Ухвала
від 13.07.2022 по справі 182/2829/22
НІКОПОЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 182/2829/22

Провадження № 1-кс/0182/731/2022

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13.07.2022 м. Нікополь

Слідчий суддя Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області

ОСОБА_1 ,

секретар судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотаннястаршого слідчогоСВ НікопольськогоРУП ГУНПв Дніпропетровськійобласті ОСОБА_3 ,яке погодженопрокурором Нікопольськоїокружної прокуратури ОСОБА_4 по кримінальномупровадженню,відомості провчинене кримінальнеправопорушення заяким внесенідо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань 28.07.2021за №42021042100000076про тимчасовийдоступ додокументів зможливістю вилучитиїх копії,що перебуваютьу володіннітовариства зобмеженою відповідальністю« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ),-

в с т а н о в и в :

12липня 2022р.до Нікопольськогоміськрайонного судуДніпропетровської областінадійшло клопотаннястаршого слідчогоСВ НікопольськогоРУП ГУНПв Дніпропетровськійобласті ОСОБА_3 ,яке погодженопрокурором Нікопольськоїокружної прокуратури ОСОБА_4 по кримінальномупровадженню,відомості провчинене кримінальнеправопорушення заяким внесенідо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань 28.07.2021за №42021042100000076про тимчасовийдоступ додокументів зможливістю вилучитиїх копії,що перебуваютьу володіннітовариства зобмеженою відповідальністю« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Доводи клопотання

Вимоги клопотання обґрунтовані тим, що невстановлена службова особа товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (далі по тексту - ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »), забруднює земельні ділянки відходами шкідливими для життя, здоров`я людей та довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил, що створює небезпеку для життя, здоров`я людей та довкілля.

За даним фактом, відомості про вчинене кримінальне правопорушення внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28.07.2021 за № 42021042100000076 за ознаками кримінального правопорушення /злочину/, передбаченого ч. 1 ст. 239 КК України.

За результатами досудового розслідування встановлено, що можливо підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), місцезнаходження: АДРЕСА_1 , забруднює земельні ділянки, а саме:

- територію AT « ІНФОРМАЦІЯ_2 », за координатами 47.6214202-34.6434418;

- територію м. Марганець, степова зона за координатами 47.3716.9, 34.3837.4, було виявлено автомобіль ГАЗ реєстраційний номер НОМЕР_2 , який здійснював скид відходів. На місці були присутні працівники ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » водій ОСОБА_5 , начальник господарського та автотранспортного відділу ОСОБА_6 ;

- територію м. Марганець, за координатами 47.615443, 34.657433, було виявлено автомобіль «MAN» реєстраційний номер НОМЕР_3 , з відходами. На місці були працівники ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » начальник господарського та автотранспортного відділу ОСОБА_6 і водій ОСОБА_7 ;

- територію шахти № 21 м. Марганець, за координатами НОМЕР_4 , 34.6585748.

Таким чином, в результаті здійснення господарської діяльності суб`єкта господарювання, на земельних ділянках, без обґрунтованих проектних рішень, погоджених та затверджених в установленому законодавством порядку, у порушення спеціальних правил, встановлених Законом України «Про відходи», здійснюється самовільне розміщення промислових або інших відходів невстановленого об`єму та класу небезпеки, шляхом їх зсипання (скидання, зливу) на поверхневий умовно - родючий шар ґрунту вищевказаних земельних ділянок.

Вказані умисні дії можуть призвести до створення небезпеки для довкілля, що виражається у порушенні природного стану земель, повітря, підземних вод та загрозі настання таких наслідків, як деградація земель, настання негативних змін біологічного, хімічного і фізичного складу ґрунту, а також заподіянні іншої істотної шкоди довкіллю.

Для отримання завірених належним чином копій документів, на адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » - було направлено відповідний запит.

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », згідно письмового листа, відмовилось від надання запитуваних документів по даному факту, вказавши, що порядок отримання тимчасового доступу до документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

З метою повного та об`єктивного розслідування кримінального провадження (перевірки інформації щодо можливих незаконних дій окремих посадових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »; встановлення винних осіб; встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення; проведення судових експертиз), перевірки, аналізу та опрацювання викладених фактів, слідчий проситьнадати тимчасовийдоступ додокументів зможливістю вилучитиналежним чиномзавірені копіїдокументів,які перебуваютьу володінніТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

- реєстраційно-дозвільні документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

- документи, на підставі яких здійснюється діяльність ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в м. Марганець (дозволи, ліцензії, договори та ін.);

- документи, на підставі яких використовуються земельні ділянки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на території м. Марганець та Нікопольського району (договори оренди з додатками, рішення, розпорядження та ін.);

- штатний розклад працівників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », які працюють у м. Марганець;

- накази про призначення, переміщення директора, головного бухгалтера, а також відповідальної особи за вивіз відходів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »;

- документи, на підставі яких ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » вивозить відходи виробництва (договори, дозволи, рішення та ін.), а саме на території: АГ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », за координатами 47.6214202-34.6434418; м. Марганець степова зона, за координатами НОМЕР_5 , НОМЕР_6 ; м. Марганець, за координатами НОМЕР_7 , 34.657433; шахти № НОМЕР_8 м. Марганець, за координатами НОМЕР_4 , 34.6585748.

Позиції учасників судового провадження.

Сторони кримінального провадження у судове засідання не з`явилися.

Згідно поданих заяв прокурор та слідчий просять розглядати клопотання за їх відсутності.

Сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачених цим Кодексом /ч. 1 ст. 26 КПК України/.

Згідно ч. 4 ст. 107 КПК України, у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Оцінка та висновки слідчого судді

Розглянувши клопотання та копії матеріалів справи, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Як встановлено, відомості про кримінальне правопорушення за фактом забруднення земель, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28.07.2021 за № 42021042100000076 із попередньою кваліфікацією за ознаками кримінального правопорушення /злочину/ передбаченого ч. 1 ст. 239 КК України.

Тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження який застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження (ст. 131 КПК України).

У відповідності до ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно ч. 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи і самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні. Слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Дослідивши клопотання та додані копії матеріалів, якими обґрунтоване клопотання слідчого про надання тимчасового доступу до документів, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого підлягає задоволенню в частині тимчасового доступу до документів, а саме: реєстраційно-дозвільних документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ); документи, на підставі яких здійснюється діяльність ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в м. Марганець (дозволи, ліцензії); документи, на підставі яких використовуються земельні ділянки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на території м. Марганець та Нікопольського району (договори оренди з додатками, рішення, розпорядження); накази про призначення, переміщення директора, головного бухгалтера, а також відповідальної особи за вивіз відходів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »; документи, на підставі яких ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » вивозить відходи виробництва (договори, дозволи, рішення), а саме: на територію АГ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », за координатами 47.6214202-34.6434418; на територію м. Марганець степова зона, за координатами 47.3716.9, 34.3837.4; на територію м. Марганець, за координатами 47.615443, 34.657433; на територію шахти № 21 м. Марганець, за координатами НОМЕР_4 , 34.6585748.

Окрім того, проаналізувавши зміст клопотання та доданих до нього копій матеріалів, слідчий суддя вважає доцільним надання тимчасового доступу до документів (наказів про призначення, переміщення директора, головного бухгалтера, а також відповідальної особи за вивіз відходів), за часовий проміжок з 01.01.2021 по 12.07.2022.

Слідчий суддя вважає за необхідне відмовити в частині надання дозволу на тимчасовий доступ до «інших документів», оскільки слідчим не конкретизовано, до яких саме документів слід надати тимчасовий доступ та до штатного розкладупрацівників ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 »,які працюютьв м.Марганець, оскільки слідчим не обґрунтовано значення вказаних документів у даному кримінальному провадженні.

Що стосується вилучення копій документів, то слідчий суддя вважає за необхідне надати дозвіл на тимчасовий доступ до документів з можливістю оглянути оригінали документів та вилучити належним чином завірені їх копії.

Застосування зазначеного заходу забезпечення кримінального провадження є виправданим і необхідним в даному кримінальному провадженні, оскільки сприятиме досягненню мети щодо швидкого, повного та неупередженого досудового розслідування.

Дозвіл на тимчасовий доступ до документів слід надати слідчим СВ Нікопольського РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 . Слідчий суддя не вбачає підстав для надання тимчасового доступу до документів іншим слідчим групи слідчих, оскільки вимоги п. 1 ч. 1 ст.164КПК України чітко встановлюють, що в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів має бути зазначено прізвище, ім`я та по батькові особи, якій надається право тимчасового доступу до речей і документів.

Керуючись ст. 159, 163-164 КПК України, слідчий суддя, -

п о с т а н о в и в :

Клопотання старшогослідчого СВНікопольського РУПГУНП вДніпропетровській області ОСОБА_3 ,яке погодженопрокурором Нікопольськоїокружної прокуратури ОСОБА_4 по кримінальномупровадженню,відомості провчинене кримінальнеправопорушення заяким внесенідо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань 28.07.2021за №42021042100000076про тимчасовийдоступ додокументів зможливістю вилучитиїх копії,що перебуваютьу володіннітовариства зобмеженою відповідальністю« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчим слідчого відділу Нікопольського РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 на тимчасовий доступ до документів, з можливістю оглянути оригінали та вилучити належним чином завірені копії документів, а саме:

- реєстраційно-дозвільні документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

- документи, на підставі яких здійснюється діяльність ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у м. Марганець (дозволи, ліцензії);

- документи, на підставі яких використовуються земельні ділянки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на території м. Марганець та Нікопольського району (договори оренди з додатками, рішення, розпорядження);

- накази про призначення, переміщення директора, головного бухгалтера, а також відповідальної особи за вивіз відходів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за період з 01.01.2021 по 12.07.2022;

- документи, на підставі яких ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » вивозить відходи виробництва (договори, дозволи, рішення), а саме: на територію АГ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », за координатами 47.6214202-34.6434418; на територію м. Марганець, степова зона, за координатами НОМЕР_5 , 34.3837.4; на територію м. Марганець, за координатами 47.615443, 34.657433; на територію шахти № 21 м. Марганець, за координатами НОМЕР_4 , НОМЕР_9 ,

що перебуваютьу володіннітовариства зобмеженою відповідальністю« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за адресою: АДРЕСА_1 .

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали не більше одного місяця з дня її постановлення, тобто не пізніше ніж до 13.08.2022.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі документів відповідно до ст. 166 КПК України слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право доступу до речей і документів, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених в ухвалі документів і речей.

Ухвала оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудНікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення13.07.2022
Оприлюднено16.05.2024
Номер документу105214721
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —182/2829/22

Ухвала від 13.07.2022

Кримінальне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Клименко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні