Рішення
від 10.07.2022 по справі 166/476/22
РАТНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 166/476/22

провадження № 2/166/193/22

категорія: 61

РІШЕННЯ

іменем України

смт. Ратне 11 липня 2022 року

Ратнівський районний суд Волинської області в складі:

головуючого судді Ляха В.І.

за участю секретаря Омелько Н.І.

розглянувши в підготовчому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до Заболоттівської селищної ради Ковельського району Волинської області про визнання власником нерухомого майна в порядку спадкування,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулась в суд з позовом до Заболоттівської селищної ради Ковельського району Волинської області, в якому просить визнати її власником житлового будинку з господарськими будівлями, розташованого в АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті чоловіка ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявлений позов обґрунтовувався тим, що спадкодавець ОСОБА_2 буввласником житлового будинкуз господарськимибудівлями,розташованого в АДРЕСА_1 . Однак він, за життя, правовстановлюючих документів про право власності на житловий будинок не виготовив.

Позивачка ОСОБА_1 , будучи спадкоємцями за заноном першої черги, після смерті спадкодавця - чоловіка, прийняла спадщину, шляхом постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Через відсутність у спадкодавця правовстановлюючих документів на будинок позивачка не може отримати свідоцтво про право на спадщину за законом.

Сторони в судове засідання не з`явились.

Позивачка звернулася до суду із заявою про розгляд справи за її відсуті, позов підтримала.

Відповідач Заболоттівська селищна рада Ковельського району Волинської області в скерованій до суду письмовій заяві позов ОСОБА_1 позов визнала, просить розглянути справу за відсутності представника селищної ради.

Відповідно до ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

У відповідності до ч.2 ст.247ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши зібрані по справі письмові докази, суд приходить до наступного.

З копії свідоцтва про смерть слідує, що спадкодавець ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Ним за життя заповіт не складався.

З дня його смерті в силу ст.1220 ЦК України відкрилась спадщина на майно, що йому належало.

Про належність ОСОБА_2 житлового будинку, що знаходиться в АДРЕСА_1 свідчить довідки Заболоттівської селищної ради Ковельського району Волинської області.

У відповідності до ст.328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Спадкоємець за заповітом чи законом має право прийняти спадщину або не прийняти її ч.1 ст.1268 ЦК України.

Згідно ч.1 ст.1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини з дня смерті спадкодавця.

Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом шестимісячного строку з дня смерті спадкодавця, встановленого ст.1270 ЦК України, він не заявив про відмову від неї ч.3 ст.1268 ЦК України.

Частиною 1 ст. 1269 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини в встановлений ч.1 ст.1270 ЦК України строк.

Достовірність доводів позивачки підтверджується довідками, виданими Заболоттівською селищною радою Ковельського району Волинської області, з яких встановлено, що власником житлового будинку з господарським будівлями, спорудами, що знаходиться в АДРЕСА_1 був спадкодавець ОСОБА_2 .

Відповідно ч.1 ст.1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

Згідно зі ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають біти спадкодавця, той із подружжя який його пережив, та батьки.

Будь-які інші докази, спростовуючі встановлені в судовому засіданні обставини, викладені позивачкою, які підтверджені письмовими доказами, в матеріалах справи відсутні та судом не здобуто, а тому позов ОСОБА_3 підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.12,13,81,198-200,263-265 ЦПК України,ст.328,ч.1ст.1258,ст.1261,ч.1ст.1270 ч.1ст.1264, ч.1 ст.1268, ч. 1 ст. 1269 ЦК України,

у х в а л и в:

Позов задовольнити.

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , власником житлового будинку з господарськими будівлями, спорудами, який розташований в АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом першої черги після смерті чоловіка ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Волинського апеляційного суду через Ратнівський районний суд на протязі 30 днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Позивачка: ОСОБА_1 , жителька АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Відповідач: Заболоттівська селищна рада Ковельського району Волинської області, 44142, смт. Заболоття вул. Незалежності,6 ЄРДПОУ- 04334672.

Суддя Лях В.І.

Дата ухвалення рішення10.07.2022
Оприлюднено15.07.2022
Номер документу105212081
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання власником нерухомого майна в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —166/476/22

Рішення від 10.07.2022

Цивільне

Ратнівський районний суд Волинської області

Лях В. І.

Ухвала від 23.06.2022

Цивільне

Ратнівський районний суд Волинської області

Лях В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні