Ухвала
від 28.06.2022 по справі 757/15403/22-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/15403/22-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 червня 2022 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання слідчого слідчого відділу Печерського управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №№4202010106000164 від 20.05.2020, за ознаками вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, за фактом того, що посадові особи Департаменту охорони здоров`я Київської обласної державної адміністрації, зловживаючи своїм службовим становищем з метою отримання неправомірної вигоди, за попередньою змовою з іншими невстановленими особами, здійснили розтрату бюджетних коштів, що завдало істотної шкоди інтересам держави

В С Т А Н О В И В :

До суду надійшло клопотання слідчого слідчого відділу Печерського управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №4202010106000164 від 20.05.2020, за ознаками вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, за фактом того, що посадові особи Департаменту охорони здоров`я Київської обласної державної адміністрації, зловживаючи своїм службовим становищем з метою отримання неправомірної вигоди, за попередньою змовою з іншими невстановленими особами, здійснили розтрату бюджетних коштів, що завдало істотної шкоди інтересам держави.

В обґрунтування клопотання зазначено, що Слідчим відділом Печерського управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві здійснюється досудове розслідування кримінального провадження за №4202010106000164 від 20.05.2020, за ознаками вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, за фактом того, що посадові особи Департаменту охорони здоров`я Київської обласної державної адміністрації, зловживаючи своїм службовим становищем з метою отримання неправомірної вигоди, за попередньою змовою з іншими невстановленими особами, здійснили розтрату бюджетних коштів, що завдало істотної шкоди інтересам держави.

Досудовим розслідуванням встановлено, що протягом березня 2020 року посадовими особами Департаменту охорони здоров`я Київської обласної державної адміністрації (код ЄРДПОУ 02012898) (надалі ДОЗ КОДА) було укладено ряд договорів купівлі продажу лікарських засобів, препаратів, засобів індивідуального захисту (далі ЗІЗ) та медичного обладнання необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів епідемії Коронавірусної інфекції (COVID-19), всього на загальну суму понад 51,3 млн. грн.

Так, за наявними даними офіційного загальнодержавного веб-порталу «Публічні закупівлі Prozorro» встановлено, що 06.04.2020 року між Департаментом охорони здоров`я Київської обласної державної адміністрації та ТОВ «МЕДИЧНА КОМПАНІЯ «ЕМПЕРІКА» було укладено договір про закупівлю товарів для запобігання та лікування короно вірусу (COVID). Згідно якого, Постачальник зобов`язується у 2020 році поставити Покупцю товар, а саме: «Автоматичний аналізатор газів крові, електролітів та метаболітів («Convergent Technologies GmbH, Німеччина) у кількості 13 одиниць на загальну суму 8 081 710 грн. за ціною 621 670 грн. за одиницю товару, а також система ПЛР «ConvergysR PSRtist в комплекті з тест картриджами 1000 шт. для виявлення РНК COVID-19 методами ПЛР «ConvergysR» (Convergys POC RT-PCR Analyzer in set with Convergys COVID-19 RNA Detection kit 1000 tests»), у кількості 2 одиниці на суму 5 200 200 грн. за ціною 2 600 100 за одиницю відповідно.

Відповідно до тендерної документації, у паспорті технічного опису «Автоматичний аналізатор газів крові, електролітів та метаболітів», зазначено, що компанія виробник даного товару - «Convergent Technologies GmbH, Німеччина, а системи ПЛР «ConvergysR PSRtist в комплекті з тест картриджами 1000 шт. для виявлення РНК COVID-19 методами ПЛР «ConvergysR» - CAMAL FINANCE OU (м. Талін, Естонія). Уповноваженим представником даних компаній на території України є ТОВ «МЕДИЧНА КОМПАНІЯ «ЕМПЕРІКА», яка на протязі 2020 років ввозила вказаний товар на територію України в митному режимі імпорт.

Разом з тим, проаналізувавши середні ринкові ціни, та згідно комерційної пропозиції, наданої ТОВ «МЕДИЧНА КОМПАНІЯ «ЕМПЕРІКА», встановлено, що ціна за одиницю аналогічного товару відповідно до специфікації становить відповідно - «Автоматичний аналізатор газів крові, електролітів та метаболітів»- 513 084 грн. та системи ПЛР «ConvergysR PSRtist в комплекті з тест картриджами 1000 шт. для виявлення РНК COVID-19 методами ПЛР «ConvergysR» - 2 2015 808 грн. за одиницю.

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що за наявними даними офіційного загальнодержавного веб-порталу «Публічні закупівлі Prozorro» встановлено, що 13.04.2020 року між Департаментом охорони здоров`я Київської обласної державної адміністрації та ТОВ «ЛІРТОН ГРУП» (код ЄРДПОУ 41772493) було укладено договір про закупівлю товарів для запобігання та лікування короно вірусу (COVID). Згідно якого, Постачальник зобов`язується у 2020 році поставити Покупцю товар, а саме: Апарати штучної вентиляції легенів у кількості 23 одиниць на загальну суму 10,5 млн. грн., за ціною 700 тис. грн. за одиницю товару.

Відповідно до тендерної документації, у паспорті технічного опису «Апарати штучної вентиляції легенів», зазначено, що компанія виробник даного товару Nanjing Superstar Medical Equipment Co., Ltd, KHP. Уповноваженим представником даних компаній на території України є ТОВ «ЛІРТОН ГРУП», яка на протязі 2020 років ввозила вказаний товар на територію України в митному режимі імпорт.

Разом з тим, проаналізувавши середні ринкові ціни, та згідно комерційної пропозиції, наданої ТОВ «ЛІРТОН ГРУП», встановлено, що ціна за одиницю аналогічного товару відповідно до специфікації становить «Апарати штучної вентиляції легенів» - 500 тис. грн. за одиницю.

Водночас досудовим розслідуванням встановлено, що в ході проведення закупівлі лікарських засобів у ТОВ «Галафарм» та ПрАТ «Інфузія», Департаментом не здійснювався обов`язковий моніторинг ринкових цін вказаної продукції, в результаті чого закупівля зазначених лікарських засобів здійснювалась по завищеним цінам приблизно на 25% - 30%.

Таким чином, виявлено факти можливого завищення вартості придбаного товару. Зокрема, посадові особи Департаменту охорони здоров`я Київської обласної державної адміністрації в порушення положень вимог Постанови КМУ від 20.03.2020 року №255 «Деякі питання закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення, локалізацію та ліквідацію спалахів та епідемій гострої респіраторної хвороби COVID 19, спричиненої короно вірусом SARS-CoV-2, на території України в частині здійснення закупівлі з дотриманням принципу максимальної економії, ефективності та пропорційності, здійснили закупівлю лікарських засобів, препаратів, засобів індивідуального захисту (далі ЗІЗ) та медичного обладнання необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів епідемії Коронавірусної інфекції (COVID-19), за ціною значно вищою середньо ринкових цін на аналогічний товар, що є суттєвим порушенням вартості, чим завдали істотної шкоди інтересам держави.

Так, 17.02.2022 року постановою слідчого СВ Печерського УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_4 , в рамках вказаного кримінального провадження призначено судово товарознавчу експертизу оцінки, обладнання, сировини та товарів народного споживання, проведення якої доручено експертам Київського науково-дослідного експертно криміналістичного центру МВС України (04119, вул. Сім`ї Хохлових, 5, м. Київ).

Так, на даний час для встановлення причетності осіб та повідомлення їм про підозру у вчиненні злочину у справі необхідно провести слідчі (розшукові) дії та процесуальних дій, що неможливо зробити протягом часу, який залишився до закінчення вісімнадцяти місячного строку досудового розслідування.

В ході подальшого досудового розслідування необхідно призначити та провести судово-економічну експертизу, допитати в якості свідків посадових осіб Департаменту охорони здоров`я Київської обласної державної адміністрації, КНП «Баришівська ЦРЛ», КНП «Броварська БКЛ», КНП ВРР «Васильківська ЦРЛ», КНП КРР «Кагарлицька ЦРЛ», КНП «ЦРЛ Києво-Святошинської районної ради», КНП «Макарівська ЦРЛ», КНП МРР «Миронівська ЦРЛ», КНП «Переяслав-Хмельницька ЦРЛ, КНП ІМР «Ірпінська центральна міська лікарня», КП «КНП «Тетіївська ЦРЛ», КНП Ягодинська ЦРЛ, КНП Київська обласна дитяча лікарня, КНП «Білоцерківська міська лікарня №3», шляхом проведення відповідних слідчих дій вилучити та оглянути усю наявну документацію, що вказані медичні вроби та товари відповідають вимогам Закону України «Про технічні регламенти та оцінку відповідності», «Технічного регламенту щодо активних медичних виробів, які імплантують» затвердженого постановою КМУ №755 від 02.10.2013 ( №753 від 02.10.2013, №754 від 02.10.2013), встановити місцезнаходження та допитати службових осіб ТОВ«МЕДИЧНА КОМПАНІЯ «ЕМПЕРІКА», ТОВ «ЛІРТОН ГРУП», відповідальних осіб з надання послуг ведення в експлуатацію та сервісного обслуговування медичного обладнання, зокрема - ФОП « ОСОБА_5 », ФОП « ОСОБА_6 », ОСОБА_7 , виконати інші слідчі (розшукові) дії.

Водночас, завершити досудове розслідування у вісімнадцяти місячний строк не надається за можливе, оскільки на даний час слідством не отримано висновок призначеної судово товарознавчу експертизу оцінки, обладнання, сировини та товарів народного споживання, не встановлено місце перебування службових осіб суб`єктів господарювання, що здійснювали постачання вказаного товару та спеціалістів, які надавали послуги з ведення в експлуатацію та сервісного обслуговування медичного обладнання, допиту свідків, призначення та проведення експертиз, а також проведенням інших слідчих (розшукових) та процесуальних дій.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування у кримінальних провадженнях, щодо тяжких або особливо тяжких злочинів становить вісімнадцять місяців з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Відповідно до ст. 12 КК України, зазначений злочин відносить до категорії тяжких злочинів.

Для прийняття законного та обґрунтованого рішення по матеріалам кримінального провадження необхідно, провести певну кількість слідчих та процесуальних дій, встановити місце перебування свідків, за необхідності призначити та провести комплексну судово економічну експертизи, а також інші слідчі (розшукові) та процесуальні дій.

Для проведення вищезазначених слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій та завершення досудового розслідування необхідний строк 12 (дванадцять) місяців.

Для проведення вищезазначених слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій та завершення досудового розслідування необхідний строк 12 (дванадцять) місяців.

Крім того, за результатами здійснення досудового розслідування постановою слідчого від 18.02.2022 кримінальне провадження №42020101060000164 закрито на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України у зв`язку з відсутністю складу кримінального правопорушення.

Однак, 27.06.2022 постановою процесуального керівника вищезазначену постанову слідчого СВ Печерського УП ГУНП у м. Києві скасовано як передчасну та необґрунтовану з вимогою про необхідність проведення досудового розслідування у повному обсязі із виконанням раніше наданих вказівок у кримінальному провадженні.

Разом з тим, оскільки строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42020101060000164 внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20.05.2020 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст.191 КК України сплили 26.02.2022, а завершити досудове розслідування до вказаного строку не можливо з об`єктивних причин, тому орган досудового розслідування звертається із клопотанням про поновлення пропущеного процесуального строку та продовженням строку досудового розслідування.

В ході досудового розслідування проведено наступні слідчі дії:

- 14.09.2020 на підставі ухвали Печерського районного суду міста Києва проведено тимчасовий доступ до речей та документів, в ході проведення якого виявлено та вилучено усі наявні документи за результатами укладання договорів купівлі продажу щодо закупівлю лікарських засобів, препаратів, засобів індивідуального захисту (далі ЗІЗ) та медичного обладнання необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів епідемії Коронавірусної інфекції (COVID-19), які перебувають у володінні ПрАТ «Інфузія»;

- 11.09.2020 на підставі ухвали Печерського районного суду міста Києва проведено тимчасовий доступ до речей та документів, в ході проведення якого виявлено та вилучено усі наявні документи за результатами укладання договорів купівлі продажу щодо закупівлю лікарських засобів, препаратів, засобів індивідуального захисту (далі ЗІЗ) та медичного обладнання необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів епідемії Коронавірусної інфекції (COVID-19), які перебувають у володінні Департаменту охорони здоров`я Київської обласної державної адміністрації;

- 14.09.2020 на підставі ухвали Печерського районного суду міста Києва проведено тимчасовий доступ до речей та документів, в ході проведення якого виявлено та вилучено усі наявні документи за результатами укладання договорів купівлі продажу щодо закупівлю лікарських засобів, препаратів, засобів індивідуального захисту (далі ЗІЗ) та медичного обладнання необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів епідемії Коронавірусної інфекції (COVID-19), які перебувають у володінні ТОВ «Мед Ексім»;

- 14.09.2020 на підставі ухвали Печерського районного суду міста Києва проведено тимчасовий доступ до речей та документів, в ході проведення якого виявлено та вилучено усі наявні документи за результатами укладання договорів купівлі продажу щодо закупівлю лікарських засобів, препаратів, засобів індивідуального захисту (далі ЗІЗ) та медичного обладнання необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів епідемії Коронавірусної інфекції (COVID-19), які перебувають у володінні ТОВ «Медична компанія Емпіріка»;

- 14.09.2020 на підставі ухвали Печерського районного суду міста Києва проведено тимчасовий доступ до речей та документів, в ході проведення якого виявлено та вилучено усі наявні документи за результатами укладання договорів купівлі продажу щодо закупівлю лікарських засобів, препаратів, засобів індивідуального захисту (далі ЗІЗ) та медичного обладнання необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів епідемії Коронавірусної інфекції (COVID-19), які перебувають у володінні ТОВ «Ліртон Груп»;

- 29.09.2021 в порядку ст.40,41 КПК України надано доручення до Головного управління ГВ БКОЗ ГУ СБУ у м. Києві про проведення слідчих (розшукових) дій, в тому числі: встановлення місцезнаходження та допиту в якості свідка директора ТОВ «МЕДИЧНА КОМПАНІЯ «ЕМПЕРІКА» (код ЄРДПОУ 40957368) ОСОБА_8 , директора ТОВ «ЛІРТОН ГРУП» (код ЄРДПОУ 41772493) ОСОБА_9 , ФОП ОСОБА_6 , ФОП ОСОБА_5 ОСОБА_10 , тощо;

- 21.10.2021 допитано в якості свідка директора ТОВ «МЕДИЧНА КОМПАНІЯ «ЕМПЕРІКА» (код ЄРДПОУ 40957368) ОСОБА_8 з приводу обставин ввезення на митну територію України товару в режимі імпорт та відповідності даного товару вимогам Закону України «Про технічні регламенти та оцінку відповідності», «Технічного регламенту щодо активних медичних виробів, які імплантують» затвердженого постановою КМУ №755 від 02.10.2013 ( №753 від 02.10.2013, №754 від 02.10.2013), та з інших питань.

- 22.12.2021 в порядку ст.40,41 КПК України повторно надано доручення до Головного управління ГВ БКОЗ ГУ СБУ у м. Києві про проведення слідчих (розшукових) дій, в тому числі: встановлення місцезнаходження та допиту в якості свідка директора ТОВ «ЛІРТОН ГРУП» (код ЄРДПОУ 41772493) ОСОБА_9 , ФОП ОСОБА_6 , ФОП ОСОБА_5 ОСОБА_10 , тощо;

- 11.01.2022 допитану в якості свідка директора Київської обласної державної адміністрації ОСОБА_11 з питань укладання та виконання договорів купівлі продажу лікарських засобів, препаратів, засобів індивідуального захисту (далі ЗІЗ) та медичного обладнання необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів епідемії Коронавірусної інфекції (COVID-19);

- 12.01.2022 допитано в якості свідка завідуючу відділенням складом КЗКОР Бази Спецмедпостачання ОСОБА_12 з питань оприбуткування та отримання засобів індивідуального захисту (далі ЗІЗ) необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів епідемії Коронавірусної інфекції (COVID-19);

- 18.01.2021 допитано в якості свідка директора ТОВ «ЕПІЦЕНТР К» ОСОБА_13 від 18.01.2021 з питань постачання засобів індивідуального захисту (далі ЗІЗ) необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів епідемії Коронавірусної інфекції (COVID-19);

- 17.02.2022 постановою слідчого СВ Печерського УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_4 , в рамках вказаного кримінального провадження призначено судово товарознавчу експертизу оцінки, обладнання, сировини та товарів народного споживання, проведення якої доручено експертам Київського науково-дослідного експертно криміналістичного центру МВС України (04119, вул. Сім`ї Хохлових, 5, м. Київ);

- та ряд інших слідчих (розшукових) дій.

15.03.2022 Верховна Рада України затвердила Указ Президента України про продовження строку дії воєнного стану в Україні з 26 березня ще на 30 днів, тобто до 24 квітня включно. У подальшому Верховна Рада України прийняла Закон України «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» від 19.04.2022 № 7300, за яким воєнний стан в Україні продовжують з 05:30 25 квітня 2022 року строком на 30 діб, до 25 травня 2022 року.

Відповідно до ч. 1ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першоїстатті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другоїстатті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 4 ст. 38 КПК України, орган досудового розслідування зобов`язаний застосовувати всі передбачені законом заходи для забезпечення ефективності досудового розслідування.

У судовому засіданні слідчий просив задовольнити клопотання, з викладених у ньому підстав.

Слідчий суддя, заслухавши слідчого, дослідивши матеріали клопотання та додані до нього документи, приходить до наступного.

За викладених обставин, слідчий суддя приходить до висновку, що дії органу досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42020101060000164 внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20.05.2020, спрямовані на забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура, що відповідає завданню кримінального провадження.

При вирішенні питання щодо продовження строку досудового розслідування кримінального провадження, слідчий суддя враховує складність провадження, певне зволікання сторони обвинувачення при здійсненні досудового та разом з тим все ж виходить з того, що зазначені у клопотанні обставини мають місце та підтверджуються на цьому етапі розслідування достатньою сукупністю даних, які приведені у клопотанні слідчого та доданих матеріалах, та з того, що слідчий суддя на даному етапі провадженні не вправі вирішувати питання, які повинен вирішувати суд під час розгляду кримінального провадження по суті, зокрема, не вправі оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості для визнання особи винною чи невинною у вчиненні злочину, а лише зобов`язаний на підставі розумної оцінки сукупності отриманих даних визначити, що причетність особи до вчинення кримінального правопорушення є вірогідною та наявна об`єктивна необхідність у продовженні строку досудового розслідування (рішення у справі «Джон Мюррей проти Сполученого Королівства» від 28.10.1994 р., у справі «Фокс, Кемпбелл і Гартлі проти Сполученого Королівства» від 30.08.1990 р.).

Крім того, слідчий суддя приймає до уваги пункт 42 рішення Європейського Суду з прав людини від 13.01.2011 р. у справі «Михалкова та інші проти України», в якому зазначено, що розслідування має бути ретельним, безстороннім і сумлінним. Розслідування повинне забезпечити встановлення винних осіб та їх покарання. Органи державної влади повинні вжити всіх заходів для отримання всіх наявних доказів, які мають відношення до події, показань очевидців, доказів експертиз. Будь-які недоліки у розслідуванні, які підривають його здатність встановити відповідальну особу, створюють ризик недодержання такого стандарту.

З огляду на викладене, клопотання слід задовольнити, а строк досудового розслідування кримінального провадження необхідно продовжити на дванадцять місяців.

Керуючись ст.ст. 2, 22, 28, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Продовжити на дванадцять місяців, тобто до 04 липня 2023 року строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42020101060000164 за фактом скоєння кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.06.2022
Оприлюднено24.01.2023
Номер документу105053918
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №№4202010106000164 від 20.05.2020, за ознаками вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, за фактом того, що посадові особи Департаменту охорони здоров`я Київської обласної державної адміністрації, зловживаючи своїм службовим становищем з метою отримання неправомірної вигоди, за попередньою змовою з іншими невстановленими особами, здійснили розтрату бюджетних коштів, що завдало істотної шкоди інтересам держави

Судовий реєстр по справі —757/15403/22-к

Ухвала від 28.06.2022

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Волкова С. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні