ухвала від 24.08.2022

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Кочергіна В.О.

Ухвала від 22.08.2022

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Кочергіна В.О.

Ухвала від 20.07.2022

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Кочергіна В.О.

Ухвала від 11.07.2022

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Кочергіна В.О.

Ухвала від 29.06.2022

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Кочергіна В.О.

Ухвала від 25.05.2022

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Кочергіна В.О.

Ухвала від 15.05.2022

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Кочергіна В.О.

Ухвала від 21.04.2022

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Кочергіна В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні