Ухвала
від 12.07.2022 по справі 357/5424/22
БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 357/5424/22

1-кс/357/939/22

Категорія

У Х В А Л А

12 липня 2022 року м. Біла Церква

Суддя Білоцерківського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 , розглянувши клопотання представника заявника ОСОБА_2 , який діє в інтересах товариства з обмеженою відповідальністю «Фуд Трейд Дістрібьюшн», про проведення судового провадження у режимі відеоконференції за допомогою комунікаційної платформи "Easycon"

У С Т А Н О В И В:

У провадженні Білоцерківського міськрайонного суду Київської області перебуває скарга представника скаржника ОСОБА_2 , який діє в інтересах ТОВ "Фуд Трейд Дістрібьюшн» на бездіяльність слідчого, стосовно невнесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про кримінальне правопорушення .

Ухвалою суду від 07.07.2022 за скаргою було відкрито провадження та призначено до розгляду на 12.07.2022 на 12-00 год. .

11.07.2022 представник заявника ОСОБА_2 на електронну адресу суду надіслав клопотання у якому просить здійснювати судовий розглядскарги у режимі відеоконференції за допомогою комунікаційної платформи "Easycon", посилаючись на те, що зараз на території України введено воєний стан, ведуться бойові дії, оголошуються повітряні тривоги, мають місце ракетні та артилерійські обстріли по всій території України, що складає загрозу його здоров`ю та життю. У зв`язку з цим переміщення по території України на будь-якому пасажирському транспорті є небезпечним. Оскільки він не проживає у м. Біла Церква, у нього не має можливості прибути до приміщення Білоцерківського міськрайонного суду Київської області для безпосередньої участі у судовому засіданні.

Вказане клопотання було передане слідчому судді 12.07.2022.

Розглянувши клопотання представника заявника прихожу до висновку, що останнє не підлягає до задоволення з огляду на таке.

24.02.2022 Указом ПрезидентаУкраїни №64/2022«Про введеннявоєнного станув Україні»в Українівведено воєннийстан строкомна 30діб, а відповідно доуказу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» від 17.05.2022р.№341/2022 воєний стан в Україні продовжено з 05 години 30 хвилин 25 травня 2022 року строком на 90 діб.

За змістом п. 1 ч. 1ст. 336 КПК Українисудове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), зокрема, у разі неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин.

Частина другастатті 336 КПК Українипередбачає, що суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження.

Однак, слід зазначити про те, що безпосередньо організація проведення судового засідання в режимі відеоконференції згідно зі ст. 366 КПК України покладається одночасно як на суд, що розглядає відповідне провадження, так і на суд (або орган досудового слідства, або установу попереднього ув`язнення, або установу виконання покарань) за територіальним місцезнаходженням учасника судового процесу, що обрав такий вид участі у засіданні.

У ході проведення судового засідання в режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення з використанням власного облікового запису в системі "EasyCon" реалізація положень ч. 4 ст. 366 КПК України є неможливою.

Таким чином, проведення відеоконференцзв`язку під час судового засідання за участю сторін поза межами приміщення суду за допомогою власних технічних засобів учасників цією нормою не передбачено.

Викладене узгоджується із правовим висновком, який міститься у постанові Верховного Суду в справі №760/15429/20 від 01.12.2021.

Окрім того, при вирішенні клопотання суддею також враховується положення п. 10 рекомендацій Ради суддів України від 02.03.2022 щодо роботи суддів в умовах воєного стану, відповідно до якого якщо за об`єктивних обставин учасник провадження не може брати участь в судовому засіданні в режимі ВКЗ за допомогою технічних засобів, визначених КПК, як виняток допускати участь такого учасника в режимі ВКЗ за допомогою будь-яких інших технічних засобів, в тому числі і власних.

Суд зазначає, що зважаючи на реальні можливості сьогодення (припиненя бойових дій на території Київської області у зв`язку з чим суди м. Києва та Київської області відновили свою роботу у звичайному режимі), відсутні об`єктивні обставини для висновку про те, що представник був позбавлений можливості заявити клопотання про проведення судового засідання в режимі відеоконференції із будь-яким судом м. Києва (за місцем свого перебування).

Таким чином,з урахуваннямвище наведеного, суддя приходить довисновку,що клопотанняпредставника заявника ОСОБА_2 про здійсненнясудовогорозглядуурежимівідеоконференціїзвикористанням системи"Easycon" не підлягає до задоволенню.

На підставівикладеного,керуючисьст.ст.336,371КПКУкраїни,суд,

П О С Т А Н О В И В :

У задоволенніклопотаннязаявника ОСОБА_2 ,який дієв інтересахтовариства зобмеженою відповідальністю«Фуд ТрейдДістрібьюшн», проздійснення судовогорозглядуурежимівідеоконференціїзвикористаннямсистеми "Easycon" відмовити.

Копію ухвали негайно направити представнику заявника ОСОБА_2 до відома.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_3

СудБілоцерківський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення12.07.2022
Оприлюднено24.01.2023
Номер документу105186591
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —357/5424/22

Ухвала від 12.07.2022

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Клепа Т. В.

Ухвала від 12.07.2022

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Клепа Т. В.

Ухвала від 07.07.2022

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Клепа Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні