Ухвала
від 03.07.2022 по справі 557/801/22
ГОЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження 2/557/302/2022

Справа 557/801/22

У Х В А Л А

про відмову у відкритті провадження

04 липня 2022 року смт Гоща

Суддя Гощанського районного суду Рівненської області Оленич Ю.В., розглянувши матеріали позовної заяви керівника Здолбунівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Рівненського обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі, Департаменту агропромислового розвитку Рівненської ОДА до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором,

ВСТАНОВИВ:

30 червня 2022 року керівник Здолбунівської окружної прокуратури звернувся до суду в інтересах держави в особі Рівненського обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі, Департаменту агропромислового розвитку Рівненської ОДА з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Розглянувши заяву та додані до неї документи, суддя приходить висновку про те, що у відкритті провадження слід відмовити зважаючи на наступне.

Відповідно до частини першої статті 4 ЦПК України, частини першої статті 16 ЦК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Частиною першою статті 15 ЦК України визначено право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

З урахуванням наведених норм правом на звернення до суду за захистом наділена особа в разі порушення, невизнання або оспорювання саме її прав, свобод чи інтересів, а також у разі звернення до суду органів і осіб, уповноважених захищати права, свободи та інтереси інших осіб або державні та суспільні інтереси.

Суд, встановлений законом (законний суд), є необхідним інституційним елементом справедливого правосуддя в тому розумінні, яке цьому поняттю надає стаття 6 Європейської конвенції з прав людини (далі - Конвенція). Лише такий суд, керуючись правовими засадами та за встановленою законом процедурою, є компетентним здійснювати правосуддя.

Система судів загальної юрисдикції є розгалуженою. Судовий захист є основною формою захисту прав, інтересів та свобод фізичних і юридичних осіб, державних та суспільних інтересів.

Судова юрисдикція - це інститут права, який покликаний розмежувати між собою компетенцію як різних ланок судової системи, так і різних видів судочинства - цивільного, кримінального, господарського та адміністративного.

Критеріями розмежування судової юрисдикції, тобто передбаченими законом умовами, за яких певна справа підлягає розгляду за правилами того чи іншого виду судочинства, є суб`єктний склад правовідносин, предмет спору та характер спірних матеріальних правовідносин у їх сукупності. Крім того, таким критерієм може бути пряма вказівка в законі на вид судочинства, у якому розглядається визначена категорія справ.

У статті 6 Конвенції закріплено принцип доступу до правосуддя.

Доступом до правосуддя згідно зі стандартами ЄСПЛ є здатність особи безперешкодно отримати судовий захист до незалежного і безстороннього вирішення спорів за встановленою процедурою на засадах верховенства права.

У статті 124 Конституції України закріплено, що правосуддя в Україні здійснюють виключно суди. Юрисдикція судів поширюється на будь-який юридичний спір та будь-яке кримінальне обвинувачення. У передбачених законом випадках суди розглядають також інші справи.

За статтею 125 Конституції України судоустрій в Україні будується за принципами територіальності та спеціалізації і визначається законом.

З метою якісної та чіткої роботи судової системи міжнародним і національним законодавством передбачено принцип спеціалізації судів.

Відповідно до частини першої статті 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 20 ГПК України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема, справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, а також у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці.

За частиною першою статті 173 ГК України зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку, є господарським зобов`язанням.

Майново - господарські зобов`язання, які виникають між суб`єктами господарювання або між суб`єктами господарювання і негосподарюючими суб`єктами - юридичними особами на підставі господарських договорів, є господарсько-договірними зобов`язаннями. Господарські договори укладаються за правилами, встановленими ЦК України, з урахуванням особливостей, передбачених ГК України, іншими нормативно-правовими актами щодо окремих видів договорів (стаття 179 ГК України).

Таким чином, однією з ознак господарського договору, що дозволяє відокремити його від інших видів договорів (у тому числі цивільних), є особливий суб`єктний склад.

Як убачається з позовної заяви та доданих до неї документів, спір виник з приводу невиконання кредитного договору №98/17 від 27 квітня 2017 року, укладеного між Рівненським обласним фондом підтримки індивідуального житлового будівництва на селі (Фонд), в особі голови фонду ОСОБА_2 , діючого на підставі Статуту, та ОСОБА_1 , який є головою (засновником) фермерського господарства, що створене та зареєстроване в Рівненській області, а саме: Фермерське господарство «Надія» (ФГ Надія) (Позичальник).

Відповідно до пункту 1.1. договору Фонд надає Позичальнику, ОСОБА_1 , на підставі Порядку надання та використання кредитів для підтримки фермерських господарств Рівненської області (додаток до Програми підтримки фермерських господарств Рівненської області на 2016-2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради № 1545 від 11 вересня 2015 року), пільговий кредит на строк 5 років для придбання паливно-мастильних матеріалів, насіння, мінеральних добрив, засобів захисту рослин в сумі 100 000,00 гривень під 2 % річних в гривнях за користування кредитом, а ОСОБА_1 зобов`язується погасити кредит та сплатити відсотки за користування кредитом до 20 листопада 2022 року на умовах цього договору.

При цьому відповідно до пунктів 3.1. та 3.2. вказаного кредитного договору Фонд має право перевіряти практичне освоєння виділених коштів та їх цільове використання шляхом візуального, розрахункового обстеження, а також забезпечення та перспективу погашення кредиту. Вимагати від позичальника надання документальних звітів про використання кредиту за цільовим призначенням (пункт 1.1. договору).

Водночас Позичальник згідно пунктів 3.14. та 3.16. договору зобов`язався використовувати отримані кредитні кошти виключно за призначенням відповідно до пункту 1.1. даного договору; надати Фонду документальний звіт про використання отриманого кредиту за цільовим призначенням на протязі 3-х місяців з часу використання коштів.

Як зазначено у пункті 1.1. кредитного договору №98/17 від 27 квітня 2017 року, такий укладено відповідно до Порядку надання та використання кредитів для підтримки фермерських господарств Рівненської області, який є додатком до програми підтримки фермерських господарств Рівненської області на 2016-2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради № 1545 від 11 вересня 2015 року.

Вказана програма була розроблена відповідно до Закону України «Про фермерське господарство» на виконання Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 06 серпня 2014 року № 385, та з метою підтримки фермерських господарств області (поліпшення економічної ефективності роботи фермерських господарств, застосування сучасних технологій виробництва сільськогосподарської продукції, зниження її собівартості та підвищення рентабельності, збільшення кількості фермерських господарств, розширення площ обробітку землі, збільшення поголів`я худоби та підвищення її продуктивності).

Відповідно до пункт 1 розділу І Порядку надання та використання кредитів для підтримки фермерських господарств Рівненської області терміни, що вживаються в цьому Порядку мають такі значення: кредит сума коштів, що надаються особам, які є головами (засновниками) фермерських господарств, за рахунок кредитних ресурсів Рівненського обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі, виділених з місцевих бюджетів для фінансування Програми підтримки фермерських господарств Рівненської області на 2016-2020 роки; позичальник особа, яка є головою (засновником) фермерського господарства, що створене та зареєстроване в Рівненській області, та якому наданий кредит за рахунок ресурсів Фонду; кредитна угода угода, укладена відповідно до цього Порядку між Фондом та позичальником, яка визначає умови надання кредиту позичальнику, погашення позичальником заборгованості за кредитом і внесення плати за користування ним та інші умови.

У пункті 2 розділу І вказаного Порядку міститься вказівка на те, що кредитування фермерських господарств є прямим, адресним (цільовим), поворотним і здійснюється у межах наявних кредитних ресурсів Фонду на цілі, передбачені Програмою підтримки фермерських господарств області на 2016 2020 роки. При цьому, Порядком чітко визначено, що позичальниками можуть бути лише голови (засновники) фермерських господарств, створених та зареєстрованих в Рівненській області (пункт 3 розділу І Порядку).

Як обумовлено у пункті 4 розділу ІІІ Порядку, зобов`язання фермерського господарства за кредитним договором мають забезпечуватись договором застави майна (рухомого, нерухомого) та майнових прав, майно повинно бути ліквідним.

Зі Статуту Рівненського обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі, затвердженого розпорядженням голови Рівненської обласної державної адміністрації 18 травня 1998 року № 305 (у редакції розпорядження голови Рівненської обласної державної адміністрації від 28 жовтня 2021 року № 784) убачається, що фонд є юридичною особою з моменту його державної реєстрації (пункт 7).

Згідно даних інформації з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, ОСОБА_1 є керівником (засновником) Фермерського господарства «Надія», код ЄДРПОУ 32923030, місцезнаходження: Рівненська область, Рівненський район, с. Федорівка, вул. Першотравнева, 16.

Відповідно до частин першої та третьої статті 114 ГК України фермерське господарство є формою підприємництва громадян з метою виробництва, переробки та реалізації товарної сільськогосподарської продукції. Відносини, пов`язані із створенням та діяльністю фермерських господарств, регулюються цим Кодексом, а також законом про фермерське господарство, іншими законами.

Головою фермерського господарства відповідно до положень статті 4 Закону України «Про фермерське господарство» є його засновник або інша визначена в Статуті особа. Голова фермерського господарства представляє фермерське господарство перед органами державної влади, підприємствами, установами, організаціями та окремими громадянами чи їх об`єднаннями відповідно до закону. Голова фермерського господарства укладає від імені господарства угоди та вчиняє інші юридично значимі дії відповідно до законодавства України.

Системний аналіз зазначених вище положень закону, кредитного договору, програми підтримки фермерських господарств Рівненської області на 2016-2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради № 1545 від 11 вересня 2015 року, та Порядку, який є додатком до неї та на підставі якого кредитним договором №98/17 від 28 квітня 2017 року обумовлено надання пільгового кредиту, дає підстави вважати, що такий договір укладений між Рівненським обласним фондом підтримки індивідуального житлового будівництва на селі та ОСОБА_1 - саме як головою (засновником) Фермерського господарства «Надія», стосується кредитування фермерського господарства та вказані правовідносини, з огляду на предмет договору та цільове спрямування коштів, не породжують особистих майнових прав та зобов`язань відповідача, а тому не підпадають під визначення приватноправових.

З огляду на вказані обставини та зважаючи на те, що спір виник між юридичними особами і стосується виконання правочину у господарській діяльності, суддя приходить висновку, що зазначений позов підлягає розгляду в порядку господарського судочинства.

Згідно пункту 1 частини першої статті 186 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Відмовляючи у відкритті провадження з підстави, встановленої пунктом 1 частини першої цієї статті, суд повинен роз`яснити заявнику, до юрисдикції якого суду віднесено розгляд справи (частина п`ята статті 186 ЦПК України).

Керуючись статтями 186, 258-260 ЦПК України, суддя

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити у відкритті провадження у справі за позовом керівника Здолбунівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Рівненського обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі, Департаменту агропромислового розвитку Рівненської ОДА до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Роз`яснити заявнику, що розгляд даної справи віднесено до юрисдикції господарського суду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції може бути подана до Рівненського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя Ю.В. Оленич

СудГощанський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення03.07.2022
Оприлюднено11.07.2022
Номер документу105146255
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них страхування, з них інших видів кредиту

Судовий реєстр по справі —557/801/22

Рішення від 16.06.2023

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Оленич Ю. В.

Рішення від 16.06.2023

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Оленич Ю. В.

Рішення від 16.06.2023

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Оленич Ю. В.

Ухвала від 27.03.2023

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Оленич Ю. В.

Ухвала від 26.12.2022

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Боймиструк С. В.

Постанова від 16.03.2023

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Боймиструк С. В.

Рішення від 16.03.2023

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Боймиструк С. В.

Ухвала від 29.08.2022

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Боймиструк С. В.

Ухвала від 03.07.2022

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Оленич Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні