Рішення
від 12.10.2007 по справі 19/6/370-н
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

19/6/370-н

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98

          


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"12" жовтня 2007 р.Справа № 19/6/370-н

За позовом  Товариства з обмеженою відповідальністю "Цукрова спілка" с. Клубівка Ізяславський район   

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Лан" смт. Теофіполь

до Товарної біржі „Подільська”, м. Хмельницький

до Закритого акціонерного товариства „Українська Юридична Спілка”, м. Київ         третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Товариство з обмеженою відповідальністю “М-Транс” м. Хмельницький

про визнання недійсними біржових торгів, що відбулися 14.09.06р. на товарній біржі “Подільська” по реалізації частини цілісного майнового комплексу, що знаходиться в с. Клубівка Ізяславського району

за зустрічним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю “Лан”, смт. Теофіполь

до Товариства з обмеженою відповідальністю “Цукрова спілка”, с. Клубівка Ізяславського району

про визнання права власності на частину цілісного майнового комплексу в с. Клубівка Ізяславського району

                   Суддя   Розізнана І.В.

ПРЕДСТАВНИКИ:

від позивача: не з'явився

від відповідачів: не з'явились;

третьої особи: Ягодін Д.М. –за дорученням від 07.02.07р.

В судовому засіданні згідно ч.2 ст. 85 ГПК України оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

          Представник позивача в судове засідання не з'явився, про наявність поважних причин нез'явлення в судове засідання не повідомив.

          Представник відповідача ТОВ “Лан” в судове засідання не з'явився, про наявність поважних причин нез'явлення в судове засідання не повідомив.

          Представник відповідача Товарної біржі “Подільська” в судове засідання не з'явився, про наявність поважних причин нез'явлення в судове засідання не повідомив.

Представник відповідача ЗАТ “Українська Юридична Спілка” в судове засідання не з'явився, про наявність поважних причин нез'явлення в судове засідання не повідомив.

           Представник третьої особи ТОВ “М-Транс” в судовому засіданні подав письмове пояснення з приводу заявлених позовних вимог, в якому просить суд визнати недійсними біржові торги від 14.09.2006р. щодо реалізації частини цілісного майнового комплексу Клембівський цукровий завод, що розміщене за адресою: вул. Заводська, 1 с. Клубівка, Ізяславського району Хмельницької області та просить суд відмовити в позові ТОВ „Лан”

   до ТОВ “Цукрова спілка” про визнання права власності на частину майна цілісного

   майнового комплексу.

Представник третьої особи вважає, що ЗАТ “Українська юридична спілка” не мало права розпоряджатись майном, що належить на праві власності ТОВ “М. Транс”, а відтак, враховуючи те, що майно реалізоване при наявності заборони на його відчуження, враховуючи безпідставне посилання ЗАТ “Українська юридична спілка” на договір купівлі-продажу, який визнаний в судовому порядку недійсним, незаконними є і вимоги ТОВ “Лан” про визнання права власності на частину майна цілісного майнового комплексу “Клембівський цукровий завод”. Крім того, зазначає, що Товарною біржею “Подільська” було розміщено оголошення про проведення торгів з реалізації цілісного майнового комплексу 05.09.06р., вказане оголошення було розміщене в газеті "Є" від 14.09.06р. та торги були проведені також 14.09.06р., тому вважає, що торги проводились з метою реалізації майна конкретній особі, оскільки в разі зацікавлення майном, що реалізовувалось іншими особами, вони не змогли б в жодному разі прийняти участь в таких торгах.

Представник третьої особи наполягає на розгляді справи по суті, оскільки проведення незаконних торгів по реалізації його майна від 14.09.2006 року, виникнення за результатами проведених торгів певних прав та обов'язків у осіб щодо майна третьої особи, порушують право власності  ТОВ “М. Транс” на майно та створюють загрозу порушення його прав в майбутньому. На думку представника третьої особи, вирішення даного спору дасть можливість відновити порушенні права  ТОВ “М. Транс”, які не були враховані раніше однак наявність яких встановлена рішеннями судів, що мають преюдиціальне значення при вирішенні даного спору.

Суд вважає за необхідне клопотання третьої особи задовольнити, справу розглянути відповідно до ст.. 75 ГПК України, на підставі наявних в ній матеріалів.          

Розглядом матеріалів справи встановлено наступне:

Рішенням господарського суду Хмельницької області від 24.11.2004 року у справі № 12/19/13/3078 за ТОВ “М. Транс” визнано право власності на цілісний майновий комплекс “Клембівський цукровий завод”, визнано недійсним договір іпотеки від 3.06.2004 року, укладений між АБ “Національні інвестиції” та ТОВ “Центр інвестиційних технологій”, у ТОВ “Центр інвестиційних технологій” цілісний майновий комплекс вилучено на користь ТОВ “М. Транс”.

1 березня 2005 року між ТОВ “Центр інвестиційних технологій”, м. Бровари Київської області та ЗАТ “Українська юридична спілка”, м. Київ, укладено договір купівлі-продажу, за умовами якого у власність ЗАТ “Українська юридична спілка”, перейшов: цілісний майновий комплекс, розташований у с. Клубівка Ізяславського району по вул. Заводській, 1, а також призначене для діяльності цілісного майнового комплексу майно, згідно переліку, про що 01.03.05р. внесено запис до Державного реєстру правочинів за № 486804.

Вказане майно згідно переліку було передане ЗАТ “Українська юридична спілка”, про що складений акт прийому-передачі майна від 03.03.05р.

11.08.2005 року Житомирським апеляційним господарським судом винесено ухвалу у справі № 12/3020, якою заборонено ТОВ “Центр інвестиційних технологій”, ЗАТ “Українська юридична спілка” та іншим особам вчиняти дії, спрямовані на відчуження майна ВАТ “Клембівський цукровий  завод”. Дана ухвала залишена в силі Постановою Верховного Суду України від 29.11.2005 року.

30 березня 2006 року між ЗАТ “Українська юридична спілка” та ТОВ “Лан” укладено договір оренди з правом викупу, за умовами  якого ТОВ “Лан” передавався у строкове платне користування цілісний майновий комплекс “Клембівський цукровий завод” з подальшим переходом його у власність орендаря.

                 Згідно договору суборенди №3 від 31.03.06р. ТОВ “Лан” передано цілісний майновий комплекс “Клембівський цукровий завод” у тимчасове строкове користування на умовах суборенди ТОВ “Цукрова спілка”. Цього ж дня актом прийому –передачі майна від 31.03.06р. дане майно згідно переліку перейшло у користування ТОВ “Цукрова спілка”.

16 травня 2006 року на позачергових загальних зборах акціонерів ЗАТ “Українська юридична спілка” (протокол №б/н від 16.05.06р.) було прийнято рішення про продаж належного ЗАТ “Українська юридична спілка” на праві власності цілісного майнового комплексу Клембівський цукровий завод.

Як вбачається з Витягу з Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна, 21.01.2006 року зареєстровано накладений арешт на комплекс ВАТ „Клембівський цукровий завод”.

05.09.06р. ЗАТ “Українська юридична спілка” було укладено договір на реалізацію майна із ТОВ „Титан-Проскурів” (брокер) та Товарною біржею “Подільська”, на підставі якого було розміщено оголошення в Хмельницькій обласній газеті “Є” №37 (1199) від 14.09.06р. про проведення на Товарній біржі “Подільська” біржових торгів по реалізації цілісного майнового комплексу, розміщеного в с. Клубівка Ізяславського району, по вул. Заводська,1, що належить ЗАТ “Українська юридична спілка”. При цьому, зазначалася стартова вартість виставленого на біржові торги майна та його перелік.

14 вересня 2006 року на Товарній біржі “Подільська” проведено біржові торги, в результаті яких частину цілісного майнового комплексу (згідно додатку до протоколу) в с. Клубівка Ізяславського району, вул. Заводська,1 реалізовано ТОВ “Лан”, смт. Теофіполь по ціні 1400тис. грн., що підтверджується протоколом біржових торгів №1 від 14.09.06р. та додатком до нього, скріпленим  підписами  та печатками сторін біржової угоди та засвідченим на товарній біржі “Подільська”. Актом прийому – передачі майна від 28.09.06р. придбане на біржі майно Клембівського цукрового заводу згідно переліку було передано  від ЗАТ “Українська юридична спілка” до ТОВ “Лан”.

Постановою Вищого господарського суду України від 01.02.07р. у справі № 12/3020-38/192 визнано недійсним договір купівлі-продажу від 01.03.2005 року укладений між ТОВ “Центр інвестиційних технологій” та ЗАТ “Українська юридична спілка” щодо цілісного майнового комплексу “Клембівський цукровий завод”, який знаходиться за адресою: вул. Заводська, 1, с. Клубівка Ізяславського району Хмельницької області та був посвідчений приватним нотаріусом Ізяславського районного нотаріального округу Хмельницької області Шмигельською В.П., реєстр № 1064. Визнано недійсним договір іпотеки від 2.03.2005 року укладений між ЗАТ “Українська юридична спілка" та АБ “Національні інвестиції”.

Рішенням господарського суду Хмельницької області від 08.05.07р. у справі № 12/541, яке залишене без змін Постановою Житомирського апеляційного господарського суду від 09.10.07 року задоволено позов Товариства з обмеженою відповідальністю "М. Транс" м. Хмельницький до Комунального підприємства "Ізяславське районне бюро технічної інвентаризації" м. Ізяслав, треті особи, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Закрите акціонерне товариство "Українська юридична спілка" м. Київ, Товариство з обмеженою відповідальністю "Лан" смт. Теофіполь про скасування реєстрації права власності, зобов'язання зареєструвати право власності на цілісний майновий комплекс. Скасовано реєстрацію права власності на цілісний майновий комплекс "Клембівський цукровий завод", що знаходиться за адресою: Хмельницька область Ізяславський район с.Клубівка, вул. Заводська, 1 за товариством з обмеженою відповідальністю "Лан" (Хмельницька область, смт. Теофіполь, вул. Б.Хмельницького, 1) та зобов'язано Комунальне підприємство "Ізяславське районне бюро технічної інвентаризації" зареєструвати право власності на цілісний майновий комплекс "Клембівський цукровий завод", що знаходиться за адресою: Хмельницька область Ізяславський район, с. Клубівка, вул. Заводська, 1 за Товариством з обмеженою відповідальністю "М.Транс".

21.05.2007 року зареєстровано право власності ТОВ “М. Транс” на цілісний майновий комплекс "Клембівський цукровий завод", що знаходиться за адресою: Хмельницька область Ізяславський район, с. Клубівка, вул. Заводська, 1, про що Комунальним підприємством "Ізяславське районне бюро технічної інвентаризації" зроблено запис за №282, що підтверджується наявним в матеріалах справи витягом  про реєстрацію права власності на нерухоме майно.

Аналізуючи надані докази, оцінюючи їх у сукупності, судом приймається до уваги наступне.

Відповідно до ст.. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Постановою Вищого Господарського суду України від 01.02.07р. у справі № 12/3020-38/192  визнано недійсним договір купівлі-продажу від 01.03.2005 року укладений між ТОВ “Центр інвестиційних технологій” та ЗАТ “Українська юридична спілка” щодо цілісного майнового комплексу „Клембівський цукровий завод”, який знаходиться за адресою: вул. Заводська, 1, с. Клубівка Ізяславського району Хмельницької області та був посвідчений приватним нотаріусом Ізяславського районного нотаріального округу Хмельницької області Шмигельською В.П., реєстр № 1064. При цьому судом встановлено, що ТОВ “Центр інвестиційних технологій” на момент вчинення даної угоди не було власником майна –предмета угоди, проте розпорядилось власністю ТОВ “М. Транс” на свій розсуд.

Відповідно до ст.. 35 ГПК України факти, встановлені рішенням господарського суду під час розгляду однієї справи, не доводяться знову при вирішенні інших спорів, в яких беруть участь ті самі сторони.

За таких обставин, факти встановленні ВГС України при вирішенні справи № 12/3020-38/192 є преюдиціальними при вирішенні даного спору.

          Враховуючи вищевикладені обставини, суд приходить до висновку, що ЗАТ “Українська юридична спілка” не набуло права власності на спірне майно.

          Не будучи власником майна, ЗАТ “Українська юридична спілка” не мало права, відповідно до ст.. 658 ЦК України розпоряджатися власністю ТОВ “М. Транс”.

          Згідно ст.. 185 ГК України до укладення господарських договорів на біржах,  оптових ярмарках, публічних торгах застосовуються загальні правила укладення договорів на основі вільного волевиявлення, з урахуванням нормативно-правових актів, якими регулюється діяльність відповідних бірж, ярмарків та публічних торгів.

          Відповідно до ст.. ч.1 ст. 203 ЦК України зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства.

          Враховуючи те, що на момент проведення біржових торгів по реалізації спірного майна (14.09.2006 року) існувала заборона на відчуження майна ВАТ “Клембівський цукровий завод” (Постанова Житомирського апеляційного господарського суду 11.08.2005 року) про що був зроблений 21.01.2006 року запис до Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна, майно відчужене не власником майна і поза його волею, вимоги позивача за первісним позовом про визнання недійсними біржових торгів, що відбулися 14.09.06р. на товарній біржі "Подільська" по реалізації частини цілісного майнового комплексу, що знаходиться в с. Клубівка Ізяславського району є правомірними та такими, що підлягають задоволенню. За таких обставин є необгрунтованими та безпідставними вимоги  ТОВ “Лан” про визнання права власності на частину цілісного майнового комплексу в с. Клубівка Ізяславського району, а тому в зустрічному позові необхідно відмовити.

           Судові витрати, відповідно до ст.ст.. 44, 49 ГПК України за первісним позовом покласти в рівних частинах на відповідачів, судові витрати за зустрічним позовом покласти на позивача за зустрічним позовом.

            Керуючись ст.ст. 44, 49, 82, 83, 84, 85,116 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

   Позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Цукрова спілка", с. Клубівка Ізяславський район  до Товариства з обмеженою відповідальністю "Лан",  смт. Теофіполь до Товарної біржі “Подільська”, м. Хмельницький до Закритого акціонерного товариства “Українська Юридична Спілка”, м. Київ третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Товариство з обмеженою відповідальністю “М-Транс” м. Хмельницький про визнання недійсними біржових торгів, що відбулися 14.09.06р. на товарній біржі "Подільська" по реалізації частини цілісного майнового комплексу, що знаходиться в с. Клубівка Ізяславського району задовольнити.

             Визнати недійсними біржові торги, що відбулися 14.09.06р. на товарній біржі "Подільська" по реалізації частини цілісного майнового комплексу ВАТ “Клембівський цукровий  завод”, що знаходиться в с. Клубівка Ізяславського району.

    В зустрічному позові Товариства з обмеженою відповідальністю “Лан”, смт. Теофіполь до Товариства з обмеженою відповідальністю “Цукрова спілка”, с. Клубівка Ізяславського району про визнання права власності на частину цілісного майнового комплексу в с. Клубівка Ізяславського району відмовити.

             Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Лан",  смт. Теофіполь вул. Б. Хмельницького, 1 (код 22772163) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Цукрова спілка", с. Клубівка Ізяславський район, вул. Заводська, 1 (код 32814045)   28,3 грн. (двадцять вісім грн. 30 коп.) відшкодування сплаченого державного мита, 39,3 грн. (тридцять дев'ять грн. 30 коп.) витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

             Видати наказ.

            Стягнути з Товарної біржі “Подільська”, м. Хмельницький, вул.. Театральна, 10 (код 32452151) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Цукрова спілка", с. Клубівка Ізяславський район, вул. Заводська, 1 (код 32814045)   28,3 грн. (двадцять вісім грн. 30 коп.) відшкодування сплаченого державного мита, 39,3 грн. (тридцять дев'ять грн. 30 коп.) витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

             Видати наказ.

            Стягнути з Закритого акціонерного товариства „Українська Юридична Спілка”, м. Київ, вул. Стрітенська, 11 кв. 17 ( код 24259926) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Цукрова спілка", с. Клубівка Ізяславський район, вул. Заводська, 1 (код 32814045)   28,3 грн. (двадцять вісім грн. 30 коп.) відшкодування сплаченого державного мита, 39,3 грн. (тридцять дев'ять грн. 30 коп.) витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

            Видати наказ.

                              Суддя                                                                      І.В. Розізнана

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення12.10.2007
Оприлюднено26.10.2007
Номер документу1052088
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —19/6/370-н

Рішення від 12.10.2007

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Розізнана І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні