Рішення
від 07.07.2022 по справі 274/7764/21
БЕРДИЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 274/7764/21

Провадження № 2/0274/673/22

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

"08" липня 2022 р. м. Бердичів

БЕРДИЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

в складі: головуючого - судді Хуторної І.Ю.,

з участю секретаря Дерманської О.В.,

позивача ОСОБА_1 ,

представник відповідача 1 ОСОБА_2 ,

представник відповідача 2 - Карпенко Ж.Є.

розглянувши у відкритому засіданні в м. Бердичеві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Швайківського ліцею Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області, Відділу освіти, молоді та спорту Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області про визнання незаконним та скасування наказу про відсторонення від роботи, зобов`язання виплатити заробітну плату за час вимушеного прогулу, визнання незаконним та скасування наказу про обов`язкові профілактичні щеплення, визнання особи жертвою зловживання владою, -

в с т а н о в и в :

1. Описова частина

10.12.2021 ОСОБА_1 звернувся до Бердичівського міськрайонного судуЖитомирської області із позовом, у якому, уточнивши позовні вимоги (а.с. 107, том 1) просить:

- визнати незаконним та скасувати наказ № 67 від 05.11.2021 "Про відсторонення його від роботи", виданого Слободищанським закладом загальної середньої освіти І-ІІ ступенів Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області;

- зобов`язати Відділ освіти, молоді та спорту Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області виплатити йому, невиплачену заробітну плату за час вимушеного прогулу не з його вини;

- визнати незаконним та скасувати наказ № 76-заг. від 12.10.2021 "Про обов`язкові профілактичні щеплення" виданого Відділом освіти, молоді та спорту Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області;

- визнати його жертвою зловживання владою відповідно до статті 18 Декларації основних принципів правосуддя для жертв злочинів та зловживання владою. Резолюція 40/34 Генеральної Асамблеї від 29.11.1985.

Виклад позиції позивача та заперечень відповідача

На обґрунтування позову ОСОБА_1 вказав, що він працює у Слободищенській гімназії Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області ( до зміни найменування Слободищанський заклад загальної середньої освіти І-ІІ ступенів Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області) із 05.09.2017 року по теперішній час на посаді вчителя математики та інформатики.

13.10.2021 керівником закладу освіти - директором Слободищанського закладу загальної середньої освіти 1-11 ступенів Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області ОСОБА_3 , у відповідності до наказу начальника (керівника) Відділу освіти, молоді та спорту Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області «Про обов`язкові профілактичні щеплення» за № 76-заг, від 12.10.2021, був виданий наказ за № 66 «Про обов`язкові профілактичні щеплення».

05.11.2021 на робочому місці він отримав письмовий наказ «Про відсторонення від роботи ОСОБА_1 » за № 67 від керівника закладу освіти - директора Слободищанського закладу загальної середньої освіти І-ІІ ступенів Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області про відсторонення його від роботи із 08.11.2021 на час відсутності щеплення проти COVID-19 без збереження заробітної плати.

Вважає, що наказ про відсторонення його від роботи не відповідає вимогам Конституції України, чинному законодавству та міжнародних нормативних актів.

Зокрема, в порушення Закону України № 4004-ХІ «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» подання посадової особи державної санітарно-епідеміологічної служби про відсторонення його від роботи відсутнє.

Також вказав, що за відсутності в Україні виділеного штаму SARS-CoV-2, одноланцюгового РНК- вмісного штаму коронавірусу виду SARS-CoV роду бетакоронавірусів, що спричиняє хворобу СОVID-19 (SARS-СоV-2), усі без виключення протиепідемічні заходи, включно із такими як вакцинація від COVID-19, є виключно і абсолютно посяганням на життя і здоров`я людей.

Щодо внутрішнього або іноземного сертифіката, які підтверджують повний курс вакцинації від COVID-19, то в ММСП (2005) про це не йде мова, а внутрішнім законодавством (не підзаконними актами) така норма не передбачена. Крім того в ММСП (2005) - документі, який є міжнародним договором і обов`язковим до виконання в Україні та має пріоритет над законами України відсутній опис QR-кода та не передбачено його використання. Також законодавством (не підзаконними актами) не передбачено, що хтось зобов`язаний надати свої особисті дані та конфіденційну інформацію (відомості) для якоїсь так званої «державної» організації «Дія».

Вважає, що в Україні здійснюється експеримент у сферах екології, державного управління, охорони здоров`я.

Його відмова від участі у медичному експерименті (яким вважає вакцинацію від COVID-19), з посиланням на частину третю статті 28 Конституції України згідно якої жодна людина без її вільної згоди, не може бути піддана медичним, науковим чи іншим дослідам, не підпадає під жодне визначення обставин встановлених статтею 46 КЗпП України щодо відсторонення від роботи, без збереження заробітної плати.

Також запровадження карантину вважає протиправним, оскільки в державі не встановлено режиму надзвичайного стану, тому постанова про введення карантину суперечить чинному законодавству.

Вважає себе жертвою зловживання владою відповідно до статті 18 Декларації основних принципів правосуддя для жертв злочинів та зловживання владою.

У відзиві на позовну заяву представник відповідача 1 Слободищенської гімназії Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області Карпенко Ж. (а.с. 85-94, том 1) проти задоволення позову заперечила.

Вказала, що відсторонення ОСОБА_1 від роботи на час відсутності профілактичного щеплення від COVID-19 відповідало вимогам ст. 46 КЗпПУ, наказу Міністерства охорони здоров`я №2153 від 04.10.2021 "Про затвердження переліку професій, виробництв та професій, працівники яких підлягають обов`язковим профілактичним щепленням", ЗУ Про захист населення від інфекційних хвороб, наказу № 76-заг від 12.10.2021 Про обов`язкові профілактичні щеплення.

За невиконання вимог вказаних вище нормативних актів щодо невідсторонення від роботи невакцинованих працівників, директор несе визначену законом відповідальність.

Оскільки позивача не звільнено, а відсторонено від роботи, право позивача на працю не порушено.

Щодо позовної вимоги про виплату заробітної плати, оскільки відсторонення відбулося відповідно до чинного законодавства, то і відсутні підстави для виплати заробітної плати позивачеві за час коли він не працював.

Вона, як директор гімназії діяла відповідно до норм чинного законодавства, тому зловживання нею владою відсутнє.

У відзивіна позовнузаяву представниквідповідача 2Відділу освіти,молоді таспорту Швайківськоїсільської радиБердичівського районуЖитомирської області КозакК. (а.с. 61-70, том 1) проти задоволення позову заперечила із підстав, аналогічних тих, які викладені у відзиві на позовну заяву відповідача 1.

Заяви, клопотанні, інші процесуальні дії у справі

Ухвалою від 14.12.2021 позовну заяву ОСОБА_1 залишено без руху через несплату позивачем судового збору.

Ухвалою від 22.12.2021 позовну заяву ОСОБА_1 прийнято до розгляду та у справі відкрито спрощене провадження.

Ухвалою судувід 21.01.2022,занесеною допротоколу судовогозасідання,прийнято дорозгляду заявупро замінувідповідача 1на відповідача2за другоюпозовною вимогою. Прозобов`язання Відділу освіти, молоді та спорту Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області виплатити ОСОБА_1 , невиплачену заробітну плату за час вимушеного прогулу не з його вини.

Ухвалою суду від 03.06.2022 замінено відповідача 1- Слободищанський заклад загальної середньої освіти І-ІІ ступенів Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області - на Слободищенську гімназію Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області, у зв`язку із зміною найменування навчального закладу.

У судовому засідання позивач підтримав позов із підстав, наведених у позовній заяві.

Представники відповідачів просили відмовити у позові за підстав, вказаних у відзивах.

2.Мотивувальна частина

Фактичні обставини, встановлені судом

Судом встановлено, що ОСОБА_1 із 05.09.2017 року працює вчителем математики та інформатики у Слободищанській ЗОШ І-ІІ ступенів Бердичівської районної ради Житомирської області (тепер Слободищенська гімназія Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області) (а.с. 32,33, 34, том 1)

Наказом від 12.10.2021 № 76-заг Відділу освіти, молоді та спорту Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області - керівникам закладів освіти опрацювати та довести до відома працівників наказ МОЗ України від 04.10.2021 № 1253 Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов`язковим профілактичним щепленням зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 01.10.2021 №1206/36928 (п. 1.1.).

Відповідно до п. 1.2. Наказу № 76-заг Зобов`язано працівників закладів освіти, які не мають відповідних профілактичних щеплень (проти гострої респіраторної хвороби COVID-19) спричиненої коронавірусом SARS-СоV-2, на період дії карантину отримати відповідні щеплення у місячний термін, з дня офіційної публікації наказу МОЗ України.

Пунктами 1.3 та 1.4 Наказу № 76-заг зобов`язано усунути від виконання обов`язків без збереження заробітної плати працівників закладів освіти, які у встановлений термін не отримали профілактичних щеплень відповідно до чинного законодавства. Надати відділу освіти, молоді та спорту інформацію про працівників, які усунуті від виконання обов`язків без збереження заробітної плати (до 04.11.2021) (а.с. 26, том 1).

Наказом Слободищанського закладу загальної середньої освіти І-ІІ ступенів Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області № 66 від 13.10.2021 - заступника директора з навчально-виховної роботи ОСОБА_2 зобов`язано опрацювати та довести до відома працівників наказ МОЗ України від 04.10.2021 № 1253 Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов`язковим профілактичним щепленням зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 01.10.2021 №1206/36928 (п. 1.1.).

Відповідно до п. 1.2. Наказу № 66 - Зобов`язано працівників закладів освіти, які не мають відповідних профілактичних щеплень (проти гострої респіраторної хвороби COVID-19) спричиненої коронавірусом SARS-СоV-2, на період дії карантину отримати відповідні щеплення у місячний термін, з дня офіційної публікації наказу МОЗ України.

Пунктами 1.3 та 1.4 Наказу № 66 зобов`язано попередити про усунення від виконання обов`язків без збереження заробітної плати працівників закладів освіти, які у встановлений термін не отримали профілактичних щеплень відповідно до чинного законодавства. Надати відділу освіти, молоді та спорту інформацію про працівників, які усунуті від виконання обов`язків без збереження заробітної плати (а.с.30, том 1).

Наказом директора Слободищанського закладу загальної середньої освіти І-ІІ ступенів Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області Карпенко Ж.Є. № 67 від 05.11.2021 ОСОБА_1 , вчителя математики та інформатики відсторонено від роботи з 08 листопада 2021 року на час відсутності щеплення проти COVID-19, без збереження заробітної плати. 05.11.2021 ОСОБА_1 ознайомлено із наказом (а.с. 29, том 1).

Наказом директора Слободищенської гімназії з Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області Карпенко Ж.Є. № 14-к від 28.02.2022 ОСОБА_1 , вчителя математики та інформатики допущено до роботи із 01 березня 2022 року (а.с. 48, том 2).

Релевантні правові норми, висновки суду

За ч. 1 ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Згідно зі ст.3 Конституції України людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов`язком держави.

Згідно з ч.1 та 2 ст.32 Конституції України, ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України.

Статтею 43 Конституції України визначено, що кожному гарантовано право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується; громадянам гарантується захист від незаконного звільнення; право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Статтею 21 КЗпП України проголошена рівність трудових прав громадян та заборонена будь-яка дискримінація у сфері праці, зокрема обмеження прав працівників залежно від стану їхнього здоров`я.

Як визначено в ст.46 КЗпП України відсторонення працівників від роботи власником або уповноваженим ним органом допускається у разі: появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп`яніння; відмови або ухилення від обов`язкових медичних оглядів, навчання, інструктажу і перевірки знань з охорони праці та протипожежної охорони; в інших випадках, передбачених законодавством.

Так, відповідно до ст.10 Закону України "Про Основи законодавства України про охорону здоров`я" встановлено обов`язки громадян у сфері охорони здоров`я, серед яких зокрема передбачено: а) піклуватись про своє здоров`я та здоров`я дітей, не шкодити здоров`ю інших громадян; б) у передбачених законодавством випадках проходити профілактичні медичні огляди і робити щеплення.

Частинами першою та другою статті 12 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" передбачено, що профілактичні щеплення проти дифтерії, кашлюка, кору, поліомієліту, правця, туберкульозу є обов`язковими і включаються до календаря щеплень. Працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та (або) поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов`язковим профілактичним щепленням також проти інших відповідних інфекційних хвороб. У разі відмови або ухилення від обов`язкових профілактичних щеплень у порядку, встановленому законом, ці працівники відсторонюються від виконання зазначених видів робіт. Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов`язковим профілактичним щепленням проти інших відповідних інфекційних хвороб, встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я.

Наказом Міністерства охорони здоров`я від 04.10.2021 №2153, затверджено Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов`язковим профілактичним щепленням, відповідно до якого обов`язковим профілактичним щепленням проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, підлягають працівники: ... 3. Закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

Оскільки під час відсторонення працівник тимчасово увільняється від виконання своїх трудових обов`язків та не може виконувати роботу, за загальним правилом такому працівникові заробітна плата не виплачується.

Водночас, відсторонюючи працівника, керівник повинен діяти в спосіб та в межах повноважень, передбачених законом.

Так, відповідно до вимог статті 7 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» (далі Закон4004) підприємства, установи і організації зобов`язані усувати за поданням відповідних посадових осіб державної санітарно-епідеміологічної служби від роботи, навчання, відвідування дошкільних закладів осіб, які є носіями збудників інфекційних захворювань, хворих на небезпечні для оточуючих інфекційні хвороби, або осіб, які були в контакті з такими хворими, з виплатою у встановленому порядку допомоги з соціального страхування, а також осіб, які ухиляються від обов`язкового медичного огляду або щеплення проти інфекцій, перелік яких встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я.

Відповідно до частини другої статті 27 Закону 4004 обов`язковим профілактичним щепленням для запобігання поширенню інших інфекційних захворювань підлягають окремі категорії працівників у зв`язку з особливостями виробництва або виконуваної ними роботи. У разі необґрунтованої відмови від щеплення за поданням відповідних посадових осіб державної санітарно-епідеміологічної служби вони до роботи не допускаються.

Порядок внесення посадовими особами державної санітарно-епідеміологічної служби України подання про відсторонення осіб від роботи або іншої діяльності згідно з Законом4004, а також форма подання та терміни відсторонення встановлені Інструкцією про порядок внесення подання про відсторонення осіб від роботи або іншої діяльності, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров`я України від 14.04.1995 №66, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 01 серпня 1995 року за №270/806 (далі Інструкція 66).

Пунктом 2.3 Інструкції 66 встановлено, що подання про відсторонення від роботи або іншої діяльності це письмовий організаційно-розпорядчий документ державної санітарно-епідеміологічної служби України, який зобов`язує роботодавців у встановлений термін усунути від роботи або іншої діяльності зазначених у поданні осіб.

Згідно з підпунктом 1.2.5 пункту 1.2 Інструкції 66 особами, які відмовляються або ухиляються від профілактичних щеплень, визнаються громадяни та неповнолітні діти, а також окремі категорії працівників у зв`язку з особливостями виробництва або виконуваної ними роботи, які необґрунтовано відмовились від профілактичного щеплення, передбаченого Календарем профілактичних щеплень в Україні, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров`я України від 16.09.2011 №59, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 10 жовтня 2011 року за №1159/19897.

Відповідно до 2.2 Інструкції 66 право внесення подання про відсторонення від роботи або іншої діяльності надано головному державному санітарному лікарю України, його заступникам, головним державним санітарним лікарям Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва, Севастополя та їх заступникам, головним державним санітарним лікарям водного, залізничного, повітряного транспорту, водних басейнів, залізниць, Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, Адміністрації Державної прикордонної служби України, Державної пенітенціарної служби України, Державного управління справами, Служби безпеки України та їх заступникам, іншим головним державним санітарним лікарям та їх заступникам, а також іншим посадовим особам державної санітарно-епідеміологічної служби, що уповноважені на те керівниками відповідних служб.

Пунктом 2.5 Інструкції 66 визначено, що подання про відсторонення від роботи або іншої діяльності складають у двох примірниках, один з яких направляється роботодавцю, що зобов`язаний забезпечити його виконання, а другий зберігається у посадової особи, яка внесла подання.

Подання про відсторонення від роботи або іншої діяльності складається за формою згідно з додаток 1 до Інструкції 66.

Згідно з пунктом 2.7 Інструкції 66 термін, на який відсторонюється особа, залежить від епідеміологічних показань та встановлюється згідно з додатком №2 до цієї Інструкції.

Частиною другою статті 19 Конституції України встановлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Отже, посадові особи державної санітарно-епідеміологічної служби зобов`язані вносити подання про усунення працівників від роботи у визначений законодавством спосіб.

За відсутності у роботодавця належним чином оформленого подання відповідної посадової особи державної санітарно-епідеміологічної служби, відсторонення ним від роботи працівника, який відмовляється або ухиляється від профілактичних щеплень, є неправомірним.

Враховуючи викладене, зважаючи, що подання посадової особи державної санітарно-епідеміологічної служби про відсторонення ОСОБА_1 від роботи відсутнє, позовна вимога про скасування наказу про відсторонення його від роботи є обґрунтованою та підлягає до задоволення.

Крім того, вирішуючи питання щодо вимоги позивача про зобов`язання Відділу освіти, молоді та спорту Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області виплатити ОСОБА_1 невиплачену заробітну плату за час вимушеного прогулу не з його вини, суд виходить із наступних норм права та мотивів їх застосування.

Як визначено в частині першої статті 94 КЗпП України заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Судом було встановлено, що в період відсторонення позивача від роботи йому було призупинено виплату заробітної плати.

Оскільки судом встановлено, що в порушення статті 46 КЗпП та ЗУ «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» роботодавець без дотримання визначеної законом процедури відсторонив позивача від роботи із зупиненням йому виплати заробітної плати, суд має задовольнити позов і в частині зобов`язння Відділу освіти, молоді та спорту Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області нарахувати та виплатити позивачеві невиплачену заробітну плату за час вимушеного прогулу, тобто із 08.11.2021 та до 28.02.2022.

Суд також задовольняє частково позовну вимогу ОСОБА_1 про визнання незаконним та скасування наказу Відділу освіти, молоді та спорту Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області № 76-заг. від 12.10.2021 "Про обов`язкові профілактичні щеплення".

Пункт 1.2. оспорюваного наказу, яким зобов`язано працівників закладів освіти, які не мають відповідних профілактичних щеплень (проти гострої респіраторної хвороби COVID-19) спричиненої коронавірусом SARS-СоV-2, на період дії карантину отримати відповідні щеплення у місячний термін, з дня офіційної публікації наказу МОЗ України, суд вважає протиправним, із таких підстав.

Згідно ст.19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Наказом МОЗ України від 04.10.2021 року № 2153 затверджено лише «Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов`язковим профілактичним щепленням», відповідно до якого обов`язковим профілактичним щепленням проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, серед яких ж працівники закладів освіти.

Статтею 12 ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб» передбачає, що профілактичні щеплення проти дифтерії, кашлюка, кору, поліомієліту, правця, туберкульозу є обов`язковими і включаються до календаря щеплень. Працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та (або) поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов`язковим профілактичним щепленням також проти інших відповідних інфекційних хвороб. У разі відмови або ухилення від обов`язкових профілактичних щеплень у порядку, встановленому законом, ці працівники відсторонюються від виконання зазначених видів робіт. Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов`язковим профілактичним щепленням проти інших відповідних інфекційних хвороб, встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я.

Профілактичне щеплення проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 не включено до календаря щеплень в Україні.

Також ні Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», ні Наказом МОЗ України від 04.10.2021 року № 2153 не зобов`язано працівників закладів освіти у місячний строк із дня опублікування наказу МОЗ від 04.10.2021 року № 2153 отримати профілактичні щеплення проти COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Відповідачем 2, при постановленні оспорюваного казану, не враховано як право особи відмовитися від отримання профілактичних щеплень, із відповідними наслідками для такої особи, так і право особи за станом здоров`я не робити профілактичних щеплень.

Тобто, Відділ освіти, молоді та спорту Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області, приймаючи Пункт 1.2. оспорюваного наказу яким зобов`язав вакцинуватися працівників закладів освіта у місячний строк, вийшов за межі своїх повноважень, оскільки діяв не в порядку визначеному чинним законодавством.

Із наведених підстав, суд визнає незаконним та скасовує пункт 1.2. Наказу Відділу освіти, молоді та спорту Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області № 76-заг від 12.10.2021 "Про обов`язкові профілактичні щеплення".

У решті позовних вимог ОСОБА_1 про визнання незаконним та скасування наказу № 76-заг. від 12.10.2021 "Про обов`язкові профілактичні щеплення" виданого Відділом освіти, молоді та спорту Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області, суд відмовляє за безпідставністю позовних вимог, так як решта пунктів наказу, на переконання суду, не суперечать чинному законодавству та не порушує прав позивача.

Щодо позовної вимоги про визнання ОСОБА_1 жертвою зловживання владою відповідно до статті 18 Декларації основних принципів правосуддя для жертв злочинів та зловживання владою, Резолюція 40/34 Генеральної Ассамблеї від 29 листопада 1985 року, суд зазначає наступне.

Статтею 18 Декларації основних принципів правосуддя для жертв злочинів та зловживання владою, прийнятої передбачено, що під терміном під терміном «жертви зловживання владою» розуміються особи, яким індивідуально або колективно було завдано шкоди, включаючи тілесні ушкодження або моральні збитки, емоційні страждання, матеріальні збитки або суттєве утиск їх основних прав внаслідок дії або бездіяльності, що ще не є порушенням національних кримінальних законів, але є порушенням міжнародно визнаних норм щодо прав людини.

Судом не встановлено, що позивачеві було завдано тілесні ушкодження або моральні збитки, емоційні страждання, матеріальні збитки або мав місце суттєвий утиск основних прав позивача, внаслідок дії або бездіяльності відповідачів; не встановлено порушення відповідачами міжнародних норм щодо прав людини, постановленням оспорюваних наказів щодо відсторонення позивача від роботи.

Крім того, Наказ МОЗ України від 04.10.2021 року № 2153, яким затверджено «Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов`язковим профілактичним щепленням», до яких відноситься професія позивача не визнаний недійсним Дія наказу МОЗ України від 04.10.2021 року № 2153 - зупинена Наказом МОЗ від 25.02.2022 № 380, починаючи із 01 березня 2022 року та до завершення воєнного стану в Україні.

Також є чинною і Постанова Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року №211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої короновірусом SARS- CoV-2» із відповідними змінами, якою на всій території України встановлено карантин та відповідні обмеженгня.

При відсторонені від роботи позивача, який не має профілактичного щеплення від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої короновірусом SARS- CoV-2, відповідачами лише не дотримано визначеної законом процедури такого відсторонення. Крім того, права позивача у повній мірі відновлені постановленням даного рішення.

Тому суд відмовляє у задоволені позову ОСОБА_1 і в частині визнання його жертвою зловживання владою відповідно до статті 18 Декларації основних принципів правосуддя для жертв злочинів та зловживання владою.

Аналізу іншим доводам сторін суд не наводить, як таким, що не впливають на висновки суду про часткове задоволення позову, із наведених вище підстав.

Долучені позивачем до позову відповіді на його запити із різних інституцій та від державних органів (а.с. 43,46, 242, 243, 244 Том1 ) не є допустимими та належними доказами у цій справі, оскільки таке листування містить виключно інформування позивача та листи не доводять та не спростовують фактів, які підлягають з`ясуванню судом у цій справі.

Також суд вважає, що надані позивачем: інструкція для медичного застосування лікарського засобу, листок-вкладиш ВООЗ, коротку характеристику лікарського засобу ВООЗ не є належними доказами, оскільки не доводять та не спростовуть фактів, які підлягають з`ясуванню судом у цій справі (а.с.166-219, том 1).

Розподіл судових витрати

Відповідно до чт. 141 ЦПК України слід стягнути із Відділу освіти, молоді та спорту Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області на користь ОСОБА_1 2724 гривень сплаченого ним судового збору.

Керуючись статтями 141, 259, 263 265 Цивільного процесуального кодексу України,

у х в а л и в:

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити частково.

Визнати незаконним та скасувати пункт 1.2. наказу № 76-заг. від 12.10.2021 "Про обов`язкові профілактичні щеплення" виданого Відділом освіти, молоді та спорту Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області.

Визнати незаконним та скасувати наказ Швайківського ліцею Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області ( до перейменування Слободищенський заклад загальної середньої освіти І-ІІ ступенів Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області) № 67 від 05.11.2021 "Про відсторонення від роботи ОСОБА_1 ".

Зобов`язати Відділ освіти, молоді та спорту Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області виплатити ОСОБА_1 заробітну плату за час відсторонення від роботи, тобто із 08.11.2021 до 28.02.2022.

У задоволенні решти позовних вимог - відмовити.

Стягнути із Відділу освіти, молоді та спорту Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області на користь ОСОБА_1 2724 гривень судового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення його повного тексту до Житомирського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повний текст рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду.

Позивач: ОСОБА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Відповідач 1: Швайківський ліцей Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області, місцезнаходження за адресою: Житомирська область, Бердичівський район, с. Слободище, вул. Карпенка, 8, код ЄДРПОУ 43023377.

Відповідач 2 : Відділ освіти, молоді та спорту Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області місцезнаходження за адресою: Житомирська область, Бердичівський район, с. Швайківка, вул. Осівка, 1. ЄДРПОУ 43023377.

Повний текст рішення суду складено 13.07.2022.

СуддяІ.Ю. Хуторна

СудБердичівський міськрайонний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення07.07.2022
Оприлюднено18.07.2022
Номер документу105235900
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про поновлення на роботі

Судовий реєстр по справі —274/7764/21

Ухвала від 13.07.2022

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Хуторна І. Ю.

Рішення від 07.07.2022

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Хуторна І. Ю.

Рішення від 07.07.2022

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Хуторна І. Ю.

Ухвала від 22.12.2021

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Хуторна І. Ю.

Ухвала від 14.12.2021

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Хуторна І. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні