Ухвала
від 05.07.2022 по справі 758/4907/22
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/4907/22

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 липня 2022 року м. Київ

Подільський районний суд м. Києва

у складі слідчого судді ОСОБА_1 ,

з участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

представників заявника ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

прокурора ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Брокард-Україна» про скасування арешту майна,-

В С Т А Н О В И В :

ТОВ «Брокард-Україна» звернулося до слідчого судді з клопотанням, в якому просить скасувати арешт, накладений постановою керівника Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_6 від 11.04.2022 в межах кримінального провадження №42022102070000092, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 07.04.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.191, ч.2 ст. 110-2 КК України, на належні товариству грошові кошти, які знаходяться на банківських рахунках в АТ «АЛЬФА-БАНК» у м. Києві (МФО 300346).

В обґрунтування клопотання заявник вказав, що арешт на грошові кошти було накладено безпідставно та необґрунтовано, оскільки ТОВ «Брокард-Україна» не має жодного статусу у вказаному кримінальному провадженні, прокурором при прийнятті рішення про арешт майна не наведено доказів щодо події та обставин вчинення кримінального правопорушення, не зазначено за якими критеріями арештоване майно відповідає вимогам ст. 98 КПК України, із урахування якої грошові кошти визнано речовими доказами у кримінальному провадженні, а також не враховано співрозмірність та достатність такого заходу забезпечення кримінального провадження. Крім того, заявник вказує на відсутність потреби у накладенні такого арешту з огляду на нормативні приписи положень постанови НБУ №18 від 24.02.2022 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану», якою врегульовано роботу банків на території України, зокрема, встановлено загальну заборону (за виключенням окремих випадків) для уповноважених установ на здійснення транскордонних переказів валютних цінностей з України/переказ коштів на кореспондентські рахунки банків-нерезидентів у гривнях/іноземній валюті, відкриті в банках-резидентах.

У судовому засіданні представники заявника клопотання підтримали із викладених у ньому підстав.

Прокурор у судовому засіданні щодо задоволення клопотання заперечив, вказуючи на те, що арешт на грошові кошти був накладений з метою збереження речових доказів та задля забезпечення дієвості та об`єктивності розслідування у вказаному кримінальному провадженні, а також на те, що на даний час такий застосований захід забезпечення кримінального провадження забезпечує потреби досудового розслідування.

Заслухавши учасників процесу, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, а також враховуючи доводи учасників процесу, надані ними в ході розгляду даного клопотання, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст.170КПКУкраїни арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Відповідно до ч. 1ст. 174 ЦПК Українипідозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Відповідно до ч. 2ст. 174 КПК України, арешт майна може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування за клопотанням власника або володільця майна, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Як встановлено слідчим суддею, у провадженні СВ Подільського УП ГУНП у м. Києві перебуває кримінальне провадження №42022102070000092, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 07.04.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.191, ч.2 ст. 110-2 КК України.

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні здійснює Подільська окружна прокуратура м. Києва.

Постановою керівника Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_6 від 11.04.2022 в рамках вказаного кримінального провадження накладено арешт на гроші, які належать ТОВ «Брокард-Україна» (код ЄДРПОУ 24597296, вул. Фрунзе, буд. 134-А), у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні АТ «АЛЬФА-БАНК» у м. Києві (МФО 300346), а саме, які знаходяться на наступних рахунках:

- НОМЕР_1 японська єна;

- НОМЕР_1 швейцарський франк;

- НОМЕР_1 євро;

- НОМЕР_1 долар США;

- НОМЕР_1 українська гривня;

- НОМЕР_2 українська гривня.

При цьому, як вбачається зі змісту вказаної постанови прокурора, арешт на майно був накладений з метою забезпечення збереження речових доказів та досягнення дієвості кримінального провадження.

Із пояснень прокурора в судовому засіданні слідчим суддею встановлено, що на даний час органом досудового розслідування встановлюються обставини вчинення кримінального правопорушення, зокрема, перевіряються банківські рахунки ТОВ «Брокард-Україна», на які було накладено арешт, з метою встановлення джерел надходження грошових коштів та їх використання, оскільки під час проведення слідчих дій у кримінальному провадженні було виявлено фактичну наявність грошових коштів на вказаних рахунках. Крім того, прокурором зазначено, що метою накладення арешту на даний час є забезпечення збереження такого майна як речових доказів, а також можливе призначення у подальшому судом покарання у виді конфіскації майна.

Водночас, із пояснень представників ТОВ «Брокард-Україна» у судовому засіданні встановлено, що господарська діяльність товариства за своїм змістом вимагає щоденного здійснення великої кількості розрахункових та інших банківських безготівкових операцій, у тому числі пов`язаних зі справлянням законодавчо встановлених податків, зборів та здійсненням інших обов`язкових платежів, а також здійснення розрахунків з контрагентами. На даний час штат офіційно працевлаштованих осіб у ТОВ «Брокард-Україна» складає 1808 осіб, що створює для товариства обов`язок не лише забезпечити належну та своєчасну оплату праці, а також і здійснювати перерахування сум податку з доходів фізичних осіб. Загалом, належна господарська діяльність товариства має наслідком «генерування» великих сум грошових коштів, які врешті-решт підлягають регулярному перерахуванню до державного бюджету України. При цьому невиконання усіх вищевказаних обов`язків створює для товариства реальну загрозу притягнення до відповідальності, у тому числі за порушення вимог податкового законодавства. Зокрема, за період з моменту початку виконання постанови від 11.04.2022 загальна сума зупинених внаслідок арешту операцій щодо платежів, які підлягають здійсненню до державного бюджету України, становить 17939805,56 гривень. Крім того, загальна сума зупинених арештом операцій щодо платежів на користь Збройних Сил України становить 1427450,54 гривень.

Враховуючи встановлені у судовому засіданні обставини, слідчий суддя, виходячи із загальних засад кримінального провадження, визнає за необхідне скасувати арешт, накладений постановою керівника Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_6 від 11.04.2022 в межах кримінального провадження №42022102070000092 від 07.04.2022 на гроші, які належать ТОВ «Брокард-Україна», у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні АТ «АЛЬФА-БАНК» у м. Києві (МФО 300346), в частині встановлення заборони здійснення видатків, пов`язаних з перерахуванням грошових коштів по сплаті податків, зборів до бюджету та державних цільових фондів, по сплаті єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та страхових внесків на державне пенсійне страхування, видатків, пов`язаних з виплатою заробітної плати, та видатків на Збройні Сили України, вважаючи, що підстави для подальшого застосування вказаного заходу забезпечення кримінального провадження у цій частині відсутні.

Водночас, у решті арешт майна, накладений вищевказаною постановою прокурора, слідчий суддя вважає за необхідне залишити в силі, із урахуванням того, що арешт на майно ТОВ «Брокард-Україна» був накладений з метою збереження такого майна та задля забезпечення дієвості та об`єктивності розслідування у вказаному кримінальному провадженні та на даний час такий застосований захід забезпечення кримінального провадження забезпечує потреби досудового розслідування.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.170,174КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Брокард-Україна» про скасування арешту майна задовольнити частково.

Арешт, накладений постановою керівника Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_6 від 11.04.2022 в межах кримінального провадження №42022102070000092, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 07.04.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.191, ч.2 ст. 110-2 КК України, на гроші, які належать ТОВ «Брокард-Україна» (код ЄДРПОУ 24597296, вул. Фрунзе, буд. 134-А), у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні АТ «АЛЬФА-БАНК» у м. Києві (МФО 300346), а саме, які знаходяться на наступних рахунках:

- НОМЕР_1 японська єна;

- НОМЕР_1 швейцарський франк;

- НОМЕР_1 євро;

- НОМЕР_1 долар США;

- НОМЕР_1 українська гривня;

- НОМЕР_2 українська гривня,

скасувати в частині встановлення заборони здійснення видатків, пов`язаних з перерахуванням грошових коштів по сплаті податків, зборів до бюджету та державних цільових фондів, по сплаті єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та страхових внесків на державне пенсійне страхування, видатків, пов`язаних з виплатою заробітної плати, та видатків на Збройні Сили України.

У решті арешт майна, накладений вищевказаною постановою прокурора, залишити в силі.

Ухвала апеляційному оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Cлідчий суддя Подільського районного суду м. Києва ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.07.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу105252021
СудочинствоКримінальне
Сутьскасування арешту майна

Судовий реєстр по справі —758/4907/22

Ухвала від 05.07.2022

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Ковбасюк О. О.

Ухвала від 05.07.2022

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Ковбасюк О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні