Ухвала
від 19.06.2022 по справі 501/4689/21
ІЛЛІЧІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу 20.06.2022

Справа № 501/4689/21

2/501/202/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 червня 2022 року Іллічівський міський суд Одеської області в складі:

головуючого - судді Петрюченко М.І.

за участю секретаря судового засідання Тейбаш Н.Д.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Чорноморську Одеської області цивільну справу за

позовом ОСОБА_1

до

відповідача Комунального некомерційного підприємства «Стоматологічна поліклініка міста Чорноморська» Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області

третя особа,яка незаявляє самостійнівимоги щодопредмета спору: ОСОБА_2

предмет та підстави позову: про відшкодування матеріальної та моральної шкоди

постановив ухвалу про наступне та

ВСТАНОВИВ:

В провадженні суду перебуває вказана цивільна справа.

До суду 08.02.2022 від відповідача Комунального некомерційного підприємства «Стоматологічна поліклініка міста Чорноморська» Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області надійшов відзив на позов із заявою про поновлення пропущеногопроцесуального строкудля подачівідзиву напозовну заяву (а.с.31-40).

Позивач ОСОБА_1 17.02.2022 надала до суду відповідь на відзив, просить суд відмовити в поновленні строку для подання відзиву через його необґрунтованість (а.с.71-72).

Представник позивача адвокат Кириленко А.В. 30.05.2022 надав до суду заперечення проти заяви про відновлення строку для подання відзиву на позовну заяву, просить суд заяву відповідача про поновлення строку для подання відзиву на позовну заяву залишити без задоволення, а відзив на позовну заяву без розгляду (а.с.100).

Сторони були належним чином сповіщені про судовий розгляд справи, однак до суду не з`явились, що не перешкоджає суду у розгляді заяви сторони відповідача про поновлення пропущеного строку для подання відзиву на позов.

Суд, розглядаючи клопотання про поновлення строку, керується наступним.

Положеннями ст.174 Цивільного процесуальногокодексу України закріплено, що при розгляді справи судом у порядку позовного провадження учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, визначених цим Кодексом.

Заявами по суті справи є: позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву.

Відповідно до положень ч.7 та ч.8 ст.178 ЦПК України, відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Відповідно до ст.126ЦПК України право на вчинення процесуальної дії втрачається із закінченням строку, встановленого законом або судом. Документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим кодексом.

Виходячи з принципу змагальності в цивільному процесі, прав та обов`язків сторін у справі, визначених ЦПК України, суд виключно з ініціативи та в межах доводів сторін може поновити строк звернення до суду за обґрунтованим їх зверненням.

Тому у разі пропущення строку звернення до суду належить обґрунтувати поважність причин пропущення такого строку. Зазвичай це обставини, що не залежать від волі такої особи.

Поважними причинами можуть визнаватися лише такі обставини, які є об`єктивно непереборними, не залежать від волевиявлення особи, та пов`язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами для своєчасного вчинення відповідних дій та підтвердженні належними доказами.

Відповідно до ст.127ЦПК України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Одночасно із поданням заяви про поновлення процесуального строку має бути вчинена процесуальна дія (подана заява, скарга, документи тощо), щодо якої пропущено строк. Пропуск строку, встановленого законом або судом учаснику справи для подання доказів, інших матеріалів чи вчинення певних дій, не звільняє такого учасника від обов`язку вчинити відповідну процесуальну дію. Про поновлення або продовження процесуального строку суд постановляє ухвалу.

Відповідно до ст.12 Цивільного процесуального кодексу України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судом встановлено, що ухвалою Іллічівського міського суду Одеської області від 14.12.2021 відкрито провадження у вказаній цивільній справі (а.с.21-22). Відповідно до змісту ухвали, відповідачу було надано строк для подання відзиву - п`ятнадцять днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

Представник відповідача 07.02.2022 надав до суду заяву про залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору - ОСОБА_2 (а.с.24-26).

Відзив на позов із заявою про поновлення строку надіслано представником відповідача до суду 08.02.2022 (а.с.31-40, 41-42).

Ухвалою Іллічівського міського суду Одеської області від 28.02.2022 залучено до участі у справі за позовом ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства «Стоматологічна поліклініка міста Чорноморська» Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області про відшкодування матеріальної та моральної шкоди у якості третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору ОСОБА_2 (а.с.82).

Ухвалою Іллічівського міського суду Одеської області від 28.02.2022 підготовче провадження у справі закрито (а.с.83).

З`ясовуючи питання дотримання відповідачем строків для подання відзиву на позов, визначених ч.7 ст.178 ЦПК України, суд враховує наведені у письмовому клопотанні підстави для поновлення пропущеного строку та вважає за можливе поновити відповідачу строк для подання відзиву на позов з метою забезпечення змагальності сторін та рівних прав учасників справи щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом, що встановлено ст.12 ЦПК України, та за наявності підтверджуючих доказів про направлення відзиву на позовну заяву на адресу суду та іншому учаснику справи.

Враховуючи наведені норми закону та залучення 28.02.2022 до участі у справі третьої особи, суд доходить до висновку про поновлення відповідачу строку для подання до суду відзиву на позов та прийняття відзиву на позов.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.127, 260, 353 ЦПК України, Суд

ПОСТАНОВИВ:

Заяву відповідача Комунального некомерційного підприємства «Стоматологічна поліклініка міста Чорноморська» Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області про поновлення процесуального строку для подання відзиву задовольнити.

Поновити відповідачу Комунальному некомерційному підприємству «Стоматологічна поліклініка міста Чорноморська» Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області пропущений процесуальний строк для подачі відзиву на позовну заяву.

Прийняти відзив на позовну заяву поданий відповідачем.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Іллічівського міського суду

Одеської області М.І.Петрюченко

Дата ухвалення рішення19.06.2022
Оприлюднено06.07.2022
Номер документу105078894
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування матеріальної та моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —501/4689/21

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Петрюченко М. І.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Петрюченко М. І.

Ухвала від 19.06.2022

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Петрюченко М. І.

Ухвала від 19.06.2022

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Петрюченко М. І.

Ухвала від 27.02.2022

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Петрюченко М. І.

Ухвала від 27.02.2022

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Петрюченко М. І.

Ухвала від 14.12.2021

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Петрюченко М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні