Ухвала
від 20.07.2022 по справі 344/8649/22
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/8649/22

Провадження № 1-кс/344/3324/22

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 липня 2022 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 розглянувши клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Івано-Франківській області ОСОБА_3 , яке погоджено з прокурором відділу Івано-Франківської обласної прокуратури ОСОБА_4 про проведення обшуку в рамках кримінального провадження № 42022090000000018,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся з вказаним клопотанням, в обґрунтування якого зазначив, що слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області розслідується кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022090000000018 від 29.04.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 197-1, ч. 2 ст. 364 КК України.

Кримінальне провадження розпочате Івано-Франківською обласною прокуратурою за матеріалами УСБУ в Івано-Франківській області, з яких вбачається, що службові особи ТОВ «Акріс Захід» (43706726) діючим умисно за попередньою змовою з службовими особами Долинської територіальної громади починаючи з 2021 року самовільно, без укладення відповідних договорів зайняли земельні ділянки площею 670 га на території Долинської ОТГ, при цьому службові особи Долинської територіальної громади з метою одержання неправомірної вигоди для себе та третіх осіб, використовуючи своє службове становище в супереч інтересам служби, сприяли ТОВ «Акріс Захід» в самовільному захопленню вказаних земельних ділянок, чим спричинили тяжкі наслідки громадським інтересам.

З метою встановлення фактів та обставин, які у відповідності до ст. 91 КПК України підлягають доказуванню у кримінальному провадженні проведено ряд слідчих (розшукових) та процесуальних дій.

Допитані у якості свідків Долинський міський голова ОСОБА_5 та начальник відділу земельних ресурсів Долинської міської ради Янішевський пояснили, що загальна площа земель сільськогосподарського призначення на території Долинської ТГ становить приблизно 2 352 га. З них невитрибувані паї приблизно 650-670 га. Серед суб`єктів господарювання, які обробляють землі сільськогосподарського призначення на території Долинської ОТГ є ТОВ «Акріс-Захід», яке обробляє близько 1 472 га землі, однак жодних правоустановчих документів (договорів оренди землі) на обробку земельних ділянок з Долинською міською радою не укладало. Частина вищевказаних земель засіяні соєю. Протягом 2021-2022 років представники ТОВ «Акріс Захід» тричі звертались до Долинської міської ради з приводу оренди землі, проте позитивного рішення на сесіях не було прийнято, оскільки не вистачало голосів депутатів.

Проведено тимчасовий доступ до речей і документів у Долинській міській раді, у ході якого вилучено:списки земельних паїв (по сертифікатах та по державних актах),які не витребувані за межами та в межах населених пунктів у Надіївському, Солуківському, Великотур`янському, Белеївському, Тростянецьком та Рахинському старостинських округах Долинської територіальної громади; звернення ТОВ «Акріс-Захід» до Долинської міської ради від 16.07.2021, 9-11.10.2021 та 11.05.2022; відповіді Долинської міської ради на вищевказані звернення від 15.11.2021 та 19.04.2022; протоколи засідання постійної комісії Долинської міської ради з питань землекористування та земельних відносин; витяги з протоколів сесій Долинської міської ради щодо розгляду звернень ТОВ «Акріс-Захід».

Проведено огляди вищевказаних земель та встановлено, що ТОВ «Акріс-Захід» обробляє земельні ділянки: у Надіївському старостинському окрузі, а саме в урочищах: «Голодівка», «За Сівкою», «Під Братський», «Вінтарка», «Під Тернем», «Гашцьке», «Біля Ферми», «Біля Лагойди», «Одиниця», «За асфальтом», «Зона», «Запришика», «Верхні корости», «Нижні корости», «Закотова», «Вікнищі», «Зухарів» та «Зарозділ»; у Солуківському старостинському окрузі, а саме в урочищах: «За великим» в с. Солуків та «На границі» в с. Якубів; Великотур`янському старостинському окрузі, а саме в урочищах: «Аеродром», «Прийма» (велика), «Помірки», «Сівки», «Коло Максимової пасіки», «До Вилів», «Біля цвинтаря», «Коло Кульманки», «Під Лишковатцем», «Толоки», «Балани», «Під Шутином», «Коло Світої», «Селище», «Помірки», «Лавришин Діл», «Між Бузьковим», «Прийма» (мала), та «Коло Кульманки». Белеївському старостинському окрузі, а саме в урочищах: «Границя», «Дрижін», «Біля ферми», «Павлишинське», «Корчунок», «Широке поле» та «Горішній діл». Тростянецькомстаростинському окрузі, а саме в урочищах: «Лани», «Натеси» та «Біля Сливоцького». Рахинськомустаростинському окрузі, а саме в урочищах: «Біля хреста», «Лисий беріг», «Березина», «Біля Качупа», «Парцелія» та «Біля Кузьмика». Окрім цього у вищевказаних урочищах «Акріс-Захід» обробляє проектні дороги. Усі вищевказані землі засіяні соєю, яка станом на 01-05.07.2022 у фазах «розгалуження», «початок цвітіння» та «початок плодоутворення». В Долинській міській раді та старостинських округах відсутні будь-які документи на обробіток вищевказаних земель.

Викладене свідчить про самовільне зайняття земельних ділянок.

З УСБУ в Івано-Франківській області надійшла відповідь на доручення оперативному підрозділу щодо пов`язаних з ТОВ «Акріс Захід» суб`єктів господарської діяльності, управління якими здійснюють ті самі особи, що й ТОВ «Акріс Захід», зокрема: ТОВ «Акрітера+Агро» (код ЄДРПОУ 44260518), ТОВ «Акрітера-Агро» (код ЄДРПОУ 43699651), ТОВ «Івенрайс» (код ЄДРПОУ 40816031), ТОВ «Акріс Агро Груп» (код ЄДРПОУ 41846549), ТОВ «Аграрні Системні Технології» (код ЄДРПОУ 03568089), ТОВ «АСТ Агро» (код ЄДРПОУ 39590635), ПП «Галагробізнес МЗ» (код ЄДРПОУ 35490797), ТОВ «Галицька аграрна компанія» (код ЄДРПОУ 38712660), ТОВ «Галицькі аграрні інвестиції» (код ЄДРПОУ 40843772), ПП «Галичина Органік» (код ЄДРПОУ 36649303), ФГ «Дідушицьке» (код ЄДРПОУ 36742708), ТОВ «Дністер Агро» (код ЄДРПОУ 35915504), ТОВ «Дружба-Агро» (код ЄДРПОУ 41634744), ТОВ «Зерновий Альянс «Золота нива» (код ЄДРПОУ 40146744), ТОВ «Зірка Карпат» (код ЄДРПОУ 41956145), ТОВ «Камінне» (код ЄДРПОУ 42073558), ТОВ «Оскар Агро» (код ЄДРПОУ 40445458), ПСП «Оскар» (код ЄДРПОУ 31774096), ПСП «Роднічок» (код ЄДРПОУ 37983204), ФГ «Аграрні Технології» (код ЄДРПОУ 38335407).

Окрім того з УСБУ в Івано-Франківській області надійшла відповідь на доручення оперативному підрозділу про те, що документи, які містять відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення можуть знаходитись у офісному приміщенні регіонального представництва ТОВ «АкрісЗахід», адміністративна будівля якого знаходиться за адресою Івано-Франківська область, Калуський район, смт. Рожнятів, вул. Січових Стрільців, 22, де можуть зберігатись договори оренди земельних ділянок комунальної власності, примірники договорів оренди пайових земель, довіреності на представлення інтересів ТОВ «Акріс Захід» та ряду інших пов`язаних суб`єктів господарської діяльності, чорнові записи та блокноти.

Таким чином на даний час у кримінальному провадженні виникла необхідність у проведенні обшуку у офісному приміщенні регіонального представництва ТОВ «АкрісЗахід», з метою відшукання та вилучення вищезгаданих речей та документів.

Слідчим зазначається, що речі та документи, які необхідно віднайти у ході проведення вказаного обшуку є доказами кримінального правопорушення, можуть бути визнані речовими доказами, впливають на кваліфікацію кримінального правопорушення, без отримання яких не можливо встановити об`єктивної істини у кримінальному провадженні та притягнути винних осіб до встановленої законом відповідальності.

За вказаних обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним процесуальним способом відшукання та вилучення речей та документів, які є доказом події кримінального правопорушення, мають значення речового доказу, оскільки отримати у добровільному порядку зазначене - за допомогою інших слідчих (розшукових) та процесуальних дій не можливо.

Також встановлено, що у офісне приміщення регіонального представництва ТОВ «Акріс Захід», яке знаходиться за адресою Івано-Франківська область, Калуський район, смт. Рожнятів, вул. Січових Стрільців, 22 згідно Реєстру речових прав на нерухоме майно належить ОСОБА_6 РНОКПП НОМЕР_1 та ОСОБА_7 РНОКПП НОМЕР_2 .

Слідчим зазначається, що у матеріалах кримінального провадження містяться дані, які дають достатні підстави вважати, що у офісному приміщенні регіонального представництва ТОВ «Акріс Захід» можуть знаходитись речі та документи, які містять відомості про вчинення даного та інших злочинів, а також інші предмети та документи, які мають значення для встановлення істини у справі.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав, посилаючись на викладені в ньому обставини, просив клопотання задовольнити.

Заслухавши слідчого, дослідивши матеріали клопотання, вважаю наступне.

Згідно з ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням; обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

З матеріалів клопотання вбачається достатньо підстав вважати, що в офісному приміщенні регіонального представництва ТОВ «Акріс Захід», яке знаходиться за адресою: Івано-Франківська область, Калуський район, смт. Рожнятів, вул. Січових Стрільців, 22, можуть зберігатись договори оренди земельних ділянок комунальної власності, договори оренди пайових земель, документи на обробіток (виорювання, засіювання, обробку добривами) земельних ділянок,довіреностей на представлення інтересів ТОВ «Акріс Захід», ТОВ «Акрітера+Агро», ТОВ «Акрітера-Агро», ТОВ «Івенрайс», ТОВ «Акріс Агро Груп», ТОВ «Аграрні Системні Технології», ТОВ «АСТ Агро», ПП «Галагробізнес МЗ», ТОВ «Галицька аграрна компанія», ТОВ «Галицькі аграрні інвестиції», ПП «Галичина Органік», ФГ «Дідушицьке», ТОВ «Дністер Агро», ТОВ «Дружба-Агро», ТОВ «Зерновий Альянс «Золота нива», ТОВ «Зірка Карпат», ТОВ «Камінне», ТОВ «Оскар Агро», ПСП «Оскар», ПСП «Роднічок», ФГ «Аграрні Технології», технічна документація на земельні ділянки, чорнові записи, блокнотів, записників, нотаток, інших пов`язаних документів ТОВ «Акріс Захід» та вищезазначених суб`єктів господарської діяльності, що стосуються обробітку землі, GNSS-приймачів, контролерів та іншого обладнання, яке використовується під час обробітку земель, мобільних телефонів, оптичних (магнітних), флеш носії інформації, комп`ютери, ноутбуки, що містять відомості про вчинення вищеописаних злочинів, а також можливість скопіювати з них інформацію, яка стосується підготовки вищеописаних документів та будь-яким чином стосується події кримінального правопорушення.

Метою проведення обшуку слідчий зазначив відшукання та вилучення вищезазначених речей.

В той же час стороною кримінального провадження, яка звернулась з вказаним клопотанням доведено, що на даний час проводиться вичерпний комплекс заходів, спрямованих на розкриття вказаного вище кримінального правопорушення та встановлення осіб, які його вчинили, а також наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи можуть знаходитися у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи, та неможливість отримати інформацію в інший спосіб.

Отже, враховуючи вищенаведене, вважаю, що необхідність проведення такої слідчої дії, як обшук, відповідає завданням кримінального провадження, тому клопотання слід задовольнити.

Керуючись ст.ст. 234, 235, 309 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку офісного приміщення регіонального представництва ТОВ «Акріс Захід», яке знаходиться за адресою: Івано-Франківська область, Калуський район, смт. Рожнятів, вул. Січових Стрільців, 22, з метою виявлення та вилучення договорів оренди земельних ділянок комунальної власності, договорів оренди пайових земель, документів на обробіток (виорювання, засіювання, обробку добривами) земельних ділянок,довіреностей на представлення інтересів ТОВ «Акріс Захід»,ТОВ «Акрітера+Агро», ТОВ «Акрітера-Агро», ТОВ «Івенрайс», ТОВ «Акріс Агро Груп», ТОВ «Аграрні Системні Технології», ТОВ «АСТ Агро», ПП «Галагробізнес МЗ», ТОВ «Галицька аграрна компанія», ТОВ «Галицькі аграрні інвестиції», ПП «Галичина Органік», ФГ «Дідушицьке», ТОВ «Дністер Агро», ТОВ «Дружба-Агро», ТОВ «Зерновий Альянс «Золота нива», ТОВ «Зірка Карпат», ТОВ «Камінне», ТОВ «Оскар Агро», ПСП «Оскар», ПСП «Роднічок», ФГ «Аграрні Технології», технічної документації на земельні ділянки, чорнових записів, блокнотів, записників, нотаток, інших пов`язаних документів ТОВ «Акріс Захід» та вищезазначених суб`єктів господарської діяльності, що стосуються обробітку землі,GNSS-приймачів, контролерів та іншого обладнання, яке використовується під час обробітку земель, мобільних телефонів, оптичних (магнітних), флеш носіїв інформації, комп`ютерів, ноутбуків, що містять відомості про вчинення вищеописаних злочинів, а також можливість скопіювати з них інформацію, яка стосується підготовки вищеописаних документів та будь-яким чином стосується події кримінального правопорушення.

Ухвала діє до 19 серпня 2022 року включно та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.07.2022
Оприлюднено24.07.2023
Номер документу105355600
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку в рамках кримінального провадження № 42022090000000018

Судовий реєстр по справі —344/8649/22

Ухвала від 20.07.2022

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Татарінова О. А.

Ухвала від 20.07.2022

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Татарінова О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні