Постанова
від 15.09.2009 по справі 2-а-4904/09/1070
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ А ДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 вересня 200 9 року справа № 2-а-4904/09/1070 Київський о кружний адміністративний суд у складі головуючо го - судді Панченк о Н. Д. , при секретарі судового засід ання Горбач А.М. , розглянув ши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за участю представників

від прокурора не з' явився

від позивача не з' явився

від відповідача не з' явився

за поз овом п рокурора Згурівського р айону Київської області в інтересах держави в особі Згурівського район ного центру зайнятості до товариства з обмеженою відповідальністю „Мрія” про стягнення заборговано сті ВСТАНОВИВ:

Прокурор Згурівського району Київської області (надалі - прокурор) з вернувся до Київського окружного адміністративного суду в інтересах д ержави в особі Згурівського районного центру зайнятості (надалі - позива ч) з адміністративним позовом до товариства з обмеженою відповідальніс тю „Мрія” (надалі - відповідач) про стягнення заборгованості зі сплати ст рахових внесків на загальнообов' язкове державне соціальне страхуван ня на випадок безробіття у розмірі 1423,15 грн.

Позовні вимоги моти вовані тим, що відповідач має заборгованість зі сп лати страхових внесків до Фонду загальнообов' язкового державного соц іального страхування України на випадок безробіття, що підтверджується розрахунковою відомістю про нарахування та перерахування страхових внесків д о Фонду загальнообов' язкового державного соціального страхування Ук раїни на випадок безробіття за 2008 р ік.

Від повідно до пояснень позивача, станом на 01.01.2009 р. , у відповідача наяв на з аборгованість у розмірі 7478, 74 грн., в тому числі: недоїмка з і сплати страхових внесків становить 6327, 44 грн., пеня - 937, 31 грн. сума страхових внесків, строк сплати яких не настав - 213, 99 грн. Водночас , відповідно до постанови Г осподарс ького суду Київської області від 27.11.2007 р. по справі № А8/414-07 було задоволено по зов прокурора Згурівського району Київської області в інтересах держа ви в особі Згурівського районного центру зайнятості до товариства з обм еженою відповідальністю „Мрія” про стягнення з останнього заборговано сті у розмірі 5841,60 грн.

Тому, на день подання позову , заборгованість відповідача щодо якої не заявлені вимоги в судовому порядку та за виключенням суми страхових внесків, строк сплати яких не настав , становить 1423,15 грн. (7478, 74 грн. - 5841,60 грн. - 213, 99 грн.) .

В силу приписів статті 20 Зако ну України «Про прокуратуру» № 1789- XII від 05.11.1991 р. , при здійсненні прокурорсько го нагляду за додержанням і застосуванням законів, прокурор має право зв ертатись до суду з заявами про захист прав і законних інтересів, зокрема, держави.

Прокурор та представник позивача у судове засідан ня не з' явились , хоча про час , дату та місце розгляду справ и бу ли повідомлен і на лежним чином . Водночас, матеріали спра ви містять клопотання позивача про розгляд справи за відсутності його п редставника.

Від повідач заперечень проти позову не надав, заяв чи клопот ань про розгляд справи за його відсутності не надси лав, у судові засідання не з' являвся.

Врах овуючи, що про час , дату та місце розгляду справи відповідач бу в повідомлен ий своєчасно та належни м чином, однак своїм правом, встановленим приписами статті 49 КАС України н е скористався, суд вважає за можливе здійснити її розгляд за відсутност і представника відповідача та на пі дставі наявних доказів.

Розглянувши подані до кументи і матеріали, всебічно і повно з' ясувавши фактичні обставини на яких ґрунтується позов, об' єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по с уті, суд дійшов висновку, що позовні вимо ги підлягають задоволенню з огляду на наступне .

Прав ові, фінансові та організаційні засади загальнообов'язкового державно го соціального страхування на випадок безробіття визначаються Законом України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на вип адок безробіття" від 02.03.2000 року № 1533- III (далі - Закон України № 1533).

З гідно пункту 2 частини четвертої Закону України № 1533 , роботод авці - юридичні особи набувають статусу платника страхових внесків до Ф онду загальнообов'язкового державного соціального страхування Украї ни на випадок безробіття з дня взяття їх на облік.

Як вбачається з наявних матеріалів справи , відповідач знаходиться на обліку у Згурівському районному центрі зайнятості - робочому органі виконавчої дирекц ії Фонду загальнообов' язкового державного соціального страхування У країни на випадок безробіття з 27.06.2001 р. за № 233 , а отже, є платником страхових внесків у розумінні положень Закону Укра їни № 1533.

Обо в' язок щодо забезпечення збору страхових внесків, контроль щодо правильності їх нарахування т а своєчасності сплати, відповідно до статті 34 Закону Укр аїни № 1533, покла дено на Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Згідно з частиною другою статті 12 цього Закону, функції робочих органів в иконавчої дирекції Фонду покладаються на центр зайнятості Автономної Республіки Крим, обласні, Київський і Севастопольський міські, районні, міськрайонні, міські та районні у містах центри зайнятості.

Відповідно до приписів частини другої статті 35 Закону Укра їни № 1533, відповідач зобов'язаний своєчасно та в повн ому обсязі сплачувати страхові внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування України на випадок безробіття.

Порядок нарахування внесків та їх сплати регулюєть ся Інструкцією про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов' язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, затвердженою наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.12.2000 р. № 339 (далі - Інстру кція).

Перерахування страхових внесків здійснюється стр ахувальниками одночасно з одержанням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплати доходу), у тому числі в безготівковій чи натуральній формі, або виручки від реалізації товарів (посл уг) (пункт 5.6 Інстр укції).

Відповідно до поданої відповідачем до Згурівського районного центру зайнятості - робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов' язкового державного соціального страху вання України на випадок безробіття розрахункової відомості про нарах ування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов' язков ого державного соціального страхування України на випадок безробіття за 2008 рік , зал ишок заборгованості, наявної у платника, на кінець звітного періоду складає 7478, 74 грн. (рядок 21), а саме: 6327, 44 грн. - недоїмка зі сплат и страхових внесків, (рядок 22); 937, 31 грн. - пеня (рядок 24) та 213,99 грн. - сума страхов их внесків, строк сплати яких не настав.

Відповідно до рішення госпо дарського суду Київської області від 27.11.2007 р. по справі № А8/414-07 було задоволен о позов прокурора Згурівського району Київської області в інтересах де ржави в особі Згурівського районного центру зайнятості до товариства з обмеженою відповідальністю „Мрія” про стягнення з останнього заборгов аності у розмірі 5841,60 грн.

Таким чином, на час розгляду с прави , заборгованість відповідача зі сплати страхових внесків на загальнообов' язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття за 2008 рік складає 1423, 15 грн. (7264, 75 грн. - 5841,60 грн. ).

Доказів про сплату зазначеної суми заборгованості суду не надано.

За таких обставин, виходячи з меж заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного з аконодавства України та доказів, наявних у матеріалах справи, суд дійшов вис новку про обґрунтованість позовних вимог та вважа є їх такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Оскільки , спір вирішено на користь суб' єкта владни х повноважень звільненого в ід сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкт а владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням с удових експертиз, судові витр ати (судовий збір) стягненн ю з в ідповідача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 9, 69-71, 94, 97, 158-163 , 167 Кодексу адміністративного судочинства України, су д , -

ПОСТ АНОВИВ:

А дміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальніс тю „Мрія” (ідентифікаційний код 30814840, Київська область, Згурівський район, с. Красне, вул. Семенова, 18-А, р/р 2600514135013 АБ «Київська Русь» в м. Києві, МФО 319092, код 30814840) на користь Згурівського районного центру зайнятості - робочого орг ану виконавчої дирекції Фонду загальнообов' язкового державного соці ального страхування України на випадок безробіття (р/р 37176300901274 УДК в Київськ ій області, МФО 821018) суму заборгованості зі сплати страхових внесків на заг альнообов' язкове державне соціальне страхування на випадок безробіт тя у розмірі 1423 (одна тисяча чотириста двадцять три) грн. 15 коп.

Постанова відповідно до части ни 1 статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України набира є законної сили після закінчення строку подання заяви про ап еляційне оскарження, встановленого цим Кодексом, якщо таку заяву не було подано.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів з дня її складення в по вному обсязі за правилами, встановленими статтями 185-187 Кодексу адміністр ативного судочинства України, шляхом подання через суд першої інстанці ї заяви про апеляційне оскарження з наступним поданням протягом двадця ти днів апеляційної скарги. Апеляційна скарга може бути подана без попер еднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

С уддя Н. Д. Панченко

постанова виготовлена в повному обсязі та підписан а18.09.2009 р.

СудКиївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення15.09.2009
Оприлюднено02.08.2010
Номер документу10531447
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-4904/09/1070

Постанова від 15.09.2009

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Панченко Н.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні