Рішення
від 06.07.2022 по справі 910/17207/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.07.2022Справа № 910/17207/21

Господарський суд міста Києва у складі головуючого судді Головіної К. І., при секретарі судового засідання Сабалдаш О. В., розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження господарську справу

за позовною заявою Державного підприємства "Виробничо-будівельне об`єднання"

до Благодійної організації "Благодійний фонд "Брати наші менші"

про стягнення 226 409,20 грн.

за участю представників:

від позивача: не з`явився

від відповідача: Глєєвий І. П.

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду м. Києва з позовом з позовом звернулось Державне підприємство "Виробничо-будівельне об`єднання" (далі - ДП "ВБО", позивач) до Благодійної організації "Благодійний фонд "Брати наші менші" (далі - БО "БФ "Брати наші менші", відповідач) про стягнення заборгованості у сумі 226 409,20 грн.

У обґрунтування своїх вимог позивач посилається на порушення відповідачем умов договору оренди захисної споруди цивільного захисту, що належить до державної власності № 8689 від 31.01.2020, а також договору про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання захисної споруди цивільного захисту та надання комунальних послуг № 8689-ЕК від 31.01.2020 в частині здійснення орендарем своєчасної сплати передбачених цими угодами платежів.

У позові ДП "ВБО" просить стягнути з відповідача заборгованість з орендної плати у сумі 161 569,75 грн., відшкодування витрат на утримання споруди та вартості комунальних послуг у сумі 64 839,45 грн., що разом становить 226 409,20 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 20.12.2021 вказану позовну заяву було прийнято до розгляду, справу вирішено розглядати в порядку спрощеного позовного провадження із викликом сторін відповідно до правил, визначених ст. 12, 247, 252 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України). Цією ж ухвалою сторонам надана можливість реалізувати свої процесуальні права та обов`язки.

Відповідач, належним чином повідомлений про розгляд справи, у визначений законом строк, відзиву не надав. Згідно з ч. 9 ст. 165 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

У судове засідання, призначене для розгляду справи по суті, представник позивача не з`явився, належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи.

Представник відповідача у судовому засіданні надав усні пояснення, проти позову заперечив, зазначив, що орендоване приміщення не було забезпечене належними комунікаціями, у зв`язку з чим використання відповідачем приміщення у господарській діяльності було неможливе, крім того, розмір орендної плати був розрахований позивачем без належної грошової оцінки, тому немає підстав для сплати орендних платежів та відшкодування витрат балансоутримувача на його утримання. Просив відмовити у задоволенні позову.

Суд, розглянувши позовні вимоги, заслухавши пояснення представника відповідача у судовому засіданні та дослідивши наявні у матеріалах справи докази, дійшов висновку, що позов підлягає частковому задоволенню з урахуванням наступного.

Установлено, що 31.01.2020 між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по місту Києву (далі - РВ ФДМУ України по місту Києву, орендодавець) та БО "БФ "Брати наші менші" (орендар) був укладений договір оренди захисної споруди цивільного захисту, що належить до державної власності № 8689 (далі - договір оренди). Відповідно до умов вказаного договору орендодавець передає, а орендар приймає в строкове платне користування захисну споруду цивільного захисту - нежитлове приміщення загальною площею 214,0 м2, розташоване за адресою: 01135, м. Київ, проспект Перемоги, 10, літера Ч, що перебуває на балансі ДП "ВБО" (далі - балансоутримувач) (п. 1.1).

Згідно з п. 2.1 цього договору орендар вступає в строкове платне користування майном у термін, указаний у договорі, але не раніше дати підписання сторонами цього договору та акта приймання-передавання майна.

Орендна плата визначається на підставі Методики розрахунку орендної плати, затвердженої Кабінетом Міністрів України, і становить без ПДВ за базовий місяць розрахунку грудень 2019 - 27 799,45 грн. Нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється в порядку, визначеному законодавством (п. 3.1, 3.2 договору). Орендна плата за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за наступний місяць (п. 3.3 договору оренди).

Пунктом 3.6 договору оренди сторони передбачили, що орендна плата перераховується до державного бюджету та балансоутримувачу у співвідношенні 70 % на 30 % щомісяця, не пізніше 15 числа місяця за звітним відповідно до пропорцій розподілу, установлених Методикою розрахунку і чинних на кінець періоду, за який здійснюється платіж.

Орендар зобов`язується своєчасно і в повному обсязі сплачувати орендну плату до Державного бюджету та балансоутримувачу (п. 5.3 договору).

Договір укладено строком на 2 роки 11 місяців, що діє з 31.01.2020 по 31.12.2022 включно, з подальшою його пролонгацією (п. 11.1, 11.4 договору оренди).

Також встановлено, що 31.01.2020 між ДП "ВБО" (балансоутримувач) та БО "БФ "Брати наші менші" (орендар) був укладений договір № 8689-ЕК на відшкодування витрат балансоутримувача на утримання захисної споруди цивільного захисту та надання комунальних послуг (далі - договір про відшкодування). За умовами цього договору балансоутримувач забезпечує комплекс послуг з обслуговування та утримання об`єкту оренди, а також утримання прибудинкової території, а орендар бере участь у витратах балансоутримувача на виконання вказаних робіт пропорційно до займаної ним площі, а також відшкодовує балансоутримувачу спожиті комунальні послуги (електропостачання, водопостачання, водовідведення та теплопостачання) на підставі рахунків наданих балансоутримувачем (п. 1.1).

Оплата витрат на утримання приміщення орендар здійснює у розмірі 5 992,00 грн. на місяць з урахуванням ПДВ відповідно до затвердженого кошторису (додаток № 1) (п. 4.8 договору про відшкодування). Оплата здійснюється орендарем в безготівковому порядку на розрахунковий рахунок балансоутримувача щомісячно, не пізніше 5 числа поточного місяця за попередній місяць на підставі рахунку, що був наданий балансоутримувачем (п. 4.2 договору про відшкодування). У додатку № 1 до договору про відшкодування сторони погодили найменування витрат та їх вартість.

Договір укладено строком на 2 роки, що діє з 31.01.2020 з подальшою його пролонгацією (п. 6.1, 6.4).

Згідно з ч. 1 ст. 283 ГК України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності. До відносин оренди застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом (ч. 6 ст. 283 Господарського кодексу України).

Із матеріалів справи вбачається, що РВ ФДМУ по м. Києву, на виконання умов договору оренди, надало відповідачу в користування приміщення загальною площею 214,0 м2, розташоване за адресою: 01135, м. Київ, проспект Перемоги, 10, літера Ч, що перебуває на балансі ДП "ВБО", що підтверджується відповідним актом приймання-передачі нерухомого майна від 31.01.2020.

Оскільки майно, передане в оренду є комунальною власністю, до вказаних правовідносин, окрім норм Цивільного кодексу України, також застосовуються норми Закону України "Про оренду державного та комунального майна".

За змістом ст. 2 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" орендою є засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності.

Відповідно до статті 13 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" передача об`єкта оренди орендодавцем орендареві здійснюється у строки і на умовах, визначених у договорі оренди.

Частиною 1 та 3 статті 19 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" передбачено, що орендар за користування об`єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності. Строки внесення орендної плати визначаються у договорі.

Окрім цього, статтею 20 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" встановлено, що споживач зобов`язаний сплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

За змістом ст. 1, 14 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на задоволення потреби фізичної чи юридичної особи у забезпеченні холодною та гарячою водою, водовідведенням, газо- та електропостачанням, опаленням, а також вивезення побутових відходів у порядку, встановленому законодавством. Ціни/тарифи на комунальні послуги та послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій формуються і затверджуються органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, відповідно до їхніх повноважень, визначених законом.

Як встановлено судом, відповідач, починаючи з січня 2020 здійснює користування нежитловим приміщенням, розташованим за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, 10, літера Ч, на підставі договору оренди № 8689 від 31.01.2020, відтак - у нього виник обов`язок зі сплати балансоутримувачу (ДП "ВБО") 30 % розміру орендної плати, визначеної договором. Також в силу договору відшкодування у відповідача виник обов`язок зі сплати витрат балансоутримувача за користування об`єктом оренди згідно із умовами договору № 8689-ЕК від 31.01.2020.

Проте, матеріали справи свідчать, що відповідач взяті на себе зобов`язання щодо своєчасного здійснення платежів виконав неналежним чином, орендні платежі, нараховані з січня 2020 по лютий 2021, у сумі 161 569,75 грн. не сплатив, що підтверджується актами наданих послуг № 51 від 29.02.2020, № 52 від 29.02.2020, № 180 від 30.04.2020, № 202 від 31.05.2020, № 216 від 31.05.2020, № 263 від 30.06.2020, № 301 від 31.07.2020, № 338 від 31.08.2020, № 382 від 30.09.2020, № 420 від 31.10.2020, № 463 від 30.11.2020, № 506 від 31.12.2020, № 43 від 31.01.2021, № 84 від 28.02.2021, а також рахунками на оплату № 42 від 20.02.2020, № 43 від 20.02.2020, № 127 від 01.03.2020, № 128 від 31.03.2020, № 153 від 30.04.2020, № 183 від 31.05.2020, № 225 від 30.06.2020, № 257 від 31.07.2020, № 288 від 31.08.2020, № 328 від 30.09.2020, № 359 від 30.10.2020, № 390 від 30.11.2020, № 435 від 31.12.2020, № 37 від 31.01.2021, № 73 від 28.02.2021.

Крім того, судом встановлено, що за період з січня 2020 по лютий 2021 відповідач не відшкодував позивачу витрати балансоутримувача з утримання орендованого майна та зі сплати комунальних послуг у загальній сумі 64 839,45 грн., що підтверджується актами надання послуг № 53 від 29.02.2020, № 54 від 29.02.2020, № 162 від 30.04.2020, № 202 від 31.05.2020, № 244 від 30.06.2020, № 286 від 31.07.2020, № 320 від 31.08.2020, № 361 від 30.09.2020, № 398 від 31.10.2020, № 438 від 30.11.2020, № 494 від 31.12.2020, № 24 від 31.01.2021, № 61 від 28.02.2021, а також рахунками на оплату № 44 від 20.02.2020, № 45 від 20.02.2020, № 103 від 31.03.2020, № 136 від 30.04.2020, № 171 від 31.05.2020, № 208 від 30.06.2020, № 244 від 31.07.2020, № 270 від 31.08.2020, № 306 від 30.09.2020, № 340 від 30.10.2020, № 371 від 30.11.2020, № 412 від 31.12.2020, № 21 від 31.01.2021, № 50 від 28.02.2021.

Перевіривши наданий позивачем розрахунок розміру орендної плати та витрат на утримання майна, суд встановив, на користь балансоутримувача з відповідача підлягає стягненню орендна плата в розмірі 30 % від загальної вартості оренди, яка за заявлений період становить 105 663,65 грн., тобто менше, ніж просив позивач.

Щодо витрат на утримання майна, то вони розраховані позивачем правильно.

Таким чином судом встановлено, що у відповідача виникла заборгованість за договором оренди № 8689 від 31.01.2020 у сумі 105 663,65 грн. та за договором відшкодування витрат № 8689-ЕК від 31.01.2020 у сумі 64 839,45 грн., що разом складає 170 503,10 грн.

Доводи представника відповідача про відсутність належних комунікацій у орендованому приміщенні та неправильний розрахунок орендної плати суд відхиляє, оскільки вказані обставини не підтверджені належними доказами та вони не є підставою для звільнення орендаря від сплати оренди та витрат за утримання орендованого майна, комунальних послуг.

Отже, відповідач не спростував належними та допустимими доказами наявної у нього заборгованості та обов`язку зі сплати цієї заборгованості.

Відповідно до ст. 525, 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події (ст. 530 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 202 ГК України господарське зобов`язання припиняється, зокрема, виконанням, проведеним належним чином.

Оскільки відповідач доказів, які підтверджують сплату орендних платежів та витрат на утримання майна в сумі 170 503,10 грн., нарахованих за період з січня 2020 по лютий 2021, не надав, доводів позивача не спростував, суд дійшов висновку, що вимоги позивача про стягнення з БО "БФ "Брати наші менші" заборгованості є правомірними, проте, такі вимоги підлягають частковому задоволенню у сумі, визначеній судом.

Відповідно до ст. 129 ГПК України у разі часткового задоволення позову витрати по сплаті судового збору покладаються на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

На підставі викладеного, керуючись ст. 73-79, 129, 236-238 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Державного підприємства "Виробничо-будівельне об`єднання" до Благодійної організації "Благодійний фонд "Брати наші менші" про стягнення заборгованості у сумі 226 409,20 грн. задовольнити частково.

Стягнути з Благодійної організації "Благодійний фонд "Брати наші менші" (02232, м. Київ, вул. Марини Цвєтаєвої, буд. 12, кв. 221; ідентифікаційний код 39623424) на користь Державного підприємства "Виробничо-будівельне об`єднання" (01135, м. Київ, проспект Перемоги, 10; ідентифікаційний код 14072300) заборгованість з орендної плати у сумі 105 663 (сто п`ять тисяч шістсот шістдесят три) грн. 65 коп., відшкодування витрат балансоутримувача та отриманих комунальних послуг у сумі 64 839 (шістдесят чотири тисячі вісімсот тридцять дев`ять) грн. 45 коп. та судовий збір у сумі 2 557 (дві тисячі п`ятсот п`ятдесят сім) грн. 55 коп.

У решті вимог - відмовити.

Рішення ухвалене в нарадчій кімнаті та проголошені його вступна та резолютивна частини в судовому засіданні 07 липня 2022 року.

Повний текст рішення складений 15 липня 2022 року.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до суду апеляційної інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 20-денний строк з дня складення повного тексту рішення.

Суддя Головіна К. І.

Дата ухвалення рішення06.07.2022
Оприлюднено20.07.2022
Номер документу105300226
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань оренди

Судовий реєстр по справі —910/17207/21

Рішення від 06.07.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 06.06.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 20.04.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 21.02.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 21.02.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 20.01.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 20.12.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 01.11.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні