Постанова
від 05.07.2010 по справі 2039/10/1570
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-2039/10/1570

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 червня 2010 року Одеський окр ужний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Танцюри К.О.,

за участю секретаря Руденко І.В.,

за участю:

представника позивача- Кір ієвський Ю.П. (довіреність від 01.02.2010),

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Са вранського районного центру зайнятості до АДРЕСА_1 пр о стягнення штрафу в розмірі 14880,00 грн,-

ВСТАНОВИВ:

З позовом до суду зверну вся Савранський районий цент р зайнятості до АДРЕСА_1, з азначивши що 10.11.2009 спеціалісто м інспекції Одеського обласн ого центру зайнятості була п роведена перевірка додержа ння законодавства України пр о зайнятість населення АДР ЕСА_1, за результатами якої б уло встановлено порушення в имог ст. 8 Закону України «Про зайнятість населення»щодо в икористання праці особи без громадянства - ОСОБА_1 бе з дозволу державної служби з айнятості, у зв' язку з чим бу ло накладено штраф у двадцят икратному розмірі мінімальн ої заробітної плати, а саме 14880, 00 грн., який відповідач у добро вільному порядку не сплатив.

Відповідач був належним чи ном повідомлений про час та м ісце слухання справи, (а.с.34,37) ал е його представник в судове з асідання не з`явився, а тому, н а підставі положень ст.128 КАС У країни справа розглядалась з а його відсутності за наявни ми в справі доказами.

Представник позивача, у суд овому засіданні, посилаючись на обґрунтування викладені у позовній заяві, підтримав п озовні вимоги у повному обся зі та просив їх задовольнити .

Від АДРЕСА_1 через канце лярію суду надійшла заява, де відповідач зазначає, що він не порушував ст. 8 Закону Украї ни «Про зайнятість населення ». При цьому, відповідач зазна чає, що ОСОБА_1 народився в Україні, з1967 року і по теперішн ій час проживає в АДРЕСА_1 , дійсно біля 2 років він прожи вав у м.Бендери Молдавської Р СР, однак громадянство не при ймав. З квітня 1992 року ОСОБА_1 проживає в АДРЕСА_1. З 1980 п о 1982 роки він проходив військо ву службу та 10.02.1992 прийняв прися гу на вірність України. В 1992 роц і у ОСОБА_1 украли всі доку менти, про що він повідомив Са ранський РВ УМВС. За цей періо д ОСОБА_1 неоднократно зби рав необхідні документи щоб отримати новий паспорт, але п о вині керівництва паспортно го столу так і не отримав йог о.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и наявні у справі письмові до кази суд доходить висновку, щ о позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підс тав.

10.11.2009 інспекцією по контролю за додержанням законодавств а про зайнятість населення О деського обласного центру за йнятості була проведена пер евірка додержання законодав ства України про зайнятість населення АДРЕСА_1 Савран ського району Одеської облас ті, на підставі якої було скла дено акт перевірки додержанн я законодавства України про зайнятість населення №12-16/85 від 10.11.2009, в якому встановлено пору шення ст.8 Закону України «Про зайнятість населення» щодо використання праці особи без громадянства без дозволу де ржавної служби зайнятості. Т ак, у акті вказано, що з 01.02.2005 на п осаді директора будинку куль тури АДРЕСА_1 працює особ а без громадянства - ОСОБА _1. Дозволу на працевлаштува ння або посвідки на постійне проживання не має. Рішенням С авранського районного суду в ід 27.07.2009 визнано, що особа без гр омадянства ОСОБА_1 прожи ває на території України без відповідних документів на п раво проживання на території України та паспорта.

За результатами перевірки АДРЕСА_1 головним спеціа лістом інспекції по контрол ю за додержанням законодавст ва про зайнятість населення Одеського обласного центру з айнятості ОСОБА_2 складен о акт №12-14/56 від 10.11.2009 про порушенн я законодавства України про зайнятість населення, у яком у у зв' язку із встановленим порушенням вимог ст.8 Закону У країни «Про зайнятість насел ення»запропоновано АДРЕС А_1 добровільно у місячний т ермін внести штраф у двадцят икратному розмірі мінімальн ої заробітної плати у загаль ній сумі 14880,00 грн.

Сільській голова АДРЕСА_ 1 Ожинський О.В. із вказа ними актами був ознайомлений 10.11.2009 та отримав примірник, про свідчить його підпис.

Проте, в порушення вимог За кону України "Про зайнятість населення" від 01.03.1991 року N803-XII від повідачем не було сплачено ш траф у сумі 14880,00 грн. у добровіль ному порядку, у зв' язку з чим Савранський районний центр зайнятості звернувся до суду з позовними вимогами до АД РЕСА_1 про стягнення заборг ованість зі сплати штрафу у р озмірі 14880,00 грн.

Діяльність Інспекції по к онтролю за додержанням закон одавства про зайнятість визн ачається Положенням про Інсп екцію по контролю за додержа нням законодавства про зайня тість, затвердженим постанов ою Кабінету Міністрів Україн и N 47 від 24.06.91.

Відповідно п.1 Положення про Інспекцію по контролю за дод ержанням законодавства про з айнятість Інспекція входить до складу державної служби з айнятості та здійснює контро ль за виконанням законодавст ва про зайнятість населення підприємствами, установами т а організаціями усіх форм вл асності.

Відповідно до пп. «б», «д»п . 6 Положення про Інспекцію по контролю за додержанням зако нодавства про зайнятість, Ін спекція забезпечує правильн ість і своєчасність застосув ання економічних санкцій за порушення законодавства про зайнятість населення підпри ємствами, установами і орган ізаціями; здійснює заходи, сп рямовані на недопущення неле гального використання праці іноземців або осіб без грома дянства без дозволу державно ї служби зайнятості.

Згідно пп. "а", "б", "г" п. 8 Положен ня, Інспекція по контролю за д одержанням законодавства по зайнятість має наступні пра ва: безперешкодно відвідуват и підприємства, установи та о рганізації усіх форм власнос ті з метою контролю за додерж анням законодавства про зайн ятість населення; безперешко дно відвідувати підприємств а, установи та організації ус іх форм власності з метою кон тролю за додержанням законод авства про зайнятість населе ння; ознайомлюватися з докум ентами та одержувати від під приємств, установ та організ ацій копії наказів, розпоряд жень, протоколів, дані обліку і звітності та інформацію з п итань додержання законодавс тва про зайнятість населення , інші документи і відомості, н еобхідні для виконання інспе кцією своїх завдань; давати в ласнику (керівнику) підприєм ства, установи та організаці ї або уповноваженому ним орг ану та іншим роботодавцям у р азі виявлення порушень закон одавства про зайнятість насе лення приписи про їх усуненн я; застосовувати економічні санкції до підприємств, уста нов і організацій усіх форм в ласності, за порушення закон одавства про зайнятість насе лення, передбачені ст. 5 і ст. 20 З акону України "Про зайнятіст ь населення" і за недодержанн я вимог ст. 8 і ст. 18 зазначеного Закону.

Згідно ч. 2 ст. 8 Закону Україн и "Про зайнятість населення" р оботодавці мають право на ви користання праці іноземців т а осіб без громадянства на ум овах трудового договору лише за наявності виданого робот одавцю державною службою зай нятості дозволу на використа ння праці іноземців та осіб б ез громадянства, якщо інше не передбачено міжнародними до говорами України, згода на об ов'язковість яких надана Вер ховною Радою України.

У відповідності до ч. 4 ст. 8 За кону України "Про зайнятість населення" у разі використан ня роботодавцем праці інозем ців або осіб без громадянств а на умовах трудового догово ру без дозволу на використан ня праці іноземців та осіб бе з громадянства державна служ ба зайнятості стягує з робот одавця штраф за кожну таку ос обу у двадцятикратному розмі рі мінімальної заробітної пл ати, встановленої законом. У р азі несплати (або відмови від сплати) протягом місяця у доб ровільному порядку зазначен ого штрафу його стягнення пр овадиться в установленому за коном порядку. Кошти від стяг нутих штрафів спрямовуються до Фонду загальнообов'язков ого державного соціального с трахування України на випадо к безробіття.

Відповідно до списку на пер ерахування заробітної плати працівникам АДРЕСА_1 за ж овтень 2009 року, підписаного сі льським головою Ожинським О.В. та бухгалтером Водоп ' яновою В.Ф. і засвідченою печаткою АДРЕСА_1, ОСОБ А_1 нарахована заробітна п лата у розмірі 830,94 грн. (а.с.12)

Згідно довідки від 23.07.2008 №812, ви даної АДРЕСА_1 Саврансько го району Одеської області, ОСОБА_1 працює в АДРЕСА_1 на посаді директора будинку культури АДРЕСА_1 і його с ередньомісячний заробіток с кладає 999,57 грн.(а.с.19).

Зазначені обставини також підтверджуються розпорядже нням голови АДРЕСА_1 №4 від 31.01.2005 про прийняття на роботу ОСОБА_1 на посаду директора будинку культури з лютого 2005 р оку, яке внесено у книгу розпо ряджень АДРЕСА_1 (а.с.16-17).

27.07.2009 Савранським районним с удом Одеської області винес ено рішення, згідно якого О СОБА_1 визнано винним в ско єнні адміністративного пра вопорушення передбаченого с т.203 ч.1 КпАП України у зв' язку з проживанням на території У країни, у Савранському район і с. Концеба, без відповідних документів на право прожива ння на території України та паспорта (а.с.13).

Також, відповідачем надана посвідка на постійне прожив ання особи без громадянства ОСОБА_1, яка видана 28.09.2009 (а.с.28) .

Суд не приймає до уваги поси лання відповідача на те, що АДРЕСА_1 не порушувались ви моги ст.8 Закону України "Про з айнятість населення", оскіль ки зазначене спростовується матеріалами справи. Так, судо м встановлено, що особа без гр омадянства ОСОБА_1., в пору шення вимог ст.8 Закону Україн и "Про зайнятість населення", з 01.02.2005 працює на посаді директор а будинку культури АДРЕСА_1 без дозволу служби зайня тості на працевлаштування.

Відповідно до ст. 71 КАС Украї ни кожна сторона повинна дов ести ті обставини, на яких ґру нтуються її вимоги та запере чення, а суд згідно ст. 86 КАС Укр аїни оцінює докази, які є у спр аві, за своїм внутрішнім пере конанням, що ґрунтується на ї х безпосередньому, всебічном у, повному та об'єктивному дос лідженні.

Враховуючи викладене, за по рушення вимог ст.8 Закону Укр аїни "Про зайнятість населен ня" роботодавець - АДРЕСА_1 зобов'язаний сплатити штраф у двадцятикратному розмірі мінімальної заробітної плат и, що становить 14880,00 грн., а тому в имоги позивача про стягненн я з АДРЕСА_1 штрафу в розмі рі 14880,00 грн. підлягають задовол енню.

Керуючись ст.ст.158-163, 167 КАС Укр аїни, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Савранського районного цент ру зайнятості до АДРЕСА_1 задовольнити у повному обсяз і.

Стягнути з АДРЕСА_1 (66211, Од еська обл., Савранський р-н., АДРЕСА_1), код ЄДРПОУ 04380583 на ко ристь Савранського районног о центру зайнятості штраф в р озмірі 14880,00 (чотирнадцять тися ч вісімсот вісімдесят гривен ь) грн. на р/р 37176305900411, МФО 828011, код ЄДР ПОУ 20997596, в ГУ ДКУ в Одеській обл асті, код бюджетної класифік ації 50040500, символ банк 405

Постанова суду першої ін станції набирає законної сил и після закінчення строку по дання заяви про апеляційне о скарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарж ення, але апеляційна скарга н е була подана у строк, встанов лений ст. 186 КАС України, постан ова суду першої інстанції на бирає законної сили після за кінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасова но, набирає законної сили піс ля закінчення апеляційного р озгляду справи.

Постанову може бути оскарж ено до Одеського апеляційног о адміністративного суду чер ез суд першої інстанції шлях ом подачі заяви про апеляцій не оскарження протягом десят и днів з дня проголошення пос танови, а також подання апеля ційної скарги протягом двадц яти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. А пеляційна скарга може бути п одана без попереднього подан ня заяви про апеляційне оска рження, якщо скарга подаєтьс я у строк, встановлений для по дання заяви про апеляційне о скарження.

Повний текст постанови виготовлений та підписаний с уддею 05.07.2010

Суддя К.О. Танцюра

05 липня 2010 року

Дата ухвалення рішення05.07.2010
Оприлюднено03.08.2010
Номер документу10524523
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2039/10/1570

Ухвала від 19.03.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Танцюра К.О.

Ухвала від 24.02.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Танцюра К.О.

Постанова від 05.07.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Танцюра К.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні