Ухвала
від 30.06.2022 по справі 755/381/22
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №:755/381/22

Провадження №: 2/755/1264/22

У Х В А Л А

"01" липня 2022 р. Дніпровський районний суд м. Києва, в складі: головуючого судді Катющенко В.П., розглянувши, в приміщенні Дніпровського районного суду м. Києва, клопотання представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Левчишиної О.В. про залучення співвідповідача до участі у справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Альфа-Гарант», ОСОБА_2 про стягнення шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, -

В С Т А Н О В И В :

У провадженні Дніпровського районного суду м. Києва перебуває вказана цивільна справа.

Від представника позивача до суду надійшло клопотання про залучення співвідповідача, у якому просить суд: залучити до участі у справі у якості співвідповідача Товариство з обмеженою відповідальністю «Клайм Прог», код ЄДРПОУ 41041085, адреса розташування: 02160, м. Київ, вул. Регенераторна, б. 4, кв. 3-322.

Клопотання обґрунтоване тим, що представником позивача отримано відповідь на адвокатський запит щодо надання інформації про власників транспортного засобу AUDI Q5, з якого вбачається, що вказаний автомобіль є службовим та належить Товариству з обмеженою відповідальністю «Клайм Прог», а відповідач - 2 є посадовою особою цього товариства та безпосередньо керував ним під час ДТП 29.03.2020 року, у зв`язку із чим виникла необхідність у залученні співвідповідача у цивільну справу № 755/381/22.

Крім того, до клопотання представником позивача долучено позовну заяву у новій редакції.

Суд, вивчивши клопотання та матеріали справи, доходить наступного.

Відповідно до ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

За положеннями ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі. Особа, яка бере участь у справі, розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Відповідно до заявлених позовних вимог позивач просить суд: стягнути з відповідача-1 на свою користь страхове відшкодування на підставі договору обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів у розмірі 12 281,68 грн; стягнути з відповідача-2 на свою користь різницю між фактичним розміром шкоди і страховою виплатою у сумі 20 298,32 грн; стягнути з відповідачів на свою користь судові витрати по справі.

Процедурні питання заміни неналежного відповідача чи залучення співвідповідача визначені ст. 51 ЦПК України.

Відповідно до ч.ч.1, 4 ст. 51 ЦПК України суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання залучити до участі у ній співвідповідача. Про залучення співвідповідача чи заміну неналежного відповідача постановляється ухвала. За клопотанням нового відповідача або залученого співвідповідача розгляд справи починається спочатку.

За вказаних обставин, враховуючи, що визначення відповідачів, предмета та підстав спору є правом позивача, приймаючи до уваги, що відповідач - 2 по справі є посадовою особою ТОВ «Клайм Прог», суд вважає за доцільне залучити Товариство з обмеженою відповідальністю «Клайм Прог» до участі у справі у якості співвідповідача, що є підставою для задоволення клопотання.

Крім того, згідно позовної заяви у новій редакції, позивач просить суд: стягнути з відповідача-1 на свою користь страхове відшкодування на підставі договору обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів у розмірі 12 281,68 грн; стягнути з відповідача-2 на свою користь моральну шкоду у розмірі 5 000 грн; стягнути з відповідача-3 на свою користь різницю між фактичним розміром шкоди і страховою виплатою у сумі 20 298,32 грн; стягнути з відповідачів на свою користь судові витрати по справі.

Таким чином, враховуючи наявність підстав для задоволення клопотання представника позивача про залучення до участі в справі співвідповідача, подана позовна заява у новій редакції підлягає прийняттю судом.

Керуючись ст.ст. 2, 49, 51, 258, 260 ЦПК України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Левчишиної О.В про залучення до участі у справі співвідповідача - задовольнити.

Залучити до участі в справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Альфа-Гарант», ОСОБА_2 про стягнення шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди - в якості співвідповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю «Клайм Прог», код ЄДРПОУ 41041085, адреса розташування: 02160, м. Київ, вул. Регенераторна, б. 4, кв. 3-322.

Прийняти позовну заяву у новій редакції ОСОБА_1 до Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Альфа-Гарант», ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Клайм Прог» про стягнення шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди від 12.05.2022.

Зобов`язати позивача, відповідачів протягом двох днів, з дня отримання копії даної ухвали, направити залученому співвідповідачу заяви по суті справи з відповідними додатками, що були подані до суду, а копії такого направлення негайно подати до суду.

Встановити строк для подання співвідповідачем відзиву на позов протягом 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. У зазначений строк співвідповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

Співвідповідач має право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам частини третьої - п`ятої ст. 178 ЦПК України, в якій позивач викладає свої пояснення, міркування і аргументи щодо наведених співвідповідачем у відзиві заперечень і мотиви їх визнання або відхилення.

Встановити співвідповідачу п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, яке має відповідати вимогам частини третьої - п`ятої ст.178 ЦПК України, в якому співвідповідач викладає свої пояснення, міркування і аргументи щодо наведених позивачем у відповіді на відзив пояснень, міркувань і аргументів і мотиви їх визнання або відхилення.

Ухвала оскарженню окремо від рішення суду не підлягає.

Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом апеляційної інстанції, якщо скаргу подано на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення30.06.2022
Оприлюднено13.07.2022
Номер документу105187351
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них страхування

Судовий реєстр по справі —755/381/22

Ухвала від 01.05.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Катющенко В. П.

Ухвала від 30.06.2022

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Катющенко В. П.

Ухвала від 16.02.2022

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Катющенко В. П.

Ухвала від 24.01.2022

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Катющенко В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні