Рішення
від 03.07.2022 по справі 600/6837/21-а
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 липня 2022 р. м. Чернівці Справа № 600/6837/21-а

Чернівецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Анісімова О.В., розглянувши в порядку письмового провадження за правилами спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Вашковецької сільської ради Дністровського району Чернівецької області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії,-

В С Т А Н О В И В:

І. РУХ СПРАВИ

1.1. ОСОБА_1 (далі позивач) звернувся до суду з позовом до Вашковецької сільської ради Дністровського району Чернівецької області (далі відповідач), в якому просить:

- визнати протиправним та скасувати рішення конкурсної комісії про результати конкурсу від 29 жовтня 2021 року та зобов`язати Вашковецьку сільську раду Дністровського району Чернівецької області провести повторний конкурс на заміщення вакантної посади начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту Вашковецької сільської ради.

1.2. Ухвалою суду від 09.12.2021 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито спрощене позовне провадження без повідомлення учасників справи, а також залучено до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача ОСОБА_2 .

ІІ. ОБСТАВИНИ СПРАВИ

2.1. Рішенням Конкурсної комісії Вашковецької сільської ради Дністровського району Чернівецької області, яке оформлене протоколом від 29 жовтня 2021 року №6, рекомендовано сільському голову ОСОБА_3 , призначити ОСОБА_2 на посаду начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту Вашковецької сільської ради як таку, що визнана переможцем конкурсу, набрала більшу кількість балів.

2.2. Позивач вважає таке рішення протиправним та таким, що підлягає скасуванню, що і обумовило звернення до суду з цим позовом.

ІІІ. АРГУМЕНТИ СТОРІН

Позиція позивача

3.1. В обґрунтування позовних вимог, згідно позову, позивач зазначає, що розпорядженням №74-р сільського голови Вашковецької сільської ради Дністровського району Чернівецької області «Про оголошення конкурсу та затвердження порядку проведення на заміщення вакантної посади» від 26 серпня 2021 року оголошено конкурс на заміщення вакантної посади начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту Вашковецької сільської ради, яким, затверджений Перелік питань на перевірку знання Конституції України. Законів України «Про місцеве самоврядування», «Про запобігання корупції», «Про службу в органах місцевого самоврядування» та знання законодавства України з урахуванням специфіки функціональних повноважень посадової особи.

3.2. Однак, стверджує, що зміст питання №5 його екзаменаційного білета дублює питання, яке було внесено до Переліку питань, затвердженого Розпорядженням Вашковецької сільської ради Дністровського району Чернівецької області №88-р «Про склад конкурсної комісії районної державної адміністрації».

3.3. Звертає увагу суду, що розпорядженням Вашковецької сільської ради Дністровського району Чернівецької області №66-р «Про оголошення конкурсу на заміщення вакантної посади» оголошено 02 серпня 2021 року конкурс на заміщення вакантної посади начальника відділу організації надання адміністративних послуг Вашковецької сільської ради. 14 вересня 2021 року розпорядженням Вашковецької сільської ради Дністровського району Чернівецької області №88-р «Про склад конкурсної комісії районної державної адміністрації» внесено зміни та доповнення до розпорядження сільського голови від 02 серпня 2021 року №66-р «Про оголошення конкурсу на заміщення вакантної посади та проведення відбору кандидатів на заміщення вакантних посад посадових осіб місцевого самоврядування в апараті та виконавчих органах Вашковецької сільської ради, а саме доповнено Розділ V додатку 2 «Питання на перевірку знання законодавства України з урахуванням специфіки функціональних повноважень посадової особи», затверджених згідно пункту 3 розпорядження, переліком питань для кандидатів на заміщення вакантних посад посадових осіб місцевого самоврядування з питань освіти, культури, молоді та спорту згідно з Додатком 2. Отже, вищевказані зміни та доповнення стосувались конкурсу на заміщення вакантної посади начальника відділу організації надання адміністративних послуг Вашковецької сільської ради.

3.4. Однак, у наданому йому переліку питань, а саме додатку 4 до розпорядження сільського голови від 26.08.2021 року №74-р, відсутнє питання №5 екзаменаційного білета №6, що свідчить про наявність порушень у процедурі проведення конкурсу на заміщення вакантної посади начальника відділу освіту, культури, молоді та спорту Вашковецької сільської ради, що вплинуло на результати проходження ним конкурсу і як наслідок визнання протиправним рішення конкурсної комісії. Вказані обставини є самостійною підставою для визнання протиправним та скасування вказаного рішення.

3.5. Окрім цього, вказує, що мали місце інші процедурні порушення під час проведення конкурсу на заміщення вакантної посади начальника відділу освіту, культури, молоді та спорту Вашковецької сільської ради, які полягають в тому, що оскаржуване рішення прийняте неповноважною комісією.

3.6. Повідомляє, що склад конкурсної комісії, яка проводила конкурс на заміщення вакантної посади начальника відділу освіту, культури, молоді та спорту Вашковецької сільської ради, було затверджено розпорядженням №88-р від 14 вересня 2021 року, яким внесено зміни до розпорядження №66-р від 02 серпня 2021 року, яким оголошено конкурс на заміщення вакантної посади начальника відділу організації надання адміністративних послуг Вашковецької сільської ради. При цьому вищевказаним розпорядженням (№88-р), ні будь-яким іншим не були внесені зміни до розпорядження №74-р від 26 серпня 2021 року, а відтак, до складу комісії повинні були входити особи, затверджені додатком 1 до розпорядження сільського голови від 26.08.2021 року №74-р.

3.7. Тобто склад комісії під час проходження ним конкурсу 29 жовтня 2021 року відрізнявся від складу комісії, затвердженого розпорядженням №74-р сільського голови Вашковецької сільської ради Дністровського району Чернівецької області «Про оголошення конкурсу та затвердження порядку проведення на заміщення вакантної посади» від 26 серпня 2021 року.

3.8. Таким чином, оскаржуване рішення прийняте неповноважною конкурсною комісією, оскільки до її складу входили особи, які не включені розпорядженням №74-р до складу конкурсної комісії, що суперечить статті 2 КАС України, що є самостійною підставою для визнання протиправним рішення.

Позиція відповідачів

3.9. Відповідач правом на подачу відзиву на позовну заяву не скористався, хоча ухвалу про відкриття спрощеного позовного провадження в адміністративній справі було надіслано та вручено відповідачу засобами поштового зв`язку, що підтверджується наявним у матеріалах справи повідомленням про вручення поштового відправлення. У зв`язку із цим, суд, керуючись положеннями частини 6 статті 162 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України), вирішує справу за наявними матеріалами.

3.10. Водночас суд звертає увагу на положення частини 4 статті 159 КАС України, згідно змісту якої неподання суб`єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову, які суд застосовує у цій справі, виходячи із повної процесуальної пасивності відповідачів.

Позиція третьої особи

3.11. Третьою особою 12.01.2022 року подано до суду заяву, згідно змісту якої вважає, що оскаржуване рішення відповідача є законним, а тому у задоволенні позову просить відмовити.

IV. ОБСТАВИНИ ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ

4.1. Дослідженням матеріалів справи судом встановлено, що розпорядженням Вашковецької сільської ради Дністровського району Чернівецької області «Про оголошення конкурсу та затвердження порядку проведення на заміщення вакантної посади» №74-р від 26 серпня 2021 року оголошено конкурс на заміщення вакантної посади начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту Вашковецької сільської ради (пункт 1 розпорядження). Вказаним розпорядженням:

- визначено вимоги до претендента на вакантну посаду (пункт 2 розпорядження);

- створено конкурсну комісію Вашковецької сільської ради для проведення конкурсу на заміщення вакантних посад посадових осіб органу місцевого самоврядування у складі 5 чоловік згідно додатку 1, а саме: ОСОБА_4 голова комісії, ОСОБА_5 секретар комісії, ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 члени комісії (пункт 4 та додаток 1 до розпорядження);

- затверджено Порядок проведення конкурсу на заміщення вакантних посад посадових осіб органу місцевого самоврядування згідно додатку 2 (пункт 5 та додаток 2 до розпорядження);

- затверджено Порядок проведення іспиту кандидатів конкурсу на заміщення вакантних посад посадових осіб органу місцевого самоврядування згідно додатку 3 (пункт 6 та додаток 3 до розпорядження);

- затверджено Перелік питань па перевірку знання Конституції України, Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про запобігання корупції», «Про службу в органах місцевого самоврядування» та знання законодавства України з урахуванням специфіки функціональних повноважень посадової особи згідно додатку 4 (пункт 7 та додаток 4 до розпорядження).

4.2. 10.09.2021 року в місцевому друкованому засобі масової інформації, газеті «Дністрові зорі» відповідачем оголошено конкурс на заміщення вакантної посади начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту Вашковецької сільської ради; визначено вимоги до кандидатів, умови подачі документів для участі в конкурсі, його етапи.

4.3. За результатами проведеного конкурсу на заміщення вакантної посади відділу освіти, культури, молоді та спорту Вашковецької сільської ради оформлено протокол засідання конкурсної комісії на заміщення вакантних посад посадових осіб органу місцевого самоврядування Вашковецької сільської ради №6 від 29.10.2021 року, яким визначено склад конкурсної комісії: ОСОБА_3 (головуючий на засіданні комісії) голова конкурсної комісії, ОСОБА_9 (секретар засіданні комісії) секретар конкурсної комісії; ОСОБА_5 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_7 , ОСОБА_13 члени комісії.

Згідно змісту протоколу, на заміщення вакантної посади начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту Вашковецької сільської ради подано заяви від двох кандидатів, а саме: ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) та ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ), які були допущені до участі у конкурсі на заміщення вакантної посади.

У ході проведення конкурсного відбору, ОСОБА_2 витягнула білет № 1, ОСОБА_1 витягнув білет № 6.

Членами комісії проведена перевірка відповідей на білети № 1 та № 6 та їх оцінювання. Прийнято спільне рішення членами комісії щодо оцінки відповідей на кожне питання екзаменаційного білета. При проведенні іспиту на заміщення вакантної посади начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту організації надання адміністративних послуг» виконавчого апарату Вашковецької сільської ради:

- ОСОБА_2 відповіла на екзаменаційний білет № 1 та отримала середній бал: за відповідь на питання №1 «Основні розділи Конституції України» - 4,9 бали; за відповідь на питання №2 «Поняття служби в органах місцевого самоврядування, посадової особи місцевого самоврядування» - 4,4 бали; за відповідь на питання №3 «Поняття місцевого самоврядування» - 4,1 бали; за відповідь на питання №4 «Визначення термінів: «пряме підпорядкування», «близькі особи», «корупційне правопорушення», «корупція», «потенційний конфлікт інтересів», «реальний конфлікт інтересів» - 4,5 бали; за відповідь на питання №.5 «Законодавство України про дошкільну освіту, Базові етапи становлення особистості дитини» - 4,9 бали. Загальна кількість балів 22,6. За результатами проведеного письмового іспиту ОСОБА_2 є такою, ще успішно його склала та подолала 50 відсотковий бар`єр.

- ОСОБА_1 відповів на екзаменаційний білет № 6 та отримав середній бал: за відповідь на питання №1 «Об`єкти права власності українського народу» - 4 бали; за відповідь на питання №2 «Основні права посадових осіб місцевого самоврядування» - 3,9 бали; за відповідь на питання №3 «Ради - представницькі органи місцевого самоврядування» - 3,6 бали; за відповідь на питання №4 «Заходи зовнішнього та самостійного врегулюванні конфлікту інтересів» - 3,6 бали; за відповідь на питання №5 «Законодавство України про повну середню освіту та його основні завдання. Система загальної середньої освіти; Мова освіти в закладах загальної середньої освіти.» - 3,6 бали. Загальна кількість балів 18,8. За результатами проведеного письмового іспиту ОСОБА_1 є таким, що успішно його склав та подолав 50 відсотковий бар`єр, але набрав меншу кількість балів за попереднього кандидата.

Після письмового іспиту з претендентом ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , які подолали 50 відсотковий бар`єр, була проведена індивідуальна співбесіда та дані їм об`єктивна оцінка ділових, професійних, моральних та психофізіологічних якостей. За підсумками узагальнених результатів співбесіди кандидати на посаду набрали: ОСОБА_1 - 167 балів; ОСОБА_2 - 203 бали.

Таким чином, конкурсна комісія виконавчого комітету Вашковецької сільської ради вирішила рекомендувати сільському голові ОСОБА_3 призначити ОСОБА_2 на посаду начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту виконавчого комітету Вашковецької сільської ради, переможцем конкурсу (загальна сума балів 22,6).

4.4. Поряд з цим, судом також встановлено, що розпорядженням Вашковецької сільської ради Дністровського району Чернівецької області «Про оголошення конкурсу на заміщення вакантної посади» №66-р від 02.08.2021 року оголошено конкурс на заміщення вакантної посади начальника відділу організації надання адміністративних послуг Вашковецької сільської ради, яким затверджено склад конкурсної комісії та затверджено перелік питань (пункти 2, 3 та додатки 1,2 до розпорядження).

4.5. Розпорядженням Вашковецької сільської ради Дністровського району Чернівецької області «Про склад конкурсної комісії районної державної адміністрації» №88-р від 14.09.2021 року внесено зміни та доповнення до розпорядження сільського голови від 02.08.2021 року №66-р «Про оголошення конкурсу на заміщення вакантної посади та проведення відбору кандидатів на заміщення вакантних посад посадових осіб місцевого самоврядування в апараті та виконавчих органах Вашковецької сільської ради, а саме:

- склад конкурсної комісії з проведення відбору кандидатів на заміщення вакантних посад посадових осіб місцевого самоврядування в апараті та виконавчих органах Вашковецької сільської ради, утвореної згідно пункту 1 розпорядження, затверджено в оновленому складі, що додається (додаток 1), а саме: ОСОБА_3 голова комісії, ОСОБА_9 секретар комісії; ОСОБА_5 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_7 , ОСОБА_13 члени комісії;

- доповнено Розділ V додатку 2 «Питання на перевірку знання законодавства України з урахуванням специфіки функціональних повноважень посадової особи», затверджених згідно пункту 3 розпорядження, переліком питань для кандидатів на заміщення вакантних посад посадових осіб місцевого самоврядування з питань освіти, культури, молоді та спорту згідно з Додатком, що додається (додаток 2).

V. РЕЛЕВАНТНІ ДЖЕРЕЛА ПРАВА ТА ПОЗИЦІЯ СУДУ

5.1. Систему та гарантії місцевого самоврядування в Україні, засади організації та діяльності, правового статусу і відповідальності органів та посадових осіб місцевого самоврядування встановлено Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 року № 280/97-ВР (далі Закон № 280, в редакції чинні на час виникнення спірних правовідносин), а правові, організаційні, матеріальні та соціальні умови реалізації громадянами України права на службу в органах місцевого самоврядування, визначення загальних засад діяльності посадових осіб місцевого самоврядування, їх правовий статус, порядок та правові гарантії перебування на службі в органах місцевого самоврядування, встановлено Законом України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 року № 2493-III (далі Закон № 2493, в редакції чинні на час виникнення спірних правовідносин).

5.2. Як визначено статтею 1 Закону № 280 посадова особа місцевого самоврядування - особа, яка працює в органах місцевого самоврядування, має відповідні посадові повноваження у здійсненні організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій і отримує заробітну плату за рахунок місцевого бюджету.

5.3. За приписами статей 1, 2, 3 Закону № 2493, служба в органах місцевого самоврядування - це професійна, на постійній основі діяльність громадян України, які займають посади в органах місцевого самоврядування, що спрямована на реалізацію територіальною громадою свого права на місцеве самоврядування та окремих повноважень органів виконавчої влади, наданих законом.

Посадовою особою місцевого самоврядування є особа, яка працює в органах місцевого самоврядування, має відповідні посадові повноваження щодо здійснення організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій і отримує заробітну плату за рахунок місцевого бюджету.

Дія цього Закону не поширюється на технічних працівників та обслуговуючий персонал органів місцевого самоврядування.

Посадами в органах місцевого самоврядування є: виборні посади, на які особи обираються на місцевих виборах; виборні посади, на які особи обираються або затверджуються відповідною радою; посади, на які особи призначаються сільським, селищним, міським головою, головою районної, районної у місті, обласної ради на конкурсній основі чи за іншою процедурою, передбаченою законодавством України.

5.4. Відповідно до статті 5 Закону № 2493 право на службу в органах місцевого самоврядування мають громадяни України незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, терміну проживання на відповідній території.

На посаду можуть бути призначені особи, які мають відповідну освіту і професійну підготовку, володіють державною мовою відповідно до рівня, визначеного Законом України "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Стосовно осіб, які обрані (затверджені) відповідною радою на посади, зазначені в абзаці третьому статті 3 цього Закону, а також стосовно осіб, які претендують на зайняття зазначених в абзаці четвертому статті 3 цього Закону посад в органах місцевого самоврядування, за їх письмовою згодою проводиться спеціальна перевірка в порядку, встановленому Законом України "Про запобігання корупції"

5.5. За змістом абзацу 5 частини 1 статті 10 Закону № 2943 прийняття на службу в органи місцевого самоврядування здійснюється на посади керівника секретаріату (керуючого справами) районної, обласної ради, керуючого справами виконавчого апарату обласних і районних рад, керівників відділів, управлінь та інших працівників органів місцевого самоврядування шляхом призначення відповідно сільським, селищним, міським головою, головою районної, районної у місті, обласної ради на конкурсній основі чи за іншою процедурою, передбаченою законодавством України.

5.6. Згідно із вимогами частини 2 статті 10 Закону № 2943 проведення конкурсу, випробування та стажування при прийнятті на службу в органи місцевого самоврядування здійснюється в порядку, визначеному законодавством України про державну службу.

5.7. Із викладених правових норм слідує, що право на службу в органах місцевого самоврядування мають громадяни України, які з метою зайняття посад, визначених абзацом 5 частини 1 статті 10 Закону № 2943 мають пройти конкурс або можуть бути призначені за іншою процедурою, передбаченою законодавством України.

5.8. Пунктом 2 Постанови Кабінету Міністрів України від 25.03.2016 року № 246 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу на зайняття посад державної служби» визначено, що Порядок проведення конкурсу на заміщення вакантних посад державних службовців, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2002 р. №169, застосовується під час прийняття на службу в органи місцевого самоврядування відповідно до Закону України Про службу в органах місцевого самоврядування.

5.9. Так, згідно пункту 6 Порядку проведення конкурсу на заміщення вакантних посад державних службовців, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2002 р. №169 (далі Порядок №169), рішення про проведення конкурсу приймається керівником органу за наявності вакантної посади державного службовця.

5.11. У відповідності до пункту 3 Порядку №169 для проведення відбору кандидатів на заміщення вакантних посад державних службовців наказом (розпорядженням) керівника відповідного державного органу, який здійснює призначення на посаду державного службовця, утворюється конкурсна комісія у складі голови, секретаря і членів комісії.

Очолює конкурсну комісію заступник керівника державного органу. До складу конкурсної комісії входять представники кадрової та юридичної служб, а також окремих структурних підрозділів апарату державного органу.

5.12. Відповідно до пункту 9 Порядку №169 конкурс проводиться поетапно: 1) публікація оголошення державного органу про проведення конкурсу в пресі або поширення його через інші засоби масової інформації; 2) прийом документів від осіб, які бажають взяти участь у конкурсі, та їх попередній розгляд на відповідність встановленим кваліфікаційним вимогам до відповідного рівня посади; 3) проведення іспиту та відбір кандидатів.

5.13. Так, судом у цій справі встановлено, що на підставі розпорядження Вашковецької сільської ради Дністровського району Чернівецької області «Про оголошення конкурсу та затвердження порядку проведення на заміщення вакантної посади» №74-р від 26.08.2021 року, 10.09.2021 року було оголошено та 29.10.2021 року проведено конкурс на заміщення вакантної посади начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту Вашковецької сільської ради.

5.14. За результатами проведеного конкурсу на заміщення вакантної посади відділу освіти, культури, молоді та спорту Вашковецької сільської ради оформлено протокол засідання конкурсної комісії на заміщення вакантних посад посадових осіб органу місцевого самоврядування Вашковецької сільської ради №6 від 29.10.2021 року, яким конкурсна комісія виконавчого комітету Вашковецької сільської ради із двох кандидатів, які були допущені до участі у конкурсі на заміщення вакантної посади, а саме ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) та ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ), вирішила рекомендувати сільському голові ОСОБА_3 призначити ОСОБА_2 на посаду начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту виконавчого комітету Вашковецької сільської ради, переможцем конкурсу (загальна сума балів 22,6).

5.15. Водночас, позивач не погоджується із результатами проведеного конкурсу в силу наявних при його проведенні процедурних порушень.

5.16. Дослідивши та оцінивши процедуру проведеного конкурсу на заміщення вакантної посади начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту Вашковецької сільської ради, суд зазначає, що такі порушення дійсно мали місце з огляду на наступне.

5.17. Так, в першу чергу, суд звертає увагу на те, що різним є склад конкурсної комісії, яка була створена та затверджена розпорядження Вашковецької сільської ради Дністровського району Чернівецької області «Про оголошення конкурсу та затвердження порядку проведення на заміщення вакантної посади» №74-р від 26.08.2021 року (пункт 4 та додаток 1 до розпорядження) та склад конкурсної комісії, яка безпосередньо проводила конкурс згідно протоколу засідання конкурсної комісії на заміщення вакантних посад посадових осіб органу місцевого самоврядування Вашковецької сільської ради №6 від 29.10.2021 року.

5.18. Зокрема, пунктом 4 та додаток 1 до розпорядження створено та затверджено комісію Вашковецької сільської ради для проведення конкурсу на заміщення вакантних посад посадових осіб органу місцевого самоврядування у складі 5 чоловік згідно додатку 1, а саме: ОСОБА_4 голова комісії, ОСОБА_5 секретар комісії, ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 члени комісії.

5.19. У свою чергу, за результатами проведеного конкурсу на заміщення вакантної посади відділу освіти, культури, молоді та спорту Вашковецької сільської ради оформлено протокол засідання конкурсної комісії на заміщення вакантних посад посадових осіб органу місцевого самоврядування Вашковецької сільської ради №6 від 29.10.2021 року, яким визначено склад конкурсної комісії: ОСОБА_3 (головуючий на засіданні комісії) голова конкурсної комісії, ОСОБА_9 (секретар засіданні комісії) секретар конкурсної комісії; ОСОБА_5 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_7 , ОСОБА_13 члени комісії.

5.20. Судом також встановлено те, що такий склад конкурсної комісії, яка безпосередньо проводила конкурс на заміщення вакантної посади відділу освіти, культури, молоді та спорту Вашковецької сільської ради, було визначено розпорядженням Вашковецької сільської ради Дністровського району Чернівецької області «Про склад конкурсної комісії районної державної адміністрації» №88-р від 14.09.2021 року, яким внесено зміни та доповнення до розпорядження сільського голови від 02.08.2021 року №66-р «Про оголошення конкурсу на заміщення вакантної посади та проведення відбору кандидатів на заміщення вакантних посад посадових осіб місцевого самоврядування в апараті та виконавчих органах Вашковецької сільської ради».

5.21. Водночас, суд звертає увагу на те, що розпорядженням Вашковецької сільської ради Дністровського району Чернівецької області «Про оголошення конкурсу на заміщення вакантної посади» №66-р від 02.08.2021 року оголошено конкурс на заміщення вакантної посади начальника відділу організації надання адміністративних послуг Вашковецької сільської ради, яким затверджено склад конкурсної комісії та затверджено перелік питань (пункти 2, 3 та додатки 1,2 до розпорядження).

5.22. Однак, будь-яких належним та допустимих доказів тому, що до розпорядження Вашковецької сільської ради Дністровського району Чернівецької області «Про оголошення конкурсу та затвердження порядку проведення на заміщення вакантної посади» №74-р від 26.08.2021 року, згідно якого оголошено проведено конкурс на заміщення вакантної посади начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту Вашковецької сільської ради, вносилися зміни в частині складу конкурсної комісії суду надано не було.

5.23. Враховуючи зазначене, суд погоджується з доводами позивача про те, що конкурс на заміщення вакантної посади начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту Вашковецької сільської ради було проведено неповноважною комісією.

5.24. Поряд з цим, судом встановлено, що при проведенні конкурсу ОСОБА_1 витягнув екзаменаційний білет №6 з наступними питаннями: №1 «Об`єкти права власності українського народу»; №2 «Основні права посадових осіб місцевого самоврядування»; №3 «Ради - представницькі органи місцевого самоврядування»; №4 «Заходи зовнішнього та самостійного врегулюванні конфлікту інтересів»; №5 «Законодавство України про повну середню освіту та його основні завдання. Система загальної середньої освіти. Мова освіти в закладах загальної середньої освіти».

5.25. Як встановлено судом, розпорядженням Вашковецької сільської ради Дністровського району Чернівецької області «Про оголошення конкурсу та затвердження порядку проведення на заміщення вакантної посади» №74-р від 26 серпня 2021 року затверджено Перелік питань па перевірку знання Конституції України, Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про запобігання корупції», «Про службу в органах місцевого самоврядування» та знання законодавства України з урахуванням специфіки функціональних повноважень посадової особи згідно додатку 4 (пункт 7 та додаток 4 до розпорядження).

Дослідженням вказаного Переліку питань судом визначено, що у ньому відсутнє, зокрема, питання №5 з екзаменаційного білету №6, який ОСОБА_1 витягнув при проведенні конкурсу.

5.27. Натомість, вказане питання №5 «Законодавство України про повну середню освіту та його основні завдання. Система загальної середньої освіти. Мова освіти в закладах загальної середньої освіти» визначено серед переліку питань, було внесено до Переліку питань, затвердженого розпорядженням Вашковецької сільської ради Дністровського району Чернівецької області №88-р «Про склад конкурсної комісії районної державної адміністрації» (питання №6 згідно Переліку питань).

5.28. Суд знову ж таки наголошує, що будь-яких належним та допустимих доказів тому, що до розпорядження Вашковецької сільської ради Дністровського району Чернівецької області «Про оголошення конкурсу та затвердження порядку проведення на заміщення вакантної посади» №74-р від 26.08.2021 року, згідно якого оголошено проведено конкурс на заміщення вакантної посади начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту Вашковецької сільської ради, вносилися зміни в частині Переліку питань суду надано не було.

5.29. За наведених обставин в їх сукупності, судом встановлено порушення відповідачем встановлених чинним законодавством, а також власними розпорядженнями, вимог щодо проведення конкурсу на заміщення вакантної посади начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту Вашковецької сільської ради.

5.30. А тому, в силу нормативного урегулювання процедури конкурсного відбору на заміщення вакантних посад в органи місцевого самоврядування, рішення, що прийняте за результатами конкурсу, проведеного з очевидними та суттєвими процедурними порушеннями, не може бути правомірним в силу принципу незаконне не може породжувати законне (плоди гнилого дерева)).

VІ. ВИСНОВКИ СУДУ

6.1. Статтею 19 Конституції України визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. На розвиток зазначених положень Конституції України частиною 2 статті 2 КАС України визначені критерії законності рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень, яким є відповідач.

6.2. Дослідженням матеріалів справи встановлено, що відповідач, приймаючи рішення, що оформлене протокол засідання конкурсної комісії на заміщення вакантних посад посадових осіб органу місцевого самоврядування Вашковецької сільської ради №6 від 29.10.2021 року, діяв не на підставі Конституції та законів України.

6.3. За таких обставин суд прийшов до висновку, що зазначений позов в частині визнання протиправним та скасування рішення конкурсної комісії про результати конкурсу від 29 жовтня 2021 року підлягає задоволенню.

6.4. Щодо вимоги зобов`язати Вашковецьку сільську раду Дністровського району Чернівецької області провести повторний конкурс на заміщення вакантної посади начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту Вашковецької сільської ради, суд зазначає наступне.

6.5. Статтею 245 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України) визначено повноваження суду при вирішенні справи. Зокрема відповідно до пункту 2 частини 2 цієї статті 245 КАС України у разі задоволення позову суд може прийняти рішення про визнання протиправним та скасування індивідуального акта чи окремих його положень.

6.6. При цьому відповідно до частини 3 статті 245 КАС України у разі скасування нормативно-правового або індивідуального акта суд може зобов`язати суб`єкта владних повноважень вчинити необхідні дії з метою відновлення прав, свобод чи інтересів позивача, за захистом яких він звернувся до суду.

6.7. Отже, виходячи із зазначених положень статті 245 КАС України, враховуючи те, що позивачем оскаржуються індивідуальний акт, суд може відповідача у цій справі зобов`язати вчинити необхідні дії з метою відновлення прав, свобод чи інтересів позивача, за захистом яких він звернувся до суду.

6.8. А тому, обрання позивачем такого способу захисту порушеного права як зобов`язання Вашковецьку сільську раду Дністровського району Чернівецької області провести повторний конкурс на заміщення вакантної посади начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту Вашковецької сільської ради, на думку суду у повній мірі відповідають меті відновлення прав, свобод чи інтересів позивача, за захистом яких він звернувся до суду.

6.9. За таких обставин суд прийшов до висновку, що зазначений позов підлягає задоволенню повністю з підстав викладених у його мотивувальній частині.

VІІ. РОЗПОДІЛ СУДОВИХ ВИТРАТ

7.1. Відповідно до частини 1 статті 139 КАС України при задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

7.2. З матеріалів справи встановлено, що при зверненні до суду з даним позовом позивачем сплачено судовий збір у розмірі 908,00 грн, що підтверджується квитанцією №0.0.2366967099.1 від 06.12.2021 року.

7.3. Оскільки, позов задоволено повністю, суд стягує на користь позивача судові витрати (судовий збір) у сумі 908,00 грн за рахунок бюджетних асигнувань відповідача.

На підставі викладеного, керуючись статтями 73-77, 90, 241-246, 250 КАС України, суд -

В И Р І Ш И В:

1. Позов ОСОБА_1 до Вашковецької сільської ради Дністровського району Чернівецької області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії задовольнити повністю.

2. Визнати протиправним та скасувати рішення конкурсної комісії на заміщення вакантних посад посадових осіб органу місцевого самоврядування Вашковецької сільської ради, яке оформлено протоколом №6 від 29.10.2021 року, яким вирішено рекомендувати сільському голові ОСОБА_3 призначити ОСОБА_2 на посаду начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту виконавчого комітету Вашковецької сільської ради, переможцем конкурсу.

3. Зобов`язати Вашковецьку сільську раду Дністровського району Чернівецької області провести повторний конкурс на заміщення вакантної посади начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту Вашковецької сільської ради.

4. Стягнути на користь ОСОБА_1 за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області судові витрати у вигляді сплаченого згідно квитанції №0.0.2366967099.1 від 06.12.2021 року судового збору у розмірі 909 (дев`ятсот вісім) грн. 00 коп.

Згідно статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У відповідності до статей 293, 295 Кодексу адміністративного судочинства України рішення суду першої інстанції можуть бути оскаржені в апеляційному порядку повністю або частково. Апеляційна скарга на рішення подається до Сьомого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення (складання).

Повне найменування сторін:

Позивач ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ).

Відповідач Вашковецька сільська рада Дністровського району Чернівецької області (Чернівецька обл., Дністровський р-н., с. Вашківці, вул. Грушевського, буд. 22, код ЄДРПОУ 04417889).

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 ).

Суддя О.В. Анісімов

СудЧернівецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення03.07.2022
Оприлюднено06.07.2022
Номер документу105061448
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи, що виникають з відносин публічної служби, зокрема справи щодо проходження служби

Судовий реєстр по справі —600/6837/21-а

Ухвала від 22.04.2024

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Анісімов Олег Валерійович

Рішення від 03.07.2022

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Анісімов Олег Валерійович

Ухвала від 09.12.2021

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Анісімов Олег Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні