Ухвала
від 21.07.2022 по справі 554/5476/22
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 21.07.2022 Справа № 554/5476/22

Справа №554/5476/22

(1-кп/554/626/2022)

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

«21» липня 2022 року Октябрський районний суд м. Полтави у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участі секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Полтава кримінальне провадження № 120221704200000683 за обвинуваченням:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Чутівка Оржицького району Полтавської області, українки, громадянки України, з вищою освітою, незаміжньої, проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_2 , працюючої завідуючою аптеки №16 «Доброго дня» ТОВ «Зірка Фармацевтики», раніше не судимої,

у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 1 ст. 320 КК України,

за участю прокурора ОСОБА_4 ,

обвинуваченої ОСОБА_3 ,

захисника обвинуваченої адвоката ОСОБА_5 ,

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Октябрського районного суду м. Полтави перебуває кримінальне провадження № 120221704200000683 за обвинуваченням ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 1 ст. 320 КК України.

20 липня 2022 року від директора ТОВ «Зірка Фармацевтики» ОСОБА_6 надійшло клопотання про передачу ОСОБА_3 на поруки трудовому колективу ТОВ «Зірка Фармацевтики», а кримінальне провадження відносно неї закрити.

В підготовчому судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_3 зазначила, що повністю визнає вину у вчиненні кримінального правопорушення, щиро розкаюється у скоєному, просить задовольнити клопотання про передачу її на поруки трудовому колективу ТОВ «Зірка Фармацевтики, звільнити її від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.1ст.320КК України та закрити кримінальне провадження.

Захисник обвинуваченої адвокат ОСОБА_5 в підготовчому судовому засіданні підтримав клопотання. Просив суд закрити кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_3 за ч. 1 ст. 320 КК України та звільнити її від кримінальної відповідальності, у зв`язку з передачею її на поруки трудовому колективу.

Прокурор не заперечував проти задоволення клопотання, вважає, що є всі підстави для закриття кримінального провадження, на підставі ст. 47 КК України, у зв`язку з передачею особи на поруки.

Суд, вислухавши клопотання обвинуваченої, думку захисника та прокурора, вивчивши матеріали кримінального провадження, приходить до наступних висновків:

Відповідно до вимог п.2 ч. 3 ст. 314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти таке рішення: закрити провадження у випадках, встановлення підстав, передбачених п.п. 4-8, 10 частини 1 або частиною 2 ст. 284 цього Кодексу.

Згідно вимог п. 1 ч. 2 ст.284КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 286 КПК України, якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

За правилами ст.44КК України особа, яка вчинила злочин звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом.

Як вбачається з ч.3 ст. 288 КПК України, суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

З вимог ст.47КК України вбачається, що особу, яка вперше вчинила кримінальний проступок або нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, кримінальних правопорушень, пов`язаних з корупцією, порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, та щиро покаялася, може бути звільнено від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки колективу підприємства, установи чи організації за їхнім клопотанням за умови, що вона протягом року з дня передачі її на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку.

Згідно з п.5Постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни №12від 23.12.2005р.«Про практикузастосування судамиУкраїни законодавствапро звільненняособи відкримінальної відповідальності» особу можназвільнити відкримінальної відповідальностіз передачеюна порукиза умови, що вонавперше вчинилазлочин невеликоїабо середньоїтяжкості. Підставою такого звільнення є щире розкаяння особи, яке свідчить про її бажання спокутувати провину перед колективом підприємства, установи чи організації та виправити свою поведінку. Особу, яка не визнала себе винною у вчиненні злочину, передавати

на порукине можна. Звільнення від кримінальної відповідальності за ст. 47 КК України можливе лише за клопотанням колективу підприємства, установи чи організації, членом якого є особа, про передачу її на поруки. Звернення з клопотанням крім колективу можуть ініціювати сам обвинувачений (підсудний) або його родичі, потерпілий, а також прокурор, слідчий чи особа, яка провадить дізнання. За наявності зазначених вище обставин, а також належно оформленого клопотання суд вправі (але не зобов`язаний) звільнити особу від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки колективу. Відмова суду в задоволенні клопотання має бути вмотивованою. Звільнення особи від кримінальної відповідальності на підставі ст. 47 КК України має умовний характер, а саме: ця особа протягом року з дня передачі на поруки повинна виправдати довіру колективу, не ухилятися від заходів виховного характеру та не порушувати громадський порядок.

Згідно п. 6 Постанови звільнення особи від кримінальної відповідальності на підставіст. 47 КК Українимає умовний характер, а саме: ця особа протягом року з дня передачі на поруки повинна виправдати довіру колективу, не ухилятися від заходів виховного характеру та не порушувати громадський порядок.

Відповідно до санкції ч.1 ст.320КК України за порушення встановлених правил відпуску, наркотичних засобів, передбачена кримінальна відповідальність у виді штрафу до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до чотирьох років, або позбавлення волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років

Частиною 4 ст.12КК України передбачено, що нетяжким злочином єпередбачене цимКодексом діяння(діячи бездіяльність),за вчиненняякого передбаченеосновне покарання у виді штрафу в розмірі не більше десяти тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше п`яти років.

Таким чином, кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст. 320 КК України, відноситься до нетяжких злочинів.

Судом встановлено, що обвинувачена ОСОБА_3 на момент розгляду кримінального провадження працює завідуючою аптеки ТОВ «Зірка Фармацевтики», характеризується лише з позитивної сторони, до суду надано клопотання про передачу обвинуваченої ОСОБА_3 на поруки трудового колективу, до якого також додано протокол загальних зборів трудового колективу ТОВ «Зірка Фармацевтики» віл 18.07.2022 року, згідно якого трудовий колектив ТОВ «Зірка Фармацевтики» вирішив взяти на поруки ОСОБА_3 , здійснювати щодо неї заходи виховного характеру, контроль за виконанням своїх безпосередніх трудових обов?язків, перевірку додержання нею правил співжиття в побуті та громадських місцях і повідомляти уповноважені органи про будь-які випадки ухилення ОСОБА_3 від заходів виховного характеру з боку трудового колективу.

Враховуючи вищенаведене, а також те, що обвинувачена ОСОБА_3 вперше притягається до кримінальної відповідальності, вчинила нетяжкий злочин, вину в його вчиненні визнала повністю та щиросердно розкаяласьу скоєному, а також той факт, що обвинувачена офіційно працює на посаді завідуючої аптеки ТОВ «Зірка Фармацевтики», трудовий колектив клопоче про передачу її на поруки, зобов?язується здійснювати щодо неї заходи виховного характеру, контроль за виконанням своїх безпосередніх трудових обов?язків, перевірку додержання нею правил співжиття в побуті та громадських місцях і повідомляти уповноважені органи про будь-які випадки ухилення від заходів виховного характеру, а тому, суд приходить до висновку, що обвинувачена ОСОБА_3 може бути звільнена від кримінальної відповідальності за кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 320 КК України, на підставі ст. 47 КК України, за умови,що вонапротягом рокуз дняпередачі їїна порукивиправдає довіруколективу,не ухилятиметьсявід заходіввиховногохарактеру та не порушуватиме громадського порядку.

Крім того, у зв`язку із звільненням ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 320 КК України, на підставі ст. 47 КК України, кримінальне провадження відносно неї підлягає закриттю.

Також, згідно ч. 1 ст. 126 КПК Українисуд вирішує питання щодо процесуальних витрат у вироку або ухвалою.

Частина 1 статті 122 КПК України передбачає, що витрати, пов`язані із залученням експертів, несе сторона кримінального провадження, яка залучила експерта, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч.4 ст. 122 КПК України експертам, спеціалістам, перекладачам оплачуються проїзд, а також добові в разі переїзду до іншого населеного пункту. Експертам, спеціалістам і перекладачам повинна бути сплачена винагорода за виконану роботу, якщо це не є їх службовим обов`язком.

Стаття 124 КПК України встановлює порядок розподілу процесуальних витрат.

У випадку ухвалення обвинувального вироку, суд стягує з обвинуваченого на користь держави документально підтверджені витрати на залучення експерта (ч.2 ст. 124 КПК України).

Стягнення з обвинуваченого процесуальних витрат у випадку закриття кримінального провадження чинний КПК України не регулює.

Аналогічна правова позиція міститься і в постановах ВС, в тому числі від 01.03.2021 року у справі №266/3090/18 (провадження №51-3281кмп19).

Згідно довідок про витрати на проведення експертиз у кримінальному провадженні вартість проведення експертиз становить 1029,72 грн.

Оскільки, чинний КПК України передбачає, що лише ухвалення судом обвинувального вироку може бути підставою для стягнення з обвинуваченого витрат на залучення експертів (ч. 2 ст.124 КПК України), а в даному випадку кримінальне провадження закривається, у зв`язку зі звільненням ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності, понесені стороною обвинувачення витрати на залучення експертів слід віднести на рахунок держави.

Вирішуючи питання про скасування арешту майна, суд виходить з наступного.

Правовідносини щодо арешту майна, накладеного в межах кримінального провадження, регулюються главою 17 КПК України.

За змістом статті 173 цього Кодексу питання про накладення арешту на майно вирішують слідчий суддя або суд.

Відповідно до ч.1 ст. 174 КПК України підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження судом.

Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано (абзац 2 частина перша статті 174 КПК України).

Згідно із частиною третьою статті 174 КПК України прокурор одночасно з винесенням постанови про закриття кримінального провадження скасовує арешт майна, якщо воно не підлягає спеціальній конфіскації.

Суд, одночасно з ухваленням судового рішення, яким закінчується судовий розгляд, вирішує питання про скасування арешту майна. Суд скасовує арешт майна, зокрема, у випадку виправдання обвинуваченого, закриття кримінального провадження судом, якщо майно не підлягає спеціальній конфіскації, непризначення судом покарання у виді конфіскації майна та/або незастосування спеціальної конфіскації, залишення цивільного позову без розгляду або відмови в цивільному позові (частина четверта статті 174 КПК України).

На підставі вищевикладеного, суд прийшов до висновку, що відсутні підстави для подальшого арешту майна, а тому вказаний захід забезпечення кримінального провадження слід скасувати.

Запобіжний захід до обвинуваченої не застосовувався.

Цивільний позов у кримінальному провадженні не заявлявся.

Долю речових доказів слід вирішити на підставі ст. 100 КПК України.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 284-288, 314, 369-372 КПК України, ст. ст. 12, 44, 47, ч. 1 ст. 320КК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання директора Товариства з обмеженою відповідальністю «Зірка Фармацевтики» ОСОБА_7 про передачу на поруки трудовому колективу обвинуваченої ОСОБА_3 - задовольнити повністю.

Клопотання обвинуваченої ОСОБА_3 про звільнення від кримінальної відповідальностізадовольнити повністю.

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , звільнити від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 1 ст. 320 КК України,та передати її на поруки трудового колективу Товариства з обмеженою відповідальністю «Зірка Фармацевтики», за умови, що вона протягом 1 (одного) року з дня передачі на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру, не порушуватиме громадського порядку.

Кримінальне провадженнящодо ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 обвинуваченої у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 1 ст. 320 КК України, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20 травня 2022 року за № 120221704200000683 - закрити.

Роз?яснити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що якщо вона протягом року з дня передачі її на поруки не виправдає довіру колективу, ухилятиметься від заходів виховного характеру та порушуватиме громадський порядок, вона підлягатиме кримінальній відповідальності за вчинене нею кримінальне правопорушення.

Повідомити трудовомуколективу Товаристваз обмеженоювідповідальністю «ЗіркаФармацевтики» про передачуїм ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 на поруки, здійснення щодо неї заходів виховного характеру, контролю за виконанням безпосередніх трудових обов?язків, перевірку додержання нею правил співжиття в побуті та громадських місцях і повідомляти уповноважені органи про будь-які випадки ухилення від заходів виховного характеру.

Роз?яснити колективу Товариства з обмеженою відповідальністю «Зірка Фармацевтики», що відповідно до ч. 1ст. 289КПК України, якщо протягом року з дня передачі на поруки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , вона не виправдає довіру колективу, ухилятиметься від заходів виховного характеру та порушуватиме громадський порядок, загальні збори колективу можуть прийняти рішення про відмову від поручительства за взяту ними на поруки особу. Відповідне рішення направляється до суду, який прийняв рішення про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Витрати на проведення експертиз в сумі 1 029 (одна тисяча двадцять дев`ять) гривень 72 копійки віднести на рахунок держави.

Арешт,накладенийухвалою слідчогосудді Октябрськогорайонного судум.Полтави від 28.06.2022року на 9 пачок з написом «П`ятирчатка ІС» з 10 таблетками в кожній пачці; 9 пачок «Пенталгін ФС» з 10 таблетками в кожній пачці; штатний розпис аптека №16 за адресою: АДРЕСА_3 від 13.10.2021 на 1 аркуші; 5 аркушів паперу А4 з відбитками печатки «Відпущено»; прибуткову накладну №PVZ 93135983-3 від 11.04.2022 на одному аркуші; прибуткову накладну №12-U94597474-3 від 27.05.2022 на 2 аркушах; прибуткову накладну №12-U95292879-2 від 17.06.2022 на 2 аркушах; - договір суборенди приміщення №3009/2021 ПЛТ від 30.09.2021 на 5 аркушах; копію диплому НОМЕР_1 на ім`я ОСОБА_8 на 4 аркушах; копію свідоцтва про державну реєстрацію ТОВ «Плодоопт» (код ЄРДПОУ 30285218) на одному аркуші; копію договору купівлі-продажу комунального майна за адресою: АДРЕСА_3 на 2 аркушах; копію акту №54 від 24.09.2002 на 1 аркуші; копію реєстраційного посвідчення на одному аркуші; копію паспорту на ім`я ОСОБА_8 на 2 аркушах; копію ІПН на ім`я ОСОБА_8 на одному аркуші; - чек №t9NeX8v-1q4; чек №U5zTxxXjnDA на одному аркуші; чек від 23.05.2022 12:50:38 на одному аркуші; чек від 01.06.2022 12:52:52 на одному аркуші; мобільний телефон «Sigma» в корпусі чорного кольору та Sim-карта «life» НОМЕР_2 , IMEI 1: НОМЕР_3 , IMEI 2: НОМЕР_4 ; - мобільний телефон «Sigma» в корпусі чорного кольору та Sim-карта «life» НОМЕР_5 , IMEI 1: НОМЕР_6 , IMEI 2: НОМЕР_7 ; сервер з камер відео нагляду в корпусі чорного кольору NVR/Partizan NVD-411 №202/0707.62.1749 та зарядний пристрій до нього; грошову купюру номіналом 500 грн. ББ0395764 скасувати.

Речові докази по кримінальному провадженні, а саме:

- 9 пачок з написом «П`ятирчатка ІС» з 10 таблетками в кожній пачці; 9 пачок «Пенталгін ФС» з 10 таблетками в кожній пачці; штатний розпис аптека №16 за адресою: вул. Шевченка, 27 м. Полтава від 13.10.2021 на 1 аркуші; 5 аркушів паперу А4 з відбитками печатки «Відпущено»; прибуткову накладну №PVZ 93135983-3 від 11.04.2022 на одному аркуші; прибуткову накладну №12-U94597474-3 від 27.05.2022 на 2 аркушах; прибуткову накладну №12-U95292879-2 від 17.06.2022 на 2 аркушах; - договір суборенди приміщення №3009/2021 ПЛТ від 30.09.2021 на 5 аркушах; копію диплому НОМЕР_1 на ім`я ОСОБА_8 на 4 аркушах; копію свідоцтва про державну реєстрацію ТОВ «Плодоопт» (код ЄРДПОУ 30285218) на одному аркуші; копію договору купівлі-продажу комунального майна за адресою: м. Полтава, вул. Шевченка, 27 на 2 аркушах; копію акту №54 від 24.09.2002 на 1 аркуші; копію реєстраційного посвідчення на одному аркуші; копію паспорту на ім`я ОСОБА_8 на 2 аркушах; копію ІПН на ім`я ОСОБА_8 на одному аркуші; - чек №t9NeX8v-1q4; чек №U5zTxxXjnDA на одному аркуші; чек від 23.05.2022 12:50:38 на одному аркуші; чек від 01.06.2022 12:52:52 на одному аркуші; мобільний телефон «Sigma» в корпусі чорного кольору та Sim-карта «life» НОМЕР_2 , IMEI 1: НОМЕР_3 , IMEI 2: НОМЕР_4 ; - мобільний телефон «Sigma» в корпусі чорного кольору та Sim-карта «life» НОМЕР_5 , IMEI 1: НОМЕР_6 , IMEI 2: НОМЕР_7 ; сервер з камер відео нагляду в корпусі чорного кольору NVR/Partizan NVD-411 №202/0707.62.1749 та зарядний пристрій до нього; грошову купюру номіналом 500 грн. ББ0395764, які відповідно до постанови про визнання речовими доказами від 22.06.2022 року передані на зберігання в камеру речових доказів Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області (м. Полтава, вул.. Сковороди, 2б) повернути законному власнику Товариству зобмеженою відповідальністю «Зірка Фармацевтики», код ЄДРПОУ 43001128, МФО 305299, адреса: 08205, Київська область, м. Ірпінь, вул.Авіаконструктора Антонова, 4 літ. А.

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду через Октябрський районний суд м. Полтави протягом семи днів з дня її проголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя Октябрського районного суду

м. Полтави: ОСОБА_1

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення21.07.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу105382951
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров'я населення Порушення встановлених правил обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів

Судовий реєстр по справі —554/5476/22

Ухвала від 21.07.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Сметаніна А. В.

Ухвала від 04.07.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Сметаніна А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні