Ухвала
від 20.07.2022 по справі 127/14712/22
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Cправа № 127/14712/22

Провадження № 1-кс/127/6092/22

У Х В А Л А

Іменем України

20 липня 2022 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області

в складі: слідчого судді ОСОБА_1 ,

секретар судового засідання: ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Вінниці в залі суду скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Кашт Івент Сервіс», подану її представником - адвокатом ОСОБА_3 , на бездіяльність уповноважених осіб Головного управління Національної поліції у Вінницькій області, яка полягає у невнесенні відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань по заяві ТОВ «Кашт Івент Сервіс» від 01.07.2022, -

В С Т А Н О В И В:

Адвокат ОСОБА_3 ,в інтересах ТОВ «Кашт Івент Сервіс», звернувся до суду зі скаргою, в якій просив зобов`язати уповноважених осіб Головного управління Національної поліції у Вінницькій області:

- внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, на підставі заяви про вчинення ТОВ «Літинський м`ясокомбінат», кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 382 Кримінального кодексу України;

- розпочати досудове розслідування за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 3 ст. 382 КК України, вчиненого ТОВ «Літинський м`ясокомбінат»;

- протягом 24 годин з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань - надати ТОВ «Кашт Івент Сервіс» витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Скарга мотивована тим, 01.07.2022 Товариством з обмеженою відповідальністю Товариства з обмеженою відповідальністю «Кашт Івент Сервіс» з використанням засобів поштового зв`язку направлено до Головного управління Національної поліції у Вінницькій області заяву про вчинення ТОВ «Літинський м`ясокомбінат», кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 382 Кримінального кодексу України, яка була отримана відділом поліції 04.07.2022.

Однак, всупереч вимогам ст. 214 КПК України, уповноваженою особою відділу поліції не надано Товариству витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, що свідчить про вчинення ними протиправної бездіяльності, яка полягає у:

- невнесенні відомостей до ЄРДР за поданою Товариством заявою про вчинення кримінального правопорушення від 01.07.2022;

- ненаданні Товариству витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Враховуючи вище викладене ТОВ «Кашт Івент Сервіс» звернулося до суду з даною скаргою.

Представник ТОВ «Кашт Івент Сервіс» - адвокат ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, про причини невки судо не повідомив.

Головне управління Національної поліції у Вінницькій області, будучи належним чином повідомленим про дату та час розгляду справи, повноважного представника в судове засідання не направило, однак надали суду витяг з ЄРДР №12022020050000234.

Відповідно до частини четвертої статті 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи те, що учасники судового розгляду не з`явились в судове засідання, слідчий суддя вважає за можливе розглянути дане клопотання без застосування технічних засобів фіксування.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали справи, дійшов висновку про відсутність підстав для її задоволення, з огляду на таке.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора - бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Як вбачається з матеріалів справи, 01.07.2022 адвокат ОСОБА_3 в інтересах ТОВ «Кашт Івент Сервіс» звернувся до ГУНП у Вінницькій області (згідно поштового опису вкладення), із заявою про вчинення кримінального правопорушення за ч. 3 ст. 382 Кримінального кодексу України.

Заява зокрема мотивована тим, що «ТОВ «Літинський м`ясокомбінат» не виконує рішення Господарського суду Черкаської області по справі №902/911/21 та рішення Господарського суду Черкаської області по справі №902/912/21, відповідно до яких загальна заборгованість ТОВ «Літинський м`ясокомбінат» перед ТОВ «Кашт Івент Сервіс» складає 371300 грн. 99 коп.».

Дана заява була отримана 04.07.2022 ГУНП у Вінницькій області та була перенаправлена до ВП №3 Вінницького районного управління ГУНП у Вінницькій області.

В той же час, як вбачається зі змісту Витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань №12022020050000234 від 09.07.2022, уповноваженою особою Відділу поліції №3 Вінницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції у Вінницькій області до Єдиного реєстру досудових розслідувань 09.07.2022 було внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення за заявою ТОВ «Кашт Івент Сервіс», з коротким викладом обставин про те, що: «08.07.2022 на адресу відділу поліції №3 ВРУП ГУНП у Вінницькій області надійшла заява від ТОВ «Кашт Івент Сервіс», про те, що ТОВ «Літинський м`ясокомбінат» не виконує рішення суду».

Правова кваліфікація кримінального правопорушення визначена за ч. 1 ст. 382 КК України.

Визначаючись щодо обґрунтованості скарги суд виходить з того, що відповідно до статті 26 КПК України сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачених цим Кодексом.

Положеннями частини першої статті 9 КПК України на керівника органу досудового розслідування покладений обов`язок неухильно додержуватись вимог Кримінального процесуального кодексу.

Відповідно до частини першої та другої статті 214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Частиною першою статті 25 КПК України передбачено, що прокурор, слідчий зобов`язані в межах своєї компетенції розпочати досудове розслідування в разі надходження заяви (повідомлення) про вчинення кримінального правопорушення, а також вжити всіх передбачених законом заходів для встановлення події кримінального правопорушення та особи, яка його вчинила.

За правилами визначеними частиною четвертою статті 214 КПК України слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Зі змісту вказаних норм слідує, що у разі звернення особи (усно або письмово) з заявою чи повідомлення про вчинення злочину слідчий, прокурор, інша службова особа уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення.

Згідно з пунктом 1 частини першої статті 303 КПК України на досудовому провадженні заявником може бути оскаржена бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Як слідує зі скарги, заявник просив суд зобов`язати уповноважених осіб Головного управління Національної поліції у Вінницькій області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінального правопорушення по його заяві від 01 липня 2022 року про вчинення кримінального правопорушення, склад якого, на думку заявника, передбачений ч. 3 ст. 382 Кримінального кодексу України.

Однак, як вбачається з матеріалів справи, а саме з витягу з ЄРДР №12022020050000234, 09 липня 2022 року по заяві ТОВ «Кашт Івент Сервіс», уповноваженою особою відділу поліції №3 Вінницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції у Вінницькій області, яку було отримано даним відділом від Головного управління Національної поліції у Вінницькій області, було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінального правопорушення, щодо обставин зазначених в заяві ТОВ «Кашт Івент Сервіс» від 01.07.2022, яка надійшла до відділення 08.07.2022, визначено правову кваліфікацію кримінального правопорушення за ч. 1 ст. 382 КК України, та розпочато досудове розслідування.

Частиною першою та другою статті 307 КПК України передбачено, що за результатами розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора постановляється ухвала згідно з правилами цього Кодексу. Ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про: скасування рішення слідчого, дізнавача чи прокурора; скасування повідомлення про підозру; зобов`язання припинити дію; зобов`язання вчинити певну дію; відмову у задоволенні скарги.

З огляду на вищевикладене суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення скарги, оскільки відомості до ЄРДР за заявою ТОВ «Кашт Івент Сервіс» від 01.07.2022 уже внесені, а відтак предмет спору відсутній.

В той же час, суд звертає увагу на те, що та обставина, що відомості до ЄРДР внесені уповноваженою особою відділу поліції №3 Вінницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції у Вінницькій області, а не Головним управлінням Національної поліції у Вінницькій області, немає правового значення, оскільки ключовим у даному випадку є саме внесення відомостей до ЄРДР, а не орган, який це вчинив.

Враховуючи наведене та керуючись ст.ст. 2, 9, 25, 26, 84, 93, 214, 303, 306, 307 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

У задоволенні скарги Товариства з обмеженою відповідальністю «Кашт Івент Сервіс», поданої її представником - адвокатом ОСОБА_3 , на бездіяльність уповноважених осіб Головного управління Національної поліції у Вінницькій області, яка полягає у невнесенні відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань по заяві Товариства з обмеженою відповідальністю «Кашт Івент Сервіс» від 01.07.2022, відмовити.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена до Вінницької апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення20.07.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу105370745
СудочинствоКримінальне
Сутьвчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань по заяві ТОВ «Кашт Івент Сервіс» від 01.07.2022

Судовий реєстр по справі —127/14712/22

Ухвала від 20.07.2022

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Гриневич В. С.

Ухвала від 13.07.2022

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Гриневич В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні