Рішення
від 21.07.2022 по справі 750/1547/22
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа № 750/1547/22

Провадження № 2/750/745/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 липня 2022 року м. Чернігів

Деснянський районний суд м. Чернігова у складі судді Логвіної Т.В., розглянув у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до підприємства організації інвалідів «Соціальне підприємство «ІНВАЛЬТРУД-СЕРВІС» громадської організації «Організація інвалідів «БЛАГОДІЯННЯ», громадської організації «Організація інвалідів «БЛАГОДІЯННЯ» про визнання припиненими трудових відносин,

в с т а н о в и в :

Позивач звернулась до суду з позовом та просить її трудові відносини з підприємством організацією інвалідів «Соціальне підприємство «ІНВАЛЬТРУД-СЕРВІС» громадської організації «Організація інвалідів «БЛАГОДІЯННЯ» визнати припиненими з 04 лютого 2022 року у зв`язку з її звільненням з посади директора за власним бажанням на підставі ст. 38 КЗпП.

Ухвалою Деснянського районного суду м. Чернігова від 17.02.2022 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Справу призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

Відповідно до ч. 5ст. 279 ЦПК Українисуд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Судом встановлено, що відповідно до протоколу загальних зборів членів громадської організації «Організація інвалідів «БЛАГОДІЯНННЯ» №2 від 12 жовтня 2016 року ОСОБА_1 призначено на посаду директора (керівника) підприємства організації інвалідів «Соціальне підприємство «ІНВАЛЬТРУД-СЕРВІС» громадської організації «Організація інвалідів «БЛАГОДІЯННЯ».

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань ОСОБА_1 приступила до виконання обов`язків директора (керівника) підприємства організації інвалідів «Соціальне підприємство «ІНВАЛЬТРУД-СЕРВІС» громадської організації «Організація інвалідів «БЛАГОДІЯННЯ» від 10 січня 2017 року.

Відповідно до пункту 6.3. Статуту підприємства організації інвалідів «Соціальне підприємство «ІНВАЛЬТРУД-СЕРВІС» громадської організації «Організація інвалідів «БЛАГОДІЯННЯ»до виняткової компетенції засновника громадської організації «Організація інвалідів «БЛАГОДІЯННЯ» відноситься призначення та звільнення директора.

Згідно ст. 43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Використання примусової праці забороняється.

Відповідно до ст. 38 Кодексу законів про працю, працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні.

Розглядаючи справи, пов`язані із застосуванням даної норми, Конституційний суд України у рішеннях від 07.07.2004 р. № 14-рп/2004. від 16.10.2007 р. № 8-рп/2007. та від 29.01.2008 р. № 2-рп/2008 зазначав, що визначене ст. 43 Конституції України право на працю Конституційний суд України розглядає як природну потребу людини своїми фізичними і розумовими здібностями забезпечувати своє життя. Це право передбачає як можливість самостійно займатися трудовою діяльністю, так і можливість працювати за трудовим договором чи контрактом. Свобода праці передбачає можливість особи займатися чи не займатися працею, а якщо займатися то вільно її обирати. За своєю природою право на працю є невідчужуваним і по суті означає забезпечення саме рівних можливостей кожному для його реалізації.

20 січня 2022 року позивачем була направлена заява до громадської організації «Організація інвалідів «БЛАГОДІЯННЯ» з проханням звільнити з посади директора за власним бажанням з 04 лютого 2022 року.

Уповноважений на звільнення директора громадська організація «Організація інвалідів «БЛАГОДІЯННЯ» не розглянув по суті заяву позивача про звільнення протягом передбачених законодавством строків.

Відповідно до пункту 10.4 статуту підприємства організаціїінвалідів «Соціальнепідприємство «ІНВАЛЬТРУД-СЕРВІС»громадської організації«Організація інвалідів«БЛАГОДІЯННЯ» загальні збори скликаються директором підприємства не менше двох разів на рік. Загальні збори правомочні вирішувати питання, якщо на них присутні не менше 2/3 всіх членів трудового колективу. Рішення на загальних зборах приймаються простою більшістю присутніх і відкритим голосуванням.

20 січня 2022 року позивачем до громадської організації «Організація інвалідів «БЛАГОДІЯННЯ» було надіслано вимогу про призначення проведення позачергових загальних зборів членів підприємства організації інвалідів «Соціальне підприємство «ІНВАЛЬТРУД-СЕРВІС» громадської організації «Організація інвалідів «БЛАГОДІЯННЯ» з питань звільнення позивача з посади директора за власним бажанням, але проведені не були.

Враховуючи те, що права позивача на звільнення є порушеним, а факт її подальшого перебування на посаді директора підприємства породжує певні юридичні наслідки, позов обґрунтований та підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 141, 258, 259, 265, 289, 354 ЦПК України, суд

вирішив:

Позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до підприємства організації інвалідів «Соціальне підприємство «ІНВАЛЬТРУД-СЕРВІС» громадської організації «Організація інвалідів «БЛАГОДІЯННЯ» (м. Чернігів, пр. Миру, 20, код ЄДРПОУ 41072726), громадської організації «Організація інвалідів «БЛАГОДІЯННЯ» (м. Чернігів, пр. Миру, 20, код ЄДРПОУ 26406828) про визнання припиненими трудових відносин - задовольнити.

Визнати припиненимиз 04лютого 2022року трудові відносини ОСОБА_1 з підприємством організацією інвалідів «Соціальне підприємство «ІНВАЛЬТРУД-СЕРВІС» громадської організації «Організація інвалідів «БЛАГОДІЯННЯ», у зв`язку зі звільненням ОСОБА_1 з посади директора за власним бажанням на підставі ст. 38 КЗпП.

Рішення суду може бути оскаржене до Чернігівського апеляційного суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя

Дата ухвалення рішення21.07.2022
Оприлюднено22.07.2022
Номер документу105343995
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання припиненими трудових відносин

Судовий реєстр по справі —750/1547/22

Рішення від 21.07.2022

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Логвіна Т. В.

Ухвала від 17.02.2022

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Логвіна Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні