Ухвала
від 20.07.2022 по справі 722/483/22
СОКИРЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 722/483/22

Номер провадження 1-кс/722/165/22

УХВАЛА

про надання дозволу на проведення огляду

20 липня 2022 року м. Сокиряни

Слідчий суддя Сокирянського районного суду Чернівецької області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду в місті Сокиряни клопотання слідчої СВ ВП №1 (м. Сокиряни) Дністровського РВП ГУНП в Чернівецькій області ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення огляду земельної ділянки,-

ВСТАНОВИВ:

Слідча СВ ВП №1 (м. Сокиряни) Дністровського РВП ГУНП в Чернівецькій області ОСОБА_4 19.07.2022 року звернулася до Сокирянського районного суду Чернівецької області з вказаним вище клопотанням, яке погоджене прокурором Дністровської окружної прокуратури ОСОБА_5 .

Посилалася на те, що в провадженні СВ ВП №1 (м. Сокиряни) Дністровського РВП ГУНП в Чернівецькій області перебуває кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020260000000207 від 23.10.2020 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.197-1, ч.1 ст.197-1, ч.4 ст.197-1 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що невстановленими особами в адміністративних межах Ломачинецької сільської ради Сокирянського району Чернівецької області здійснено самовільне зайняття земельної ділянки з кадастровим номером: 7324085500:04:001:0046 прибережної захисної смуги р. Дністер, шляхом будівництва об`єкту нерухомості, що межує з земельною ділянкою державної форми власності.

Крім цього, на земельній ділянці з кадастровим №7324085500:05:001:0438 державної форми власності с. Ломачинці Дністровського району, що перебуває у постійному користуванні ДП «Сокирянський держлісгосп» і межує з ТК «Услад», невідомими особами розміщені споруди та інше майно, які використовуються для обслуговування ТК «Услад».

Також невідома особа на території самовільно захопленої земельної ділянки прибережної захисної смуги р. Дністер та с. Ломачинці, урочище «Вишневий яр» побудувала споруду, яка має зовнішні ознаки бару.

У даному кримінальному провадженні 11.03.2021 року призначено комплексну експертизу з питань землеустрою з метою визначення фактичного землекористування земельними ділянками, а саме фізичних характеристик земельних ділянок (конфігурації, площі, промірів тощо), визначення відповідності фактичного розташування будівель, споруд та інших об`єктів відносно меж земельних ділянок їх розташуванню у відповідній технічній документації, а також визначення відповідності розробленої документації із землеустрою та її затвердження вимогам земельного законодавства та іншим нормативним документам з питань землеустрою та землекористування.

Разом з тим, згідно наданого клопотання експертом ставиться питання про забезпечення безперешкодного доступу та належних умов праці експерта для проведення натурного огляду об`єкта дослідження.

Згідно довідки, наданої Ломачинецьким старостинським округом, земельна ділянка з кадастровим номером 7324085500:04:001:0046 державної власності перебуває в оренді ПАТ «ДОБРОБУТ АГ». Вказана інформація підтверджується також відомостями з Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку.

На підставі наведеного, з метою виявлення відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення та їх фіксації, виникла необхідність у забезпеченні безперешкодного доступу для проведення натурного огляду об`єкта дослідження (земельна ділянка з кадастровим номером 7324085500:04:001:0046) експертом Чернівецького відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

Доступ до вказаного об`єкту неможливо отримати у добровільному порядку, у зв`язку із тим, що згідно ч.2 ст.237 КПК України огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи, а саме, відповідно до ч.2 ст.234 КПК України проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Просила надати їй та слідчим слідчоїгрупи - ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_3 , ОСОБА_8 із залученням експертів Чернівецького відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, дозвіл на проведення огляду земельної ділянки з кадастровим номером 7324085500:04:001:0046 державної власності, а також будівель та споруд, які розміщуються на вказаній земельній ділянці, яка перебуває в оренді ПАТ «ДОБРОБУТ АГ» (код ЄДРПОУ 30149639).

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 клопотання підтримав та з наведених у ньому підстав просив задовольнити. Окрім цього зазначив, що отримати дозвіл на проведення огляду вказаної в клопотанні земельної ділянки в добровільному порядку неможливо, адже територія ТК «Услад» охороняється приватними охоронцями, які не можуть надати такий дозвіл.

Заслухавши думку слідчого та дослідивши матеріали клопотання вважаю, що воно є обґрунтованим та підлягає задоволенню, з огляду на таке.

Відповідно до ч.ч.1-4 ст. 237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів.

Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Для участі в огляді може бути запрошений потерпілий, підозрюваний, захисник, законний представник та інші учасники кримінального провадження. З метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в огляді може запросити спеціалістів.

Особи, у присутності яких здійснюється огляд, при проведенні цієї слідчої (розшукової) дії мають право робити заяви, що підлягають занесенню до протоколу огляду.

Відповідно до ч.1 ст.233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьої цієї статті.

Тобто, огляд це слідча (розшукова) дія, яка полягає у безпосередньому спостереженні й дослідженні його учасниками матеріальних об`єктів, які пов`язані з обставинами вчинення кримінального правопорушення. В ході цієї дії прокурор, слідчий виявляє (знаходить), досліджує й фіксує відомості про фактичні дані, що мають значення для кримінального провадження. Завданням огляду є: виявлення слідів кримінального правопорушення й інших об`єктів, що можуть бути залучені до матеріалів кримінального провадження як речові докази; з`ясування обстановки кримінального правопорушення; виявлення інших обставин, які мають значення для кримінального провадження.

Відповідно до ч.7 ст. 237 КПК України при огляді слідчий, прокурор або за їх дорученням залучений спеціаліст має право проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення оглянутого місця чи окремих речей, виготовляти відбитки та зліпки, оглядати і вилучати речі і документи, які мають значення для кримінального провадження. Предмети, які вилучені законом з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінального провадження. Вилучені речі та документи, що не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

Із витягівз Єдиногореєстру досудовихрозслідувань №1,№2та №3встановлено,що 23.10.2020року вЄдиному реєстрідосудових розслідуваньбуло зареєстрованекримінальне провадження№42020260000000207за ознакамикримінальних правопорушень,передбачених ч.3ст.197-1,ч.1ст.197-1,ч.4ст.197-1КК Українита внесеновідомості проте,що невстановленимиособами вадміністративних межахЛомачинецької сільськоїради Сокирянськогорайону Чернівецькоїобласті,здійснено самовільнезайняття земельноїділянки прибережноїзахисної смугирічки Дністер,шляхом будівництваоб`єкту нерухомості,що межуєіз земельноюділянкою державноїформи власностіз кадастровимномером 7324085500:04:001:0046.Крім цього,на земельнійділянці 7324085500:05:001:0438державної формивласності с.Ломачинці Дністровськогорайону,що перебуваєу постійномукористуванні ДП«Сокирянський держлісгосп»і межуєз ТК«Услад»,невідомими особамирозміщені спорудита іншемайно,які використовуютьсядля обслуговуванняТК «Услад».Крім цього, невідома особа на території самовільно захопленої земельної ділянки прибережної захисної смуги р. Дністер та с. Ломачинці, урочище «Вишневий яр» побудувала споруду, яка має зовнішні ознаки бару.

Постановою слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ Головного управління Національної поліції в Чернівецькій області від 11.03.2021 року доручено експертам Чернівецького відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз провести комплексну судову земельно-технічну експертизу та експертизу з питань землеустрою.

Згідно довідки Ломачинецького старостинського округу Сокирянської міської ради №28 від 17.02.2022 року та Інформації Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку від 17.02.2022 року, земельна ділянка з кадастровим номером 7324085500:04:001:0046 державної власності перебуває в оренді ПАТ «ДОБРОБУТ АГ».

Враховуючи викладене вважаю, що підстави для проведення огляду земельної ділянки є достатніми та обґрунтованими, подія, зафіксована в Єдиному реєстрі досудових розслідувань, має ознаки кримінального правопорушення, відомості, які планує з`ясувати слідчий можуть стати змістом фактичних обставин, які стануть доказами під час судового розгляду, а тому клопотання слідчого підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст.237,309,369-372 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчої СВ ВП №1 (м. Сокиряни) Дністровського РВП ГУНП в Чернівецькій області ОСОБА_4 про проведення огляду - задовольнити.

Надати слідчій СВ ВП №1 (м.Сокиряни) Дністровського РВП ГУНП в Чернівецькій області ОСОБА_4 та слідчим слідчої групи - ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_3 , ОСОБА_8 , із залученням експертів Чернівецького відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, дозвіл на проведення огляду земельної ділянки з кадастровим номером 7324085500:04:001:0046 державної власності, а також будівель та споруд, які розміщуються на вказаній земельній ділянці, яка перебуває в оренді ПАТ «ДОБРОБУТ АГ» (код ЄДРПОУ 30149639).

Датою закінчення дії ухвали вважати 19.08.2022 року.

Два примірника копії даної ухвали для відома та виконання вручити слідчій СВ ВП №1 (м.Сокиряни) Дністровського РВП ГУНП в Чернівецькій області ОСОБА_4 , а також один примірник копії ухвали для відома прокурору Дністровської окружної прокуратури ОСОБА_5 .

Ухвала оскарженню в апеляційному та касаційному порядку не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення20.07.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу105336765
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про огляд житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —722/483/22

Ухвала від 12.12.2023

Кримінальне

Сокирянський районний суд Чернівецької області

Ратушенко О. М.

Ухвала від 20.07.2022

Кримінальне

Сокирянський районний суд Чернівецької області

Ратушенко О. М.

Ухвала від 19.04.2022

Кримінальне

Сокирянський районний суд Чернівецької області

Ратушенко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні