Ухвала
від 14.07.2022 по справі 551/247/17
ШИШАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 551/247/17

У Х В А Л А

про призначення комісійної авто - технічної експертизи

14 липня 2022 року

Шишацький районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю: секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

його захисника адвоката ОСОБА_5 ,

представника потерпілої - адвоката ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в сел. Шишаки Полтавської області клопотання захисника обвинуваченого - адвоката ОСОБА_5 про призначення комісійної авто технічної експертизи, -

в с т а н о в и в:

У провадженні Шишацького районного суду Полтавської області знаходяться матеріали обвинувального акту у кримінальному провадженні № 12016170000000495 від 17 жовтня 2016 року відносно ОСОБА_7 , який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України.

Згідно з обвинувальним актом, ОСОБА_7 16 жовтня 2016 року, близько 19 год. 00 хв., у темну пору доби, перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, керуючи технічно несправним автомобілем марки « САЗ 3507 ЗНГ », державний номерний знак НОМЕР_1 , який має несправність у виді відсутності світла передніх фар та який знаходиться у власності ПП « Агроекологія », рухався по вулиці Центральна, що в с. Покровське в напрямку від с. Великі Сороченці до с. Михайлики Миргородського / колишнього, - Шишацького / району Полтавської області.

Пересуваючись із швидкістю 40 км/год., яка є дозволеною та достатньою при видимості за вказаних обставин події, ОСОБА_7 , не переконавшись в тому, що на проїжджій частині немає перешкод для руху в тому числі і пішоходів, допустив наїзд правовою передньою частиною, керованого ним автомобіля, на пішохода ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка у межах його видимості рухалась у попутному напрямку.

У результаті недотримання водієм ОСОБА_7 п.п. 12.3 Правил дорожнього руху України, а в подальшому наїзду на ОСОБА_8 , згідно до висновку експерта № 235 від 16 листопада 2016 року, остання отримала тілесні ушкодження у вигляді: крововиливів у м`які тканини голови лівої скроневої, тім`яної ділянки в середній частині, праву лобну тім`яну ділянку та у м`яку мозкову оболонку лівої скроневої ділянки та правої лобно - тім`яно - скроневої ділянки; перелому кісток склепіння та основи черепа / тімяна, потилична, скронева кістки; права передня черепна ямка, права та ліва середня черепна ямка, задня ліва черепна ямка /; перелому ребер з права 1, 2, 3, 4 по біляхребтовій та зліва 1 - по біляхребтовій, 2 по середньо - ключичних лініях; перелому тіла 3 го грудного хребця та розпив між хребцевого диску 2 4 грудних хребців; перелому лівої плечової кістки у верхній третині; крововиливи у м`які тканини спини в проекції лівої лопатки та лівого плечового суглобу з утворенням « тканьового карману »; рани, що розташовані: на лівій вушній раковині; садна, що розташовані: в ділянці зовнішнього кута лівого ока; в надбрівній ділянці зліва; на лівій щоці, чисельні; в скроневій ділянці зліва; на передній поверхні лівого плечового суглобу; на тильній поверхні лівої кисті / на фоні синця, чисельні; /, на тилі проксимальної фаланги 2 пальця правої кисті / на фоні синця /; в проекції гребня підвздовшної кістки зліва; на лівій сідниці, в нижньо - зовнішньому квадранті; на зовнішній поверхні верхньої третини лівого стегна; на зовнішній поверхні нижньої тертини лівого стегна з розповсюдженням на верхньо - середню третину зовнішньої поверхні лівої гомілки; на зовнішній поверхні нижньої третини лівої гомілки з розповсюдженням на зовнішню поверхню стопи; на передньо - внутрішній поверхні верхньої третини лівої гомілки, синців, що розташовані: на верхній повіці лівого ока; біля внутрішнього кута правого ока; на тильній поверхні лівої кисті, в проекції 2 4 п`ясних кісток; на тильній поверхні дистальних та проксимальних фаланг 2 5 пальців правої кисті, з розповсюдженням на тил кисті; на задній поверхні лівого плеча у середній третині та лівого плечового суглобу, які могли утворитися від дії тупих твердих предметів, по давності утворення можуть відповідати даті та обставинам правопорушення, в своїй сукупності, відносяться до тяжких тілесних ушкоджень, що призвели що смерті потерпілої на місці вчинення злочину.

Причиною дорожньо транспортної пригоди та наслідків, що перебувають у причинному зв`язку з виникненням даної пригоди, згідно висновку судової авто - технічної експертизи № 443 від 02 грудня 2016 року, стало порушення з боку водія ОСОБА_7 п. 12. 3 ПДР України, відповідно до яких у разі виникнення небезпеки для руху або перешкоди, яку водій об`єктивно спроможний виявити, він повинен негайно вжити заходів для зменшення швидкості аж до зупинки транспортного засобу або безпечного для інших учасників руху об`їзду перешкоди.

Таким чином, своїми необережними діями, що виразилися у порушенні правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило смерть потерпілої ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 286 КК України.

При цьому, під час розгляду справи, судом встановлено, що відповідно до висновку експерта № 415 від 07 листопада 2016 року, проведеним головним судовим експертом сектору авто - технічних досліджень, відділу інженерних, економічних, товарознавчих видів досліджень, та оціночної діяльності Полтавського НДЕКЦ МВС України ОСОБА_9 , в заданій дорожній обстановці водій автомобіля марки « САЗ 3507 ЗНГ », державний номерний знак НОМЕР_1 , ОСОБА_7 повинен був діяти у відповідності з вимогами пунктів 2.3 а), 12.12, 12.3, 19. 1. а), 31. 6. б) ПДР України / т. 1, а. с. 133 135 /.

Згідно з висновку експерта № 443 від 02 грудня 2016 року, проведеного експертом сектору авто - технічних досліджень, відділу інженерних, економічних, товарознавчих видів досліджень, та оціночної діяльності Полтавського НДЕКЦ МВС України ОСОБА_9 , у заданій дорожній обстановці водій автомобіля марки « САЗ 3507 ЗНГ », державний номерний знак НОМЕР_1 , ОСОБА_7 повинен був діяти у відповідності з вимогами п. п. 2.3 а), 12.12, 12.3, 19. 1. а), 31. 6. б) ПДР України.

ОСОБА_7 мав технічну можливість уникнути наїзду на пішохода ОСОБА_8 , шляхом застосування своєчасного екстреного гальмування, тобто виконання вимог п. 12. 3 ПДР України.

При цьому, в діях водія ОСОБА_7 вбачаються невідповідності з вимогами п. 12. 3 ПДР України, які з технічної точки зору знаходилися в причинному зв`язку з виникненням даної пригоди / т. 1, а. с. 178-181 /.

Між тим, слідчий ОСОБА_10 у судовому засіданні вказав на те, що вихідні дані, які були покладені в основу постанови про призначення цієї експертизи, він вираховував самостійно, математичним шляхом.

У матеріалах справи будь - які розрахунки, які в подальшому були покладені в основу постанови про призначення зазначеної експертизи від 25 січня 2017 року, відсутні.

Відповідно до висновку цього ж експерта № 48 від 03 лютого 2017 року, безпечна швидкість руху автомобіля марки « САЗ 3507 ЗНГ », державний номерний знак НОМЕР_1 , за умов видимості елементів проїзної частини, становить не більше ніж 48. 5 км/год.

Покази водія автомобіля марки « САЗ 3507 ЗНГ », державний номерний знак НОМЕР_1 ОСОБА_7 у частині того, що з моменту подачі звукового сигналу / після виявлення пішохода ОСОБА_8 / пішохід ОСОБА_8 змістилася в праву сторону на праве узбіччя на відстань 1.40 м. від правого краю проїжджої частини, в подальшому вона змінила свою траєкторію руху в протилежну сторону й направилася до місця наїзду за час 3.7 с, при цьому подолавши в повздовжньому напрямку відстань рівну 3. 1 м, з урахуванням того, що фактична видимість пішохода з робочого місця водія автомобіля марки « САЗ 3507 ЗНГ », державний номерний знак НОМЕР_1 , становить 33. 1 м. позбавлені технічної можливості / т. 1, а.с. 196 199 /.

Натомість, відповідно до висновку судової авто - технічної експертизи № 8 від 20 квітня 2017 року, проведеної за зверненням захисника обвинуваченого - адвоката ОСОБА_5 судовим експертом ОСОБА_11 , оскільки водій автомобіля марки « САЗ 3507 » ОСОБА_7 експлуатував автомобіль в умовах недостатньої видимості без світла фар / з несправними фарами /, то його дії не відповідали вимогами п.п. 19.1, 31.6 « б » ПДР України, але з технічної точки зору невідповідності цим пунктам Правил дорожнього руху України не знаходилися в причинному зв`язку з даною пригодою.

У даній дорожній ситуації при обставинах пригоди, вказаних водієм ОСОБА_7 під час проведення слідчого експерименту в діях водія автомобіля марки « САЗ 3507 ЗНГ », державний номерний знак НОМЕР_1 , невідповідностей вимогам ПДР України, які б з технічної точки зору знаходилися в причинному зв`язку з даною пригодою не вбачається / т. 1, а. с. 45 50 /.

Відповідно до висновку повторної судово - автотехнічної експертизи № 1442 від 27 березня 2018 року, проведеної Харківським науково дослідним інститутом судових експертиз ім. Засл. професора М.С. Бокаріуса, в даній дорожньо - транспортній ситуації водій автомобіля марки « САЗ 3507 ЗНГ », державний номерний знак НОМЕР_1 , ОСОБА_7 повинен був діяти відповідно до вимог п. п. 1.10 та 31.6 « б » ПДР України.

Технічна можливість попередити виникнення даної ДТП для водія ОСОБА_7 визначалося шляхом виконання ним вимог п. п. 1. 10 та 31. 6 « б » ПДР України.

У даній дорожньо - транспортній ситуацій водій автомобіля марки « САЗ 3507 ЗНГ », державний номерний знак НОМЕР_1 ОСОБА_7 , рухаючись на керованому ним автомобілі у темний час доби / або в умовах недостатньої видимості / з непрацездатними фарами сам своїми діями створив собі небезпеку для руху.

Дії водія ОСОБА_7 не відповідають вимогам п. п. 1.10, 31. 6 « б » ПДР України та знаходилися з технічної точки зору, у причинному зв`язку з виникненням даної ДТП / т. 2, а. с. 45 50 /.

Між тим, дана експертиза не містить в собі відповідей на ряд питань, які ставилися на вирішення експерта, оскільки, на його думку, вони позбавленні логічного сенсу.

Висновки комісійної судової авто - технічної експертизи № 12815 віл 05 липня 2018 року, проведеної Харківським науково дослідним інститутом судових експертиз ім. Засл. професора М.С. Бокаріуса, є ідентичні висновкам, що зроблені за наслідками проведення повторної судово авто - технічної експертизи / т. 2, а. с. 73 77 /.

Оскільки в матеріалах справи містяться ряд висновків авто технічних експертиз, які суперечать один одному, деякі з них не містять чітких відповідей на поставлені питання, захисник обвинуваченого адвокат ОСОБА_5 подав до суду клопотання про проведення комісійної судової авто - технічної експертизи, виконання якої просив доручити експертам Київського науково - дослідчого інститут судових експертиз.

Обвинувачений ОСОБА_4 думку свого захисника підтримав.

Прокурор ОСОБА_12 вважав призначення експертизи способом затягування розгляду справи, але в разі задоволення, заявленого захисником, клопотання просив на вирішення експертів поставити додаткові питання.

Представник потерпілої - адвокат ОСОБА_6 погодився з позицією прокурора.

Вислухавши пояснення учасників судового провадження, вивчивши доводи, заявленого клопотання, перевіривши матеріали справи в межах досліджуваного питання, суд вважає його таким, що підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Так, відповідно до положень ч. 1 ст. 332 КПК України, під час судового розгляду суд за клопотанням сторін кримінального провадження або потерпілого за наявності підстав, передбачених статтею 242 цього Кодексу, має право своєю ухвалою доручити проведення експертизи експертній установі, експерту або експертам.

Згідно ч.1 ст. 242 КПК України, експертиза проводиться експертом за зверненням сторони кримінального провадження або за дорученням слідчого судді чи суду, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

За правилами п. 1 ч. 1 ст. 91 КПК України, у кримінальному провадженні, окрім іншого, підлягають доказуванню подія кримінального правопорушення / час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення /.

З огляду на встановлені обставини, суд, з метою всебічного, повного і об`єктивного з`ясування обставин справи, вважає за необхідне задовольнити клопотання захисника обвинуваченого, призначити у справі комісійну судову авто - технічну експертизу, проведення якої доручити експертам Київського науково - дослідного інституту судових експертиз.

На підставі викладеного та керуючись статтями 242,332 КПК України,суд, -

У Х В А Л И В:

Клопотання захисника обвинуваченого - адвоката ОСОБА_5 про призначення комісійної авто технічної експертизи, - задовольнити.

Призначити по матеріалам обвинувального акту у кримінальному провадженні № 12016170000000495 від 17 жовтня 2016 року відносно ОСОБА_7 , який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, - комісійну авто технічну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

- з урахуванням показань обвинуваченого ОСОБА_7 , наданих ним під час слідчих експериментів 23 листопада 2016 року і 23 січня 2017 року, встановити чи мав водій автомобіля марки « САЗ 3507 ЗНГ », державний номерний знак НОМЕР_1 , ОСОБА_7 у даній дорожній ситуації технічну можливість запобігти наїзду на пішохода ОСОБА_8 з моменту початку зміни напрямку руху пішохода з узбіччя на проїзну частину вліво?

- з урахуванням показань обвинуваченого ОСОБА_7 , наданих ним під час слідчих експериментів 23 листопада 2016 року і 23 січня 2017 року, встановити чи маються в діях водія автомобілями марки « САЗ 3507 ЗНГ », державний номерний знак НОМЕР_1 , ОСОБА_7 невідповідність вимогам ПДР України, які б з технічної точки зору знаходились у причинному зв`язку з дорожньо транспортною пригодою?

- чи наявні об`єктивні дані, що підтверджують показання водія ОСОБА_7 щодо різкої зміни напрямку руху безпосередньо перед дорожньо - транспортною пригодою потерпілою ОСОБА_8 ;

- чи наявні в даній дорожній обстановці та умовах в діях водія ОСОБА_7 порушення вимог ПДР України, які з технічної точки зору були безпосередньою причиною виникнення дорожньо транспортної пригоди?

Проведення експертизи доручити експертам Київського науково - дослідного інституту судових експертиз / адреса місця знаходження: 03057, м. Київ, вул. Смоленська, 6 /.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за статтями 384, 385 КК України.

У розпорядження експертів надати матеріали обвинувального акту у кримінальному провадженні № 12016170000000495 від 17 жовтня 2016 року відносно ОСОБА_7 .

Копію ухвали невідкладно направити експертам Київського науково дослідного інституту судових експертиз для виконання.

В судовому засіданні оголосити перерву до отримання висновку експертів.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя:

Дата ухвалення рішення14.07.2022
Оприлюднено24.01.2023
Номер документу105227192
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —551/247/17

Ухвала від 09.04.2024

Кримінальне

Шишацький районний суд Полтавської області

Кулик Н. В.

Ухвала від 22.03.2024

Кримінальне

Шишацький районний суд Полтавської області

Кулик Н. В.

Ухвала від 28.02.2024

Кримінальне

Шишацький районний суд Полтавської області

Кулик Н. В.

Ухвала від 21.02.2024

Кримінальне

Шишацький районний суд Полтавської області

Кулик Н. В.

Ухвала від 08.02.2024

Кримінальне

Шишацький районний суд Полтавської області

Кулик Н. В.

Ухвала від 17.01.2024

Кримінальне

Шишацький районний суд Полтавської області

Кулик Н. В.

Ухвала від 30.11.2023

Кримінальне

Шишацький районний суд Полтавської області

Кулик Н. В.

Ухвала від 30.10.2023

Кримінальне

Шишацький районний суд Полтавської області

Кулик Н. В.

Ухвала від 14.07.2022

Кримінальне

Шишацький районний суд Полтавської області

Вергун Н. В.

Ухвала від 23.06.2022

Кримінальне

Шишацький районний суд Полтавської області

Вергун Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні