Рішення
від 06.07.2022 по справі 916/1065/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"07" липня 2022 р.м. Одеса Справа № 916/1065/22

Господарський суд Одеської області у складі судді Демешина О.А. розглянувши матеріали справи № 916/1065/22:

Позивач: Товариство з обмеженою відповідальністю "Одеська обласна енергопостачальна компанія" (код 42114410; 65007, м. Одеса, вул. М. Арнаутська, 88)

Відповідач: Комунальна установа "Геріатричний дім милосердя імені Святого цілителя Пантелеймона" (65080, м. Одеса, вул. Героїв Крут, буд. 12; код - 26343097)

про стягнення 17320,58 грн.

з підстав заборгованості за спожиту електричну енергію

В порядку ч. 13 ст. 8, ч. 2, 5 ст. 252 ГПК України розгляд справи здійснено в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами без повідомлення учасників справи. Суд дослідив матеріали справи та вийшов до нарадчої кімнати для ухвалення рішення.

СУТЬ СПОРУ: 03.06.2022 року Товариство з обмеженою відповідальністю „Одеська Обласна Енергопостачальна Компанія (далі Позивач, ТОВ ООЕК) звернулось до Господарського суду Одеської області з позовом до Комунальної установи "Геріатричний дім милосердя імені Святого цілителя Пантелеймона" (далі Відповідач, Споживач) про стягнення заборгованості за спожиту електричну енергію у розмірі 17320,58 грн.

06.06.2022 року суд відкрив провадження по справі, ухвалив справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження, в порядку ст. 247- 252 ГПК України, без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами та встановив відповідачу строк на подання відзиву на позов із врахуванням вимог ст.165 ГПК України та ч.1 ст.251 ГПК України протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

13.06.2022 року до суду надійшла заява Відповідача про визнання позову в порядку ст. 46 ГПК України Відповідач позов визнав у повному обсязі. Крім того, Відповідач просить суд врахувати положення ч. 1 ст. 130 ГПК України та ч. 3 ст. 7 Закону України "Про судовий збір".

В С Т А Н О В И В :

25.02.2021р. між Сторонами справи укладено письмовий Договір про закупівлю електричної енергії у постачальника №01-6631Z-ПВЦ, за умовами якого Позивач (Постачальник) продає електричну енергію, за кодом CPV за ДК 021:2015-09310000-5-Електрична енергія Відповідачу (Споживач) для забезпечення потреб електроустановок Споживача, а Споживач оплачує Постачальнику вартість використаної (купованої) електричної енергії та здійснює інші платежі з умовами цього договору.

На підставі укладеного між сторонами Договору, ТОВ ООЕК було відкрито Відповідачу особовий рахунок № НОМЕР_1 -ПВЦ (Південний міський підрозділ ТОВООЕК).

Згідно п. 3.1. Договору, строк постачання електричної енергії з 25.02.2021р. до 31.12.2021року.

Пунктом 13.1 Договору визначено, цей Договір набирає чинності з моменту підписання його Сторонами та діє до 31.12.2021 року, а в частині виникнення зобов`язань Сторонами до повного виконання обов`язків.

Додатковою угодою до Договору №8 від 30.12.2021 року, керуючись ч.6 ст.41 Закону України Про публічні закупівлі Сторони домовились продовжити дію Договору на строк достатній для проведення процедури закупівлі на початку наступного року, а саме до 31 березня 2022 року.

Додатковою угодою до Договору № 9 від 14.02.2022р. Сторони, керуючись п.7 ч.5 ст. 41 Закону України Про публічні закупівлі у зв`язку зі зміною тарифу на послуги з передачі електричної енергії домовились збільшити ціну за електричну енергію за 1 кВт./год. на рівні 3,987312 грн.

Відповідно до п. 5 Постанови НКРЕКП № 312 від 14.03.2018 р. Оператор системи надає послуги комерційного обліку споживачам. За п.8.6.1 розділу ХІІ Кодексу комерційного обліку, що затверджений постановою НКРЕКП №311 від 14.03.2018 р. зчитування показів лічильників провадиться постачальником послуг комерційного обліку (ППКО), або Оператором системи, або споживачем та передаються Адміністратору комерційного обліку (АКО) для проведення розрахунків та виставлення рахунків учасникам ринку на основі фактичних даних комерційного обліку.

Пунктом 4.12 Правил роздрібного ринку електричної енергії, передбачено, що розрахунки між споживачем та електропостачальником здійснюються за даними, отриманими від адміністратора комерційного обліку. На даний час, на підставі п. 10 Постанови НКРЕКП № 312 від 14.03.2018 р. функції оператора комерційного обліку покладені на оператора системи розподілу у межах території своє ліцензованої діяльності, а саме - АТ ДТЕК Одеські Електромережі.

ТОВ ООЕК від АТ ДТЕК Одеські Електромережі, як оператора системи розподілу, отримало дані щодо фактичного споживання електричної енергії Відповідачем по справі, зокрема за лютий 2022 р. - 6785 кВт./год.

Пунктом 5.7 Договору та п.4 Комерційної пропозиції визначено, що Споживач здійснює оплату протягом 10 робочих днів від дня отримання рахунку на підставі підписаного акту прийняття-передавання товарної продукції за фактично спожиту електроенергію у розрахунковому періоді, грошовими коштами на поточний рахунок із спеціальним режимом використання.

Позов ґрунтується на тому, що 18.05.2022р. ТОВ «ООЕК» направило на адресу Споживача акт приймання-передавання товарної продукції за лютий 2022р., що підтверджується квитанцією та описом вкладення у цінний лист №0505075291579, а 14.03.2022р. Відповідачем було проведено оплату у розмірі 9 733,32 грн. згідно рахунку за спожиту електроенергію у лютому місяці 2022 р., тому залишок основного боргу за спожиту електроенергію станом на дату подачі дійсного позову складає 17 320,58 грн.

Згідно зі ст.11 ЦК України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ст.202 ЦК України правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно зі ст. 714 ЦК України, за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні 5 (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором її режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого а обладнання. До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж. положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін. Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору постачання енергетичними та іншими ресурсами. Відповідно до ст. 629 ЦК України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 193 ГК України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Стаття 199 ГК України визначає, що виконання господарських зобов`язань забезпечується заходами захисту прав та відповідальності учасників господарських відносин, передбаченими цим Кодексом та іншими законами. До відносин щодо забезпечення виконання зобов`язань учасників господарських відносин застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України.

Відповідно до статті 546 ЦК України виконання зобов`язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком. Договором або законом можуть бути встановлені інші види забезпечення виконання зобов`язання.

Стаття 526 ЦК України передбачає, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, шо звичайно ставляться. Якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін) (ст. 530 ЦК України).

З положень ст. 509 ЦК України, ст. 173 ГК України вбачається, що господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Частиною 1 ст. 612 ЦК України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Статтею 610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до п. 1.2.1. ПРРЕЕ, на роздрібному ринку електричної енергії споживання та використання електричної енергії для потреб електроустановки споживача здійснюється за умови забезпечення розподілу/передачі та продажу (постачання) електричної енергії на підставі договорів про розподіл/передачу, постачання електричної енергії, надання послуг комерційного обліку, які укладаються відповідно до цих Правил, Кодексу системи передачі, Кодексу систем розподілу та Кодексу комерційного обліку.

Пунктом 1.1.2 ПРРЕЕ, передбачено, що електрична енергія (активна) - енергія, що виробляється на об`єктах електроенергетики і є товаром, призначеним для купівлі- продажу.

Згідно п. 4.21 ПРРЕЕ оплата за спожиту протягом розрахункового періоду електричну енергію має здійснюватись згідно із строками, встановленими договором та сформованим відповідним учасником роздрібного ринку платіжним документом.

Відповідно до п. 5.2.1 ПРРЕЕ, електропостачальник має право на своєчасне та в повному отримання коштів за продану електричну енергію відповідно до укладених договорів.

Пунктом 5.5.5 ПРРЕЕ передбачено, що споживач електричної енергії зобов`язаний сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів.

Відповідач позов визнав, про що зазначено у заяві про визнання позову, яка отримана судом 13.06.2022 року.

Ч. 4, 5 ст. 191 ГПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд. Суд не приймає відмову позивача від позову, визнання позову відповідачем у справі, в якій особу представляє її законний представник, якщо його дії суперечать інтересам особи, яку він представляє.

В даному випадку, суд вважає, що визнання позову відповідачем не суперечить закону та не порушує права чи інтереси інших осіб.

За приписами ч. 1 ст. 130 ГПК України та ч. 3 ст. 7 Закону України Про судовий збір у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

З огляду на наведене, суд вважає позовні вимоги, обґрунтованими, підтвердженими матеріалами справи та такими, що відповідають вимогами чинного законодавства України.

На підставі викладеного позов підлягає задоволенню у повному обсязі, з покладенням на відповідача витрат по сплаті судового збору, з урахуванням вимог ч. 1 ст. 130 ГПК України та ч. 3 ст. 7 Закону України Про судовий збір.

Керуючись ст.ст. 129, 233, 238, 240 ГПК України, суд

В И Р І Ш И В:

1.Позов задовольнити.

2.Стягнути з Комунальної установи "Геріатричний дім милосердя імені Святого цілителя Пантелеймона" (65080, м. Одеса, вул. Героїв Крут, буд. 12; код - 26343097) на користь ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ ОДЕСЬКА ОБЛАСНА ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ (65007, м. Одеса. вул. Мала Арнаутська. буд.88. код: 42114410): 17320 гривень 58 коп. боргу та 1240 гривень 50 коп. судового збору.

Рішення суду набирає законної сили в порядку ст.241 ГПК України

та може бути оскаржено в порядку ст.ст.253-259 ГПК України.

Суддя О.А. Демешин

Повний текст рішення складено 07 липня 2022 р.

Дата ухвалення рішення06.07.2022
Оприлюднено15.08.2022
Номер документу105127367
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/1065/22

Ухвала від 28.07.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Рішення від 06.07.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 05.06.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні