Рішення
від 04.07.2022 по справі 332/712/22
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Заводський районний суд м. Запоріжжя

69009 Україна м. Запоріжжя вул. Лізи Чайкіної 65 тел.(061) 236-59-98

Справа № 332/712/22

Провадження №: 2/332/1266/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е МУ К Р А Ї Н И

05 липня 2022 р.

Заводський районний суд м. Запоріжжя у складі:

Головуючого судді - Марченко Н.В.,

при секретарі Лебединській К.Г.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Заводського районного суду м. Запоріжжя цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Орхідея 20-Б» про стягнення майнової шкоди, -

УСТАНОВИВ

Позивачка звернулась до суду з позовом до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Орхідея 20-Б» про відшкодування майнової шкоди.

В позові вона указала, що являється членом ОСББ Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Орхідея 20 - Б». У 2021 році з`ясувалася, що між панельні шви будинку стрімко втрачають герметизуючу прокладку, закладену при будівництві, оголюються, між ними з`являються де тонкі міліметрові, а де і більш серйозні, що вимірюються сантиметрами, деформаційні щілини, що привило попадання осадків до квартири, почали виступати на стінах виступати мокрі плями, псувати ремонт у квартирі та з`являтися грибок. Як з`ясувалася дане питання повстала у всьому під`їзду тому, що у кожній другій квартирі також сама проблема.

Так як, багатоповерховий будинок належить та знаходиться в управлінні ОСББ , члени даного об`єднання, звернулися до голови правління Об`єднаного співвласниками багатоквартирного будинку «Орхідея 20 - Б» з колективним зверненням, щодо належного виконання головою своїх обов`язків та своєчасно проведення ремонтних робіт між панельних швів які стрімко втрачають герметизуючу прокладку, закладену при будівництві, що наносить шкоду майну як будинку так і особистій власності членів ОССБ.

Не зважаючи на аварійний стан майже всього під`їзду, мешканці отримали відповідь, що 05.04.2020 року, було прийнято рішення по ремонту міжпанельних швів по черзі починаючи з першого під`їзду з дворової частини, але при розгляді питання щодо ремонту не проводився огляд між панельних швів не враховувався стан дома та його аварійність. Крім того, розгляд даного питання без врахування стану дома. Крім того, позивачкою було направлено повідомлення про початок робіт, але відповіді вона не отримала. З урахуванням неналежного виконання своїх обов`язків голова правління не виконала вимоги споживачів (членів ОСББ), щодо належного ремонту майна ОСББ та особисто споживачів та порушила діюче законодавство та статут ОСББ. В результаті того, що позивачка за власні кошти провела ремонт швів на суму 2300 грн. Вона просить стягнути цю суму з ОСББ, оскільки саме за рахунок ОСББ повинен був бути проведений ремонт будинку.

В судовому засіданні позивачка підтвердила, що вона зареєстрована в квартирі АДРЕСА_1 , оплачує послуги з утримання будинку, є членом ОСББ Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Орхідея 20 - Б». Так як, багатоповерховий будинок належить та знаходиться в управлінні ОСББ , члени даного об`єднання, звернулися до голови правління Об`єднаного співвласниками багатоквартирного будинку «Орхідея 20 - Б» з колективним зверненням, щодо ремонтних робіт між панельних швів які стрімко втрачають герметизуючу прокладку, закладену при будівництві. Керівництву ОСББ було відомо про необхідність ремонту. Вона за власні кошти провела цей ремонт. Сума витрачена на ремонт будинку підтверджена чеком. Враховуючи, що зовнішні ремонтні та будівельні роботи повинні проводитись за рахунок ОСББ, вона просить стягнути з відповідача понесену нею майнову шкоду з ремонту будинку.

Представник відповідача не визнав позов, суду пояснив, що позивачка хоч зареєстрована в будинку і платить всі виплати з утриманням будинку , можливо не має членства ОСББ, а тому не має права вимоги до ОСББ. Крім того, нею не доведена необхідність проведення даного виду ремонтних робіт, а також не доведена сума ремонтних робіт.

Суд, вислухавши учасників процесу, дослідивши письмові матеріали справи, оцінивши всі докази у сукупності, прийшов до наступних висновків.

Позивачка зареєстрована в квартирі АДРЕСА_1 , що підтверджено копією паспорта (а.с.9). Багатоповерховий будинок АДРЕСА_2 належить та знаходиться в управлінні ОСББ «Орхідея 20-Б». (а.с.18) Згідно відповіді ОСББ «Орхідея 20-Б» на звернення від 17.04.2021 вбачається, що борг по платі утримання будинку перед ОСББ у позивачки, яка проживає в кв. АДРЕСА_3 відсутній.(а.с. 36 зворот). Таким чином позивачка належним чином виконує свої обов*язки перед ОСББ по утриманню будинку .

Згідно акту обстеження міжпанельних швів 4 підїзду б. 20 б, по АДРЕСА_4 від 30.08.2021, потребується невідкладний ремонт міжпанельних швів в тому числі і біля кв. 140. (а.с. 14).

Необхідність указаних ремонтних робіт також підтверджена колективним зверненням від жителів 4 підїзду б. 20 б, по АДРЕСА_4 від 20.07.2021(а.с.16) та відповіддю на це звернення від 17.08.2021 (а.с.36).

21.07.2021 жителі 4 підїзду б. АДРЕСА_4 повідомили про початок ремонтних робіт щодо герметизації міжпанельних швів. (а.с. 17)

Згідно акту прийомки - передачі виконаних робіт від 09.10.2021 ремонт був виконаний (а.с.11) . Вартість виконаних робіт була оплачена ОСОБА_1 10.11.2021 в сумі 2300 грн., що підтверджено копією квитанції (а.с.13)

Згідно ст. 23 Закону України, «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» утримання і ремонт приміщень, які перебувають у власності, здійснюються відповідно до законодавства України.

Внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів.

Відшкодування збитків може здійснюватися у грошовій чи в іншій формі за згодою сторін або за рішенням суду.

Таким чином, ОСББ повинна надати послуги по проведенню ремонту будинку. Своєчасно ремонт будинку ОСББ не провела , а тому позивчака самостійно , замість ОСББ провела невідкладний ремонт. Згідно ст. 22 ЦК України. Збитками є в тому числі витрати які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права.

Позивачка самостійно провела ремонт будинку, понесла підтверджені витрати, а тому має право на відшкодування.

За таких підстав, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та доведеними, тому зазначена сума підлягає стягненню з відповідача

Відповідно до ч. 2 ст.141 ЦПК України у разі задоволення позову судові витрати підлягають стягненню з відповідача на користь позивача.

Щодо вимоги позивача щодо стягнення судових витрат пов`язаних із професійною правничою допомогою, суд дійшов до наступного висновку.

У відповідності до ч.2ст. 137 ЦПК Україниза результатамирозгляду справивитрати направничу допомогуадвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. До матеріалів справи долучено копію договору від 10.02.2022 про надання правничої допомоги укладеного між адвокатом Новіковим І.О. та Цукан Л.М, копію свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю Новікова І.О., розрахунок суми гонорару, акт виконаних робіт від 11.02.2022 року, копію квитанції серії 022 № 07 від 11.02.2022 року на суму 1400 гривень (а.с.19-23) .

За таких підстав, суд вважає, що розмір витрат на оплату послуг адвоката є співмірним із складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг), часом, витраченим адвокатом для їх виконання та обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт, а тому зазначена сума, яка є видом судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, і підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

Керуючись ст.ст. 137, 141, 263-265, 268 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 доОб`єднання співвласниківбагатоквартирного будинку«Орхідея 20-Б»про стягненнямайнової шкоди задовольнити.

Стягнути з Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Орхідея 20-Б», код 40553518, юридична адреса: м. Запоріжжя, вул. Історична, буд. 20-б на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ІПН НОМЕР_1 майнову шкоду у розмірі 2300 (дві тисячі триста) гривень.

Стягнути з Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Орхідея 20-Б», код 40553518, юридична адреса: м. Запоріжжя, вул. Історична, буд. 20-б на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ІПН НОМЕР_1 понесені судові витрати по оплаті судового збору у розмірі 992 гривень 40 копійок та витрати пов`язані із професійною правничою допомогою в розмірі 1400 гривень

Повний текст рішення виготовлено 08.07.2022 року.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Суддя Н.В.Марченко

СудЗаводський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення04.07.2022
Оприлюднено11.07.2022
Номер документу105151866
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них завданої майну фізичних або юридичних осіб

Судовий реєстр по справі —332/712/22

Постанова від 28.09.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

Ухвала від 28.07.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

Ухвала від 28.07.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

Рішення від 04.07.2022

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Марченко Н. В.

Рішення від 04.07.2022

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Марченко Н. В.

Ухвала від 14.03.2022

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Марченко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні