Ухвала
від 21.07.2022 по справі 463/5143/22
ЛИЧАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа №463/5143/22

Провадження №1-кс/463/3827/22

У Х В А Л А

про скасування постанови

21 липня 2022 року Личаківський районний суд міста Львова

Слідчий суддя Личаківського районного суду м. Львова ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , особи, яка подала скаргу адвоката ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Львові в режимі відеоконференції скаргу ОСОБА_3 подану в інтересах підозрюваного ОСОБА_4 на постанову про відмову в задоволені клопотання, -

ВСТАНОВИВ:

адвокат ОСОБА_3 в інтересах підозрюваного ОСОБА_4 звернулася до слідчого судді Личаківського районного суду м. Львова зі скаргою на постанову прокурора другого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів органами безпеки Офісу Генерального прокурора ОСОБА_5 від 7 липня 2022 року якою було відмовлено в задоволенні клопотання від 1 липня 2022 року № 01-07-22/5-2 про проведення слідчих дій. Просить вказану постанову скасувати та зобов`язати прокурора в кримінальному провадженні № 22016130000000212 від 19 вересня 2016 року прокурора Офісу Генерального прокурора ОСОБА_5 та/або інших прокурорів, які здійснюють процесуальне керівництво досудовим розслідуванням в даному кримінальному провадженні вчинити (виконати) слідчі та процесуальні дії, які ініціює сторона захисту в клопотанні від 1 липня 2022 року № 01-07-22/5-2.

Скаргу мотивує тим, що в кримінальному провадженні № 22016130000000212 є захисником ОСОБА_4 . В порядку ст. 220 КПК України звернулась до прокурора, що здійснює процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, з клопотанням від 1 липня 2022 року № 01-07-22/5-2 про виконання процесуальних і слідчих дій, а саме про встановлення особи (осіб), які були керівниками ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 39668706) в 2014-2015 роках та здійсненні допитів цих осіб як свідків з питань, перелік яких наведено у клопотання, за участі сторони захисту. Оскаржуваною постановою в задоволенні клопотання було відмовлено. Вважає таку невмотивованою, необґрунтованою, незаконною, оскільки відмова в допиті свідка, а також гарантованого процесуального права захисту збирати докази шляхом ініціювання проведення процесуальних і слідчих дій пов`язана з тим, що в результаті допиту свідків захисту буде отримано неспростовні докази, які роблять повідомлення про підозру нікчемним.

Судове засіданні 20 липня 2022 року не відбулось у зв`язку з неявкою в таке скаржника, в тому числі не прийняття останньою участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції за її клопотанням.

У зв`язку з неявкою скаржника в судове засідання розгляд скарги було відкладено на 21 липня 2022 року.

В судовому засіданні скаржник подану скаргу підтримала з підстав викладених в ній, просила вимоги такої задовольнити.

Прокурор в судове засідання не з`явився. Засобами електронного зв`язку 21 липня 2022 року до суду надійшли письмові заперечення прокурора ОСОБА_5 , зміст яких зводиться дослівно до змісту оскаржуваної постанови. При цьому, прокурор вважає оскаржувану постанову винесено у відповідності до вимог КПК України, а тому в задоволенні скарги просив відмовити.

За таких обставин, враховуючи обмежені строки розгляду скарги та керуючись ч. 3 ст. 306 КПК України, слідчий суддя вважає за можливе розглянути скаргу у відсутності прокурора, прийняти процесуальне рішення у відповідності до вимог ст. 307 КПК України, відносно чого скаржник не заперечила.

Заслухавши пояснення учасників процесу, дослідивши матеріали скарги слідчий суддя приходить до наступного.

Вичерпний перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, визначений ч. 1ст. 303 КПК України. Зокрема, у відповідності до п. 7 ч. 1ст. 303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені рішення слідчого, дізнавача, прокурора про відмову в задоволенні клопотання про проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій - особою, якій відмовлено у задоволенні клопотання, її представником, законним представником чи захисником.

У відповідності до ст. 220 КПК України клопотання сторони захисту, потерпілого і його представника чи законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, про виконання будь-яких процесуальних дій та у випадках, установлених цим Кодексом, іншої особи, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування, або її представника слідчий, дізнавач, прокурор зобов`язані розглянути в строк не більше трьох днів з моменту подання і задовольнити їх за наявності відповідних підстав.

Про результати розгляду клопотання повідомляється особа, яка заявила клопотання. Про повну або часткову відмову в задоволенні клопотання виноситься вмотивована постанова, копія якої вручається особі, яка заявила клопотання, а у разі неможливості вручення з об`єктивних причин - надсилається їй.

Судовим розглядом встановлено, що адвокат ОСОБА_3 звернулась в інтересах підозрюваного ОСОБА_4 до прокурора з клопотанням № 01-07-22/5-2 від 1 липня 2022 року в кримінальному провадженні № 22016130000000212 про проведення слідчих і процесуальних дій, а саме про встановлення особи (осіб), які були керівниками ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 39668706) в 2014-2015 роках та здійсненні допитів цих осіб як свідків з питань, перелік яких наведено у клопотання, за участі сторони захисту.

Прокурор другого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів органами безпеки Офісу Генерального прокурора ОСОБА_5 постановою від 7 липня 2022 року в задоволенні вказаного вище клопотання відмовив.

З оскаржуваної постанови вбачається, що прокурор відмовляючи в задоволенні клопотання вважає, що слідчі дії, які просить провести сторона захисту, не встановлюють наявність чи відсутність певних фактів та обставин, що досліджуються в рамках кримінального провадження, не мають значення для нього та не підлягають дослідженню.

Надаючи оцінку оскаржуваній постанові слідчий суддя виходить з меж оскарження такої скаржником.

Відповідно до положень п. 2 ч. 5 ст. 110 КПК України постанова слідчого, дізнавача, прокурора складається з: мотивувальної частини,яка повиннамістити відомостіпро: зміст обставин, які є підставами для прийняття постанови; мотиви прийняття постанови, їх обґрунтування та посилання на положення цього Кодексу.

Стаття 91 КПК України визначає обставини, які підлягають доказуванню в кримінальному провадженні. Частина друга вказаної статті визначає, що доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження.

Згідно з частиною першою статті 92 КПК України обов`язок доказування обставин, передбаченихстаттею 91цього Кодексу, за винятком випадків, передбаченихчастиною другоюцієї статті, покладається на слідчого, прокурора та, в установлених цим Кодексом випадках, - на потерпілого.

Таким чином в силу положень зазначених норм саме на сторону обвинувачення покладено обов`язок у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження.

Оскаржувана постанова не містить обов`язкових елементів визначених положеннями п. 2 ч. 5 ст. 110 КПК України, зокрема відсутній зміст обставин, які є підставами для прийняття постанови; мотиви прийняття постанови, зокрема в частині чому прокурор вважає, що поставлені питання перед свідком, які захисник виклала в своєму клопотанні, не встановлюють наявність чи відсутність певних фактів і обставин, що досліджуються в рамках кримінального провадження, а також постанова не містить жодного належного обґрунтування чому прокурор прийшов до висновку про відсутність підстав для задоволення клопотання.

Крім того, слідчий суддя звертає увагу, що виклад мотивів в оскаржуваній постанові носить загальний характер без оцінки будь-яких конкретних обставин зазначених в клопотанні сторони захисту.

Відповідно дост. 307 КПК України, ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про: скасування рішення слідчого, дізнавача чи прокурора; скасування повідомлення про підозру; зобов`язання припинити дію; зобов`язання вчинити певну дію; відмову у задоволенні скарги.

З огляду наведеного, слідчий суддя вважає, що скаргу слід задовольнити частково та зобов`язати прокурора повторно розглянути клопотання від 1 липня 2022 року № 01-07-22/5-2.

Керуючись вимогами ст.ст. 26, 220, 303, 304, 306, 307, 309 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

скаргу адвоката ОСОБА_3 , яка діє в інтересах підозрюваного ОСОБА_4 на постанову про відмову в задоволені клопотання задовольнити частково.

Скасувати постанову прокурора другого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів органами безпеки Офісу Генерального прокурора ОСОБА_5 від 7 липня 2022 року якою було відмовлено в задоволенні клопотання від 1 липня 2022 року № 01-07-22/5-2 про проведення слідчих дій.

Зобов`язати прокурора другого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів органами безпеки Офісу Генерального прокурора ОСОБА_5 або іншого прокурора, який здійснює процесуальне керівництво досудовим розслідуванням в кримінальному провадженні № 22016130000000212 від 19 вересня 2016 року повторно розглянути клопотання адвоката ОСОБА_3 , яка є захисником ОСОБА_4 , від 1 липня 2022 року № 01-07-22/5-2.

В задоволенні решти вимог відмовити.

Ухвали набирає законної сили з моменту її оголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.07.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу105340775
СудочинствоКримінальне
Сутьвідмову в задоволені клопотання

Судовий реєстр по справі —463/5143/22

Ухвала від 21.07.2022

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Стрепко Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні