Ухвала
від 12.07.2022 по справі 904/1392/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

13.07.2022 м. ДніпроСправа № 904/1392/22

за позовом Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "ДНІПРОПЕТРОВСЬКГАЗ", м. Дніпро

до Приватного акціонерного товариства "ДНІПРОВАГОНМАШ", м. Дніпро

про стягнення заборгованості за договором розподілу природного газу (для споживача, що не є побутовим) № 094205ILMRAP016 від 01.04.2016 у розмірі 337 096,09 грн.

Суддя Бєлік В.Г.

Без участі (виклику) представників сторін.

ВСТАНОВИВ:

Акціонерне товариство "Оператор газорозподільної системи "ДНІПРОПЕТРОВСЬКГАЗ" звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою, у якій просить стягнути з Приватного акціонерного товариства "ДНІПРОВАГОНМАШ" заборгованість за договором розподілу природного газу (для споживача, що не є побутовим) № 094205ILMRAP016 від 01.04.2016 у розмірі 337 096,09 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем своїх зобов`язань договором розподілу природного газу (для споживача, що не є побутовим) № 094205ILMRAP016 від 01.04.2016, а саме в частині повної та своєчасної оплати за надані послуги з розподілу газу споживачу, внаслідок чого виникла заборгованість у розмірі 337 096,09 грн.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 10.06.2022 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи за наявними у справі матеріалами.

29.06.2022 від позивача - Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "ДНІПРОПЕТРОВСЬКГАЗ" надійшла до суду заява вих. № б/н від 27.06.2022 про збільшення позовних вимог, у якій просить стягнути з відповідача - Приватного акціонерного товариства "ДНІПРОВАГОНМАШ" суму основного боргу в розмірі 505 644,14 грн.

04.07.2022 від відповідача - Приватного акціонерного товариства "ДНІПРОВАГОНМАШ" надійшло до суду клопотання вих. № б/н від 04.07.2022 про зупинення провадження у справі, у якому просить зупинити розгляд справи №904/1392/22 до моменту розгляду Касаційним господарським судом справи №904/3866/21 між цими ж самими Сторонами. як і в даній справі, з подальшим набранням законної сили та фактичним виконанням даного судового рішення Сторонами.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 11.07.2022 в задоволенні клопотання Приватного акціонерного товариства "ДНІПРОВАГОНМАШ" про зупинення провадження у справі 904/1392/22 відмовлено.

11.07.2022 від відповідача - Приватного акціонерного товариства "ДНІПРОВАГОНМАШ" надійшли до суду клопотання про залучення третіх осіб та про розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Розглянувши подане відповідачем клопотання про залучення третіх осіб, суд приходить висновку до наступного.

Відповідно до частини 2 статті 50 Господарського процесуального кодексу України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі (п. 4 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України).

ТОВ «Д.Трейдінг» є Замовником послуг транспортування природного газу для Відповідача та Постачальником згідно з Договором постачання природного газу №3-1-2020/460 від 11.12.2020 року. Відповідно до умов зазначеного договору Постачальник взяв на себе зобов`язання поставити Споживачеві природний газ у кількості та у порядку, передбаченому договором, а Споживач (ПрАТ «Дніпровагонмаш») зобов`язався прийняти та оплатити вартість прийнятого природного газу в розмірі, строки та порядку, передбачених умовами цього Договору. Пунктом 2.1.3. Договору постачання визначений обов`язок Постачальника по складанню, підписанню та передачі Споживачу два примірника Комерційного акту приймання-передачі обсягу газу із зазначенням ціни і загальної вартості обсягу газу, вартості небалансів та потужності, відповідно до умов розділів 4 та 5 цього Договору, до 15-го числа місяця, наступного за місяцем поставки, але у будь-якому випадку не раніше отримання Постачальником відповідних даних від Оператора ГТС та на підставі даних зазна чених у Інформаційній Платформі Оператора ГТС. Тобто, ТОВ «Д.Трейдінг» на підставі даних, які містяться на Інформаційній платформі та внесені саме Позивачем по справі зобов`язаний оформити Комерційний акт та виставити рахунок на оплату ПрАТ «Дніпровагонмаш». Постачальник володіє даними щодо обсягу спожитого (розподіленого) природного газу за спірний період.

Точка приєднання Відповідача знаходиться на мережах, що належать ПАТ «Дніпровський меткомбінат» точка виходу з газотранспортної системи ЕІС-код 562ОРПТЧР40138022 ДМК (ГРС - 1 м. Камянське). ПрАТ «Дніпровагонмаш» є субспоживачем, який не має прямого доступу до ГРС- 1 та системи ГРМ, а саме трубопроводів Ду 500. Ду 600. які відносяться до системи ГРМ. Система газопостачання ПАТ «ДМК» технічно не роз`єднана, тому ПрАТ «Дніпровагонмаш» отримує природний газ через трубопровід ПАТ «ДМК». Тобто, дані щодо дійсного користування трубопроводами Ду 500, Ду 600 містяться на ПАТ «ДМК».

Враховуючи, викладене, суд вбачає підстави для залучення Товариство з обмеженою відповідальністю «Д.Трейдінг» та Публічне акціонерне товариство «Дніпровський металургійний комбінат» до участі у справі у якості третіх осіб, які не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача.

Розглянувши подане відповідачем клопотання про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, суд приходить висновку до наступного.

Згідно частини 1 статті 250 ГПК України питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

В ухвалі від 10.06.2022 суд запропонував учасникам справи подати до суду відповідно ст. 165 ГПК України: відповідачу: відзив на позовну заяву; заперечення проти розгляду справи у порядку спрощеного провадження (за наявності); позивачу: відповідь на відзив на позовну заяву.

Відповідно до ч. 7 ст. 252 ГПК України клопотань про перехід до розгляду справи в загальному провадженні, або в спрощеному з викликом сторін, яке відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

В обґрунтування необхідності переходу до розгляду справи в порядку загального позовного провадження, позивач в клопотанні вказує на те, що дана справа справа не є малозначною, а Відповідач навмисно вводить суд в оману, заявляючи до стягнення суму, яка не є беззаперечною та з якою категорично не згодне ПрАТ «Дніпровагонмаш». Натомість, відповідно до розділу 6 глави VI Кодексу ГРМ місячна вартість послуги розподілу природного газу визначається як добуток 1/12 річної замовленої потужності об`єкта (об`єктів) споживача на тариф, встановлений Регулятором для відповідного Оператора ГРМ із розрахунку місячної вартості одного кубічного метра замовленої потужності. Річна замовлена потужність (за замовчуванням) об`єкта (об`єктів) споживача на розрахунковий календарний рік визначається Оператором ГРМ виходячи з фактичного обсягу споживання природного газу цим об`єктом за газовий рік, що передував розрахунковому календарному року, який визначається відповідно до вимог цього Кодексу, крім випадків, передбачених цією главою. Тобто, спір с складним і при його розгляді необхідно визначити обставини справи, які підлягають встановленню, та дослідити відповідні докази.

З огляду на подані позивачем матеріали, характер спірних правовідносин, предмет доказування, обраний позивачем спосіб захисту, суд визнав справу № 904/1392/21 справою незначної складності та позивач в своїй позовній заяві не наводить підстав щодо унеможливлення розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження.

Згідно частин 5-6 статті 252 ГПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін. Суд може відмовити в задоволенні клопотання сторони про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням сторін за одночасного існування таких умов:

1) предметом позову є стягнення грошової суми, розмір якої не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

2) характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі не вимагають проведення судового засідання з повідомленням сторін для повного та всебічного встановлення обставин справи.

Крім того, відповідно до ч. 8 ст. 252 ГПК України, при розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи також заслуховує їх усні пояснення. Судові дебати не проводяться.

Тобто, сторонам у справі чинним процесуальним кодексом надано право висловити свої доводи та заперечення щодо позовних вимог у справі, що розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

За таких обставин суд відмовляє у задоволенні клопотання відповідача щодо переходу до розгляду справи № 904/1392/22 в порядку загального позовного провадження, з огляду на його необґрунтованість.

Суд констатує, що станом на дату постановлення даної ухвали в матеріалах справи відсутній відзив відповідача та доказів отримання такого відзиву позивачем, натомість, враховуючи те, що в даному випадку не існує одночасно умов, які визначені п. 1 та п. 2 ч. 6 ст. 252 ГПК, суд дійшов до висновку про призначення розгляду справи в судовому засіданні з повідомленням (викликом) учасників справи.

Частиною 5 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Враховуючи вищевикладене, з метою надання можливості сторонам реалізації своїх процесуальних прав і обов`язків та забезпечення рівності і змагальності сторін, суд вважає за необхідне залучити третю особу та призначити судове засідання для розгляду справи по суті з викликом представників сторін та повторно надати строки для подання сторонами витребуваних судом документів.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 12, 50, 176, 234, 247, 250 - 252 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Клопотання Приватного акціонерного товариства "ДНІПРОВАГОНМАШ" про залучення третіх осіб - задовольнити.

2. Залучити до участі у справі в якості третьої особи-1, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю "Д.Трейдінг" (01032, м. Київ, вул. Льва Толстого, буд. 57; код ЄДРПОУ: 42751799).

3. Залучити до участі у справі в якості третьої особи-2, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: Публічне акціонерне товариство «Дніпровський металургійний комбінат» (51925, Дніпропетровська область, м. Кам`янське, вул. Соборна, буд. 18-6; код ЄДРПОУ 05393043).

4. Призначити судове засідання для розгляду справи по суті, яке відбудеться 02.08.2022 о 10:40 год. у приміщенні Господарського суду Дніпропетровської області в залі судового засідання (кабінеті) № 3-401 за адресою: 49600, м. Дніпро, вул. Володимира Винниченка, 1.

5. Запропонувати учасникам справи подати до суду:

позивачу:

- направити на адресу третіх осіб копію позовної заяви та додані до неї документи листом з описом вкладення, докази чого надати суду;

- у строк до 02.08.2022: відповідь на відзив на позовну заяву за правилами, встановленими частинами третьою шостою статті 165 Господарського процесуального кодексу України (копію відповіді на відзив направити на адресу відповідача, докази надсилання надати до суду);

відповідачу:

- направити на адресу третіх осіб копію відзиву на позовну заяву та додані до неї документи листом з описом вкладення, докази чого надати суду;

- у строк до 22.07.2022: відзив на позовну заяву за правилами статті 165 Господарського процесуального кодексу України (копію відзиву направити на адресу позивача, докази надсилання надати до суду); заперечення щодо наведених позивачем у відповіді на відзив пояснень за правилами, встановленими частинами третьою шостою статті 165 Господарського процесуального кодексу України (копію заперечень направити на адресу позивача, докази надсилання надати до суду);

третім особам (1та2):

- у строк до 02.08.2022: письмові пояснення по суті справи, докази на їх обґрунтування;

сторонам:

- оригінали документів, що додані до позовної заяви та відзиву надати для огляду в судове засідання;

- належним чином засвідчені копії документів на підтвердження процесуальних повноважень їх представників відповідно до вимог, передбачених статтею 60 Господарського процесуального кодексу України (оригінали надати для огляду в судове засідання);

- інформацію про засоби зв`язку (електронна адреса, номер телефону, інші можливі засоби) для їх повідомлення щодо розгляду справи, яка може бути представлена в письмовому або електронному вигляді на електронну адресу inbox@dp.arbitr.gov.ua з використанням власного електронного підпису, з урахуванням вимог Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг" та Закону України "Про електронні довірчі послуги".

6. Явку у судове засідання визнати необов`язковою, залишивши її на розсуд учасників справи.

У випадку безпосередньої участі учасників справи в судовому засіданні, з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, суд наголошує на необхідності дотримання заходів карантинного режиму (у разі продовження його дії на період розгляду справи), у тому числі й щодо використання засобів індивідуального захисту (масок, рукавичок, тощо).

На період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України відповідно до Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб", обмежити доступ в судове засідання осіб, які не є представниками учасників справи (вільних слухачів).

7. Додатково повідомити всіх учасників справи про день, час та місце судового засідання, а також про зміст даної ухвали суду, шляхом її направлення на відомі суду електронні адреси, передачі телефонограм та розміщення відповідного оголошення на сайті Судової влади.

8. Роз`яснити, що відповідно до Рекомендацій Ради суддів України, викладених у листі № 9рс-186/20 від 16.03.2020, сторони та інші учасники справи мають право подати до суду заяви про розгляд справ по суті за їх відсутності. За умови надходження таких заяв від усіх учасників справи справа може бути розглянута судом за наявними матеріалами.

9. Господарський суд зазначає про те, що враховуючи запровадження воєнного стану в Україні, приймаючи до уваги неможливість забезпечення на даний час безпеки учасників судових проваджень, рекомендувати утриматися від безпосередньої участі у судовому засіданні в приміщенні Господарського суду Дніпропетровської області та роз`яснити учасникам справи можливість подання пояснень, заяв чи клопотань на адресу суду (завчасно, до дати призначеного судового засідання):

- за допомогою електронної пошти: inbox@dp.arbitr.gov.ua;

- за допомогою сервісу "Електронний суд";

- засобами поштового зв`язку: 49027, м. Дніпро, вул. Володимира Винниченка, 1.

10. Учасники справи мають можливість отримувати процесуальні документи в електронному вигляді паралельно з документами у паперовому вигляді.

Для отримання процесуальних документів в електронному вигляді потрібно:

- зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести поштову скриньку електронного суду), розміщену на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua.

- подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі.

Процесуальні документи у відповідній справі, що видані після дати подання вказаної заявки до суду, будуть надходити в електронному вигляді на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, зазначену в заявці.

11. Попередити учасників справи про те, що відповідно до п. 1 статті 202 Господарського процесуального кодексу України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті.

12. Звернути увагу учасників справи, що заяви, клопотання і заперечення при розгляді справи судом подаються за правилами, встановленими статями 169, 170 Господарського процесуального кодексу України.

13. Попередити учасників справи про те, що відповідно до статті 135 Господарського процесуального кодексу України за ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу, суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Інформацію про дату та час розгляду справи можна отримати за електронною адресою суду: http://dp.arbitr.gov.ua/sud5005/spisok/csz.

Суддя В.Г. Бєлік

Дата ухвалення рішення12.07.2022
Оприлюднено14.07.2022
Номер документу105207855
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості за договором розподілу природного газу (для споживача, що не є побутовим) № 094205ІLМRАР016 від 01.04.2016 у розмірі 337 096,09 грн.

Судовий реєстр по справі —904/1392/22

Ухвала від 22.05.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Суховий В.Г.

Ухвала від 26.04.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Суховий В.Г.

Судовий наказ від 22.03.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Постанова від 16.03.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 02.03.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 02.03.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 23.02.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 23.02.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 22.02.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 23.01.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кощеєв Ігор Михайлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні