Ухвала
від 29.06.2022 по справі 686/13031/22
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/13031/22

Провадження № 1-кс/686/5763/22

УХВАЛА

29 червня 2022 року м. Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , ознайомившись із клопотанням старшого слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_2 про продовження строку досудового розслідування, у кримінальному провадженні №12021240000000268,

встановив:

28.06.2022 року старший слідчий відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_2 звернувся до слідчого судді з клопотанням, погодженим з прокурором відділу Хмельницької обласної прокуратури ОСОБА_3 , про продовження строку досудового розслідування, у кримінальному провадженні №12021240000000268 від 30.06.2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.362 КК України, на шість місяців.

В обґрунтування поданого клопотання слідчим зазначено, що «досудовим розслідуванням встановлено, що в ході опрацювання виявленої інформації у архіві рішень, прийнятих за результатами розгляду скарг у сфері державної реєстрації Міністерства юстиції України, виявлено порушення встановлених норм державним реєстратором комунального підприємства «Подільський реєстраційний центр» Сахновецької сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області ОСОБА_4 (далі державний реєстратор ОСОБА_4 ).

Відповідно до Наказу Міністерства юстиції України №28/5 від 02.01.2020, дії державного реєстратора ОСОБА_4 визнані незаконними. Зі змісту результативної частини наказу з`ясовано, що державним реєстратором ОСОБА_4 проведено реєстраційні дії № 44476210 про припинення прав власності ТОВ «ПОДІЛЛЯПРОМБУД» (ідентифікаційний код юридичної особи 38469030) на об`єкти незавершеного будівництва. Заява про припинення права власності подана неналежною на це особою, що є порушенням п.2 ч.1 ст. 24 ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

В подальшому, державним реєстратором ОСОБА_4 прийнято рішення №44503015 про реєстрацію прав власності на об`єкти незавершеного будівництва за ТОВ «ПОДІЛЛЯПРОМБУД» без наявності документів, що посвідчують речове право на земельну ділянку. Відповідно до п. 68 Порядку про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 № 1127 для державної реєстрації права власності на об`єкт незавершеного будівництва подаються документи, що посвідчують речове право на земельну ділянку під таким об`єктом.

Додатково, в результаті опрацювання виявленої інформації у архіві рішень, прийнятих за результатами розгляду скарг у сфері державної реєстрації Міністерства юстиції України, виявлено порушення встановлених норм державним реєстратором Виконавчого комітету Славутської міської ради ОСОБА_5 (далі державний реєстратор ОСОБА_5 ).

Відповідно до Наказу Міністерства юстиції України №3756/5 від 27.10.2020, дії державного реєстратора ОСОБА_5 визнані незаконними. Зі змісту результативної частини наказу з`ясовано, що державним реєстратором ОСОБА_5 проведено реєстраційну дію №16751110007001234 «Державна реєстрація припинення юридичної особи в результаті її ліквідації», унаслідок якої ліквідовано ТОВ «ЗАХІДАГРО-ПРОМ» (ідентифікаційний код юридичної особи 40078250). В подальшому, встановлено, що на момент проведення вищевказаної реєстраційної дії, відомості ЄДР містили повідомлення Головного управління ДПС у Київській області від 24.02.2020 №2010368500012 про наявність заперечень щодо проведень державної реєстрації припинення юридичної особи, у зв`язку з наявністю заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, однак, державним реєстратором ОСОБА_5 прийнято рішення про проведення такої реєстраційної дії.

Згідно з абзацом 6 пункту 11 частини 1 статті 28 ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» передбачено те, що за наявності відомостей про заборгованість із сплати податків і зборів та/або наявність заборгованості із сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, державний реєстратор зобов`язаний відмовити у проведенні таких реєстраційних дії.

В ході проведення досудового розслідування на підставі ухвали слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду отримано тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Хмельницької міської ради, а саме документів, що стали підставою для припинення прав власності ТОВ «ПОДІЛЛЯПРОМБУД» (ідентифікаційний код юридичної особи 38469030) на об`єкти незавершеного будівництва.

В установленому законом порядку долучено до матеріалів кримінального провадження копії особових справ на державного реєстратора виконавчого комітету Славутської міської ради ОСОБА_5 та державного реєстратора комунального підприємства «Подільський реєстраційний центр» Сахновецької сільської ради ОСОБА_4

11.04.2022 постановою слідчого залучено в якості спеціаліста працівників ГУ ДПС в Хмельницькій області, з метою проведення аналітичного дослідження фінансово-господарської діяльності ТОВ «ЗАХІДАГРО-ПРОМ», на розгляд та вирішення якого поставлено такі питання: яка сума заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування в ТОВ «ЗАХІДАГРО-ПРОМ» (ідентифікаційний код юридичної особи 40078250) станом на 04.08.2020 року?; яка сума заборгованості зі сплати податків і зборів в ТОВ «ЗАХІДАГРО-ПРОМ» (ідентифікаційний код юридичної особи 40078250) станом на 04.08.2020 року?; чи існує на даний час заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та зі сплати податків і зборів в ТОВ «ЗАХІДАГРО-ПРОМ» (ідентифікаційний код юридичної особи 40078250).

Завершити досудове розслідування не представляється можливим, оскільки для повідомлення особі про підозру, а також остаточного та беззаперечного дослідження обставин кримінального провадження, необхідно виконати наступне: встановити та допитати з приводу відомих їм обставин вчинення кримінального правопорушення посадових осіб комунального підприємства «Подільський реєстраційний центр» Сахновецької сільської ради та Славутської міської ради; призначити та провести судово-економічну експертизу на предмет визначення суми шкоди, завданої внаслідок ліквідації ТОВ «ЗАХІДАГРО-ПРОМ»; призначити та провести будівельно-технічну експертизу на предмет встановлення розміру шкоди завданої реєстраційними діями державним реєстратором комунального підприємства «Подільський реєстраційний центр» Сахновецької сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області ОСОБА_4 ; вирішити питання про призначення судово-почеркознавчих експертиз рішень про проведення державних реєстрацій державного реєстратора комунального підприємства «Подільський реєстраційний центр» Сахновецької сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області ОСОБА_4 та державного реєстратора виконавчого комітету Славутськоїміської ради ОСОБА_5 ; провести інші слідчі (розшукові) дії, в яких виникне необхідність під час досудового розслідування.

Результати вказаних процесуальних дій мають важливе значення для кримінального провадження, так як спрямовані на повне та неупереджене розслідування, однак, здійснити вказані процесуальні дії раніше не представлялось за можливим, враховуючи обставини кримінального провадження.

На підставі викладеного, є очевидним що закінчити досудове розслідування до 30.06.2022 неможливо і для об`єктивного дослідження усіх обставин справи, що мають значення для подальшого судового розгляду та завершення досудового розслідування, необхідно продовжити строк досудового розслідування на шість місяців до 30.12.2022 р.»

Дослідивши клопотання, вважаю, що воно підлягає поверненню слідчому з наступних підстав.

Головним управлінням Національної поліції в Хмельницькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12021240000000268 від 29.06.2021 р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.362 КПК України.

Згідно з долученим до клопотання витягом з ЄРДР від 28.06.2022 р., підозра по даному кримінальному провадженню жодній особі не повідомлена.

Санкція ч.2 ст.362 КК України передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 3 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на той самий строк, тобто даний злочин є нетяжким.

П.1 ч.2 ст.219 КПК України передбачає, що строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань або винесення постанови про початок досудового розслідування у порядку, встановленому статтею 615 цього Кодексу, до дня повідомлення особі про підозру становить дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину.

Згідно з ч.1 ст.294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу, зокрема п.2 ч.4 ст.219 КПК України передбачає продовження строку досудового розслідування на шість місяців щодо нетяжкого злочину.

Відповідно до ч.5 ст.294 КПК України, клопотання про продовження строку досудового розслідування подається не пізніше п`яти днів до спливу строку досудового розслідування, встановленого статтею 219 цього Кодексу. Строк досудового розслідування, що закінчився, поновленню не підлягає.

Згідно з ч.1 ст.295-1 КПК України, у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Відповідно до ч.2 ст.295-1 КПК України, у клопотанні про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру зазначаються: найменування (номер) кримінального провадження; всі слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, проведені під час кримінального провадження; обставини, що перешкоджали здійснити інші необхідні процесуальні дії раніше; строк, необхідний для проведення або завершення процесуальних дій; інші відомості, що обґрунтовують необхідність продовження строку досудового розслідування. Слідчий суддя, встановивши, що клопотання подано без додержання вимог цієї статті, повертає його прокурору, слідчому, про що постановляє ухвалу.

Ч.8 ст.615 КПК України, передбачено, що у кримінальних провадженнях, в яких жодній особі не було повідомлено про підозру на дату введення воєнного стану, строк від зазначеної дати до дати припинення чи скасування воєнного стану не зараховується до загальних строків, передбаченихстаттею 219цього Кодексу.

Так, Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022р. в Україні введено воєнний стан з 05:30 год. 24.02.2022 р., який Указами Президента України №133/2022 від 14.03.2022 р., № 259/2022 від 18.04.2022 р. та №341/202 від 17.05.2022 р., затвердженими Верховною Радою України, було неодноразово продовжено, востаннє - до 23.08.2022 р.

З огляду на викладене, твердження слідчого про закінчення строків досудового розслідування є помилковим, оскільки в цій частині суперечать положенням ч.8 ст.615 КПК України, яка регламентує, що строк від дати введення воєнного стану не зараховується до загальних строків, передбачених ст.219 цього Кодексу, подане слідчим клопотання є передчасним і таким, що не відповідає вимогам ч.2 ст.295-1 КПК України, а тому підлягає поверненню ініціатору.

Водночас, слідчий суддя вважає за необхідне роз`яснити, що положення ч.8 ст.615 КПК України жодним чином не обмежують реалізацію процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків учасників кримінального провадження.

Керуючись ст.ст.110, 219, 294, 295-1, 615 КПК України,

постановив:

Клопотання старшого слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_2 про продовження строку досудового розслідування, у кримінальному провадженні №12021240000000268 від 30.06.2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.362 КК України повернути ініціатору.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення29.06.2022
Оприлюднено24.01.2023
Номер документу105224219
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування, у кримінальному провадженні №12021240000000268

Судовий реєстр по справі —686/13031/22

Ухвала від 13.12.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бурка С. В.

Ухвала від 29.06.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бурка С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні