Рішення
від 05.07.2022 по справі 278/3341/21
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 278/3341/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 липня 2022 року м. Житомир

Житомирський районний суд Житомирської області у складі головуючого судді Дубовік О. М., за участю секретаря судового засідання Мороз К. Г., розглянувши за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Олвіта-Буд» про стягнення заборгованості по заробітної платі та середнього заробітку за період затримки розрахунку при звільненні, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду із вище вказаною позовною заявою, у якій просить:

стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Олвіта-Буд» на його користь нараховану, але не виплачену заробітну плату за 2009 рік у сумі 14400,00 грн;

стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Олвіта-Буд» на його користь середній заробіток за весь період затримки розрахунку по день ухвалення судового рішення.

Свої вимоги мотивує тим, що у період з 06.11.2006 року по 29.12.2009 року перебував у трудових відносинах з відповідачем; працював на посаді начальника матеріально-технічного відділу з оплатою праці згідно штатного розпису та був звільнений за згодою сторін.

Під час його знаходження у трудових правовідносинах з відповідачем, з боку останнього не була виплачена заробітна плата за весь 2009 рік, внаслідок чого утворилась заборгованість.

Розмір заробітної плати ОСОБА_1 на той момент становив 1200,00 грн щомісячно, відтак розмір заборгованості по заробітній платі за весь 2009 рік складає 14400,00 грн.

Справу призначено до розгляду за правилами загального позовного провадження (а.с. 15).

У відзиві на позовну заяву представник відповідача просить відхилити позовні вимоги ОСОБА_1 у повному обсязі у зв`язку з безпідставністю та необгрунтованістю (а.с. 33-36); просив застосувати строк позовної давності, оскільки з позовними вимогами позивач звернувся до суду із пропущенням встановленого законодавством строку.

Ухвалою суду від 01.06.2022 року витребувано у ТОВ «Олвіта-Буд» докази (а.с. 100), вимоги якої останнім станом на день розгляду справи не виконані.

У засідання належним чином повідомлені про час і місце розгляду справи учасники справи або їхні представники не з`явились, у зв`язку з чим розгляд здійснюється без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, що відповідає вимогам ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

У попередніх судових засіданнях представник позивача підтримав позовні вимоги у повному обсязі та просив задовольнити з підстав, викладених у позовній заяві.

Представник відповідача у минулих судових засіданнях заперечував щодо задоволення позовних вимог, посилаючись на позицію викладену, у відзиві на позовну заяву.

Суд, дослідивши матеріали справи, встановив такі факти та відповідні їм правовідносини.

ОСОБА_1 перебував у трудових відносинах з Товариством з обмеженою відповідальністю «Олвіта-Буд»: 06.11.2006 року був прийнятий на посаду начальника матеріально-технічного відділу; 29.12.2009 року звільнений за згодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП України), що підтверджується копією трудової книжки (а.с. 4-5).

З відповіді ТОВ «Олвіта-Буд» № 12-10/20 від 12.10.2020 року вбачається, що згідно даних бухгалтерського обліку заборгованість товариства перед ОСОБА_1 по сплаті заробітної плати при звільненні не обліковується (а.с. 10).

Відповідно до відомостей з Пенсійного фонду України в Житомирській області - індивідуальні відомості про застраховану особу, форма ОК - 5 (а.с. 6-7) ОСОБА_1 за 2009 рік ТОВ «Олвіта-Буд» було нараховано заробітну плату у сумі 1800,00 грн.

В одночас судом не береться до уваги як доказ довідка, що надана відповідачем, про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючи органи від 23.11.2021 року №10717 видана ГУ ДПС у Житомирьскій області, оскільки заробітна плата робітникам не входить до податків, єдиних внесків та інших платжів, контроль за справлянням якої покладено на данний податковий орган (а.с. 55).

Відповідно до ст. 43 Конституції України, гарантовано право кожного на належні безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Відповідно до ст. 21 ЗУ «Про працю» працівник має право на оплату своєї праці відповідно до актів законодавства і колективного договору на підставі укладеного трудового договору.

Згідно ст. 22 ЗУ «Про працю» суб`єкти організації оплати праці не мають права в односторонньому порядку приймати рішення з питань оплати праці погіршують умови, встановлені законодавством, угодами і колективними договорами.

Відповідно до ч. 1 ст. 47 КЗпП України власник або уповноважений ним орган зобов`язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу.

Згідно з ч. 1 ст. 116 КЗпП України при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред`явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

Відповідно до статті 115 Кодексу Законів про працю України та статті 24 Закону України «Про оплату праці» заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом, органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але нерідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та непізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата. У разі коли день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні.

Відповідно до ч. 2 ст. 233 КЗоТ України, у разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом простягнення належноїйому заробітноїплати без обмеження будь-яким строком (в редакції станом на момент звернення з позовною заявою). Відтак строк звернення до суду за захистом права - строк позовної давності у данному випадку не застосовується.

Отже, в даному випадку саме з вини підприємства виникла ситуація по невиплаті заробітної плати; належних доказів, які б спростовували дані факти, відповідачем суду не надано. За таких обставин, суд приходить до висновку, що позовні вимоги про стягнення з відповідача на користь позивача заборгованості із заробітної плати підлягають задоволенню частково.

Оскільки відповідач не виплатив позивачу заборгованість із заробітної плати 2009 рік у сумі 1800,00 грн, з Товариства з обмеженою відповідальністю «Олвіта-Буд» на користь ОСОБА_1 підлягає стягненню заборгованість із заробітної плати у сумі 1800,00 грн, а не у заявленому позивачем розмірі - 14400,00 грн.

Щодо позовної вимоги про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Олвіта-Буд» середнього заробітку за весь період затримки розрахунку.

Слід зауважити, що середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні за своєю правовою природою не є основною чи додатковою заробітною платою (винагородою, яку роботодавецьвиплачує працівникові за виконану ним роботу), а також не є заохочувальною чи компенсаційною виплатою у розумінністатті 2 Закону України «Про оплату праці», тобто середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненніне входить до структури заробітної плати, а є спеціальним видом відповідальності роботодавця за порушення трудових прав працівника,отже строк пред`явлення до суду позовних вимог про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні обмежується трьома місяцями з дня, коли працівник дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права.

Заробітна плата не може сплачуватися особі, яка не перебуває в трудових відносинах з роботодавцем, який проводить виплату.

Аналогічна позиція викладена у постановах Верховного Суду від 08.02.2022 року (справа № 755/12623/19), 27.01.2020 року (справа №682/3060/16-ц).

Частиною 1ст. 233 КЗпП Українипередбачено скорочені строки позовної давності для звернення працівника до суду: один місяць - у справах про звільнення; три місяці - щодо вирішення інших трудових спорів.

Враховуючи, що позивач був звільнений з роботи 29.12.2009 року за власним бажанням, а з позовною заявою звернувся до суду лише 12.10.2021 року, у задоволенні позовної вимоги щодо стягнення середнього заробітку за весь період затримки розрахунку слід відмовити, оскільки останнім пропущені строки такого звернення.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат між сторонами, у відповідності до приписівст. 141 ЦПК України, п. 1 ч. 1 ст.5, ч. 3 ст.6 Закону України «Про судовий збір», суд вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь держави судовий збір у сумі 113,50 грн за вимогу про стягнення заборгованості із заробітної плати за 2009 рік; одночасно, у зв`язку із частковим задоволенням позову у цій частині, з позивача на користь держави підлягає стягненню 794,50 грн судового збору за дану позовну вимогу.

Разом зтим,з позивачана користьдержави слідстягнути 908грн судовогозбору запозовну вимогупро стягненнясереднього заробіткуза весьперіод затримкирозрахунку,оскільки у задоволенні данної вимоги було відмовлено, а судовий збір при зверненні до суду з позовом ОСОБА_1 сплачено не було.

Керуючись статтями 12, 13, 81, 89, 141, 233, 263 та 264 Цивільного процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Олвіта-Буд" про заборгованості по заробітної платі та середнього заробітку за період затримки розрахунку при звільненні - задовольнити частково.

Позовну вимогу ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по заробітній платі за 2009 рік задовольнити частково.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Олвіта-Буд", адреса: Житомирська область, Житомирський район, с. Оліївка, вул. Рихліка Євгена, 4, код ЄДРПОУ 33671472, на користь ОСОБА_1 , 1955 року народження, адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , заборгованість по заробітній платі за 2009 рік у сумі 1800,00 грн з утриманням із цієї суми установлених законодавством податків та зборів.

У задоволенні позовної вимоги про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільнені відмовити у повному обсязі.

Стягнути зі ОСОБА_1 , 1955 року народження, адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , на користь держави 794,50 грн судового збору за позовну вимогу про стягнення заборгованості по заробітній платі за 2009 рік.

Стягнути зі ОСОБА_1 , 1955 року народження, адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , на користь держави 908,00 грн судового збору за позовну вимогу про стягнення середнього заробітку за весь період затримки розрахунку.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Олвіта-Буд", адреса: Житомирська область, Житомирський район, с. Оліївка, вул. Рихліка Євгена, 4, код ЄДРПОУ 33671472, на користь держави 113,50 грн судового збору.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено в день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено та підписано 20.07.2022 року.

Суддя О. М. Дубовік

Дата ухвалення рішення05.07.2022
Оприлюднено25.07.2022

Судовий реєстр по справі —278/3341/21

Рішення від 05.07.2022

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

Рішення від 04.07.2022

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

Ухвала від 02.06.2022

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

Ухвала від 31.05.2022

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

Ухвала від 18.10.2021

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні