Рішення
від 11.07.2022 по справі 522/5154/22
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

12.07.22

Справа № 522/5154/22

Провадження № 2/522/3582/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 липня 2022 року Приморський районний суд м. Одеси в складі:

головуючого-судді Чернявської Л.М.,

при секретарі судового засідання Тофан Л.Р.,

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі засідань суду в місті Одесі справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу,

В С Т А Н О В И В:

03 травня 2022 року до суду надійшов позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу.

В обґрунтування зазначено, що 26 червня 1993 року сторони уклали шлюб. Від шлюб неповнолітніх дітей у сторін немає. Спільне життя з відповідачем не склалося, сторони не проживають однією сім`єю і більш трьох років припинили шлюбні відносини. 15 грудня 2020 року між сторонами укладено шлюбний договір про розподіл спільного майна подружжя. За рахунок вказаних обставин почуття між сторонами остаточно втрачені, а тому єдиним виходом з ситуації є розірвання шлюбу.

Ухвалою суду від 04 травня 2022 року позов залишено без руху.

30 травня 2022 року від Позивача до суду надійшла заява на виконання ухвали суду, чим усунуті недоліки зазначені в ухвалі суду від 04 травня 2022 року.

13 червня 2022 року ухвалою суду відкрито провадження по справі, встановлено спрощений порядок розгляду справи з викликом сторін по справі.

12 липня 2022 року від Позивача до суду надійшла заява про розгляд справи за відсутності. Позов просив задовольнити та не заперечував проти заочного розгляду справи.

В судове засідання 12 липня 2022 року сторони не з`явились, сповіщались належним чином.

Відповідач був повідомлений у встановленому законом порядку, за останнім відомим місцем проживання.

Відповідно до ст.280 ЦПК України, відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; відповідач не подав відзив; позивач не заперечував проти такого вирішення справи. Суд, на підставі ст. 281 ЦПК України, ухвалив розглядати справу заочно.

Згідно ч.2 ст.247 ЦПК України, фіксування судового засідання технічним засобом здійснює секретар судового засідання. У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ст.268 ЦПК України, у разі неявки всіх учасників справи в судове засідання, яким завершується розгляд справи, або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, судпідписує рішення без його проголошення.

Суд, дослідивши докази, вважає що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_3 зареєстрували шлюб 26 червня 1993 року, про що свідчить актовий запис №762, зареєстрований Відділом державної реєстрації актів цивільного стану Одеського міського управління юстиції (серія І-ЖД № 471025).

Від шлюбу сторони неповнолітніх дітей не мають.

В силу статті 51 Конституції України шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка.

Виниклі між сторонами правовідносини регулюються статтею 112 Сімейного Кодексу України, відповідно якої, суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б інтересам одного з них, інтересам їхніх дітей, що мають істотне значення.

Як зазначає позивач сторони спільне господарство не ведуть. Причиною розпаду сім`ї та припинення відносин стали ті обставини, що почуття взаєморозуміння втрачено, шлюбні стосунки сторони не підтримують. Позивач наполягає на розірванні шлюбу. За таких обставин, суд вважає, що сім`я між сторонами розпалася остаточно і не може бути відновлена. Подальше сумісне життя подружжя і збереження шлюбу неможливі, тому позов про розірвання шлюбу підлягає задоволенню.

Суд задовольняє позовні вимоги про розірвання шлюбу, оскільки побудова сімейних відносин повинна здійснюватися на паритетних засадах, на почуттях взаємної любові та поваги, взаємодопомоги і підтримки (ст.1 СК України) та не може будуватися на примушені сторони до навіть формального знаходження в зареєстрованому шлюбі.

Керуючись ст. 51 Конституції України, ст.ст. 24, 110-112 СК України, ст.ст. 263 265, 280 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу - задовольнити.

Розірвати шлюб, зареєстрований між громадянином України ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ) та громадянкою України ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ), який зареєстрований 26 червня 1993 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану Одеського міського управління юстиції, актовий запис № 762.

Відповідно ч. 2 ст. 115 Сімейного кодексу України копію рішення суду про розірвання шлюбу після набрання ним законної сили надіслати до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та поставлення відмітки в актовому записі про шлюб.

Рішення може бути оскаржено позивачем до Одеського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги на рішення суду протягом тридцяти днів.

Рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заява про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Повний текст рішення складено та підписано 14 липня 2022 року

Суддя Л. М. Чернявська

Дата ухвалення рішення11.07.2022
Оприлюднено15.07.2022

Судовий реєстр по справі —522/5154/22

Рішення від 11.07.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Чернявська Л. М.

Ухвала від 12.06.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Чернявська Л. М.

Ухвала від 03.05.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Чернявська Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні