Рішення
від 25.07.2022 по справі 226/500/22
ДИМИТРОВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 226/500/22

ЄУН № 226/500/22

Провадження № 2/226/333/2022

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 липня 2022 року м. Мирноград

Димитровський міський суд Донецької області в складі:

головуючого судді Рибкіна О.А.,

за участю секретаря Долгої В.В.,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін справу за позовом ОСОБА_1 до Державного підприємства «Мирноградвугілля» про зобов`язання забезпечити безоплатним вугіллям на побутові потреби,

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернувся з позовом до відповідача Державного підприємства «Мирноградвугілля» про зобов`язання забезпечити безоплатним вугіллям на побутові потреби.

В обґрунтування позовних вимог зазначив, що він є пенсіонером вугільної промисловості за віком з 20.02.2008 року, останнє місце роботи якого було ВП «Шахта «Родинська» ДП «Мирноградвугілля», звідки він був звільнений у зв`язку з виходом на пенсію з 26.10.2008 року. Він проживає в будинку з пічним опаленням за адресою: АДРЕСА_1 , отже згідно Гірничого закону України та Галузевої угоди між Міністерством вугільної промисловості України, іншими державними органами, власниками (об`єднаннями власників), що діють у вугільній галузі, і всеукраїнськими профспілками вугільної промисловості від 03.07.2001, має право на отримання вугілля на побутові потреби. Він не є абонентом Красноармійського управління по газопостачанню і газифікації у приватному секторі на природному газі. Вугілля на побутові потреби за друге півріччя 2019 року у кількості 5,9 тон він отримав на підставі рішення Димитровського міського суду Донецької області від 24.01.2020 року, на 2020 рік на підставі рішення Димитровського міського суду Донецької області від 01.05.2020 року, на 2021 рік - на підставі рішення Димитровського міського суду Донецької області від 10.06.2021 року. Він 15.02.2022 року письмово звернувся до відповідача з письмовою заявою про надання йому безоплатне вугілля за 2022 рік, на яку отримав відповідь, що затримка в забезпеченні паливом на побутові потреби зумовлена процесом ліквідації шахти «Родинська», вуглекористувачем якої він є та йому запропоновано вирішити питання у судовому порядку. Просить суд зобов`язати Державне підприємство «Мирноградвугілля» забезпечити його безоплатно вугіллям на побутові потреби за 2022 рік, стягнути на його користь понесені ним судові витрати.

Відповідач відзив на позов не надав.

Дослідивши надані суду докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є пенсіонером, у період з 28.12.1982 року по 26.10.2008 року працював на ВП «Шахта «Родинська» ДП «Мирноградвугілля» (колишня назва ДП «Красноармійськвугілля») на підземних роботах, після чого був звільнений за статтею 38 Кодексу законів про працю за власним бажанням у зв`язку із переходом на пенсію (а.с.9-10, 11).

Позивач проживає у будинку АДРЕСА_1 . Будинок обладнаний пічним опаленням, вогнищем для приготування їжі (а.с.14).

Позивач 15.02.2022 звернувся до відповідача з вимогою про забезпечення його безоплатним вугіллям на 2022 рік та 18.02.2022 року отримав відповідь від відповідача, де зазначено, що відповідно до п.12.10.8 Галузевої угоди між міністерством енергетики та вугільної промисловості України, іншими державними органами, власниками (об`єднаннями власників), що діють у вугільній галузі, і всеукраїнськими профспілками вугільної промисловості пенсіонери, що мають відповідний стаж і користуються правом на побутове вугілля отримують його на підприємстві, з якого вийшли на пенсію. ВП «Шахта «Родинська» пенсіонером якої є позивач, знаходиться в стадії закриття і правонаступник досі не визначений, тому у ДП «Мирноградвугілля» відсутні підстави для забезпечення його паливом на побутові потреби у 2022 році (а.с.13).

Згідно довідки Красноармійського управління по газопостачанню та газифікації від 14.02.2022 року, ОСОБА_1 , що мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , не є абонентом Красноармійського управління по газопостачанню та газифікації в приватному секторі по природному газу (а.с.15).

Відповідно до абз.3 ч.7 ст. 43 Гірничого закону України підприємства з видобутку вугілля та вуглебудівні підприємства безоплатно надають вугілля на побутові потреби у розмірі, що визначається колективним договором, зокрема, пенсіонерам, які пропрацювали на підприємствах з видобутку (переробки) вугілля, вуглебудівних підприємствах: на підземних роботах - не менше ніж 10 років для чоловіків і не менше 7 років 6 місяців - для жінок; на роботах, пов`язаних із підземними умовами, - не менше ніж 15 років для чоловіків і не менше 12 років 6 місяців - для жінок; на роботах технологічної лінії на поверхні діючих шахт чи на шахтах, що будуються, розрізах, збагачувальних та брикетних фабриках - не менше ніж 20 років для чоловіків і не менше 15 років - для жінок.

Відповідно до абз.6 ч.7 ст. 43 Гірничого закону України підприємства з видобутку вугілля та вуглебудівні підприємства безоплатно надають вугілля на побутові потреби у розмірі, що визначається колективним договором, поряд з іншими, членам сімей (вдовам) працівників, які загинули (померли) на підприємствах з видобутку (переробки) вугілля, які мають право на пенсію у зв`язку із втратою годувальника, а також померлих пенсіонерів, які за життя мали таке право.

Право на отримання побутового вугілля передбачено п.12.10 Галузевої угоди між Міністерством вугільної промисловості України, іншими державними органами, власниками (об`єднаннями власників), що діють у вугільній галузі, і всеукраїнськими профспілками вугільної промисловості від 03.07.2001.

Підпункт 12.10.3 цієї Угоди передбачає, що безоплатне забезпечення вугіллям працівників і пенсіонерів вугільної промисловості здійснюється за нормою 5,9 тонн на рік на будинок або квартиру. Списки вуглеотримувачів складаються щорічно з 1 по 15 грудня, підписуються за згодою з профкомом керівником підприємства, головним бухгалтером, відділом кадрів. На тих, що поступили пізніше, складаються додаткові списки.

Це визначено і в п.10.12. Колективного договору ДП «Красноармійськвугілля» на 2007 рік, який на теперішній час є чинним.

Безоплатне забезпечення вугіллям поширюється на пенсіонерів, що живуть в Україні, незалежно від того, з якого Підприємства вугільної промисловості України вони вийшли на пенсію, за умови наявності у них стажу, визначеного ч.7 ст. 43 Гірничого Закону України. Ця категорія осіб забезпечується побутовим вугіллям тим Підприємством, з якого вони вийшли на пенсію. На підприємствах, що ліквідуються, забезпечення працівників побутовим паливом здійснюється за рахунок бюджетних коштів (пп.12.10.7, 12.10.8 Угоди).

Відповідно до ст.44 Гірничого закону України припинення діяльності гірничих підприємств здійснюється у формі ліквідації, реорганізації або консервації гірничих підприємств.

Відповідно дост.45Гірничого законуУкраїни ліквідаціяабо консерваціягірничого підприємстваздійснюється запроектом,затвердженим власником(керівником)гірничого підприємства,який включаєсоціально-економічнеобґрунтування,технічне рішення,пропозиції проможливе відновленнягірничих робіт,використання гірничихвиробок,будівель,споруд іншогопризначення,заходи,спрямовані назапобігання небезпечномувпливу наінші підприємства,довкілля талюдей,та якийпройшов оцінкувпливу надовкілля,технічну таінші видиекспертиз,а такожпогоджений вустановленому законодавствомпорядку зорганами гірничогонагляду,органами місцевогосамоврядування таіншими заінтересованимиорганами. Питання правонаступництва гірничих підприємств, що ліквідуються або консервуються, вирішуються Кабінетом Міністрів України відповідно до законодавства.

Згідно ч.5 ст.48 Гірничого закону України після ліквідації або консервації гірничого підприємства надається субсидія на придбання твердого палива або на оплату житлово-комунальних послуг у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України.

Як вбачається з наказу Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 08.08.2017 № 551 «Про заходи з підготовки до ліквідації ВП «Шахта «Родинська» ДП «Мирноградвугілля», діяльність ВП «Шахта «Родинська» ДП «Мирноградвугілля» припиняється з 02.08.2018. Цим же наказом поряд з ліквідаційними заходами на в.о.генерального директора ДП «Мирноградвугілля» покладено обов`язок безоплатного забезпечення вугіллям категорій осіб, визначених ч.7 ст.43 Гірничого закону України.

Наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України № 465 від 14.11.2019 замовником і виконавцем робіт та заходів з ліквідації ВП «Шахта «Родинська» ДП «Мирноградвугілля» призначено ДП «Об`єднана компанія «Укрвуглереструктуризація», яке згідно вказаного наказу має прийняти на свій баланс основні виробничі фонди, які підлягають ліквідації і потрібні для виконання робіт та заходів з ліквідації ВП «Шахта «Родинська».

Згідно ч.5 ст.104 ЦК України юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Порядок і організація проведення ліквідаційних заходів відбувається відповідно до положень Порядку ліквідації збиткових вугледобувних та вуглепереробних підприємств, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.08.1997 № 939 (надалі Порядок).

Відповідно до п.4 Порядку рішення про ліквідацію гірничого підприємства приймається Кабінетом Міністрів України за пропозицією Міненерговугілля, погодженою в установленому порядку із заінтересованими органами виконавчої влади, в тому числі з відповідними облдержадміністраціями.

За п.9Порядку Міненерговугіллявидає непізніше ніжза тримісяці допочатку робітз ліквідаціїгірничого підприємстванаказ проутворення ліквідаційноїкомісії.Ліквідаційна комісіявідповідно дозаконодавства здійснюєзаходи щодоліквідації гірничогопідприємства,погашення кредиторськоїзаборгованості,стягнення дебіторськоїзаборгованості,скорочення чисельностіпрацівників,а такожготує іподає длязатвердження Міненерговугіллямрозподільний балансз перелікомосновних виробничихфондів,які підлягаютьліквідації таможуть бутивикористані длявиконання робітз фізичноїліквідації підприємства,та пропозиціїщодо встановленняправонаступників майна,яке непідлягає фізичнійліквідації. Акт приймання-передачі погоджується з головою ліквідаційної комісії та керівником замовника і затверджується Міненерговугіллям. Після затвердження акта ліквідаційна комісія гірничого підприємства вживає заходів для завершення ліквідаційної процедури відповідно до законодавства з виключенням його з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій.

Згідно за ч.5 ст.48 Закону після ліквідації або консервації гірничого підприємства надається субсидія на придбання твердого палива або на оплату житлово-комунальних послуг у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України.

Із записів з трудової книжки позивача вбачається, що він має відповідний стаж, передбачений абз.3 ч.7 ст.43 Закону. У зв`язку з виходом на пенсію 20.02.20078 року був звільнений 29.10.2008 з шахти «Родинська» Державного підприємства «Красноармійськвугілля». Правонаступником Державного підприємства «Красноармійськвугілля» є Державне підприємство «Мирноградвугілля», що є загальновідомим у регіоні фактом і не оспорюється сторонами у справі.

Судом встановлено, що шахта «Родинська», стосовно якої відбуваються заходи щодо її ліквідації, є відокремленим підрозділом відповідача Державного підприємства «Мирноградвугілля» і не має статусу юридичної особи.

З огляду на вищевикладені обставини, доводи відповідача про розповсюдження на позивача положень ст.48 Гірничого Закону України щодо права на цільову субсидію, яка призначається в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, є неправомірними, оскільки підприємство, з якого на пенсію пішов позивач ДП «Мирноградвугілля», не ліквідовано, навіть у випадку ліквідації його структурного підрозділу ВП «Шахта «Родинська» це не виключає обов`язок відповідача щодо забезпечення позивача безоплатним вугіллям. До того ж, відомомсті про закриття (припинення) ВП «Шахта «Родинська» ДП «Мирноградвугілля» в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій відсутні.

Крім того, згідно п.2.6 наказу Міненерговугілля № 551 від 08.08.2017 забезпечення паливом на побутові потреби колишніх працівників ВП «Шахта «Родинська» покладається на керівника ДП «Мирноградвугілля».

Враховуючи встановлені обставини справи, суд вважає позовні вимоги правомірними та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Згідно Акту наданих послуг (виконаних робіт), рахунку на оплату №12 від 22.02.2022 року та довідки про оплату послуг адвоката позивачем здійснені витрати на професійну правничу допомогу на загальну суму 1000 грн. (а.с.18, 20, 21).

Відповідно до ст.137, 141 ЦПК України з відповідача на користь позивача підлягають стягненню понесені ним судові витрати зі сплати судового збору в розмірі 992,40 грн. та професійної правничої допомоги в сумі 1000 грн.

На підставі Гірничого закону України, Галузевої угоди між Міністерством енергетики та вугільної промисловості України, іншими державними органами, власниками (об`єднаннями власників), що діють у вугільній галузі, і всеукраїнськими профспілками вугільної промисловості на 2001 рік, Колективного договору ДП «Красноармійськвугілля» на 2007 рік, Порядку ліквідації збиткових вугледобувних та вуглепереробних підприємств, керуючись ст.ст.4, 10, 12, 13, 76, 81, 137, 141, 259, 263-265, 268, 273, 352, 354, 355 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , до Державного підприємства «Мирноградвугілля», місцезнаходження: 85320, м.Мирноград Донецької області, вул.Соборна, 1, код ЄДРПОУ 32087941, про зобов`язання забезпечити безоплатним вугіллям на побутові потреби задовольнити.

Зобов`язати Державне підприємство «Мирноградвугілля» безоплатно надати позивачу ОСОБА_1 вугілля на побутові потреби за 2022 рік у кількості 5,9 тонн.

Стягнути з Державного підприємства «Мирноградвугілля» на користь ОСОБА_1 судовий збір у сумі 992 (дев`ятсот дев`яносто дві) грн. 40 коп.

Стягнути з Державного підприємства «Мирноградвугілля» на користь ОСОБА_1 витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 1000 (одна тисяча) грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку. Апеляційна скарга на рішення суду подається до Донецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя О.А. Рибкін

Дата ухвалення рішення25.07.2022
Оприлюднено26.07.2022
Номер документу105384251
СудочинствоЦивільне
Сутьзобов`язання забезпечити безоплатним вугіллям на побутові потреби

Судовий реєстр по справі —226/500/22

Рішення від 25.07.2022

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Рибкін О. А.

Ухвала від 27.02.2022

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Рибкін О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні