Ухвала
від 14.07.2022 по справі 344/7248/22
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/7248/22

Провадження № 1-кп/344/954/22

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 липня 2022 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області в складі головуючого-судді ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , обвинуваченого ОСОБА_4 та захисника ОСОБА_5 , розглянувши під час підготовчого судового засідання матеріали кримінального провадження про обвинувачення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Івано-Франківськ, проживаючого по АДРЕСА_1 , українця, громадянина України, з вищою освітою, керівника ТОВ «Геокадастр-ІФ», не одруженого, раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Згідно з обвинувальним актом, 24 лютого 2016 року у відповідності до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» зареєстроване Товариство з обмеженою відповідальністю «Геокадастр-ІФ» (код ЄДРПОУ 40295938), основний виді діяльності якого, КВЕД 71.12 «Діяльність у сфері інжинірингу, геології та геодезії, надання послуг технічного консультування в цих сферах».

Наказом №18-10/18-К від 18 жовтня 2018 року ОСОБА_4 призначено на посаду керівника ТОВ «Геокадастр-ІФ». У своїй діяльності ОСОБА_4 керується Статутом товариства з обмеженою відповідальністю «Геокадастр-ІФ», яка затверджена протоколом загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «Геокадастр-ІФ» (далі Товариство) № 1 від 17 жовтня 2018 року.

Відповідно до п. 7.23 Статуту Товариства, у товаристві створюється виконавчий орган дирекція, яку очолює директор, а в разі відсутності директора заступник директора які здійснюють управління поточною діяльністю Товариства. Пунктами 7.24, 7.25, 7.26, 7.28 Статуту Товариства передбачено, що на ОСОБА_4 в особі директора покладено наступні обов`язки: до компетенції Директора Товариства належить вирішення всіх питань, пов`язаних з управлінням поточною діяльністю товариства, крім питань, що належать до виключної компетенції загальних зборів учасників; директор підзвітний загальним зборам учасників та організовує виконання їхніх рішень. Директор не вправі приймати рішення, обов`язкові для учасників Товариства; директор Товариства діє від імені Товариства в межах встановлених законодавством України та цим статутом, а також має право діяти від імені Товариства без довіреності; директор обирається загальними зборами учасників з числа учасників чи інших осіб, кандидатури яких запропоновані учасниками. Якщо на посаду директора обрано учасника Товариства, то він може виконувати свої обов`язки на безоплатній основі без укладання трудового договору. Інші посадові особи і працівники приймаються на роботу директором.

Отже ОСОБА_4 , обіймаючи посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій та будучи згідно з ч. 3 ст. 18 Кримінального кодексу України службовою особою, використав свої службові повноваження у протиправних цілях при наступних обставинах.

В своїй діяльності ОСОБА_4 як директор ТОВ «Геокадастр-ІФ», керується вимогами Конституції України, Земельного кодексу України, Закону України «Про державний земельний кадастр» та іншим законодавством України.

Відповідно до ст. 34 Закону України «Про державний земельний кадастр» на кадастровому плані земельної ділянки відображаються: площа земельної ділянки; зовнішні межі земельної ділянки (із зазначенням суміжних земельних ділянок, їх власників, користувачів суміжних земельних ділянок державної чи комунальної власності); координати поворотних точок земельної ділянки; лінійні проміри між поворотними точками меж земельної ділянки; кадастровий номер земельної ділянки; кадастрові номери суміжних земельних ділянок (за наявності); межі земельних угідь; межі частин земельних ділянок, на які поширюється дія обмежень у використанні земельних ділянок, права суборенди, сервітуту.

Таблиці із зазначенням координат усіх поворотних точок меж земельної ділянки, переліку земельних угідь, їх площ, відомостей про цільове призначення земельної ділянки та розробника документації із землеустрою на земельну ділянку є невід`ємною частиною кадастрового плану земельної ділянки.

Крім цього, ОСОБА_4 в своїй діяльності керується вимогами Постанови кабінету міністрів України «Про затвердження Порядку ведення Державного земельного кадастру від 17 жовтня 2012 року № 1051, п. 64 якої встановлено, що кадастровий план земельної ділянки - картографічний документ, який створюється за допомогою програмного забезпечення Державного земельного кадастру за формою згідно з додатком 11 під час: формування земельної ділянки; надання відомостей з Державного земельного кадастру у формі витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку. Пунктом 65 даної Постанови передбачено, що Кадастровий план земельної ділянки складається в електронній (цифровій) та паперовій формі у масштабі, який забезпечує обов`язкове чітке відображення відомостей, визначених статтею 34 Закону України «Про Державний земельний кадастр».

Так, 15 квітня 2019 року ОСОБА_6 звернувся до директора ТОВ «Геокадастр-ІФ» ОСОБА_4 з метою отримати кадастровий план земельної ділянки (графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки) орієнтовною площею 0,3000 га. по АДРЕСА_2 , який йому необхідно було для долучення до заяви на ім`я Івано-Франківського міського голови ОСОБА_7 про надання дозволу на складання проекту землеустрою земельної ділянки у відповідності до вимог ч. 6 ст. 118 Земельного кодексу України.

Того ж дня, директор ТОВ «Геокадастр-ІФ» ОСОБА_4 , діючи умисно, в порушення вимог Закону України «Про державний земельний кадастр» та Постанови кабінету міністрів України «Про затвердження Порядку ведення Державного земельного кадастру від 17 жовтня 2012 року № 1051, на замовлення ОСОБА_6 за допомогою програмного забезпечення «Digitals» достовірно знаючи, що на вказаній земельній ділянці по вул. Ребета в м. Івано-Франківськ, знаходиться водойма, і відповідно до вимог ст. 58 Земельного кодексу України відноситься до земель водного фонду, склав та видав офіційний документ - кадастровий план земельної ділянки по АДРЕСА_2 , в графі «перелік земельних угідь» якого відобразив неправдиву інформацію, що на всій площі вказаної земельної ділянки (0,3000 га) рілля, а також вказав цільове призначення земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства, який в подальшому підписав та скріпив відтиском печатки ТОВ «Геокадастр-ІФ», надавши йому статусу офіційного.

Вказаний кадастровий план земельної ділянки 15 квітня 2019 року ОСОБА_6 долучений до заяви на ім`я Івано-Франківського міського голови ОСОБА_7 про надання дозволу на складання проекту землеустрою, а також в подальшому використано під час виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0.3000 га в АДРЕСА_2 та присвоєння кадастрового номеру 2610100000:20:006:0237.

Згідно з висновком експерта за результатами проведення судової земельно-технічної експертизи № 2383/21-28//791/22-28 від 03 березня 2022 року на земельній ділянці площею, 0,3000 га з кадастровим номером 2610100000:20:006:0237 розташований водний об`єкт площею, 0,1131 га. Площа накладання водного об`єкту (штучної водойми (ставка) на земельну ділянку з кадастровим номером 2610100000:20:006:0237 становить 0,1131 га, а з урахуванням прибережної захисної смуги на дану земельну ділянку 0,2982 га.

В підготовчому судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 подав клопотання, в якому просив звільнити його від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України у зв`язку із закінченням строків давності, а кримінальне провадження щодо нього закрити, при цьому наслідки застосування судом ст. 49 КК України обвинуваченому зрозумілі.

Захисник обвинуваченого клопотання підтримав, просив таке задовольнити.

Прокурор в підготовчому судовому засіданні клопотання не заперечив та пояснив, що на даний час з дня вчинення кримінального правопорушення, у вчинення якого обвинувачується ОСОБА_4 , закінчилися строки давності, передбачені у ст. 49 КК України, тому кримінальне провадження за згодою обвинуваченого підлягає закриттю.

Заслухавши думку учасників судового провадження та дослідивши матеріали кримінального провадження суд вважає наступне.

Відповідно до ч. 4 ст. 286 КПК України якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Згідно з ч. 1 ст. 285 КПК України особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність, а відповідно до ч. 1 ст. 286 цього Кодексу звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом.

Так, відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки: три роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі, чи у разі вчинення нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років.

В той же час ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України, санкція якої передбачає покарання у виді штрафу від двох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Відтак кримінальне правопорушення, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_4 , відповідно до ст. 12 КК України є нетяжким злочином, за яке передбачено максимальне покарання у виді обмеження волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Інкриміноване ОСОБА_4 кримінальне правопорушення вчинено 15 квітня 2019 року.

Станом на 13 липня 2022 року з дня вчинення інкримінованого ОСОБА_4 кримінального правопорушення минуло більше як три роки.

Крім цього, ОСОБА_4 в розшуку під час досудового розслідування та судового розгляду не перебував, об`єктивних даних про вчинення ним нових кримінальних правопорушень судом не здобуто.

Отже, враховуючи вищенаведене, суд вважає, що поза розумним сумнівом є всі правові підстави для звільнення обвинуваченого ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 1 ст. 366 КК України, на підставі ст. 49 КК України у зв`язку із закінченням строків давності.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбачених пунктами 4-8, 10 частини першої або частиною другою статті 284 цього Кодексу.

В даному кримінальному провадженні цивільний позов не заявлявся, процесуальні витрати, речові докази відсутні, а запобіжний захід щодо обвинуваченого ОСОБА_4 не обирався.

Керуючись ст. 49 Кримінального кодексу України, ст.ст. 284, 285, 286, 370, 372, 376 Кримінального процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В :

Клопотання обвинуваченого ОСОБА_4 задовольнити.

На підставі ст. 49 КК України звільнити обвинуваченого ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 1 ст. 366 КК України у зв`язку із закінченням строків давності, а кримінальне провадження щодо нього відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України закрити.

Копію ухвали вручити обвинуваченому та прокурору негайно після її оголошення, інші учасники судового провадження мають право отримати її копію в суді.

Ухвалу може бути оскаржено шляхом подачі апеляційної скарги до Івано-Франківського апеляційного суду через Івано-Франківський міський суд протягом семи днів з дня її оголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Головуючий-суддя Роман ХОРОСТІЛЬ

Повний текст ухвали складено 14 липня 2022 року.

Дата ухвалення рішення14.07.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу105245937
СудочинствоКримінальне
Сутьобвинувачення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Івано-Франківськ, проживаючого по АДРЕСА_1 , українця, громадянина України, з вищою освітою, керівника ТОВ «Геокадастр-ІФ», не одруженого, раніше не судимого, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України

Судовий реєстр по справі —344/7248/22

Ухвала від 14.07.2022

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Хоростіль Р. В.

Ухвала від 13.07.2022

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Хоростіль Р. В.

Ухвала від 21.06.2022

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Хоростіль Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні