Ухвала
від 20.07.2022 по справі 927/457/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

20 липня 2022 року справа № 927/457/22 Господарський суд Чернігівської області у складі судді Демидової М.О., розглянувши матеріали позовної заяви №352/22 від 14.07.2022 за позовом Приватного акціонерного товариства «Страхове товариство «Гарантія», вул. Печерський узвіз, 3, м. Київ, 01601; адреса для листування: вул. Шевченка, 5, м. Чернігів, 14000, e-mail: gehdir@guarantee.com.ua

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Ніжинський хлібобулочний комбінат», вул. Носівський шлях, 50-А, м. Ніжин,16600 e-mail: не відомий

про стягнення 68539грн. 72 коп.

встановив:

Приватним акціонерним товариством «Страхове товариство «Гарантія» подано позов до Товариства з обмеженою відповідальністю «Ніжинський хлібобулочний комбінат» про стягнення шкоди у порядку регресу у сумі 68539 грн. 72 коп.

Аналіз змісту позовної заяви та доданих до неї документів свідчить про наявність підстав для залишення позовної заяви без руху з огляду на таке.

За приписами п.1 ч.1 ст.164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Відповідно до ст.172 Господарського процесуального кодексу України позивач зобов`язаний до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

За змістом пункту 2 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 270 від 05.03.2009, реєстрованим поштовим відправленням є поштове відправлення, яке приймається для пересилання з видачею розрахункового документа, пересилається з приписуванням до супровідних документів та вручається одержувачу під розписку. При цьому, розрахунковим документом є документ, встановленої відповідно до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг", форми та змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), що підтверджує надання послуг поштового зв`язку.

Пунктом 61 "Правил надання послуг поштового зв`язку" передбачено, що у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення.

За змістом положень вищевказаних Правил, доказом, що підтверджує прийняття оператором поштового зв`язку поштового відправлення для пересилання - є виданий ним відправникові розрахунковий документ встановленої форми, разом з тим, опис вкладення є підтвердженням того, які саме документи вкладені до поштового відправлення.

Тобто, належними доказами надсилання відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів є розрахунковий документ (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), виданий відправникові оператором поштового зв`язку при прийнятті реєстрованого поштового відправлення для пересилання та опис вкладення до цього листа, з якого вбачається які саме документи направлені на адресу відповідача.

До позовної заяви, яка надійшла до суду 15.07.2022, позивачем не надано належних доказів надсилання відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів, а саме: не надано розрахункового документу встановленої форми та змісту ( касовий чек, розрахункова квитанція, тощо).

Відтак, не надання належних доказів надсилання копій позовної заяви та доданих неї документів є порушенням вимог ст.164 та ст.172 Господарського процесуального кодексу України та підставою для залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до ч.3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити, зокрема, відомі офіційні електронні адреси та адреси електронної пошти.

У позовній заяві № 352/22 від 11.07.2022 позивачем не зазначено про наявність або відсутність у відповідача електронної адреси, що також є підставою для залишення позовної заяви без руху.

Крім того, суд звертає увагу позивача про надання до позовної заяви копій документів, які не можливо прочитати.

У відповідності до ч.1,2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Положеннями ч. 3 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

З огляду на вищевикладене, позовну заяву слід залишити без руху та надати позивачу строк у 10 днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху для усунення зазначених недоліків, а саме: надати до суду належні докази направлення відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів (оригінали фіскального чеку, касового чеку, розрахункової квитанції, тощо, та опису вкладення у цінний лист або належним чином засвідчені їх копії із зазначенням повного переліку документів, які додаються до позовної заяви та номером поштового відправлення, зазначення офіційної електронні адреси та адреси електронної пошти відповідача та належних копій документів, які можливо прочитати.

Керуючись ст.ст. 162, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву залишити без руху.

2. Позивачу протягом 10 днів з дня вручення ухвали суду усунути недоліки позовної заяви, а саме: надати до суду належні докази направлення відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів (оригінали фіскального чеку, касового чеку, розрахункової квитанції, тощо, та опису вкладення у цінний лист або належним чином засвідчені їх копії із зазначенням повного переліку документів, які додаються до позовної заяви та номером поштового відправлення, зазначення офіційної електронні адреси та адреси електронної пошти відповідача та належних копій документів, які можливо прочитати ( копію постанови Куликівського районного суду Чернігівської області, заяви про страховий випадок, заяви про страхову виплату).

Надати суду докази направлення відповідачу документів на усунення недоліків позовної заяви.

3. Роз`яснити прокурору, що у відповідності до ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України в разі не усунення ним всіх недоліків позовної заяви у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Ухвалу підписано 20.07.2022.

З текстом даної ухвали можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень за веб-адресою: http://reyestr.court.gov.ua/.

Суддя М.О. Демидова

Дата ухвалення рішення20.07.2022
Оприлюднено21.07.2022
Номер документу105324892
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 68539грн. 72 коп

Судовий реєстр по справі —927/457/22

Постанова від 08.06.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 28.04.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 17.04.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Рішення від 01.03.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Демидова М.О.

Ухвала від 19.10.2022

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Демидова М.О.

Ухвала від 20.07.2022

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Демидова М.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні