Рішення
від 05.07.2022 по справі 466/9663/20
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 466/9663/20

Провадження № 2/466/247/22

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

(в порядку спрощеного позовного провадження)

(в порядку заочного розгляду)

06 липня 2022 року м. Львів

Шевченківський районний суд м. Львова у складі:

головуючого суддіФедорової О.Ф.

секретар судового засідання Кулабухова М. М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні зали судових засідань Шевченківського районного суду м. Львова цивільну справу в порядку спрощеного позовного провадження в порядку заочного розгляду за позовною заявою ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «МАЙЄР-ТД» про визнання договору застави транспортного засобу припиненим,-

встановив:

В провадженні Шевченківського районного суду м. Львова перебуває цивільна справа за позовною заявою ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «МАЙЄР-ТД» про визнання договору застави транспортного засобу припиненим.

Стислий виклад позиції позивача та заперечень відповідача:

04.12.2020 року позивач ОСОБА_1 звернувся до Шевченківського районного суду м. Львова із позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю «МАЙЄР-ТД» про визнання договору застави транспортного засобу припиненим.

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що 16.03.2016 року укладено договір застави транспортного засобу. Згідно договору з метою забезпечення зобов?язань ОСОБА_1 заставляє транспортний засіб легковий СЕДАН В марки ЗАЗ модель TF69Y0 ЗНГ 2011 року випуску синього кольору, номер шасі НОМЕР_1 , VIN НОМЕР_1 , реєстраційний номерний знак НОМЕР_2 , зареєстрований Дніпропетровським ВРЕР-1 УДАІ ГУМВС України в Дніпропетровській області 07.06.2011 року.

Позикодавець надає позичальнику безвідсоткову позику з максимальною сумою загальної заборгованості у розмірі 108 тис. грн. строком з 18.02.2016 року по 30.11.2016 року, право застави припиняється у випадку повного виконання заставодавцем своїх зобов?язань. Позичальник свої зобов?язання виконав в повному обсязі, повернувши суму позики, що підтверджується відповідними документами, тому право застави у відповідача вважається припиненим, оскільки останній платіж виконаний 29.11.2016 року.

В серпні 2020 року позивач вирішив продати транспортний засіб, але дізнався, що існує обтяження, що унеможливлює реалізацію його права на відчуження.

Просить визнати припиненим договір застави, припинити обтяження рухомого майна на підставі договору застави №266 від 16.03.2016 року, посвідчений приватним нотаріусом Криворізького міського нотаріального округу Дніпропетровської області Кульбідою Н. М. Стягнути з відповідача судові витрати.

Відзив на позовну заяву відповідачем у встановлений строк не подано.

Заяви (клопотання) учасників справи:

Позивачем подано заяву про розгляд справи за його відсутності.

Процесуальні дії у справі:

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Львова від 08.12.2020 року відкрито провадження у справі та призначено розгляд у спрощеному позовному провадженні (а.с. 24-25).

В судове засідання призначене на 06.07.2022 року:

Учасники справи не з?явились, про дату, час та місце судовго засідання повідомлялись у встановленому законом порядку. На адресу суду позивач подав заяву про розгляд справи за його відсутності.

Фактичні обставини, встановлені судом та зміст спірних правовідносин:

Судом встановлено,що18.02.2016 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «МАЙЄР-ТД» в особі начальника відділу обліку Мазіної Жанни Леонідівни та ОСОБА_1 укладено договір безвітсоткової позики №7 (а.с. 9).

16.03.2016 року укладено договір застави транспортного засобу легковий СЕДАН В марки ЗАЗ модель TF69Y0 ЗНГ 2011 року випуску синього кольору, номер шасі НОМЕР_1 , VIN НОМЕР_1 , реєстраційний номерний знак НОМЕР_2 , зареєстрований Дніпропетровським ВРЕР-1 УДАІ ГУМВС України в Дніпропетровській області 07.06.2011 року (а.с. 13-15).

Згідно витягу про реєстрацію в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна 16.03.2016 року №49183228 зареєстрована застава транспортного засобу (а.с. 16).

З наданих позивачем копій квитанцій вбачається, що він сплатив суму позики (а.с. 10-12).

Позиція суду та оцінка доводів учасників справи:

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи, з`ясувавши всі обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази у їх сукупності та кожен окремо, що мають значення для вирішення справи по суті, встановивши фактичні дані та відповідні їм правовідносини, дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 4ст. 19 ЦПК України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ; справ, що виникають з трудових відносин; справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Відповідно до ч. 6 ст. 19 ЦПК України для цілей цього Кодексу малозначними справами є:справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ч. 5 ст. 279 ЦПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Відповідно до ч. 7 ст. 279 ЦПК України клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

Згідно ч.1ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право на звернення до суду для захисту своїх прав.

За змістом ст.ст.12,81 ЦПК Україницивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Так, згідно з частиною першою статті 509, статтею 526 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цьогоКодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За загальним правилом зобов`язання припиняється частково або у повному обсязі на підставах, встановлених договором або законом. Припинення зобов`язання на вимогу однієї із сторін допускається лише у випадках, встановлених договором або законом (частини перша та другастатті 598 ЦК України).

Правила припинення зобов`язання сформульовані в главі 50 "Припинення зобов`язання" розділу І книгип`ятої "Зобов`язальне право" ЦК України. Норми цієї глави передбачають, що зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином (стаття 599 ЦК України), переданням відступного (стаття 600 ЦК України), зарахуванням (стаття 601 ЦК України), за домовленістю сторін (стаття 604 ЦК України), прощенням боргу (стаття 605 ЦК України), поєднанням боржника і кредитора в одній особі (стаття 606 ЦК України), неможливістю виконання (стаття 607 ЦК України), смертю фізичної особи чи ліквідацією юридичної особи (статті 608 та 609 ЦК України).

Відповідно до ч. 5 ст. 3 Закону України "Про іпотеку" іпотека має похідний характер від основного зобов`язання і є дійсною до припинення основного зобов`язання або до закінчення строку дії іпотечного договору.

Відповідно до вимог статей 526, 599 ЦК України зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином. Будь-які охоронні зобов`язання, які випливають з основного зобов`язання, не повинні припиняти дію зобов`язань, які забезпечують основне зобов`язання, яке залишилось невиконаним.

Відповідно достатті 391 ЦК Українивласник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Відповідно доположеньст.263 ЦПК України, а також з урахуванням абз. 4 п. 2постанови Пленуму Верховного Суду України від 18.12.2009 № 14 «Про судове рішення у цивільній справі», обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Згідност. 12 ЦПК Україницивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до ч. 5ст. 263 ЦПК України обґрунтованим є рішення, в якому повно відображені обставини, що мають значення для даної справи, висновки суду про встановлені обставини і правові наслідки є вичерпними, повинні відповідати дійсності і підтверджуватися достовірними доказами, дослідженими в судовому засіданні.

Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтуються на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Виходячи із вищенаведеного, після всебічного, повного та об`єктивного дослідження обставин справи, викладені позивачем у позовній заяві, обґрунтування позовних вимог знайшли своє підтвердження в ході судового розгляду, доводи є достовірними, обґрунтованими, підтверджені письмовими доказами, та сумніву у суду не викликають. Таким чином, доводи позивача знайшли своє підтвердження в судовому засіданні.

Суд виконавши всі вимоги цивільного процесуального законодавства і всебічно перевіривши обставини справи, приходить до висновку що позовні вимоги є обґрунтованими та доведеними.

Розподіл судових витрат між сторонами:

Відповідно до ст. 141 ЦПК Українисудовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

У зв`язку із задоволенням позовних вимог понесені позивачем і документально підтверджені судові витрати, а саме, судовий збір підлягає стягненню у сумі 1681, 60 грн. на користь позивача.

Відповідно до вимог ст. 247 ЦПК України фіксування судового засідання технічним засобом здійснює секретар судового засідання. У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

На підставі викладеного та керуючись:

ст. ст. 391, 526, 527, 530, 599 ЦК України,

ст.ст. 10, 12, 76-81, 131, 141, 247, 258, 263, 265, 266, 280, 354 ЦПК України,-

ухвалив:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «МАЙЄР-ТД» про визнання договору застави транспортного засобу припиненим - задовольнити .

Визнати договір застави транспортного засобу легковий СЕДАН В марки ЗАЗ модель TF69Y0 ЗНГ 2011 року випуску синього кольору, номер шасі НОМЕР_1 , VIN НОМЕР_1 , реєстраційний номерний знак НОМЕР_2 , зареєстрований Дніпропетровським ВРЕР-1 УДАІ ГУМВС України в Дніпропетровській області 07.06.2011 року,- укладений 16.03.2016 року між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю «МАЙЄР-ТД» - припиненим.

Припинити обтяження транспортного засобу легковий СЕДАН В марки ЗАЗ модель TF69Y0 ЗНГ 2011 року випуску синього кольору, номер шасі НОМЕР_1 , VIN НОМЕР_1 , реєстраційний номерний знак НОМЕР_2 , зареєстрований Дніпропетровським ВРЕР-1 УДАІ ГУМВС України в Дніпропетровській області 07.06.2011 року, що зареєстровано в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна на підставі договору застави транспортного засобу та посвідчений приватним нотаріусом Криворізького міського нотаріального округу Дніпропетровської області Кульбідою Н. М. №266 від 16.03.2016 року, власником якого є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_3 на праві власності згідно свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_4 виданим Дніпропетровським ВРЕР-1 УДАІ ГУМВС України в Дніпропетровській області 07.06.2011 року.

Стягнути з Товариства зобмеженою відповідальністю«МАЙЄР-ТД»,код ЄДРПОУ36510452на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,РНОКПП НОМЕР_3 понесені судові витрати у розмірі 1 681/одна тисяча шістсот вісімдесят одна/ гривня 60 коп.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому ЦПК України.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції, а саме до Львівського апеляційного суду.

До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарги подаються учасниками справи через Шевченківський районний суд м. Львова.

У разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи, або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

Учасникам справи, які не були присутні в судовому засіданні, або якщо судове рішення було ухвалено поза межами судового засідання чи без повідомлення (виклику) учасників справи, копія судового рішення надсилається протягом двох днів з дня його складення у повному обсязі в електронній формі у порядку, визначеному законом, - у випадку наявності у особи офіційної електронної адреси, або рекомендованим листом з повідомленням про вручення - якщо така адреса відсутня.

Датою ухвалення рішення є дата його проголошення (незалежно від того, яке рішення проголошено - повне чи скорочене).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України

- http://sh.lv.court.gov.ua/sud1328/.

Повне найменування (ім`я) учасників справи та їх місце проживання (місцезнаходження):

Позивач: Товариство з обмеженою відповідальністю «МАЙЄР-ТД», код ЄДРПОУ 36510452, місцезнаходження: 79024, м. Львів, вул. Промислова, 27.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

СуддяО. Ф. Федорова

Дата ухвалення рішення05.07.2022
Оприлюднено15.08.2022
Номер документу105130996
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання договору застави транспортного засобу припиненим

Судовий реєстр по справі —466/9663/20

Рішення від 05.07.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Федорова О. Ф.

Ухвала від 05.07.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Федорова О. Ф.

Ухвала від 08.12.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Федорова О. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні