Рішення
від 13.07.2022 по справі 371/103/21
МИРОНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

14.07.2022 Єдиний унікальний № 371/103/21

Миронівський районний суд Київської області

ЄУН 371/103/21

Провадження № 2/371/293/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е МУ К Р А Ї Н И

14 липня 2022 року м. Миронівка

Миронівський районний суд Київської області у складі:

головуючого судді Поліщука А.С.,

при секретарі Овчаренко В.С.

розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін справу за позовом ОСОБА_1 до Гуманітарного відділу виконавчого комітету Миронівської міської ради Миронівського району Київської області про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати,

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернулася до суду з позовом до Миронівської міської ради Київської області про стягнення нарахованої, але невиплаченої заробітної плати.

Позивач обґрунтовує свої вимоги тими обставинами, що з вересня 2020 року вона працювала на посаді машиніста із прання та ремонту спецодягу (пралі) закладу дошкільної освіти дитячий садок загального розвитку «Веселка» Пустовітської сільської ради Миронівської району Київської області. До 31 грудня 2020 року роботодавцем щодо позивача була Пустовітська сільська рада Миронівського району Київської області, яка проводила нарахування та виплату заробітної плати. За грудень 2020 року роботодавцем Пустовітською сільською радою Миронівського району Київської області їй нараховано, але не виплачено заробітну плату в розмірі 2012,50 грн.

31 грудня 2020 року гуманітарним відділом виконавчого комітету Миронівської міської ради Київської області на підставі Закону України «Про добровільне об`єднання територіальних громад», Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій», Кодексу законів про працю України був виданий наказ за №49-К «Про зміну підпорядкування ЗДО «Веселка» села Пустовіти», згідно якого з 01 січня 2021 року до складу гуманітарного відділу виконавчого комітету Миронівської міської ради Київської області включено педагогічний та адміністративно-технічний склад працівників закладу дошкільної освіти «Веселка» села Пустовіти Миронівського району Київської області.

На неодноразові звернення позивача до посадових осіб Пустовітської сільської ради Миронівського району Київської області про виплату нарахованої, але не виплачної заробітної плати за грудень 2020 року, вона отримувала відповідь, що оскільки Пустовітська сільська рада ввійшла до складу Миронівської територіальної громади, то саме об`єднана територіальна громад є правонаступником всього майна, прав та обов`язків територіальних громад, що об`єдналися.

Виконавчим комітетом Миронівської міської ради позивачу була видана довідка від 20 січня 2021 року № 24, згідно якої у грудні 2020 року була нарахована, але не виплачена заробітна плата у сумі 2500 грн., з якої до видачі 2012,50 грн.

Таким чином, оскільки Пустовітською сільською радою Миронівською району Київської області у грудні 2020 року позивачу була нарахована, але не виплачена заробітна плата, позивач вимушена звернутися до суду з даним позовом про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати із Миронівської міської ради Київської області, як правонаступника Пустовітської сільської ради Миронівського району Київської області.

Ухвалою суду від 17 лютого 2021 року провадження у зазначеній справі було відкрито спрощене провадження у справі.

11 березня 2021 року до Миронівського районного суду Київської області надійшов відзив від Миронівської міської ради Київської області. В якому перший заступник міського голови Шпиль О.В. просить продовжити строк для подачі відзиву, а також просив замінити неналежного відповідача Миронівської міської ради на Гуманітарний відділ виконавчого комітету Миронівської міської ради Київської області.

17 березня 2021 року до Миронівського районного суду Київської області надійшло клопотання від Гуманітарного відділу виконавчого комітету Миронівської міської ради Київської області про заміну неналежного відповідача Миронівської міської ради належним відповідачем на Гуманітарний відділ виконавчого комітету Миронівської міської ради Київської області.

15 березня 2022 року до Миронівського районного суду Київської області надійшла заява від позивача ОСОБА_1 про заміну неналежного відповідача Миронівську міську раду на нового відповідача Гуманітарний відділ виконавчого комітету Миронівської міської ради Київської області.

Ухвалою Миронівського районного суду Київської області від 17 березня 2022 року замінено неналежного відповідача Миронівську міську раду Київської області на Гуманітарний відділ виконавчого комітету Миронівської міської ради Київської області.

Від сторін до суду не надійшли заперечення проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження та клопотання про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням сторін.

Відповідно до ч. 5ст. 279 ЦПК України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої сторони про інше.

Частиною 8ст. 279 ЦПК Українипередбачено, що при розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справитакож заслуховує їх усні пояснення та показання свідків. Судові дебати не проводяться.

Суд, дослідивши надані документи і матеріали, всебічно та повно з`ясувавши обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню, зважаючи на наступне.

Згідно копії трудової книжки від 10 лютого 1992 року з 12 вересня 2005 року позивач прийнята на посаду помічника вихователя Дитячого садочка загального розвитку «Веселка» Пустовітської сільської ради Миронівської району Київської області, та в подальшому переведена на посаду машиніста із прання та ремонту спецодягу (білизни) (а. с. 8).

До 31 грудня 2020 року роботодавцем щодо позивача була Пустовітська сільська рада Миронівського району Київської області, яка проводила нарахування та виплату заробітної плати.

Відповідно до довідки виданої Старостою села Пустовіти виконавчого комітету Миронівської міської ради Київської області № 24 від 20 січня 2021 року, ОСОБА_2 , 1980 року народження працює на посаді пралі у дошкільному навчальному закладі «Веселка» села Пустовіти Обухівського (Миронівського) району Київської області на посаді вихователя. У грудні 2020 року їй нарахована і не виплачена заробітна плата у сумі 2500 грн., до видачі 2012,50 грн. (а.с. 9).

Тобто за грудень 2020 року Пустовітською сільською радою Миронівського району Київської області позивачу нараховано, але не виплачено заробітну плату в розмірі 2012,50 грн.

Як вбачається з матеріалів справи та рішення Миронівської міської ради від 13 січня 2021 року №261-04-VIII «Про передачу закладів освіти, культури та всього майна, яке перебуває на балансі, у власності та в користуванні цих закладів на баланс Гуманітарного відділу виконавчого комітету Миронівської міської ради», заклади дошкільної освіти, що були на балансі сільських рад, в тому числі і ЗДО «Веселка» Пустовітської сільської ради Миронівського району Київської області міською радою були передані на баланс Гуманітарного відділу виконавчого комітету Миронівської міської ради (а. с. 33).

У відповідності до ч. 3 ст. 8 Закону України «Про добровільне об`єднання територіальних громад» об`єднана територіальна громада є правонаступником всього майна, прав та обов`язків територіальних громад, що об`єдналися.

Тобто на підставі ч. 3 ст. 8 Закону України «Про добровільне об`єднання територіальних громад» правонаступником Пустовітської сільської ради Миронівського району Київської області щодо обов`язку по виплаті позивачу заборгованості по заробітній платі є Миронівська міська рада обухівського району, як об`єднана територіальна громада, до складу якої увійшов ЗДО «Веселка».

Сторони по справі, зокрема позивач, Миронівська міська рада Київської області та Гуманітарний відділ виконавчого комітету Миронівськї міської ради, який є окремою юридичною особою, погодились, що права та обов`язки по розпорядженню коштами на оплату праці працівників дошкільних навчальних закладів перейшли до Гуманітарного відділу виконавчого комітету Миронівськї міської ради, який відповідно до наказу Мінфіну від 23 серпня 2012 року №938 є головним розпорядником коштів, призначених для фінансування закладів дошкільної освіти.

За нормою ч. 1 ст. 82 ЦПК України обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню.

Таким чином, під час розгляду справи судом встановлено, що позивачу не виплачено заробітну плату за роботу в ЗДО «Веселка», обов`язки щодо виплати якої із 01 січня 2021 року перейшли до Гуманітарного відділу виконавчого комітету Миронівськї міської ради.

Згідно з ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Суд під час розгляду цивільної справи повинен захищати порушені, невизнані або оспорювані права, свободи чи інтереси фізичних осіб (ст. 1 ЦПК України).

Відповідно до ст. 15 Цивільного кодексу України кожна особамає правона захистсвого цивільногоправа уразі йогопорушення,невизнання абооспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Згідно до ч. 1 ст. 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого майнового права.

За нормами ст. 43 Конституції України, ст. ст. 94, 115 КЗпП України позивач має право на виплату йому заробітної плати за роботу в ЗДО «Веселка» у розмірі 2500 гривень, а з врахуванням утримання із цієї заробітної плати податків та обов`язкових платежів у розмірі 2012,50 гривень, обов`язок по виплаті якої покладено на Гуманітарний відділ виконавчого комітету Миронівськї міської ради.

Зважаючи на те, що протягом тривалого часу перебування справи в суді, незважаючи на відсутність заперечень щодо наявної заборгованості перед позивачем та суб`єкта, який повинен погасити цю заборгованість, Гуманітарний відділ виконавчого комітету Миронівської міської ради Обухівського району Київської області в добровільному порядку так і не погасив цю заборгованість, то суд приходить до висновку про необхідність судового захисту порушеного права позивача на заробітну плату та стягнення із Гуманітарного відділу виконавчого комітету Миронівської міської ради Обухівського району Київської області на користь позивача 2012,50 гривень, заборгованості за роботу в ЗДО «Веселка» за грудень 2020 року.

Крім того, на підставі частин 1 та 6 ст. 141 ЦПК України суд вважає за необхідне стягнути із Гуманітарного відділу виконавчого комітету Миронівської міської ради Обухівського району Київської області судовий збір в розмірі 908 гривень.

На підставі викладеного, ст. ст. 141, 180, 182, 184, 192 Сімейного кодексу України, керуючись ст. ст. 2, 12, 19, 76-81, 141, 263-265, 272-273, 352, 354, 355 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

1.Позов задовольнити.

2. Стягнути з Гуманітарного відділувиконавчого комітетуМиронівської міськоїради Обухівськогорайону Київськоїобласті (ЄДРПОУ 43122946, юридична адреса: 08801, вулиця Соборності, 58, місто Миронівка, Київської області) на користь ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний номер: НОМЕР_1 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 ) нараховану, але не виплачену заробітну плату за грудень 2020 року у сумі 2012,50 грн. (дві тисячі дванадцять гривень п`ятдесят копійок).

3. Стягнути з Гуманітарного відділу виконавчого комітету Миронівської міської ради Обухівського району Київської області (ЄДРПОУ 43122946, юридична адреса: 08801, вулиця Соборності, 58, місто Миронівка, Київської області), на користь держави Україна судовий збір в розмірі 908 гривень.

4. Допустити негайне виконання рішення суду в частині стягнення заробітної плати.

5. На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

6. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя підпис А.С. Поліщук

ЗГІДНО З ОРИГІНАЛОМ

Суддя А.С. Поліщук

Дата ухвалення рішення13.07.2022
Оприлюднено19.07.2022
Номер документу105270262
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати

Судовий реєстр по справі —371/103/21

Рішення від 13.07.2022

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Поліщук А. С.

Ухвала від 06.06.2022

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Поліщук А. С.

Ухвала від 16.03.2022

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Поліщук А. С.

Ухвала від 15.02.2022

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Поліщук А. С.

Ухвала від 23.04.2021

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Поліщук А. С.

Ухвала від 17.02.2021

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Поліщук А. С.

Ухвала від 12.02.2021

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні