Постанова
від 12.07.2022 по справі 404/5447/21
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/5447/21

Номер провадження 3/404/1946/21

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 липня 2022 року Суддя Кіровськогорайонного судум.Кіровограда КуценкоОлександр Володимирович,за участюпредставника Кіровоградськоїмитниці ДФС Шамшур Л.О.адвоката захисника СтепановоїН.В. розглянувши у залі суду м. Кропивницький справу про порушення митних правил, передбачених ч. 1ст. 483 Митного кодексу України, відносно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючого за адресою АДРЕСА_1 , суд, -

В С Т А Н О В И В :

Головним державним інспектором відділу оперативного реагування №4 управління забезпечення протидії митним правопорушенням Дніпровської митниці Держмитслужби Мягковою І.М. складено протокол про порушення митних правил, передбачених ч. 1 ст. 483 МК України № 0074/11000/21 від 25.02.2021 року, а саме за вчинення переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, тобто з використанням спеціально виготовлених сховищ (тайників) та інших засобів або способів, що утруднюють виявлення таких товарів, або шляхом надання одним товарам вигляду інших, або з поданням митному органу як підстави для переміщення товарів підроблених документів чи документів, одержаних незаконним шляхом, або таких, що містять неправдиві відомості щодо найменування товарів, їх ваги (з урахуванням допустимих втрат за належних умов зберігання і транспортування) або кількості, країни походження, відправника та/або одержувача, кількості вантажних місць, їх маркування та номерів, неправдиві відомості, необхідні для визначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД та його митної вартості. З проколу вбачається, що ОСОБА_1 , вчинив порушення митних правил, передбачених ч.1ст. 483 МК України, тобто надання до митного оформлення документів, що містять неправдиві відомості, а саме: в митній декларації типу ЕК-10-АА №UA 110280/2021/001233 ТОВ «АМБАР ІНВЕСТ» заявило товар: «просо жовте, урожаю 2020 року» а фактично згідно договору купівлі-продажу № АПЖ-1 від 04.05.2020 року між ТОВ «Амбар Інвест» та ФГ «Вектор-Агро» «просо жовте, урожаю 2019 року», що у подальшому потягло за собою надання неправдивих відомостей про країну походження товару при здійсненні зовнішньоекономічної операції.

Таким чином, директор ТОВ «АМБАР ІНВЕСТ» ОСОБА_1 вчинив дії, спрямовані на переміщення через митний кордон України з приховуванням від митного контролю товару: «просо жовте, врожаю 2020 року, не призначене для сівби. Насипом у 920 поліпропіленових мішках», вагою 23050 кг, вартістю 4 715 дол. США (131 297,66 грн.), шляхом подання митному органу як підстави для переміщення товарів документів, що містять неправдиві відомості щодо країни походження.

Під час розгляду справи в суді представник митного органу підтримав обставини викладені в протоколі про порушення митних правил, вважає, що в діях ОСОБА_1 наявний склад правопорушення, передбаченого ч.1ст. 483 МК України.

Адвокатом захисником Степановою Н.В. заявлено клопотання про закриття даної справи за відсутністю події і складу адміністративного правопорушення.

Заслухавши пояснення, вивчивши матеріали справи, вважаю, що провадження по справі необхідно закрити з наступних підстав.

За змістом ст. 458 МК України, порушення митних правил є адміністративним правопорушенням, яке являє собою протиправні, винні (умисні або з необережності) дії чи бездіяльність, що посягають на встановлений цим Кодексом та іншими актами законодавства України порядок переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України, пред`явлення їх органам доходів і зборів для проведення митного контролю та митного оформлення, а також здійснення операцій з товарами, що перебувають під митним контролем або контроль за якими покладено на органи доходів і зборів цим Кодексом чи іншими законами України, і за які цим Кодексом передбачена адміністративна відповідальність.

Згідно зі ст.489МК України та ст. 280 КУпАП, при розгляді справи підлягають з`ясуванню такі обставини: чи було вчинено адміністративне правопорушення, чи винна дана особа в його вчиненні, чи підлягає вона адміністративній відповідальності, чи є обставини, що пом`якшують та/або обтяжують її відповідальність, чи є підстави для звільнення особи, що вчинила правопорушення, від адміністративної відповідальності, а також інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Положеннями ч. 1 ст.483МК України передбачено відповідальність за переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, тобто з використанням спеціально виготовлених сховищ (тайників) та інших засобів або способів, що утруднюють виявлення таких товарів, або шляхом надання одним товарам вигляду інших, або з поданням митному органу як підстави для переміщення товарів підроблених документів чи документів, одержаних незаконним шляхом, або таких, що містять неправдиві відомості щодо найменування товарів, їх ваги (з урахуванням допустимих втрат за належних умов зберігання і транспортування) або кількості, країни походження, відправника та/або одержувача, кількості вантажних місць, їх маркування та номерів, неправдиві відомості, необхідні для визначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД та його митної вартості.

Зі змісту правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 483 МК України, випливає, що:

- об`єктом правопорушення за ч. 1 ст. 483 МК України, пов`язаного з порушенням митних правил, є охоронюваний МК України та іншими актами законодавства України порядок переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю.

- об`єктивною стороною передбаченого ч. 1 ст.483МКУкраїни правопорушення є: переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, тобто з використанням спеціально виготовлених сховищ (тайників) та інших засобів або способів, що утруднюють виявлення таких товарів, або шляхом надання одним товарам вигляду інших, або з поданням органу доходів і зборів як підстави для переміщення товарів підроблених документів чи документів, одержаних незаконним шляхом, або таких, що містять неправдиві відомості щодо найменування товарів, їх ваги (з урахуванням допустимих втрат за належних умов зберігання і транспортування) або кількості, країни походження, відправника та/або одержувача, кількості вантажних місць, їх маркування та номерів, неправдиві відомості, необхідні для визначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД та його митної вартості.

- суб`єктом наведеного правопорушення є громадяни - декларанти, які на момент вчинення такого правопорушення досягли 16-річного віку, а при вчиненні порушень митних правил підприємствами - посадові особи цих підприємств.

- суб`єктивна сторона за ч. 1 ст.483МКУкраїни передбачає прямий умисел, тобто, винний у скоєнні правопорушення чітко розуміє та усвідомлює обставини і характер незаконного переміщення товарів, предметів і речовин через митну територію України і прагне їх ввезти на територію України чи вивезти з України з конкретною метою порушення встановленого порядку.

Таким чином, правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 483 МК України, може бути вчинено лише умисно, коли особа знає, що документи, які вона надає митному органу, як підставу для переміщення товару - є підробленими, чи, одержані незаконним шляхом або містять неправдиві дані, але бажає таким чином незаконно перемістити товар.

Правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 483 МК України, характеризується вчиненням одноразової дії у певний час, а саме під час подання органу доходів і зборів документів на митне оформлення товару, як підстави для переміщення таких товарів.

За змістом ст. 264 МК України, митна декларація приймається та реєструється органом доходів та зборів. Подання митної декларації повинно супроводжуватися наданням митному органу комерційних супровідних та інших необхідних документів, перелік яких визначений у ст. 335 цього Кодексу. Митна декларація приймається митним органом, якщо встановлено, що в ній містяться всі необхідні відомості, і до неї додано всі необхідні документи. Дата і час прийняття митної декларації фіксуються посадовою особою митного органу, що її прийняла шляхом її реєстрації. З моменту прийняття митної декларації вона є документом, що засвідчує факти, які мають юридичне значення, а декларант, або уповноважена ним особа несе відповідальність за подання недостовірних відомостей, наведених у цій декларації.

Підставою ж для складання протоколу про порушення митних правил відносно ОСОБА_1 став лист ГУ ДПС у Кіровоградській області №819/5/11-28-07 від 23.02.2021 року Дніпровську митницю Держмитслужби повідомлено, що згідно проведеного аналізу даних Єдиного реєстру податкових накладних встановлено, що ТОВ «АМБАР ІНВЕСТ» протягом 2020 року на митній території України придбавалось просо жовте у наступних суб`єктів господарювання:

- Фермерського господарства «Кашуби Віталія Григоровича» (код ЄДРПОУ 34141117) просо жовте (дата податкової накладної 04.06.2020) вагою 10700 кг. на загальну суму 85 600, 04 грн.;

- Фермерського господарства «Вектор-Агро» (код ЄДРПОУ 38364569) просо (дата податкової накладної 04.05.2020) вагою 24 280 кг. на загальну суму 194 240,01 грн.

Інформація щодо придбання проса жовтого ТОВ «АМБАР ІНВЕСТ» в 2021 році згідно баз даних податкових органів відсутня. Таким чином у ТОВ «АМБАР ІНВЕСТ» відсутні реальні обсяги придбаного товару 2020 року, який був заявлений в митній декларації типу ЕК-10-АА №UA 110280/2021/001233 та поданий до митного оформлення.

У зв`язку з зазначеним, митний орган дійшов висновку, що ОСОБА_1 , будучи представником ТОВ «АМБАР ІНВЕСТ», вчинив дії, спрямовані на переміщення через митний кордон України просо жовте, урожаю 2020 р. не призначене для сівби, вагою 23 000 кг, загальною вартістю 131297,66 грн. з приховуванням від митного контролю шляхом подання митному органу як підстави для переміщення товарів документів, що містять неправдиві відомості щодо країни походження.

Однак, такі твердження про порушення ОСОБА_1 митних правил є необґрунтованими та такими, що не відповідають диспозиції норми МК України, з огляду на наступне.

Відповідно до вимог ч. 1 ст.318МКУкраїни митному контролю підлягають усі товари, транспортні засоби комерційного призначення, які переміщуються через митний кордон України.

Під час переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України декларант, уповноважена ним особа або перевізник подає митному органу документи та відомості, необхідні для митного контролю, передбачені ст. 335 МК України.

Відповідно до ч. 1 ст.257Митногокодексу України декларування здійснюється шляхом заявлення за встановленою формою (письмовою, усною, шляхом вчинення дій) точних відомостей про товари, мету їх переміщення через митний кордон України, а також відомостей, необхідних для здійснення їх митного контролю та митного оформлення. При застосуванні письмової форми декларування можуть використовуватися як електронні документи, так і документи на паперовому і носії або їх електронні (скановані) копії, засвідчені електронним цифровим підписом декларанта або , уповноваженої ним особи.

Згідно з положеннями ч. 8 ст.264МКУкраїни з моменту прийняття митним органом митної декларації вона є документом, що засвідчує факти, які мають юридичне значення, а декларант або уповноважена ним особа несе відповідальність за подання недостовірних відомостей,наведених у цій декларації.

Оскільки підставою для митного оформлення на підставі митної декларації типу ЕК-10-АА №UA 110280/2021/001233 стали взаємовідносини між ТОВ «АМБАР ІНВЕСТ» та компанією - покупцем «GHOSN ALZAYTOUN COMPANY» щодо поставки товару, то в складі документів необхідних для митного оформлення товарів подавалися саме документи (контракт, договір поставки, специфікація, додаткова угода, рахунок проформа;рахунки-фактури, коносамент), що стосувалися господарських операцій між вказаними суб`єктами.

Слід зазначити, що в установленому законом порядку, ані виставлений ТОВ «АМБАР ІНВЕСТ» на адресу компанії-покупця «GHOSN ALZAYTOUN COMPANY» жоден документ не визнаний підробленими чи недійсними або одержаними незаконним шляхом, або містять неправдиві відомості.

В матеріалах справи відсутня інформація про те, що в установленому законом порядку проводилась податкова перевірка як ТОВ «АМБАР ІНВЕСТ», так і його контрагентів, предметом якої було б дослідження господарської операції з придбання товару, який і експортується ТОВ «АМБАР ІНВЕСТ» за митною декларацією типу ЕК-10-АА №UA 110280/2021/001233, за результатами якої б було встановлено відсутність господарських операцій між вище зазначеними товариствами.

Правила визначення країни походження товару зазначено в Розділі II Митного кодексу України.

Так, країною походження товару вважається країна, в якій товар був повністю вироблений або підданий достатній переробці (п. 2 ст. 36 МК України).

Випадки, коли подання сертифікату про походження товарів є обов`язковим, зазначені у статті 44 Митного кодексу.

В інших випадках можливо підтвердження країни походження шляхом письмової заяви про країну походження товару, зробленої у зв`язку з вивезенням товару виробником, продавцем (постачальником)або іншою компетентною особою на комерційному рахунку чи будь-якому іншому документі, який стосується товару.

На виконання положень Митного кодексу України при митному оформленні товару ТОВ «АМБАР ІНВЕСТ» було надано всі необхідні документи (зокрема, контракт та рахунок-проформа), які підтверджують країну походження товару. При цьому у ОСОБА_1 не було підстав для сумнівів у достовірності та дійсності зазначених документів.

Крім того, ГУ ДПС в Кіровоградській області було повідомлено митницю про наявність лише тих документів, які підлягали реєстрації в ГУ ДПС. В той же час, митниці, на час складання протоколу, не було відомо про угоди, укладені з контрагентами, які не є платниками ПДВ і дані угоди не реєструються в податкових органах. Так, відповідно до наданого суду договору купівлі-продажу №АП-06 від 21.08.2020 року, ТОВ «Амбар Інвест» придбав у ФОП « ОСОБА_2 » 380 тон. проса жовтого урожаю 2020 року. Дана обставина свідчить про наявність у ТОВ «Амбар Інвест» необхідної кількості проса жовтого урожаю 2020 року. Походження даного проса підтверджено відповідним договором. Наявність даного проса на зберіганні в митниці, додатково доводить дану обставину.

За таких обставин суд вважає, що митним органом не надано будь-яких належних та допустимих доказів, які б своїй сукупності поза розумним сумнівом свідчили про те, що посадова особа ТОВ «АМБАР ІНВЕСТ» ОСОБА_1 умисно вчинив дії, спрямовані на переміщення через митний кордон України товару шляхом подання митному орану як підстави для переміщення товарів документів, що містять неправдиві відомості щодо країни походження.

Наведене підтверджує відсутність складу правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 483 Митного кодексу України, тому є підстави для закриття провадження у справі на підставі п. 1 ст. 247 КУпАП України.

На підставі викладеного та, керуючись ст.ст.9-11,221, 247, 252,283,284 Кодексу України про адміністративні правопорушення, ст.ст.483,527,528,529 МК України, суд-

П О С Т А Н О В И В :

Адміністративну справу у відношенні ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про порушення митних правил, передбачених ч. 1 ст. 483 МК Українизакрити у зв`язку із відсутністю події та складу правопорушення.

Просо жовте, урожаю 2020 року, не призначене для сівби вагою 22860 кг., яке зберігається на складі митниці за адресою м. Кропивницький вул. Лавандова 27 «в» повернути за належністю ТОВ «Амбар Інвест» код ЄДРПОУ 4099772.

Постанова може бути оскаржена особою, стосовно якої вона винесена, представником такої особи або органом доходів і зборів, який здійснював провадження у цій справі протягом десяти днів з дня її винесення через Кіровський районний суд м. Кіровограда.

Суддя Кіровського районного суду м.Кіровограда О. В. Куценко

Дата ухвалення рішення12.07.2022
Оприлюднено15.07.2022
Номер документу105225421
СудочинствоАдмінправопорушення
КатегоріяСправи про порушення митних правил, які підлягають розгляду в судовому порядку Митний кодекс 2012 р. Переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю

Судовий реєстр по справі —404/5447/21

Постанова від 19.09.2022

Адмінправопорушення

Кропивницький апеляційний суд

Ткаченко Л. Я.

Постанова від 12.07.2022

Адмінправопорушення

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Куценко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні