Ухвала
від 11.07.2022 по справі 360/1534/22
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду після усунення її недоліків та відкриття провадження у справі

12 липня 2022 року Справа № 360/1534/22 Суддя Луганського окружного адміністративного суду Басова Н.М., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до Головного управління Пенсійного фонду в Дніпропетровській області (49094, Дніпропетровська область, м.Дніпро, вул.Набережна Перемоги, буд.26) про визнання незаконним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

До Луганського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду в Дніпропетровській області, в якому позивач просив суд:

-визнати незаконним та скасувати рішенням Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області від 25.05.2022 №122950002262 про відмову у призначенні пенсії;

-зобов`язати Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області повторно розглянути заяву ОСОБА_1 від 17.05.2022 про призначення пенсії за віком на пільгових умовах у відповідності до ч.3 ст.114 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», зарахувавши при цьому до пільгового підземного стажу періоди роботи з 21.05.1996 по 30.05.1996 у якості учня електрослюсаря підземного з повним робочим днем під землею ДВАТ «шахта «Золоте» ДХК «Первомайськвугілля», з 19.09.2000 по 14.10.2001 у якості учня гірника з ремонту гірничих виробок підземного з повним робочим днем під землею ДВАТ «шахта «Золоте» ДХК «Первомайськвугілля», з 01.04.2002 по 05.02.2003 - у якості учня гірника з ремонту гірничих виробок підземного з повним робочим днем під землею ДВАТ «шахта «Золоте» ДХК «Первомайськвугілля», з 06.02.2003 по 21.10.2003 - у якості гірника з ремонту гірничих виробок підземного з повним робочим днем під землею ДВАТ «шахта «Золоте» ДХК «Первомайськвугілля», до пільгового підземного стажу на провідних професіях періоди роботи з 22.03.2004 по 18.11.2004 - у якості учня прохідника з повним робочим днем під землею ВП шахта «Золоте» ДП «Первомайськвугілля», з 19.11.2004 по 04.12.2004 - у якості прохідника з повним робочим днем під землею ВП шахта «Золоте» ДП «Первомайськвугілля», з 08.12.2004 по 31.08.2005 - у якості прохідника з повним робочим днем під землею ТОВ «Інтер-Інвест вугілля», з 01.09.2005 по 31.03.2006 - у якості прохідника з повним робочим днем під землею ДП «Донтепломаш», з 17.04.2006 по 29.01.2017 - у якості прохідника з повним робочим днем під землею ВП шахта «Золоте» ДП «Первомайськвугілля», з 15.02.2017 по 13.06.2021 - у якості прохідника з повним робочим днем під землею ВП «Шахта ім.Д.Ф.Мельникова» АТ «Лисичанськвугілля», з 01.07.2021 по 17.05.2022 - у якості прохідника з повним робочим днем під землею ВП шахта «Карбоніт» ДП «Первомайськвугілля», а також до пільгового підземного стажу період проходження строкової військової служби з 18.06.1996 п Полужирный

Ухвалою Луганського окружного адміністративного суду від 22.06.2022 клопотання ОСОБА_1 про відстрочення сплати судового збору залишено відкритим. Адміністративний позов ОСОБА_1 залишено без руху. Встановлено позивачу строк для усунення недоліків протягом десяти календарних днів з дня отримання копії даної ухвали шляхом надання суду через підсистему "Електронний суд": або доказів про сплату судового збору у розмірі 992,40 грн на вказані реквізити, або довідки з органу Доходів і зборів про доходи позивача за 2021 -2022 роки.

На виконання ухвали суду позивачем надано Реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування за 2021 -2022 роки. В індивідуальних відомостях зазначено, що з 2021 року по березень 2022 року страхувальник сплачував ОСОБА_1 заробітну плату. З квітня 2022 року доходів позивач не отримував.

Крім того, у клопотанні про відстрочення сплати судового збору позивачем зазначено, що останній є внутрішньо переміщеною особою та в зв`язку з вимушеним переміщенням через повномасштабну війну, втрату житла перебуває у скрутному матеріальному становищі.

Розглянувши клопотання позивача про відстрочення сплати судового збору, суд виходить з наступного.

Відповідно до положень частин першої, другої статті 133 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк. Якщо у строк, встановлений судом, судові витрати не будуть оплачені, позовна заява залишається без розгляду або витрати розподіляються між сторонами відповідно до судового рішення у справі, якщо сплату судових витрат розстрочено або відстрочено до ухвалення судового рішення у справі.

Частиною другою статті 8 Закону України «Про судовий збір» передбачено, що суд може відстрочити та розстрочити сплату судового збору, зменшити його розмір або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Такими умовами є:

1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або

2) позивачами є:

а) військовослужбовці;

б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів;

в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда;

г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї;

ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена;

3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Враховуючи те, що позивач у зв`язку зі збройною агресією з квітня місяця не отримує заробітну плату, є внутрішньо переміщеною особою та звернувся до суду з позовом, предметом якого є захист соціальних прав, а також з метою дотримання права позивача на доступ до правосуддя, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання позивача та відстрочити сплату судового збору у розмірі 992,40 грн на підставі пункту 3 частини першої статті 8 Закону України «Про судовий збір» до ухвалення судового рішення.

Позовна заява відповідає вимогам статей 160,161 КАС України.

Адміністративний позов поданий особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність із додержанням вимог ст. ст. 160, 161, 171 КАС України.

Адміністративний позов підсудний Луганському окружному адміністративному суду, підстав для повернення позовної заяви відповідно до ст. 169 КАС України, а також підстав для відмови у відкритті провадження у справі згідно зі ст. 170 КАС України не встановлено.

З наведених підстав суддя вважає за можливе прийняти даний адміністративний позов до розгляду та відкрити провадження у справі.

Частинами першою, другою та третьою статті 12 КАС України визначено, що адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Частиною третьою статті 257 КАС України встановлено, що при вирішенні питання про розгляд справи за правилами спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) значення справи для сторін; 2) обраний позивачем спосіб захисту; 3) категорію та складність справи; 4) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначати експертизу, викликати свідків тощо; 5) кількість сторін та інших учасників справи; 6) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 7) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Адміністративна справа незначної складності (малозначна справа) - адміністративна справа, у якій характер спірних правовідносин, предмет доказування та склад учасників тощо не вимагають проведення підготовчого провадження та (або) судового засідання для повного та всебічного встановлення її обставин (пункт 20 частини першої статті 4 КАС України).

Відповідно до пункту 10 частини шостої статті 12 КАС України для цілей цього Кодексу справами незначної складності є інші справи, у яких суд дійде висновку про їх незначну складність, за винятком справ, які не можуть бути розглянуті за правилами спрощеного позовного провадження.

Зазначена справа не є справою у спорах, що відповідно до приписів частини четвертої статті 12 КАС України має розглядатись виключно за правилами загального позовного провадження.

Згідно з частиною першою статті 260 КАС України питання про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Частиною п`ятою статті 262 КАС України передбачено, що суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Таким чином, суд дійшов висновку про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.12, 133, 160, 161, 171, 248, 257-262 КАС України, суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання ОСОБА_1 про відстрочення сплати судового збору до ухвалення судового рішення задовольнити.

Відстрочити сплату судового збору ОСОБА_1 в розмірі 992,40 грн до ухвалення судового рішення у справі за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду в Дніпропетровській області про визнання незаконним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії.

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду в Дніпропетровській області про визнання незаконним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії.

Справа розглядатиметься суддею Басовою Н.М. одноособово.

Справа розглядатиметься за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

У разі заперечень відповідача проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження встановити строк для подання відповідної заяви протягом п`яти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

Клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

Запропонувати відповідачу протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання ухвали про відкриття провадження у справі надіслати суду через підсистему "Електронний суд" відзив на позовну заяву (відзив) і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду) разом з документами, що підтверджують надіслання (надання) позивачу копії відзиву та доданих до нього документів.

Роз`яснити відповідачу, що відзив на позовну заяву повинен повністю відповідати вимогам ст.162 КАС України і до нього повинні бути додані: 1) докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем; 2) документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Витребувати від Головного управління Пенсійного фонду в Дніпропетровській області наступні документи:

- належним чином засвідчену повну копію пенсійної справи ОСОБА_1 ;

- всі документи, на підставі яких було прийнято рішення від 25.05.2022 №122950002262 про відмову ОСОБА_1 у призначенні пенсії за віком.

Витребувані докази надати суду разом з відзивом.

Документи, що подаються у копіях повинні бути засвідчені належним чином згідно вимог діючого законодавства.

Повідомити сторони про можливість реєстрації в системі "Електронний суд" для отримання процесуальних документів в електронному вигляді, для чого потрібно:

- зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу, розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua;

- подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається, на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за адресою https://adm.lg.court.gov.ua/sud1270/gromadyanam/csz/.

Відповідачу разом з ухвалою про відкриття провадження у справі надіслати копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

СуддяН.М. Басова

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення11.07.2022
Оприлюднено14.07.2022
Номер документу105198075
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо управління, нагляду, контролю та інших владних управлінських функцій (призначення, перерахунку та здійснення страхових виплат) у сфері відповідних видів загальнообов’язкового державного соціального страхування, з них загальнообов’язкового державного пенсійного страхування

Судовий реєстр по справі —360/1534/22

Рішення від 31.08.2022

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Н.М. Басова

Ухвала від 31.08.2022

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Н.М. Басова

Ухвала від 11.07.2022

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Н.М. Басова

Ухвала від 21.06.2022

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Н.М. Басова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні