Рішення
від 12.07.2022 по справі 344/4728/22
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/4728/22

Провадження № 2/344/2160/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 липня 2022 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області в складі:

головуючої Кіндратишин Л.Р.,

за участю секретаря судового засідання Литвин Х.В.,

представника позивача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом Органу опіки та піклування м. Івано-Франківська, які діють в інтересах малолітньої ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,-

В С Т А Н О В И В:

20.04.2022 представник позивача звернувся до Івано-Франківського міського суду з позовом до відповідача в якому просить: позбавити батьківських прав ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , стосовно дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Стягувати з ОСОБА_3 та ОСОБА_4 аліменти на утримання ОСОБА_2 у розмірі 1/4 частки з усіх видів їх заробітку (доходу), або, за умови, якщо відповідач не працює і не має інших доходів, виходячи із середньої заробітної плати працівника відповідної кваліфікації або некваліфікованого працівника в м. Івано-Франківську, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з дня подачі цієї позовної заяви, до досягнення дитиною повноліття.

Позов мотивує тим, що з березня 2021 року сім`я ОСОБА_5 потрапила в поле зору Служби у справах дітей виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради.

Малолітня ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , з 09.09.2021 перебуває на обліку у Службі у справах дітей виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, як дитина, яка опинилась в складних життєвих обставинах (у зв`язку з ухиленням батьків від виконання обов`язків).

Мати дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , тимчасово не працює, перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Мати зі своїм співмешканцем, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , разом з малолітньою ОСОБА_2 проживала в орендованому ними житлі, за адресою: АДРЕСА_1 .

24.01.2022 ОСОБА_3 звернулась в службу у справах дітей із заявою про влаштування малолітньої дочки в сім`ю патронатного вихователя. Наказом служби у справах дітей від 24.01.2022 №11 дитина ОСОБА_2 влаштована у сім`ю патронатного вихователя.

Протягом перебування дитини у сім`ї патронатного вихователя мати дитини ОСОБА_3 на зустрічі з дочкою не з`являлась, телефонувала патронатному вихователю всього кілька разів. Притягалась до адміністративної відповідальності, зокрема, за невиконання батьківських обов`язків.

Батько дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з матір`ю розлучений, зі слів матері, участі у вихованні дитини не бере, засуджений за ч. 3 ст. 153 КК України 30.11.2016 Червоноградським районним судом Львівської області, відбуває покарання у місцях позбавлення волі.

ОСОБА_4 заперечує, що він є батьком ОСОБА_2 (а.с.1-7).

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями 20.04.2022 справу передано для головуючій Кіндратишин Л.Р. (а.с.59).

Ухвалою суду від 25.04.2022 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі (а.с.64).

30.05.2022 від відповідача по справі ОСОБА_4 надійшли письмові пояснення, відповідно до яких він зазначає, що останнє його тривале побачення з ОСОБА_3 відбулося з 02.02.2019 по 05.02.2019, тоді як малолітня ОСОБА_2 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 . Просить суд не назначати йому виплату аліментів (а.с.80).

03.06.2022 ухвалою суду закрито підготовче провадження у справі та призначено справу до судового розгляду по суті (а.с.88).

28.06.2022 представник позивача позов підтримала, просила задоволити. Додатково суду пояснила, що зокрема, відповідач ОСОБА_3 не змінює своєї поведінки відносно дитини, не має житла, веде антисоціальний спосіб життя. Батько дитини засуджений за тяжкий злочин, оспорючи своє батьківство на словах, не доводить таке. Вказує, що йому було роз`яснено про можливість подачі такого позову про оспорювання батьківства.

Відповідачі у судове засідання не з`явилися, про дату та час розгляду справи повідомлялись належним чином, зокрема відповідач ОСОБА_3 в тому числі через сайт "Судова Влада". При цьому приймаючи рішення по розгляд справи у відсутності відповідачів бере до уваги, що, у поданих письмових поясненнях адресованих позивачу зазначає, що ОСОБА_3 відомо про розгляд справи. Відповідач ОСОБА_4 надав письмові пояснення, клопотань про проведення судового засідання у режимі відеоконференції не заявляв.

Заслухавши вступне слово представника позивача, розглянувши матеріали цивільної справи, дослідивши наявні в матеріалах справи письмові докази, покази свідка, а також достатність і взаємозв`язок доказів у їх сукупності, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог з огляду на нижчевикладене.

ОСОБА_2 народилася ІНФОРМАЦІЯ_5 у місті Івано-Франківськ, про що складено відповідний актовий запис №902. Батьки: батько ОСОБА_4 , мати ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 , виданим 28.04.2021 Івано-Франківським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) (а.с.10).

Відповідно до відповіді Відділу ДРАЦС у м. Івано-Франківську ПЗМУ Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) від 10.06.2021 №312/24.14.6-18 повідомляють, що у архіві відділу наявний актовий запис про народження ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , за №902 від 28.04.2021 складений Відділом ДРАЦС у м. Івано-Франківську ПЗМУ Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ), складений відповідно до ст. 133 СК України (а.с.12).

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , народилася у с. Пістинь Косівського району Івано-Франківської області, що підтверджується паспортом громадянина України № НОМЕР_3 (а.с.11).

Згідно наказу Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради від 25.08.2021 №241 про взяття на облік ОСОБА_2 , вирішено взяти на облік дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , у зв`язку з ухиленням батьків від виконання своїх обов`язків (а.с.13).

25.03.2021 головним спеціалістом відділу з питань соціального захисту дітей Служби у справах дітей проведено обстеження житлово-побутових умов сім`ї, про що складено акт. Матір перебуває у шлюбі з ОСОБА_4 , а проживає з ОСОБА_6 (зі слів матері), ніде не працює, немає паспорта. У відповідності до висновку: сім`я проживає в орендованому помешканні, яке потребує прибирання. Матір зобов`язалась створити належні умови проживання, придбати ліжко, належно виконувати батьківський обов`язок. Матір попереджено про встановлену чинним законодавством України відповідальність батьків за виховання, утримання та навчання дитини. МЦСССДМ взято сім`ю під соціальний супровід (а.с.14).

У відповідності до акту обстеження житлово-побутових умов сім`ї від 05.04.2021 мати має отримати паспорт ІНФОРМАЦІЯ_6 (зі слів матері). В кімнаті безлад, зобов`язується прибрати в кімнаті та належним чином виховувати дитину (а.с.15).

Івано-Франківський міський центр Соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді від 12.04.2021 №47.4.-07/166 інформують про те, що фахівцем із соціальної роботи в складі комісії відвідало сім`ю ОСОБА_3 , за адресою: АДРЕСА_2 . В сім`ї виховується дитина ОСОБА_2 . На час відвідування помешкання потребує генерального прибирання, відсутнє спальне місце для дитини. З матір`ю проведено бесіди щодо необхідності покращення житлових умов, необхідності догляду за малолітньою дитиною, належного виконання батьківських обов`язків, ведення здорового способу життя. Матері запропоновано проживання у центрі соціально-психологічної допомоги в смт. Верховина, однак отримано відмову (а.с.17).

Згідно акту оцінки №30/491-05 від 25.03.2021 потреб сім`ї ОСОБА_5 , за адресою: АДРЕСА_2 , сім`я складається з ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , ОСОБА_6 . Мати перебуває у відпустці по догляду за дитиною до трьох років, стан здоров`я невідомий, невідомо чи наявні ознаки девіантної поведінки, раніше була одружена, розлучена, проживає разом з ОСОБА_6 . Мати частково здатна до самообслуговування та виконання батьківських обов`язків. При цьому у сім`ї відсутні родичі, що можуть надавати допомогу, та відсутні будь-які державні соціальні допомоги, відсутні заборгованості по житлово-комунальних послугах. Випадок має середню складність, сім`я не повна, одинока мати. ОСОБА_2 має вроджені неврологічні вади, лікується у невропатолога педіатра, харчується сумішшю та прикормом, разом з цим відсутня реєстрація в ДНЗ, зі слів матері дитина активна (а.с.17 (зворот)- 19).

Відповідно до висновку оцінки потреб сім`ї ОСОБА_5 , соціальна картка №/69/3, від 25.03.2021, матір дитини ОСОБА_3 перебуває у фактичному шлюбі з ОСОБА_6 , однак у офіційному шлюбі з ОСОБА_4 , який зі слів жінки перебуває у місцях позбавлення волі. У матері відсутній документ, що посвідчує особу, свідоцтво про народження дитини, державна соціальна допомога при народженні дитини. Сім`я проживає в орендованому помешканні, яке потребує генерального прибирання, та покращення житлових умов, не облаштовано місце для сну дитини. У дитини немає ознак психологічних травм, стан задоволення потреб дитини пограничний, стан батьків потребує підтримки, мати усвідомлює проблему та готова до співпраці, сім`я потребує соціального супроводу (а.с.20-21).

Івано-Франківським РУП ГУНП в Івано-Франківській області від 06.04.2021 №5058 поінформовано начальника служби у справах дітей Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради про те, що працівниками мобільної групи 05.03.2021, здійснено виїзд за повідомленням ОСОБА_3 щодо вчинення домашнього насильства відносно неї зі сторони колишнього чоловіка ОСОБА_6 .

Прибувши за вказаною адресою, а саме: АДРЕСА_2 , було встановлено, що ОСОБА_3 перебуває у стані сильного алкогольного сп`яніння, сама вчиняла конфлікт зі своїм співмешканцем, під час конфлікту остання голосно кричала, виражалась нецензурною лайкою, поводилась агресивно. Під час даного конфлікту була присутня ОСОБА_2 (а.с.29).

У відповідності до листа Івано-Франківського РУП ГУНП в Івано-Франківській області від 21.05.2021 №7478/108/46/04-2021 начальника ССД Івано-Франківської міської ради повідомлено, що на ОСОБА_3 складено два адміністративні протоколи за ст. 184 КУпАП (невиконання батьками обов`язків щодо виховання дітей) від 25.03.2021 та від 06.04.2021. Та винесено одну постанову за ч. 1 ст. 175-1 КУпАП (куріння тютюнових виробів у заборонених місцях) від 24.09.2020.

А на її співмешканця ОСОБА_6 складено два адміністративні протоколи за ч. 1 ст. 173-2 КУпАП (вчинення домашнього насильства) від 05.04.2021 та за ст. 173 КУпАП (дрібне хуліганство) від 07.03.2021, винесено дві постанови за ч. 1 ст. 175-1 КУпАП (куріння тютюнових виробів у заборонених місцях) від 07.09.2020 та ч. 1 ст. 178 КУпАП (розпивання пива, алкогольних напоїв у громадських місцях) 07.09.2020 ( а.с.31).

Івано-Франківський міський центр Соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді від 24.06.2021 №91/49-20 інформують про те, що з 29.03.2021 під соціальним супроводом перебуває сім`я ОСОБА_3 , сім`ю відвідав за адресою: АДРЕСА_3 , проведено бесіду з матір`ю і складено акт оцінки потреб дитини та її сім`ї. На час відвідування у помешканні дотримуються санітарно-гігієнічні норми, облаштовано спальне місце для дитини (а.с.22).

Згідно акту оцінки у період з 10.06.2021 до 11.06.2021 стан здоров`я ОСОБА_3 задовільний, емоційний стан - задовільний, здатна до самообслуговування, виконує батьківські обов`язки. У сім`ї є близькі, що можуть надати підтримку, наявні конфлікти між матір`ю та співмешканцем, з батьком дитини - розлучені. ОСОБА_3 отримала одноразову допомогу при народженні дитини. Наявна заборгованість ОСОБА_3 по аліментах на дитину від першого шлюбу. Сім`я проживає у двокімнатній орендованій квартирі, у помешканні дотримуються санітарно-гігієнічних умов проживання, у дитини є окреме ліжко. ОСОБА_2 здорова відповідно до віку, харчується добре, перебуває вдома, реєстрація в ДНЗ відсутня (22- зворот -24).

Відповідно до висновку оцінки потреб сім`ї ОСОБА_5 , соціальна картка №/69/3, від 11.06.2021, ОСОБА_3 проживає разом з дитиною ОСОБА_2 та перебуває під соціальним супроводом, змінено місце проживання, орендовано двокімнатну квартиру, в помешканні дотримуються санітарно-гігієнічні умови проживання. У дитини відсутні ознаки психологічних травм, стан задоволення потреб дитини пограничний, вплив факторів сім`ї та середовища нейтральний, мати усвідомлює потреби та готова до співпраці, сім`я потребує соціального супроводу (а.с.25-26).

Відповідно до подання КНП "ІФ ОДКЛ ІФ ОР" від 06.08.2021 №СІ/02-14/7 дск, доведено до відома начальника служби у справах дітей ВК ІФ ОДА Ірині Рохман, що 05.08.2021 о 21:48 год. на приймальне відділення КНП "ІФ ОДКЛ ІФ ОР" службою екстреної медичної допомоги у супроводі поліції та ювенальної служби була доставлена дитина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Мати дитини в алкогольному сп`янінні доставлена в МКЛ, після чого скерована в ОПНД у зв`язку з спробою самогубства під час конфлікту з батьком дитини.

Дитина госпіталізована без нагляду родичів в алергологічне відділення КНП "ІФ ОДКЛ ІФ ОР". Стан при поступленні дитини задовільний, діагноз: соматично здорова (а.с.28).

Відповідно до листа Івано-Франківського РУП ГУНП в Івано-Франківській області від 05.08.2021 №12806, працівниками мобільної групи 05.08.2021 здійснено виїзд за адресою: АДРЕСА_1 , за повідомленням ОСОБА_3 повідомила, що співмешканець ОСОБА_6 вчиняє домашнє насильство, психологічного та фізичного характеру відносно неї.

Прибувши за вказаною адресою було виявлено заявницю, співмешканця та її грудну дитину, ОСОБА_2 , яка спала в колисці. Заявниця зі співмешканцем перебували в сильному алкогольному сп`янінні, співмешканець наніс удари в область обличчя та спини, у заявниці були суїцидальні спроби покінчити з життям. Було викликано КШМД з подальшою госпіталізацією дитини в ОДКЛ, а також було викликано матері 13 бригаду з подальшою госпіталізацією в ОПНЛ. На співмешканця було складено адміністративний протокол за ст. 173-2 КУпАП, та терміновий заборонний припис терміном на 3 доби. У квартирі було брудно, відсутня їжа для дитини, неналежні умови проживання (а.с.30).

У відповідності до акту обстеження житлово-побутових умов сім`ї від 12.08.2021 житлово-побутові умови добрі, з матір`ю проведено профілактичну бесіду щодо неприпустимості зловживання алкогольними напоями (а.с.16).

24.01.2022 ОСОБА_3 подала міському голові заяву, відповідно до якої просить тимчасово влаштувати її дочку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 до патронатної сім`ї, терміном на 1 місяць у зв`язку з неналежними матеріальними умовами. Надає згоду на влаштування дитини у патронатну сім`ю.

За час перебування дитини у патронаті, зобов`язалась зробити ремонт і порядок в житлі в якому планує проживати з дитиною за адресою: АДРЕСА_4 .

Зазначила, що в разі невиконання нею даних вище зобов`язань не заперечуватиме щодо позбавлення її батьківських прав відносно дочки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Попереджена про відповідальність щодо утримання та виховання дочки відповідно до чинного законодавства (а.с.34).

Відповідно до витягу з протоколу №1 засідання комісії з питань захисту прав дитини від 26.01.2022 постановлено підготувати проект рішення про тимчасове влаштування ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 в сім`ю патронатного вихователя терміном на 3 місяці; підготувати проект договору про патронат над дитиною між виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради та ОСОБА_3 та патронатним вихователем; попередити матір ОСОБА_3 про необхідність змінити ставлення до виховання малолітньої дитини; до 25.02.2022 підготувати лист в Косівську РДА щодо надання інформації про сім`ю ОСОБА_5 для подальшого вирішення питання виконання матір`ю обов`язків щодо малолітньої дитини; в лютому 2022 року винести на розгляд комісії з питань захисту прав дитини питання про стан виконання матір`ю взятих на себе зобов`язань щодо забезпечення належних умов проживання та утримання дитини (а.с.46-47)

28.01.2022 між Виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради в особі міського голови Марцинківа Р.Р. і громадянкою ОСОБА_10 (патронатний вихователь) з однієї сторони та громадянкою ОСОБА_3 , (законний представник), з іншої сторони (сторони), укладено договір про таке: патронатний вихователь зобов`язується забезпечувати надання послуг тимчасового догляду, виховання та реабілітації дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (дитина), влаштованої до сім`ї патронатного вихователя ОСОБА_10 виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради (орган опіки та піклування) відповідно до рішення виконавчого комітету міської ради від 27.01.2022 №76 на час подолання чи мінімалізації дитиною та/або її батьками/законними представниками складних життєвих обставин. Відповідно до п.12 договору - він набирає чинності з дати його підписання та завершується в день вибуття дитини із сім`ї патронатного вихователя (а.с.51-53).

Івано-Франківським міським центром Соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді від 04.02.2022 №6/49-20 на виконання п. 5 рішення Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради від 27.01.2022 №76 "Про влаштування дитини у сім`ю патронатних вихователів, повідомлено, що соціальний супровід сім`ї не можливий у зв`язку з невідомим місцем перебування, проживання матері ОСОБА_3 (а.с.27).

Протоколом засідання міждисциплінарної команди щодо захисту прав та законних інтересів дитини ОСОБА_2 , яка перебуває у сім`ї патронатного вихователя вирішили встановити графік зустрічей матері з дочкою: щосереди з 11 год. по 12 год. в приміщенні виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради за адресою: вул. Грушевського, 21, каб. 807.

09.02.2022 складено акт про те, що 09.02.2021 з 11 год. до 11 год. 30 хв. на зустріч з дочкою не прийшла її мати ОСОБА_3 . Час та місце зустрічі визначено міждисциплінарною командою, копію протоколу мати дитини власноручно отримала в Службі у справах дітей 09.02.2022, на телефонні дзвінки не відповідає (а.с.37). Акт про неявку ОСОБА_3 на зустріч з дитиною було складено також 16.06.2022 (а.с.38).

09.02.2022 ОСОБА_3 подано письмові пояснення, у яких зазначає, що не підписала договору про патронат над дитиною 28.01.2022, на неодноразові телефонні дзвінки працівників служби не реагувала тому що ходила збирала кошти на житло в Івано-Франківську, на даний час зібрала 2 500 грн.

Також вказує, що отримала копію протоколу засідання міждисциплінарної команди з визначенням графіку і місця зустрічі з дочкою.

Щодо взятих на себе зобов`язань при написанні заяви про влаштування дитини в патронат зазначає, що ремонт за адресою АДРЕСА_4 ще не зроблено. Підтверджує, що не буде заперечувати щодо позбавлення її батьківських прав щодо дочки ОСОБА_2 . Зобов`язується дотримуватись графіку зустрічі з дочкою встановленого службою у справах дітей.

Додатково повідомляє, що перебуває в м. Івано-Франківську, проживає на даний час на вокзалі. Соціальну допомогу на дитину оформила у травні 2021 року, однак не отримала кошти, рахунок у банку не оформлювала тому що має понад 20 тис грн. заборгованості.

Вказує, що ОСОБА_2 є третьою дитиною. Старшого сина ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_7 забрали у Надвірнянський будинок дитини про його подальшу долю їй не відомо. Друга дитина ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_8 проживає зі свекрухою, вона позбавлена батьківських прав, останній раз бачилась з дочкою в квітні 2020 року, коли була вагітна ОСОБА_2. ОСОБА_2 народилася вже після розлучення, але рахується шлюбною дитиною. Її батько перебуває у місцях позбавлення волі (а.с.35).

23.02.2022 складено акт проте, що матір не телефонує патронатному вихователю, останній раз спілкувались 08.02.2022 (а.с.39). Акт про відсутність телефонних дзвінків від ОСОБА_3 складено також 16.03.2022 та 23.03.2022 (а.с.40,41).

30.03.2022 складено акт про те, що матір зателефонувала патронатному вихователю та попросила перенести зустріч з 11 год. на 12 год. до 12 год. 30 хв., однак на зустріч не з`явилась ні на 11 год., ні на 12 год., та не телефонувала (а.с.42).

13.04.2022 складено акт проте, що матір не телефонує патронатному вихователю, останній раз спілкувались 13.04.2022 (а.с.43).

Згідно інформації наданої Державною установою "Городищенська виправна колонія (№96)" за №07/477 від 31.01.2022, ОСОБА_4 з 15.10.2017 відбуває міру кримінального покарання за ч. 3 ст. 153 КК України, почато строку відбуття покарання 01.06.2016, кінець - 15.09.2028. Для отримання вироку рекомендовано звернутися до Червоноградського районного суду Львівської області (а.с.44). Суд бере до уваги, що такий засуджений за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 153 КК України. Судом не витребувано такий вирок, оскільки він постановлений у закритому судовому засіданні, доступ до такого у Єдиному реєстру судових рішень для загалу обмежено у зв`язку з розглядом справи про кримінальне правопорушення проти статевої свободи та статевої недоторканості особи.

25.03.2022 Державна установа "Городищенська виправна колонія (№96)" направила заступнику начальника Служби у справах дітей виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради пояснення засудженого державної установи "Городищенська виправна колонія (№96)" ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.45).

Відповідно до пояснень ОСОБА_4 повідомляє, що малолітня дитина не є його дочкою, так як він відбуваючи покарання мав останнє тривале побачення з колишньою дружиною з 02.02.2019 по 05.02.2019. Вони розлучились 18.03.2020 (а.с.45 зворот).

Витягом з протоколу №3 засідання комісії з питань захисту прав дитини від 30.03.2022 постановлено рекомендувати виконавчому комітету Івано-Франківської міської ради надати Івано-Франківському міському суду Івано-Франківської області висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , щодо ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.48-50).

Згідно з витягом з рішення Виконавчого комітету Івано-Франківської області від 06.04.2022 №271 про розгляд питань органу опіки та піклування, такий вирішив надати Івано-Франківському міському суду Івано-Франківської області висновок щодо доцільності позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 та ОСОБА_4 стосовно дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.54).

Відповідно до висновку Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради доцільно позбавити батьківських прав ОСОБА_4 та ОСОБА_3 стосовно дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.55-58).

Суд надає віри показам свідка ОСОБА_10 , патронатного вихователя дитини ОСОБА_2 , яка суду дала покази про те, що мати дитину їй передано 24.01.2022, недоглянуту, в брудному одязі. За весь цей час ОСОБА_3 телефонувала до неї 12 разів, як вона могла зрозуміти така при цьому перебувала у стані алкогольного сп`яніння. З кінця травня на зустрічі з дитиною не приходить. Батько дитини, нею не цікавиться.

Згідно ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Статтею ч. 1 ст. 5 ЦПК України визначено, що здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

За змістом ст.ст. 3, 9 Конвенції про права дитини від 20.11.1989, яка набрала чинності для України 27.09.1991 року, у всіх діях щодо дітей, у тому числі коли дитина розлучається з одним з батьків, першочергова увага приділяється як найкращому забезпеченню інтересів дитини.

Згідно ст. 18 Конвенції батьки несуть основну відповідальність за виховання дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування.

Також, згідно ст. 11 Закону України «Про охорону дитинства», сім`я є природним середовищем для фізичного, духовного, інтелектуального, культурного, соціального розвитку дитини, її матеріального забезпечення і несе відповідальність за створення належних умов для цього. Кожна дитина має право на проживання в сім`ї разом з батьками або в сім`ї одного з них та на піклування батьків. Батько і мати мають рівні права та обов`язки щодо своїх дітей. Предметом основної турботи та основним обов`язком батьків є забезпечення інтересів своєї дитини.

Відповідно до ч. 1 ст. 14 Закону України «Про охорону дитинства» діти та батьки не повинні розлучатися всупереч їх волі, за винятком випадків, коли таке розлучення необхідне в інтересах дитини і цього вимагає рішення суду, що набрало законної сили.

Приписами ч. 1 ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства» встановлено, що на кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки, або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя.

У відповідності до ст. 150 Сімейного Кодексу України батьки зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя. Відповідно до ст. 141 СК України, мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебувають вони у шлюбі між особою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов`язків щодо дитини.

Відповідно до ч. 1 та 2 ст. 155 СК України, здійснення батьками своїх прав та виконання обов`язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності. Батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини.

Відповідно до частин 1, 2 та ч. 3 157 СК України питання виховання дитини вирішується батьками спільно. Той, із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов`язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею. Той із батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати тому з батьків, хто проживає окремо, спілкуватися з дитиною та брати участь у її вихованні, якщо таке спілкування не перешкоджає нормальному розвиткові дитини.

Відповідно до частин 1, 2 ст. 15 Закону України «Про охорону дитинства», дитина, яка проживає окремо від батьків або одного з них, має право на підтримання з ними регулярних особистих стосунків і прямих контактів.

У ст. 3 Конвенції про права дитини зазначено, що у всіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, які займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Пунктом 15 Постанови Пленуму Верховного суду України № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» від 30.03.2007 року позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують , та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

При вирішенні питання щодо позбавлення батьківських прав необхідно впевнитися не лише в невиконанні батьками обов`язків по вихованню, а також встановити, що вони ухиляються від їх виконання свідомо, тобто, що вони систематично, незважаючи на всі заходи попередження та впливу, продовжують не виконувати свої батьківські обов`язки.

Відповідно до ст. 165 СК України з позовом про позбавлення батьківських прав можуть звернутися: один із батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім`ї якої проживає дитина; заклад охорони здоров`я, навчальний або інший дитячий заклад, у якому вона перебуває; орган опіки та піклування; прокурор; сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

Відповідно до вимог ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини; жорстоко поводяться з дитиною; є хронічними алкоголіками або наркоманами; вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини.

Пункт 16 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.03.2007 року №3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» закріплює, що особи можуть бути позбавлені батьківських прав лише щодо дитини, яка не досягла вісімнадцяти років, і тільки з підстав, передбачених ст. 164 СК України. Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_3 не піклується про фізичний і духовний розвиток дитини, свідомо та систематично ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків не прикладає зусиль щодо налагодження стосунків з донькою, подала заяви відповідно до яких не заперечує щодо забезпечення належних умов для росту та розвитку дитини, з огляду на викладене, суд дійшов висновку, що позов про позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 щодо малолітньої доньки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_9 є обґрунтованим, таким, що відповідає інтересам дитини та підлягає задоволенню.

Що стосується вимоги про позбавлення батьківських прав ОСОБА_4 , то такий у своїх письмових поясненнях зазначає, що ОСОБА_2 не є його донькою, та фактично не заперечує проти позбавлення його батьківських прав.

Відповідно до ст. 121 СК України права та обов`язки матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них, засвідченому органом державної реєстрації актів цивільного стану в порядку, встановленому статтями 122 та 125 цього Кодексу.

За приписами ст. 122 СК України дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя. Походження дитини від подружжя визначається на підставі Свідоцтва про шлюб та документа закладу охорони здоров`я про народження дружиною дитини. Дитина, яка народжена до спливу десяти місяців після припинення шлюбу або визнання його недійсним, походить від подружжя.

Якщо дитина народилася у подружжя, дружина записується матір`ю, а чоловік - батьком дитини (ст. 133 СК України).

Статтею 136 СК України встановлено, що особа, яка записана батьком дитини відповідно до статей 122, 124, 126 і 127 цього Кодексу, має право оспорити своє батьківство, пред`явивши позов про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини. У разі доведення відсутності кровного споріднення між особою, яка записана батьком, та дитиною суд постановляє рішення про виключення відомостей про особу як батька дитини з актового запису про її народження. Оспорювання батьківства можливе лише після народження дитини і до досягнення нею повноліття. До вимоги чоловіка про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини позовна давність не застосовується.

У пункті 11 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 року № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» роз`яснено, що оспорити батьківство має право особа, яка записана батьком дитини в Книзі реєстрації народжень (ст. 136 СК України), шляхом пред`явлення позову про виключення відомостей про неї як батька з актового запису про народження дитини. Предметом доказування у таких справах є відсутність кровного споріднення між особою, записаною батьком і дитиною. У разі доведеності цієї обставини суд постановляє рішення про виключення оспорених відомостей з актового запису про народження дитини.

Згідно із ч. 1 і ч. 3 ст. 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень, надавши докази відповідно до вимог ст. ст. 76 - 82 ЦПК.

Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків (ст. 76 ЦПК України). Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення (ч. ч. 1, 2 ст. 77 ЦПК України).

Відтак твердження відповідача ОСОБА_4 про те, що ОСОБА_2 не є його донькою не підтверджені жодними доказами у справі, відповідачем не заявлено позову про оспорювання батьківства. Бажання оспорити батьківство виходить зі стійкого небажання ОСОБА_4 сплачувати аліменти своїй доньці. Він відмовляється виконувати свій батьківський обов`язок - допомагати матеріально своїй дитині рости та розвиватись. Таким чином, суд дійшов висновку про підставність задоволення позовних вимог і в частині позбавлення батьківських прав ОСОБА_4 відносно ОСОБА_2 ..

Доказів на спростування наведених фактів, відповідачами суду не надано.

Відповідно до ч. 3 ст. 166 СК України, при задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину.

Нормою ч. 2 ст. 166 СК України передбачено, що особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини.

Згідно із ст. 180 СК України, батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до ст.ст.183, 191 СК України, частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом, починаючи з дня пред`явлення позову.

При визначенні розміру стягнення аліментів суд враховує, матеріальний стан сторін та їх потребу в коштах для проживання при нинішніх життєвих обставинах, мінімальний розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, стан здоров`я дитини та відповідачів, відсутність на утриманні відповідачів інших осіб.

Тому, суд вбачає підстави для стягнення аліментів із відповідачів на утримання дитини у розмірі 1/4 частки від заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з 20 квітня 2022 року і до досягнення дитиною повноліття, дитини і до досягнення нею повноліття.

Відтак суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Згідно ст. 141 ЦПК України, якщо позивача, на користь якого ухвалено рішення, звільнено від сплати судового збору, він стягується з відповідача в дохід держави пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог.

На підставі наведеного та керуючись 3, 4, 10, 12, 13, 17, 18, 76-81, 133, 137, 141, 222, 224, 258-259, 263-268, 273, 280-289, 352, 354-355 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позов задоволити.

Позбавити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , батьківських прав щодо малолітньої доньки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_9 .

Стягувати з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , аліменти на малолітню дитину ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , у розмірі 1/4 частки від заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з 20 квітня 2022 року і до досягнення дитиною повноліття.

Стягувати з ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , аліменти на малолітню дитину ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , у розмірі 1/4 частки від заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з 20 квітня 2022 року і до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_3 та з ОСОБА_4 в рівних частинах в дохід держави судовий збір в розмірі 1 984 (одна тисяча дев`ятсот вісімдесят чотири ) гривні 80 копійок.

Роз`яснити, що мати, батько, позбавлені батьківських прав, мають право на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав у разі зміни поведінки особи, позбавленої батьківських прав, та обставин, що були підставою для позбавлення батьківських прав.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Івано-Франківського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне найменування учасників справи:

Позивач: Орган опіки та піклування м. Івано-Франківська, код ЄДРПОУ: 04054346, адреса: вул. Грушевського, 21, м. Івано-Франківськ, 76004.

Відповідачі:

- ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , остання відома адреса проживання: АДРЕСА_5 ;

- ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП - не відомо, останнє відоме місце перебування: Городищенська виправна колонія (№96), адреса: с. Городище Рівненського району Рівненської області, 35341.

Повне рішення складено та підписано 14 липня 2022 року.

Суддя Івано-Франківського міського суду

Івано-Франківської області Леся КІНДРАТИШИН

Дата ухвалення рішення12.07.2022
Оприлюднено18.07.2022

Судовий реєстр по справі —344/4728/22

Постанова від 22.09.2022

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Бойчук І. В.

Постанова від 21.09.2022

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Бойчук І. В.

Ухвала від 21.09.2022

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Бойчук І. В.

Ухвала від 04.09.2022

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Бойчук І. В.

Ухвала від 25.08.2022

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Бойчук І. В.

Рішення від 12.07.2022

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Кіндратишин Л. Р.

Рішення від 12.07.2022

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Кіндратишин Л. Р.

Ухвала від 02.06.2022

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Кіндратишин Л. Р.

Ухвала від 24.04.2022

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Кіндратишин Л. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні