Ухвала
від 07.07.2022 по справі 761/34052/21
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/34052/21

Провадження № 2/761/5458/2022

У Х В А Л А

07 липня 2022 року Шевченківський районний суд м. Києва в складі:

головуючого - судді: Саадулаєва А.І.,

при секретарі судового засідання - Корнійчук Є.Т.,

розглядаючи у судовому засіданні в приміщенні Шевченківського районного суду м. Києва в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом:

позивач: ОСОБА_1 ,

відповідач: Відділ (орган) приватизації державного житлового фонду Управління житлово-комунального господарства Шевченківської в м.Києві РДА,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: Київська міська рада,

предмет позову: визнання недійсним та скасування розпорядження (наказу) та свідоцтва про право власності на житло, скасування державної реєстрації права власності на нерухоме майно та поновлення права на приватизацію квартири,

в с т а н о в и в :

До Шевченківського районного суду м. Києва надійшла вказана позовна заява, яка відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями передана на розгляд судді Саадулаєва А.І.

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва від 27.09.2021 р. відкрито провадження у справі, призначено до розгляду в підготовче судове засідання.

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва від 06.06.2022 року закрито підготовче судове провадження, призначено справу до судового розгляду по суті.

Від представника позивача на адресу суду надійшло клопотання про зупинення провадження у справі, у зв`язку зі смертю ОСОБА_1 .

В судовому засіданні, яке відбулось 07.07.2022 року, представник відповідача не заперечив проти задоволення клопотання.

Інші учасники справи не з`явились, про час і місце розгляду справи повідомлялися належним чином.

В судовому засіданні встановлено, що відповідно до копії свідоцтва про смерть, серії НОМЕР_1 , виданого 03.06.2022 року Дарницьким відділом державної реєстрації актів цивільного стану у м.Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), ІНФОРМАЦІЯ_1 настала смерть ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , про що зроблено відповідний актовий запис №1258.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 251 ЦПК України, суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, яка була стороною у справі, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво.

Дослідивши матеріали справи, судом вирішено зупинити провадження у справі, у зв`язку зі смертю ОСОБА_1 , з огляду на наступне.

Згідно зі ст. 55 ЦПК України, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Процесуальне правонаступництво - це заміна сторони у справі іншими особами у зв`язку з переходом до цих осіб матеріальних прав і обов`язків попередньої особи.

Підставою процесуального правонаступництва є наступництво в матеріальних правовідносинах.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст. 1218 ЦК України).

Згідно з ч. 1 ст. 1219 ЦК України, не входять до складу спадщини права та обов`язки, які нерозривно пов`язані з особою спадкодавця.

Суд вважає, що спірні правовідносини не пов`язані нерозривно з особою померлого і тому допускають правонаступництво.

Таким чином, відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 251 ЦПК України, суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, яка була стороною у справі, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво.

Суд вважає за необхідне з`ясувати всі обставини, що мають значення для справи, зокрема коло осіб, які прийняли спадщину після смерті ОСОБА_1 , у разі їх наявності, та вирішити питання щодо можливості залучення до справи правонаступників відповідача, в порядку визначеному ст. 55 ЦПК України.

Cуд вважає за необхідне провадження у цивільній справі зупинити, відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 251 ЦПК України.

Згідно з ч. 2 ст. 251 ЦПК України, з питань, зазначених у цій статті, суд постановляє ухвалу.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених: пунктами 1, 3 ч. 1 ст. 251 цього Кодексу, - до залучення до участі у справі правонаступника чи законного представника.

Керуючись ст.ст. 251, 353 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

Зупинити провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Відділу (органу) приватизації державного житлового фонду Управління житлово-комунального господарства Шевченківської в м.Києві РДА, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: Київська міська рада, про визнання недійсним та скасування розпорядження (наказу) та свідоцтва про право власності на житло, скасування державної реєстрації права власності на нерухоме майно та поновлення права на приватизацію квартири до залучення до участі у справі правонаступника ОСОБА_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвала суду набирає законної сили в порядку, встановленому у ст. 261 ЦПК України.

Ухвала суду може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення та підписання суддею.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення07.07.2022
Оприлюднено25.07.2022
Номер документу105351829
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000)

Судовий реєстр по справі —761/34052/21

Ухвала від 07.08.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Саадулаєв А. І.

Рішення від 07.08.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Саадулаєв А. І.

Рішення від 07.08.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Саадулаєв А. І.

Ухвала від 10.05.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Саадулаєв А. І.

Ухвала від 07.07.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Саадулаєв А. І.

Ухвала від 05.06.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Саадулаєв А. І.

Ухвала від 27.09.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Саадулаєв А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні