Ухвала
від 22.06.2022 по справі 756/4393/22
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

22.06.2022 Справа № 756/4393/22

Унікальний № 756/4393/22

Провадження №1-кс/756/862/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е МУ К Р А Ї Н И

22 червня 2022 року м. Київ

Слідчий суддя Оболонського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у закритому судовомузасіданні в залі суду в м. Києві клопотання слідчого Оболонського УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором Оболонської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення огляду в межах кримінального провадження, внесеного 13.05.2021 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021100050001108 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 197-1 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий Оболонського УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором Оболонської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді з клопотанням про проведення огляду земельної ділянки.

В обґрунтування вказаного клопотання слідчий зазначає, що на території Оболонського району м. Києва, а саме на земельних ділянках які знаходяться на прибережних захисних смугах водоймищ та річки Дніпро, зокрема затоки «Верблюд», за відсутності відповідних прав на володіння, користування чи розпорядження вказаними ділянками, невстановлені особи самовільно, всупереч встановленому законом порядку, розмістили дерев`яні споруди типу «Альтанки», а також інші господарські споруди та будівлі, тим самим незаконно, самовільно зайняли земельні ділянки, які знаходяться в зонах особливого режиму використання земель.

В клопотанні вказано, що відповідно до рішення Київської міської ради №38/1093 від 22.01.2009 «Про використання земель водного фонду та прибережних захисних смуг у місті Києві», згідно статей 8, 85, 86 Водного кодексу України, статті 59 Земельного кодексу України, Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про благоустрій населених пунктів», КП «Плесо» здійснює функції водогосподарської спеціалізованої організації по утриманню водних об`єктів з прибережними захисними смугами, смугами відведення, береговими смугами водних шляхів та гідротехнічними спорудами.

Враховуючи вище викладене, на виконання запиту слідчого, щодо надання інформації, яка стосується водних об`єктів, розташованих на території Оболонського району міста Києва, від Комунального підприємства виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) по охороні, утриманню та експлуатації земель водного фонду м. Києва «Плесо» було отримано лист, згідно якого, зовнішні межі прибережних захисних смуг та характеристики водних об`єктів розташованих на території Оболонського району м. Києва визначені відповідно до «Схеми зовнішніх меж прибережних захисних смуг об`єктів водного фонду м. Києва. Мінський район (Оболонський район починаючи з 30.01.2001р.)» та доповнення до Схеми зовнішніх меж прибережних захисних смуг об`єктів водного фонду м. Києва, які розроблені ДП «Інститут Київгенплан», ВАТ «Київпроект» на замовлення ДКП «Плесо» та затверджені рішенням Київської міської ради від 15.03.2007 №253/914.

За даними вказаної схеми водний об`єкт «затока Верблюд» у Оболонському районі міста Києва - штучна затока, утворена уздовж охоронної зони магістральних газопроводів. Площа водної поверхні 96,20 га. Затока утворена на місці кар`єру піску. Після утворення кар`єрної водойми, її було з`єднано з Дніпром штучним каналом з метою пониження ґрунтових вод.

З південного боку прибережна територія затоки повністю знаходиться у межах охоронної зони магістральних газопроводів, з західної - у межах охоронної зони ПЛ-110 кв та межує з автошляхом на Вишгород, з північного - з заплавними луками, частина яких відведена для створення полів для гольфу.

Схемою встановлено прибережну захисну смугу шириною 50 метрів. Характер використання території - рекреаційне призначення (поза межами охоронної зони ПЛ-110 кВ).

Територія у межах прибережних захисних смуг може бути надана організаціям тільки у тимчасове користування без права забудови у відповідності до ст.ст. 85 та 89 Водного кодексу та по погодженню з Держуправлінням екології та природних ресурсів у м. Києві.

Крім того, 29.03.2017 Судова палата у цивільних справах Верховного Суду України, розглядаючи справу №6-159цс16 щодо надання земельної ділянки за відсутності проекту землеустрою зі встановлення прибережної захисної смуги вказала наступне.

Прибережна захисна смуга - це частина водоохоронної зони визначеної законодавством ширини вздовж річки, моря, навколо водойм, на якій установлено особливий режим.

Відсутність окремого проекту землеустрою щодо встановлення прибережної захисної смуги не свідчить про відсутність самої прибережної захисної смуги, оскільки її розміри визначені законом.

Так,в рамкахкримінального провадженняз метоюперевірки законностірозміщення вказанихбудівель таспоруд 04.08.2021було проведеноогляд земельноїділянки,яка немає кадастровогономера таінформація щодонеї доДержавного земельногокадастру невнесена,а отженалежить докомунальної власності.Вказана ділянказнаходиться узоні діїприбережних захиснихсмуг затоки«Верблюд» уОболонському районім.Києва,має вРЗ-координатишироти тадовготи 50.535249872885196,30.52247891665225,а такожрозташована зправа відриболовно-спортивноїбази «Смарагдова»,розташованої наземельній ділянціз кадастровимномером 8000000000:78:139:0007,за адресою:м.Київ,вул.Прирічна,32та наній знаходиться комплекс відпочинку «Причал».

Під час вказаного огляду було виявлено, що на вказаній земельній ділянці, зокрема в зоні дії захисних прибережних смуг затоки «Верблюд» було виявлено, що в супереч заборони будівництва будь-яких споруд (крім гідротехнічних, навігаційного призначення, гідрометричних та лінійних) у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів тощо, на ній розташовано комплекс відпочинку « ІНФОРМАЦІЯ_1 », який складається з 10 дерев`яних споруд типу «Альтанки» площею приблизно 12 кв. м. кожна, 2 огороджені бетонні майданчики на яких великі вуличні зонти, площею приблизно 20 кв. м. кожен, 1 дерев`яна споруда типу «мала архітектурна форма» (кіоск) площею приблизно 8 кв. м., капітальна бетонна споруда площею приблизно 10 кв. м., комплекс будівель (споруд кустарного виробництва) які огороджені металевим парканом та складається з 1 дерев`яної будівлі площею приблизно 80 кв. м., 1 дерев`яної будівлі площею приблизно 20 кв. м., 1 дерев`яної будівлі площею приблизно 50 кв. м.

На момент огляду вказаної земельної ділянки та споруд встановити їх власника не представилось за можливе.

Враховуючи вище викладене вказані земельні ділянки зайняті за відсутності відповідного рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про їх передачу у власність або надання у користування (оренду) та за відсутності вчиненого правочину.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель» самовільне зайняття земельної ділянки - будь-які дії, які свідчать про фактичне використання земельної ділянки за відсутності відповідного рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про її передачу у власність або надання у користування (оренду) або за відсутності вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки, за винятком дій, які відповідно до закону є правомірними.

Таким чином, невстановленими особами, самовільно зайнято земельну ділянку в зоні особливого режиму використання земель (водоохоронній зоні затоки «Верблюд».

Враховуючи вищевикладене,земельну ділянкув зоніособливого режимувикористання земель(водоохороннійзоні затоки«Верблюд»),яка використовуєтьсяневстановленими особами,для обслуговуваннякомплексу відпочинку«Причал»,який складаєтьсяз вищевказанихспоруд табудівель,є об`єктомкримінального правопорушення,а спорудита будівліза допомогоюяких їїзайнято,є предметомвказаного кримінальногоправопорушення тавони містятьна собівідомості,які можутьбути використаніяк доказфакту чиобставин,що встановлюютьсяпід часкримінального провадження,у зв`язкуз цимслідчим винесенопостанову провизнання комплексвідпочинку « ІНФОРМАЦІЯ_1 »,який складаєтьсяз 10дерев`янихспоруд типу«Альтанки» площеюприблизно 12кв.м.кожна,2огороджені бетоннімайданчики наяких великівуличні зонти,площею приблизно20кв.м.кожен,1дерев`янаспоруда типу«мала архітектурнаформа» (кіоск)площею приблизно8кв.м.,капітальна бетоннаспоруда площеюприблизно 10кв.м.,комплекс будівель(спорудкустарного виробництва)які огородженіметалевим парканомта складаєтьсяз 1дерев`яноїбудівлі площеюприблизно 80кв.м.,1дерев`яноїбудівлі площеюприблизно 20кв.м.,1дерев`яноїбудівлі площеюприблизно 50кв.м.є речовими доказами у провадженні.

На даний час слідчим відділом Оболонського УП ГУНП у м. Києві проводиться комплекс слідчих (розшукових) дій, направлених на встановлення місця перебування осіб, дії яких були спрямовані на протиправне зайняття земельної ділянки, тому відсутність повідомлення про підозру у вказаному провадженні не може бути підставою для відмови у застосуванні заходів забезпечення кримінального провадження, зокрема, враховуючи те, що вказані тимчасові споруди та будівлі, є предметом кримінального правопорушення та слідчим винесено постанову про визнання її речовим доказом.

Слідчий в своєму клопотанні зазначає, що з метою забезпечення повного, всебічного та неупередженого розслідування всіх обставин вчинення кримінального правопорушення, виникла необхідність у проведенні огляду комплексу відпочинку «Причал», який складається з 10 дерев`яних споруд типу «Альтанки» площею приблизно 12 кв. м. кожна, 2 огороджені бетонні майданчики на яких великі вуличні зонти, площею приблизно 20 кв. м. кожен, 1 дерев`яна споруда типу «мала архітектурна форма» (кіоск) площею приблизно 8 кв. м., капітальна бетонна споруда площею приблизно 10 кв. м., комплекс будівель (споруд кустарного виробництва) які огороджені металевим парканом та складається з 1 дерев`яної будівлі площею приблизно 80 кв. м., 1 дерев`яної будівлі площею приблизно 20 кв. м., 1 дерев`яної будівлі площею приблизно 50 кв. м. ., які розташовані на земельній ділянці в зоні особливого режиму використання земель тобто у зоні дії прибережних захисних смуг затоки «Верблюд» у Оболонському районі міста Києва, яка не має кадастрового номера та інформація щодо неї до Державного земельного кадастру не внесена яка має ОР 8-координати широти та довготи 50.535249872885196, 30.52247891665225, а також розташована з права від риболовно-спортивної бази «Смарагдова», розташованої на земельній ділянці з кадастровим номером 8000000000:78:139:0007, за адресою: м. Київ, вул. Прирічна, 32.

Прокурор Оболонської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_4 в судовому засіданні клопотання підтримав та просив задовольнити.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню, зважаючи на наступне.

Згідно ч. 1ст. 237 КПК України, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор, проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів.

Відповідно до ч. 2ст. 237 КПК України, огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правиламиКримінального процесуального Кодексу України, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Частина 2ст. 234 КПК Українипередбачає, що обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 7ст. 237 КПК України, при огляді слідчий, прокурор або за їх дорученням залучений спеціаліст має право проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення оглянутого місця чи окремих речей, виготовляти відбитки та зліпки, оглядати речі і документи, які мають значення для кримінального провадження. Предмети, які вилучені законом з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінального провадження. Вилучені речі та документи, що не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

Згідно витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження вбачається, що 13.05.2021 року було внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 197-1 КК України (кримінальне провадження № 12021100050001108).

Враховуючи обставини вчинення ймовірного кримінального правопорушення, так як вони викладені в клопотанні слідчого, правове обґрунтування клопотання, яке ґрунтується на положеннях ч. 3 ст. 234 КПК України, слідчий суддя приходить до висновку про наявність підстав для надання дозволу на проведення огляду слідчим, які здійснюють досудове розслідування, та прокурорам, які здійснюють процесуальне керівництво у кримінальному провадженні відомості, про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань з №12021100050001108 від 13.05.2021.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст.234,237,309 КПК України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання слідчого Оболонського УП ГУНП у м. Києві, погоджене прокурором Оболонської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення огляду в межах кримінального провадження, внесеного 13.05.2021 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021100050001108 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 197-1 КК України, задовольнити.

Надати дозвіл слідчому СВ Оболонського УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_3 та прокурорам групи прокурорів Оболонської окружної прокуратури ОСОБА_5 та ОСОБА_6 у кримінальному провадженні №12021100050001108 від 13.05.2021 на проведення огляду комплексу відпочинку «Причал», який складається з десяти дерев`яних споруд типу «Альтанки» площею приблизно 12 кв. м. кожна, двох огороджених бетонних майданчиків, на яких великі вуличні зонти, площею приблизно 20 кв. м. кожен, однієї дерев`яної споруди типу «мала архітектурна форма» (кіоск) площею приблизно 8 кв. м., капітальної бетонної споруди площею приблизно 10 кв. м., комплексу будівель (споруд кустарного виробництва), який огороджений металевим парканом та складається з 1 дерев`яної будівлі площею приблизно 80 кв. м., 1 дерев`яної будівлі площею приблизно 20 кв. м., 1 дерев`яної будівлі площею приблизно 50 кв. м., які розташовані на земельній ділянці в зоні особливого режиму використання земель, тобто у зоні дії прибережних захисних смуг затоки «Верблюд» у Оболонському районі міста Києва, яка не має кадастрового номера та інформація щодо якої до Державного земельного кадастру не внесена, яка має GРS-координати широти та довготи 50.535249872885196, 30.52247891665225, а також розташована праворуч від риболовно-спортивної бази «Смарагдова», розташованої на земельній ділянці з кадастровим номером 8000000000:78:139:0007, за адресою: АДРЕСА_1 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення з залученням спеціалістів на підставі постанови прокурора або слідчого.

Строк дії ухвали встановити тривалістю в один місяць з дня її постановлення до 20 липня 2022 року включно.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на огляд надає право проникнути до володіння особи лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудОболонський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення22.06.2022
Оприлюднено24.01.2023
Номер документу105049109
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про огляд житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —756/4393/22

Ухвала від 22.06.2022

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Шестаковська Л. П.

Ухвала від 21.06.2022

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Шестаковська Л. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні