Ухвала
від 11.07.2022 по справі 910/4537/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

12.07.2022Справа № 910/4537/22Суддя Господарського суду міста Києва Спичак О.М., розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Євроальянс МС" " у справі

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Євроальянс МС"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Житомирські ласощі"

про стягнення 1 262 836,55 грн

Без повідомлення (виклику) учасників справи.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Євроальянс МС» звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Житомирські ласощі» про стягнення 1 262 836,55 грн, з яких 1 038 328,00 грн основного боргу, 96 056,25 грн пені, 14 715, 00 3% річних, 113 737, 30 грн інфляційних втрат.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що відповідачем не виконано своєчасно та у повному обсязі зобов`язань за договором №П-1008/21 від 10.08.21 в частині оплати поставленого товару.

16.06.2022 було відкрито провадження у справі та постановлено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження, а розгляд справи призначено на 13.07.2022.

06.07.2022 представником позивача було подано заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, проведення якої просив доручити, Господарському суду Дніпропетровської області або Центральному апеляційному господарському суду.

Вказане клопотання не підлягає задоволенню з урахуванням наступного.

За змістом ч.7 ст.11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» учасникам судового процесу на підставі судового рішення забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у порядку, встановленому законом. Обов`язок забезпечити проведення відеоконференції покладається на суд, який отримав судове рішення про проведення відеоконференції, незалежно від спеціалізації та інстанції суду, який прийняв таке рішення.

При цьому, відповідно до ч.ч.5, 7 ст.197 Господарського процесуального кодексу України суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції у приміщенні суду, визначеному судом. У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду в обов`язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за п`ять днів до відповідного судового засідання.

З огляду на зазначені положення чинного законодавства, призначення проведення судового засідання у режимі відеоконференції у приміщенні іншого суду є правом господарського суду, що розглядає господарську справу.

При цьому, виключний перелік випадків, в яких суд може постановити ухвалу про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції, законом не визначений, в зв`язку з чим необхідність проведення судового засідання в режимі відеоконференції визначається у кожному окремому випадку з урахуванням обставин справи, її складності та потреби у наданні пояснень залучених спеціалістів чи інших учасників процесу, які за станом здоров`я чи з інших незалежних від цих осіб причин не можуть бути присутніми у засіданні суду, а їх участь є обов`язковою.

Призначення судового засідання у режимі відеоконференції має здійснюватись у виключних випадках, коли за об`єктивних причин учасник судового процесу позбавлений можливості приймати участь у засіданні, а його участь є необхідною для встановлення всіх обставин справи.

Проте, судом було встановлено, що виходячи з дати та часу, на яку призначено судове засідання у Господарського суду міста Києва відсутня технічна можливість забезпечити проведення судового розгляду у режимі відеоконференції.

За таких обставин, враховуючи викладене в сукупності, суд дійшов висновку, що клопотання задоволенню не підлягає.

Одночасно, суд зазначає, що позивачем було подано клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою програми «Easycon», враховуючи, що у суду наявна технічна можливість задовольнити вищезазначене клопотання, суд повідомляє сторін, що судове засідання 13.07.2022 буде проведено за допомогою програми «Easycon» за участю представника позивача.

Суд звертає увагу інших учасників судового процесу, що для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції не пізніше ніж за день до судового засідання необхідно подати до суду заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою програми «Easycon» із зазначенням його облікового запису (логіну) у програмі та контактним номером телефону особи яка братиме участь у відеоконференції.

Керуючись ст.ст.197, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. У задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Євроальянс МС" " про проведення судового засідання у режимі відеоконференції із Господарським судом Дніпропетровської області або Центральним апеляційним господарським судом відмовити.

2. Провести судове засідання 13.07.2022 в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою програми «Easycon» з представником Товариства з обмеженою відповідальністю "Євроальянс МС".

3. Згідно ч.2 ст.235 Господарського процесуального кодексу України дана ухвала набирає законної сили з моменту її підписання. Дана ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду першої інстанції.

Суддя О.М.Спичак

Дата ухвалення рішення11.07.2022
Оприлюднено15.07.2022
Номер документу105232991
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 1 262 836,55 грн Без повідомлення (виклику) учасників справи

Судовий реєстр по справі —910/4537/22

Ухвала від 16.08.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 13.07.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 11.07.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 15.06.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні