Ухвала
від 04.07.2022 по справі 537/1514/22
КРЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Провадження № 2/537/952/2022

Справа № 537/1514/22

УХВАЛА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05.07.2022 суддя Крюківського районного суду міста Кременчука Полтавської області Дядечко І.І., перевіривши матеріали позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «РІКАВА» до госпрозрахункового підприємства «Заготівельник» районного споживчого товариства «Козельщина», ОСОБА_1 , за участю третьої особи державного реєстратора виконавчого комітету Решетилівської міської ради Полтавської області Крамар Вікторії Вікторівни, про скасування державної реєстрації права власності та визнання права власності на нерухоме майно,

встановив:

Представник ТОВ «РІКАВА» Скляр С.О. звернувся до суду з позовом, відповідно до якого просить ухвалити рішення, яким скасувати державну реєстрацію права власності госпрозрахункового підприємства «Заготівельник» (код ЄДРПОУ 30891070) на нерухоме майно виробничий будинок з господарськими (допоміжними) будівлями та спорудами за адресою: АДРЕСА_1 , за реєстровим номером об`єкта нерухомого майна:2431204553220, визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю «РІКАВА» (код ЄДРПОУ 42945197) право власності на нерухоме майно виробничий будинок з господарськими (допоміжними) будівлями та спорудами за адресою: Полтавська область, смт Козельщина, провулок Горького, будинок 13.

Суддя перевіривши позовну заяву, дослідивши додані матеріали, встановив таке.

Відповідно до п. 1 ст. 6 Конвенції 1950 року кожен при вирішенні спору щодо його цивільних прав та обов`язків має право на справедливий i публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним i безстороннім судом, встановленим законом.

Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до підсудності якого вона віднесена процесуальним законом.

Вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, суди повинні перевірити належність справ до їх юрисдикції та підсудності.

За загальнимправилом,у відповідностідо ст.27ЦПК Українипозови дофізичної особипред`являються всуд зазареєстрованим увстановленому закономпорядку місцемїї проживанняабо перебування,якщо іншене передбаченозаконом. Позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Відповідно до ч. 15 ст. 28 ЦПК України позови до кількох відповідачів, які проживають або знаходяться в різних місцях, пред`являються за місцем проживання або місцезнаходженням одного з відповідачів за вибором позивача.

Як вбачається з позовної заяви, представником позивача при зверненні до суду з позовною заявою обрана підсудність за місцем проживання відповідача ОСОБА_1 (ч. 15 ст. 28 ЦПК України).

При цьому, як вбачається з позовної заяви предметом позову у даному спорі є вимога про скасування державної реєстрації права власності та визнання права власності на нерухоме майно, а саме виробничий будинок з господарськими (допоміжними) будівлями та спорудами за адресою: АДРЕСА_1 , який знаходяться на території Козельщинського району Полтавської області.

Згідно ч. 1 ст. 30 ЦПК України, позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов`язані між собою позовні вимоги пред`явлені одночасно щодо декількох об`єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об`єкта, вартість якого є найвищою.

Виключна підсудність - особливий вид територіальної підсудності. Правила виключної підсудності забороняють застосування при пред`явленні позову норм інших видів територіальної підсудності.

Виходячи з викладеного, підстав для застосування положень ст. 27, як і ч. 15 ст. 28 ЦПК України при вирішенні питання про належність справи до територіальної юрисдикції (підсудності) Крюківського районного суду м. Кременчука Полтавської області не вбачається.

Враховуючи викладене, а також те, що нерхуоме майно, з приводу якого подана позовна заява, знаходяться на території Козельщинського району Полтавської області, то дана справа не належить до територіальної юрисдикції (підсудності) Крюківського районного суду м. Кременчука Полтавської області.

Згідно з ч. 9 ст. 187 ЦПК України якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Враховуючи викладене, а також те, що дана справа не належить до територіальної юрисдикції (підсудності) Крюківського районного суду м. Кременчука Полтавської області, а підсудна Козельщинському районному суду Полтавської області, то справу необхідно передати на розгляд Козельщинського районного суду Полтавської області.

Керуючись ст. 27, 28, 31, 187 ЦПК України, суддя

постановив:

Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «РІКАВА» до госпрозрахункового підприємства «Заготівельник» районного споживчого товариства «Козельщина», ОСОБА_1 , за участю третьої особи державного реєстратора виконавчого комітету Решетилівської міської ради Полтавської області Крамар Вікторії Вікторівни, про скасування державної реєстрації права власності та визнання права власності на нерухоме майно передати на розгляд Козельщинського районного суду Полтавської області.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів днів з дня її проголошення.

Суддя І.І.Дядечко

Дата ухвалення рішення04.07.2022
Оприлюднено07.07.2022
Номер документу105086593
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування державної реєстрації права власності та визнання права власності на нерухоме майно

Судовий реєстр по справі —537/1514/22

Ухвала від 28.07.2022

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Оксенюк М. М.

Ухвала від 04.07.2022

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

ДЯДЕЧКО І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні