Ухвала
від 12.07.2022 по справі 914/950/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014,м.Львів, вул.Личаківська, 128

УХВАЛА

13.07.2022 Справа № 914/950/22

Господарський суд Львівської області, розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Вест Петрол Маркет», м. Луцьк, про грошові вимоги до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «Вог Ритейл», м. Броди, Львівська область, в сумі 544038065,74 грн.

у справі за заявою: Товариства з обмеженою відповідальністю «Вест Петрол Маркет», м. Луцьк

про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Вог Ритейл» (вул. І. Богуна, буд. 3, м. Броди, Львівська область, 80601; ідентифікаційний код 38740702)

Суддя Артимович В.М.,

секретар судового засідання Когут Н.Р.

За участю представників:

від кредитора: Мороз О.В. - представник;

від ТзОВ «Літойл»: Бугайлов А.О. - представник;

від ТзОВ «Нафтотрейд Ресурс»: Мороз О.В. представник;

від ТзОВ «Вог Трейд Ресурс»: не з`явився;

від ТзОВ «Вог Ресурс»: не з`явився;

від боржника: не з`явився;

розпорядник майна: Москва Ю.О. - арбітражний керуючий.

ВСТАНОВИВ:

На розгляд Господарського суду Львівської області надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Вест Петрол Маркет» про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Вог Ритейл» (вул. І. Богуна, буд. 3, м. Броди, Львівська область, 80601; ідентифікаційний код 38740702).

Ухвалою суду від 16.05.2022 заяву ТзОВ «Вест Петрол Маркет» про відкриття провадження у справі про банкрутство ТзОВ «Вог Ритейл» прийнято до розгляду.

Ухвалою суду від 01.06.2022 відкрито провадження у справі про банкрутство ТзОВ «Вог Ритейл», визнано вимоги кредитора ТзОВ «Вест Петрол Маркет» в сумі 2105000,00 грн., введено мораторій на задоволення вимог кредиторів боржника ТзОВ «Вог Ритейл», введено процедуру розпорядження майном ТзОВ «Вог Ритейл», розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого Москву Ю.О., встановлено розпоряднику майна арбітражному керуючому Москві Ю.О. грошову винагороду в розмірі трьох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання повноважень, за рахунок коштів, авансованих кредитором ТзОВ «Вест Петрол Маркет» на депозитний рахунок Господарського суду Львівської області, коштів, одержаних боржником у результаті господарської діяльності, або коштів, одержаних від продажу майна боржника, яке не перебуває в заставі, оприлюднено на офіційному веб-порталі судової влади України оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство ТзОВ «Вог Ритейл».

23.06.2022 до Господарського суду Львівської області від Товариства з обмеженою відповідальністю «Вест Петрол Маркет» надійшла заява з вимогами до Товариства з обмеженою відповідальністю «Вог Ритейл» в сумі 544038065,74 грн.

Згідно ч. 1 ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Статтею 16 Цивільного кодексу України передбачено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Частиною 1 статті 626 ЦК України визначено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно зі ст. 628 ЦК України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Як вбачається з матеріалів справи, 29.12.2021 між Акціонерним товариством «Державний експортно-імпортний банк України» (АТ «Укрексімбанк», кредитор) та Товариством з обмеженою відповідністю «Вог Ритейл» (первісний позичальник), та Товариством з обмеженою відповідністю «Вест Петрол Маркет» (новий боржник), на підставі ст. ст. 520, 523 Цивільного кодексу України, укладено Договір про переведення боргу (надалі договір).

У п.1 вказаного договору зазначено, що в порядку та на умовах, визначених цим договором, Товариство з обмеженою відповідністю «Вог Ритейл», як боржник/первісний позичальник, переводить на Товариство з обмеженою відповідністю «Вест Петрол Маркет», як нового позичальника, заборгованість, що виникла із наступних угод, а саме: Генеральної угоди від 22.05.2008 № 151308N1, укладеної між АТ «Укрексімбанк» та ТзОВ «Вог Ритейл», що складається з боргу за кредитним договором № 151309К17 та договором про кредитування шляхом відкриття безвідкличного документарного підтвердження непокритого акредитиву № 151308К30, що укладені між банком та боржником; Генеральної угоди від 21.12.2012 № 151312N2, укладеної між АТ «Укрексімбанк» та ТзОВ «Вог Ритейл», що складається з боргу за кредитним договором № 151312К9, кредитним договором № 8613К8, що укладені між банком та боржником; Генеральної угоди від 18.12.2014 № 151314N1, укладеної між АТ «Укрексімбанк» та ТзОВ «Вог Ритейл», що складається із боргу за кредитним договором № 151314К8, що укладений між банком і боржником. У п. 1 вказаного договору про переведення боргу також зазначено, що новий позичальник погоджується та набуває усіх прав та обов`язків, пов`язаних з боргом, з урахуванням будь-яких можливих змін до умов Генеральної угоди та Кредитного договору, включаючи обов`язок по виконанню зобов`язань щодо погашення боргу перед кредитором.

Відповідно до п. 3 договору про переведення боргу від 29.12.2021 кредитор не заперечує проти переведення боргу за кредитним договором з боржника на нового позичальника і, підписуючи зі своєї сторони цей договір, дає свою згоду на відповідне переведення боргу на нового позичальника в порядку та на умовах, визначених цим договором.

З дати набуття чинності цим договором борг за кредитним договором вважається переведеним з боржника на нового позичальника і у правовідносинах за кредитним договором боржник вважається зміненим на нового позичальника, внаслідок чого правовідносини за кредитним договором між AT «Укрексімбанк» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Вог Ритейл» - припиняються (п. 4 договору про переведення боргу від 29.12.2021).

Переведення боргу регулюється статтями 520-524 Цивільного кодексу України, відповідно до яких боржник у зобов`язанні може бути замінений іншою особою (переведення боргу) лише за згодою кредитора.

За змістом ст. 522 Цивільного кодексу України новий боржник у зобов`язанні має право висунути проти вимоги кредитора всі заперечення, що ґрунтуються на відносинах між кредитором і первісним боржником.

З аналізу положень ст. ст. 520-522 Цивільного кодексу України вбачається, що правочин про заміну боржника у зобов`язанні не є новим зобов`язанням у розумінні норм ч. 1 ст. 173 Господарського кодексу України та ч. 1 ст. 509 Цивільного кодексу України. А заміна сторони у зобов`язанні є лише правовою конструкцією зміни складу учасників правовідносин, яка не змінює суті зобов`язання.

Переведення боргу на нового боржника, так само як і заміна кредитора, є внутрішньою зміною у зобов`язанні, а тому заміна особи боржника не впливає на обсяг його прав та обов`язків, як сторони у зобов`язанні, тобто умови договору про надання сільськогосподарських послуг мають таку саму силу для нового боржника, як і для первісного боржника.

Наслідками переведення боргу є вибуття первинного боржника із зобов`язання, вступ до зобов`язання нового боржника та збереження у повному обсязі змісту зобов`язання при зміні суб`єктного його складу. При цьому переведення боргу можливе лише за згодою кредитора.

З вищезазначеного договору про переведення боргу від 29.12.2021 слідує, що при його укладенні сторонами дотримано вимог статей 513, 520 Цивільного кодексу України, оскільки заміна боржника у зобов`язанні за договором про надання сільськогосподарських послуг відбулась за згодою кредитора (АТ «Укрексімбанк») і сторонами дотримано вимог щодо укладання правочину про переведення боргу у письмовій формі, що відповідає формі основного договору.

Відповідно до п. 5 договору про переведення боргу всі відносини між первісним позичальником та новим позичальником, пов`язані з передачею первісним позичальником всіх прав та обов`язків за кредитним договором новому позичальнику, визначаються окремою домовленістю між ТзОВ «Вог Ритейл», як первісним позичальником, та ТзОВ «Вог Петрол Маркет», як новим позичальником.

Умови і реалізація цієї домовленості не впливає на правовідносини сторін, що існують та виникнуть за кредитним договором у зв`язку з укладенням самого договору, зокрема, на чинність цього договору, обсяг прав та обов`язків, що передаються за цим договором, а також на обсяг прав кредитора за кредитним договором в тому числі і тих, що виникають у зв`язку із укладенням цього договору.

Згідно зі ст. 627 Цивільного кодексу України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору, з урахуванням вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості. За умовами ст. 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до частини 1 статті 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст. ст. 525, 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов`язання не допускається.

На виконання вимог п. 5 договору про переведення боргу від 29.12.2021 між ТзОВ «Вог Ритейл» (сторона-1) та ТзОВ «Вог Петрол Маркет» (сторона-2) 29.12.2021 укладено Угоду № 29/12/2021-1 (надалі угода).

У п. 1.1. угоди визначено, що згідно договору про переведення боргу сторона-1 передала (перевела), а сторона-2 прийняла на себе права та обов`язки сторони - позичальника за Генеральною угодою від 22.05.2008 № 151308N1, Генеральною угодою від 21.12.2012 № 151312N2, та Генеральною угодою від 18.12.2014 № 151314N1, укладеними між АТ «Укрексімбанк» та ТзОВ «Вог Ритейл» (надалі генеральні угоди), зокрема борг (заборгованість) щодо виконання грошового зобов`язання за генеральними угодами в сумі, визначеній договором про переведення боргу.

У п.1.2. угоди сторони погодились, що вартість переведеного боргу становить 1295856588,14 грн.

Відповідно до п.2.1. сторона-1 (ТзОВ «Вог Ритейл») зобов`язується відшкодувати стороні-2 (ТзОВ «Вог Петрол Маркет») вартість переведеного боргу в розмірі, визначеному п. 1.2. даної угоди в термін до 30 квітня 2022 року

Відшкодування вартості переведеного боргу сторони-1 (ТзОВ «Вог Ритейл») перед стороною-2 (ТзОВ «Вог Петрол Маркет») здійснюється в українській національній валюті - гривні, у безготівковому порядку, шляхом перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок сторони-2 (п. 2.2. угоди).

Однак, як стверджує заявник, ТзОВ «Вог Ритейл» свої зобов`язання щодо оплати вартості переведеного боргу виконало не в повному обсязі. Зокрема, заявник зазначає, що на виконання вимог п. 2.1. та п. 2.2. угоди № 29/12/2021-1 Товариством з обмеженою відповідальністю ТзОВ «Вог Ритейл» на розрахунковий рахунок ТзОВ «Вог Петрол Маркет» в межах Договору про переведення боргу від 29 грудня 2021 року було здійснено часткове перерахування коштів, а саме: 31.01.2022 в сумі 672051418,98 грн, 08.02.2022 в сумі 2000000,00 грн, 16.02.2022 в сумі 61129292,18 грн, 31.03.2022 в сумі 65000,00 грн, 14.04.2022 в сумі 9134110,28 грн, 20.04.2022 в сумі 258053,42 грн та 29.04.2022 в сумі 118631,13 грн.

У заяві з грошовими вимогами до боржника вказано, що зарахування вище зазначених коштів на загальну суму 748756505,99 грн. підтверджується довідкою, виданою АТ «Банк інвестицій та заощаджень» за вих. № 02-5/7-30/48/269 від 14.06.2022, копія якої долучена до матеріалів справи.

Крім того, з огляду на матеріали заяви з грошовими вимогами до боржника, 31.03.2022 між ТзОВ «Вог Ритейл» та ТзОВ «Вог Петрол Маркет» підписано протокол зарахування зустрічних однорідних вимог, відповідно до якого сторони прийшли до згоди в частині зарахування зустрічних однорідних вимог в розмірі 3062016,41 грн.

Отже, як стверджує заявник та вбачається з матеріалів, долучених до заяви з грошовими вимогами до боржника, враховуючи загальну суму повернутого переведеного боргу ТзОВ «Вог Ритейл» (751818522,40 грн.), залишок неповернутого переведеного боргу становить 544038065,74 грн.

Таким чином, враховуючи умови п.2.1. угоди, первісним позичальником порушено термін оплати переведеного боргу.

Пунктом 5.2. угоди передбачено, що усі повідомлення за даною угодою будуть вважатися зробленими належним чином у разі, якщо вони здійснені у письмовій формі та надіслані рекомендованим листом, кур`єром, телеграфом, або вручені особисто за зазначеними адресами сторін. Датою отримання таких повідомлень буде вважатися дата їх особистого вручення, або дата поштового штемпеля відділення зв`язку одержувача.

Як стверджує заявник, керуючись п. 5.2. угоди, 05.05.2022 директору ТОВ «Вог Ритейл» вручено вимогу від 04.05.2022 в межах договору про переведення боргу від 29.12.2021 за вих. № 597 про повернення залишку переведеного боргу в загальному розмірі 544038065,74 грн. Однак, така вимога була залишена без задоволення.

Таким чином, ТзОВ «Вест Петрол Маркет» у заяві з грошовими вимогами до боржника зазначає, що станом на дату подання даної заяви заборгованість ТзОВ «Вог Ритейл» перед ТзОВ «Вест Петрол Маркет», внаслідок невиконання зобов`язань за договором про переведення боргу від 29.012.2021 та угодою від 29.12.2021 № 29/12/2021-1, становить 544038065,74 грн.

Вказана заборгованість в сумі 544038065,74 грн. також підтверджується актом звірки взаєморозрахунків станом на 14.06.2022 року, підписаним та скріпленим печатками ТзОВ «Вог Ритейл» та ТзОВ «Вест Петрол Маркет».

Отже, враховуючи наведене, заборгованість ТзОВ «Вог Ритейл» перед ТзОВ «Вест Петрол Маркет» становить 544038065,74 грн.

Розпорядник майна у повідомленні від 06.07.2022 за № 06/07-01 щодо розгляду грошових вимог у справі № 914/950/22 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Вог Ритейл» не заперечує щодо задоволення заяви ТзОВ «Вест Петрол Маркет» з грошовими вимогами до боржника та визнає такі вимоги в сумі 544038065,74 грн заборгованість за угодою від 29.12.2021 № 29/12/2021-1 та 4962,00 грн сплачений за подання заяви з грошовими вимогами судовий збір.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що слід визнати грошові вимоги ТзОВ «Вест Петрол Маркет» до боржника ТзОВ «Вог Ритейл» в повному обсязі.

Згідно ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства грошове зобов`язання - зобов`язання боржника сплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового правочину (договору) та на інших підставах, передбачених законодавством України. До грошових зобов`язань належать також зобов`язання щодо сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування; зобов`язання, що виникають внаслідок неможливості виконання зобов`язань за договорами зберігання, підряду, найму (оренди), ренти тощо та які мають бути виражені у грошових одиницях. До складу грошових зобов`язань боржника, у тому числі зобов`язань щодо сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування, не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції, визначені на дату подання заяви до господарського суду, а також зобов`язання, що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю і здоров`ю громадян, зобов`язання з виплати авторської винагороди, зобов`язання перед засновниками (учасниками) боржника - юридичної особи, що виникли з такої участі. Склад і розмір грошових зобов`язань, у тому числі розмір заборгованості за передані товари, виконані роботи і надані послуги, сума кредитів з урахуванням відсотків, які зобов`язаний сплатити боржник, визначаються на день подання до господарського суду заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство, якщо інше не встановлено цим Кодексом. При поданні заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство розмір грошових зобов`язань визначається на день подання до господарського суду такої заяви.

Згідно ч. 1 ст. 64 Кодексу України з процедур банкрутства Кошти, одержані від продажу майна банкрута, спрямовуються на задоволення вимог кредиторів у порядку, встановленому цим Кодексом. При цьому: у першу чергу задовольняються: витрати, пов`язані з провадженням у справі про банкрутство в господарському суді; у четверту чергу задовольняються вимоги кредиторів, не забезпечені заставою.

Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів (ч. 1 ст. 86 ГПК України).

Відповідно до ст. 73 ГПК доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом (ч. 3 ст. 13, ст. 74 ГПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства конкурсні кредитори за вимогами, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов`язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство. Відлік строку на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника починається з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

За результатами розгляду зазначених заяв господарський суд постановляє ухвалу про визнання чи відхилення (повністю або частково) вимог таких кредиторів (ч. 6 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства).

З огляду на викладене, враховуючи встановлені обставини, дослідивши матеріали справи, заяву кредитора про визнання грошових вимог з долученими до неї документами, суд дійшов висновку, що грошові вимоги ТзОВ «Вест Петрол Маркет» слід визнати повністю. Також визнанню підлягає сплачений судовий збір в сумі 4962,00 грн.

Керуючись ст. ст. 1, 2, 45, 47, 64 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 73, 74, 86, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1.Грошові вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Вест Петрол Маркет» (43023, Волинська область, м. Луцьк, вул. Єршова, буд. 1; ідентифікаційний код 42663493) визнати в сумі 544043027,74 грн., які підлягають включенню до реєстру вимог кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю «Вог Ритейл» (вул. І. Богуна, буд. 3, м. Броди, Львівська область, 80601; ідентифікаційний код 38740702), з яких: 4962,00 грн. (судовий збір) перша черга; 544038065,74 грн. (основний борг) четверта черга.

2.Ухвала набирає законної сили в порядку та строки, передбачені ст. 235 ГПК України.

3.Ухвала може бути оскаржена до Західного апеляційного господарського суду в порядку та строки, встановлені ст.ст. 256, 257 ГПК України.

Повний текст ухвали складено 15.07.2022.

Суддя Артимович В.М.

Дата ухвалення рішення12.07.2022
Оприлюднено18.07.2022

Судовий реєстр по справі —914/950/22

Ухвала від 06.10.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 11.09.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 11.09.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 05.09.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 11.07.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 25.05.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Рішення від 15.03.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 15.03.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 22.02.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 15.02.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні