Рішення
від 10.07.2022 по справі 681/964/21
ПОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 681/964/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 липня 2022 року м.Полонне

Полонський районний суд Хмельницької області в складі:

головуючого судді Горгулько Н.А.,

з участю секретаря судових засідань Олійник Л.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом органу опіки і піклування - Шепетівської районної державної адміністрації в інтересах неповнолітніх ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, третя особа на стороні позивача - Ямпільська спеціальна школа Хмельницької обласної ради про позбавлення батьківських прав,

в с т а н о в и в:

13 вересня 2021 року позивач - орган опіки і піклування Шепетівської районної державної адміністрації звернувся до суду з позовом, в якому просив позбавити відповідача ОСОБА_3 батьківських прав відносно її неповнолітніх дітей: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В обґрунтування позову вказував, що ОСОБА_3 , зареєстрована у АДРЕСА_1 , проте фактично проживає в АДРЕСА_2 .

Розпорядженням голови Полонської райдержадміністрації від 27 серпня 2020 року № 144/2020-р. малолітніх дітей відповідачки ОСОБА_1 та ОСОБА_2 було влаштовано до Ямпільської спеціальної школи Хмельницької обласної ради на цілодобове перебування на 2020-2021 навчальні роки. На період літніх канікул з 7 червня 2021 року дітей було повернуто із закладу на виховання в сім`ю. Проте, згідно повідомлення старости Новолабунського старостинського округу від 12 липня 2021 року № 139, під час чергової сварки ОСОБА_3 з співмешканцем діти о 02.00 годині ночі втекли з дому до сусідів. На момент приїзду дільничного інспектора Полонського ВПД та старости діти були налякані, голодні, одяг брудний, просили їсти у сусідів. ОСОБА_3 із співмешканцем спали на березі річки в нетверезому стані. Дітей було доставлено до приймального відділення комунального некомерційного підприємства Полонської міської ради «Полонська міська багатопрофільна лікарня».

Службою у справах дітей неодноразово направлялись матеріали на притягнення до адміністративної відповідальності громадянки ОСОБА_3 за ухиляння від виконання батьківських обов`язків. У 2018 році службою було здійснено негайне вилучення та відібрання дітей у матері, так як їх життю та здоров`ю загрожувала небезпека, бо мати в черговий раз залишила малолітніх на більш як три доби одних в будинку в зимовий період. Тому з метою захисту прав дітей органом опіки та піклування Полонської РДА було подано позов до Романівського районного суду Житомирської області про позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 та у позбавленні було відмовлено. Згодом діти були повернені матері та врешті, за її заявою влаштовані в заклад.

Питання щодо доцільності позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 розглядалося на засіданні комісії з питань захисту прав дитини від 19 серпня 2021 року (протокол №9) та прийнято рішення про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 , відносно її малолітніх дітей ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно до листів Ямпільської спеціальної школи від 07 грудня 2020 року та 04 березня 2021 року відомо, що ОСОБА_3 не відвідувала своїх дітей, жодного разу не забирала їх додому на вихідні, не надавала ніякої матеріальної допомоги та моральної підтримки, не телефонувала, діти постійно перебувають у школі. На даний час мама не має свого постійного житла, веде асоціальний спосіб життя, не створює умови для проживання та виховання дітей.

Ухвалою суду від 21 вересня 2021 року у справі відкрито загальне позовне провадження.

23 лютого 2022 року до участі у справі залучено в якості третьої особи Ямпільську спеціальну школу.

16 травня 2022 року вказану справу прийнято до свого провадження суддею Полонського районного суду Горгулько Н.А.

13 червня 2022 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду.

Представник позивач в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи у його відсутності, доводи позову підтримує.

Відповідачка ОСОБА_3 , належним чином повідомлена про день, час та місце розгляду справи в порядку, передбаченому ч.11 ст. 128 ЦПК України, шляхом розміщення оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, в судове засідання не з`явилася, у встановлений строк відзив на позовну заяву не надала.

Представник третьої особи в судове засідання не з`явилась, заяви про слухання справи її відсутності суду не направила.

Дослідивши письмові докази, суд зазначає про таке.

Встановлено, що батьками ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 є ОСОБА_4 та ОСОБА_3 , що підтверджено даними свідоцтв про народження (а.с.7,8).

Відповідно до даних листа від 07 грудня 2020 року Ямпільської спеціальної школи Хмельницької обласної ради, мати дітей ОСОБА_3 відмовляється матеріально забезпечувати дітей та брати участь у їх вихованні, будь-якої матеріальної допомоги не надає, не цікавиться станом здоров`я дітей та їхнім розвитком, не телефонує (а.с.12). З даних висновку органу опіки і піклування Шепетівської РДА № 12/12-33-1081/2021 від 06.09.2021 року визнано доцільним позбавити ОСОБА_3 батьківських прав відносно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.4-5).

Відповідно до п.2 ч.1 ст.164 СК України батьки можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини, що має місце в даному випадку.

В пунктах 15, 16 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справи про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав" від 30.03.2007 року роз`яснено, що ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками. Позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Ухилення від виконання юридичного обов`язку - це акт свідомої поведінки, оскільки особа має реальну можливість виконати його, але не вчиняє відповідних дій. Так, мати (батько) можуть вважатися такими, що ухиляються від обов`язку по вихованню дитини, якщо вона (він) не проявляють про неї батьківської турботи, хоча мають таку можливість.

Відповідно до ст. 180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно зі ст. 183 СК України частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.

Оскільки відповідач не проявляє до дітей щонайменшої материнської турботи, не піклується про їхній фізичний і духовний розвиток, достатнє матеріальне забезпечення, що підтверджується наведеними вище доказами, суд знаходить законні підстави для позбавлення ОСОБА_3 батьківських прав щодо її дітей та вважає за необхідне стягнути з відповідача аліменти в розмірі 1/3 частки від заробітку (доходу), але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку до досягнення дітьми повноліття.

Згідно ч.1 ст.141 ЦПК України з ОСОБА_3 підлягає стягненню на користь держави судовий збір в сумі 908 грн.

Керуючись наведеним, ст.ст.13, 81, 141, 263-265, 268, 273, 352, 354, 355 ЦПК України суд, -

у х в а л и в:

Позов задовольнити.

Позбавити ОСОБА_3 батьківських прав щодо її неповнолітніх дітей: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Стягнути з ОСОБА_3 аліменти на утримання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в розмірі 1/3 частини усіх видів заробітку, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку, починаючи з 13 вересня 2021 року і до досягнення дітьми повноліття.

Стягнути з ОСОБА_3 в дохід держави 908 (дев`ятсот вісім) грн. 00 коп. судових витрат.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не буде подано.

Рішення може бути оскаржене до Хмельницького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів після його складення.

Позивач - орган опіки і піклування Шепетівської районної державної адміністрації, код ЄДРПОУ-21325769, адреса: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, 47, Хмельницької області, поштовий індекс 30400.

Відповідач - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП - НОМЕР_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_3 .

Третя особа на стороні позивача - Ямпільська спеціальна школа Хмельницької обласної ради, код ЄДРПОУ22989974, адреса: смт. Ямпіль, вул. Центральна, 30, Білогірського району, Хмельницької області, поштовий індекс 30231.

Головуюча Н.А.Горгулько

Дата ухвалення рішення10.07.2022
Оприлюднено14.07.2022
Номер документу105172376
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —681/964/21

Рішення від 10.07.2022

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 14.06.2022

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 15.05.2022

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 22.02.2022

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Дідек М. Б.

Ухвала від 18.11.2021

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Дідек М. Б.

Ухвала від 21.09.2021

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Дідек М. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні