Постанова
від 12.07.2010 по справі 2а-1843/10/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ С УД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" липня 2010 р. Справа № 2a-18 43/10/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружн ий адміністративний суд в ск ладі:

судді Тимощука О.Л.,

при секретарі Воліцькій Н.М .

за участю:

представника позивача: В асилика А.М.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду справу

за позовом: Івано-Франкі вського обласного відділенн я Фонду соціального страхува ння з тимчасової втрати прац ездатності в особі Тисмениць кої міжрайонної виконавчої д ирекції

до відповідача: Приват ного підприємства "Гринком"

про стягнення заборгов аності по сплаті страхових в несків в сумі 800,00 грн., -

встановив:

19.05.2010 року Івано-Франківсь ке обласне відділення Фонду соціального страхування з ти мчасової втрати працездатно сті в особі Тисменицької між районної виконавчої дирекці ї звернулося з адміністратив ним позовом до приватного пі дприємства "Гринком" про стяг нення заборгованості по спла ті страхових внесків в сумі 800 ,00 грн. Позовні вимоги мотивує тим, що за відповідачем рахує ться заборгованість по сплат і страхових внесків, станом н а 01.04.2010 року у сумі 800,00 грн.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав в повному обсяз і, з підстав викладених в позо вній заяві. Просив позов задо вольнити повністю.

Відповідач в судове засіда ння не з' явився повторно, хо ча про час, місце та дату розгл яду справи завчасно та належ ним чином був повідомлений, щ о підтверджується: вперше по відомлявся повісткою про вик лик відповідача в судове зас ідання, яка направлялись на а дресу, яка зазначена у Довідц і Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних о сіб-підприємців, проте повер тались до суду з відміткою ві дділення поштового зв' язку „за зазначеною адресою не пр оживає”; вдруге повідомлявся через засоби масової інформ ації, що підтверджується ого лошенням в газеті «Репортер» № 25 (475) 24.06.2010р.

Згідно ч.3 ст.4 Закону Україн и „Про державну реєстрацію ю ридичних осіб та фізичних ос іб - підприємців” зміни до у становчих документів юридич ної особи, а також зміна прізв ища та/або імені, та/або по бат ькові (далі - імені) або місця п роживання фізичної особи - пі дприємця підлягають обов'язк овій державній реєстрації шл яхом внесення відповідних зм ін до записів Єдиного держав ного реєстру в порядку, встан овленому цим Законом.

Відповідно до ч.1 ст.18 Закону України „Про державну реєстр ацію юридичних осіб та фізич них осіб - підприємців” якщо відомості, які підлягають вн есенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до ньог о, то такі відомості вважають ся достовірними і можуть бут и використані в спорі з треть ою особою, доки до них не внесе но відповідних змін.

Враховуючи викладене, суд в важає, що відповідач повідом лений належним чином, а неявк а його в судове засідання не п ерешкоджає розгляду справи п о суті.

Розглянувши позовну заяву , заслухавши представника по зивача, дослідивши та оцінив ши подані докази, суд приходи ть до висновку, що позовні вим оги є обґрунтовані та підляг ають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що приватне підприємство "Грин ком" є платником страхових вн есків на загальнообов'язкове державне соціальне страхува ння у зв'язку з тимчасовою втр атою працездатності та витра тами, зумовленими похованням , відповідно до ст. 22 Закону Укр аїни «Про загальнообов'язков е державне соціальне страхув ання у зв'язку з тимчасовою вт ратою працездатності та витр атами, зумовленими поховання м».

Відповідно до ст. 2 Закону У країни «Про загальнообов'язк ове державне соціальне страх ування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та в итратами, зумовленими похова нням»(далі - Закон) суб'єктам и загальнообов'язкового держ авного соціального страхува ння у зв'язку з тимчасовою втр атою працездатності та витра тами, зумовленими похованням , є застрахована особа, страху вальник та страховик. Страху вальником відповідно до цьог о Закону є роботодавець для о сіб, які працюють на умовах тр удового договору (контракту) на підприємствах, в установа х, організаціях незалежно ві д форм власності та господар ювання або у фізичних осіб, у т ому числі в іноземних диплом атичних та консульських уста новах, інших представництвах нерезидентів, а також обрані на виборні посади в органах д ержавної влади, органах місц евого самоврядування та в ін ших органах.

Джерелами формування кош тів загальнообов'язкового де ржавного соціального страху вання у зв'язку з тимчасовою в тратою працездатності та вит ратами, зумовленими похованн ям, є страхові внески страхув альників-роботодавців і заст рахованих осіб, що сплачують ся на умовах і в порядку, перед бачених цим Законом (ст.19 Зако ну). А відповідно до ст. 27 Закону страхувальник зобов'язаний нараховувати і сплачувати в установлені строки та в повн ому обсязі страхові внески.

Згідно ст. 21 Закону розмір с трахових внесків на загально обов'язкове державне соціаль не страхування у зв'язку з тим часовою втратою працездатно сті та витратами, зумовленим и похованням, щорічно за пода нням Кабінету Міністрів Укра їни встановлюється Верховно ю Радою України відповідно д ля роботодавців осіб у відсо тках до сум фактичних витрат на оплату праці найманих пра цівників, що підлягають обкл аденню податком з доходів фі зичних осіб. Страхові внески на загальнообов'язкове держ авне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами , зумовленими похованням, нар аховуються в межах граничної суми заробітної плати (доход у), що встановлюється щороку н а рівні п'ятнадцяти розмірів прожиткового мінімуму, вста новленого законом для працез датних осіб, та є розрахунков ою величиною при обчисленні допомоги по тимчасовій непра цездатності (включаючи догля д за хворою дитиною), вагітнос ті та пологах.

У ст. 23 Закону передбачено, що страхувальники-роботодавці сплачують до Фонду різницю м іж нарахованими для роботода вців і найманих працівників страховими внесками та витра тами, пов'язаними з наданням м атеріального забезпечення т а соціальних послуг застрахо ваним особам відповідно до ц ього Закону. Перерахування з азначених сум шляхом безготі вкових розрахунків здійсню ється страхувальниками-роб отодавцями один раз на

місяць - у день, встановлен ий для одержання в установах банку коштів на оплату праці за відповідний період. Якщо с трахувальники несвоєчасно ч и не в повному обсязі сплачую ть страхові внески, до них зас тосовуються фінансові санкц ії. Днем сплати страхових вне сків вважається: у разі перер ахування за безготівковими р озрахунками - день подання до установи банку розрахункови х документів на перерахуванн я страхових внесків на рахун ок Фонду; у разі сплати готівк ою - день внесення коштів до ба нківської установи чи відділ ення зв'язку для перерахуван ня на рахунок Фонду.

У разі несвоєчасної сплат и страхових внесків страхува льником (у тому числі фізично ю особою, яка не має статусу пі дприємця та використовує най ману працю, через ухилення ві д подання заяви про взяття на облік як платника страхових внесків) або неповної їх спла ти страхувальник сплачує сум у донарахованих контролюючи м органом страхових внесків (недоїмки), штраф та пеню (ст. 30 З акону). Не сплачені в строк стр ахові внески, пеня і штраф стя гуються в доход Фонду із стра хувальника у безспірному пор ядку. Строк давності в разі ст ягнення страхових внесків, п ені та фінансових санкцій, пе редбачених цією статтею, не з астосовується.

Відповідно до постанови Ф онду соціального страхуванн я з тимчасової втрати працез датності «Про затвердження І нструкції про порядок надход ження, обліку та витрачання к оштів Фонду»N 16 від 26.06.2001 року Фон д соціального страхування з тимчасової втрати працездат ності належить до цільових п озабюджетних страхових фонд ів, Кошти Фонду не включаютьс я до Державного бюджету, не пі длягають вилученню та викори стовуються тільки за цільови м призначенням.

Пунктом 3.1. Інструкції перед бачено, що відповідно до Зако ну України "Про розмір внескі в на деякі види загальнообов 'язкового державного соціаль ного страхування" розмір стр ахових внесків складає для р оботодавців 1,5 відсотка суми ф актичних витрат на оплату пр аці найманих працівників, що включають витрати на виплат у основної та додаткової зар обітної плати, інші заохочув альні і компенсаційні виплат и, у тому числі в натуральній ф ормі, які визначаються згідн о з нормативно-правовими акт ами, прийнятими відповідно д о Закону України "Про оплату п раці", та підлягають обкладан ню податком з доходів фізичн их осіб.

Відповідно до п.4.1 Інструкці ї страхувальники щомісячно н араховують страхові внески в розмірах, встановлених чинн им законодавством. Перерахув ання коштів на рахунки Фонду страхувальниками-роботодав цями здійснюється одночасно з одержанням коштів на оплат у праці в установах банків. Не сплачені в цей строк кошти вв ажаються недоїмкою.

Страхувальник - роботодаве ць несе відповідальність за несвоєчасність сплати та неп овну сплату страхових внескі в, у тому числі страхових внес ків, що сплачують застрахова ні особи через рахунки робот одавців, а також за порушення порядку використання страхо вих коштів (п.5.1 Інструкції). Не сплачені в строк страхові пл атежі стягуються в дохід Фон ду зі страхувальника, згідно з Порядком надіслання орган ам державної податкової служ би подання про здійснення за ходів з погашення податковог о боргу платника податків та інформації про скасування а бо зміну суми нарахованого п одаткового зобов'язання за р ішенням суду (господарського суду) від інших контролюючих органів, затвердженого пост ановою Кабінету Міністрів Ук раїни від 24 жовтня 2001 р. N 1387, та Уго ди про інформаційне співробі тництво між Фондом соціально го страхування з тимчасової втрати працездатності та Дер жавною податковою адміністр ацією України від 25.04.2003 р. Указа ні платежі можуть стягуватис ь із страхувальника також у с удовому порядку.

З матеріалів справи вбачає ться, що відповідачем допуще но заборгованість в розмірі 800,00 грн. по сплаті страхових вн есків на загальнообов'язкове державне соціальне страхува ння у зв'язку з тимчасовою втр атою працездатності, які сам остійно задекларовані відпо відачем, що підтверджується копією Звіту за формою Ф4-ФСС зТВП за 1 квартал 2010р. (а.с.5).

Дана сума недоїмки відпові дачем добровільно не сплачен а, а тому підлягає стягненню в судовому порядку.

В зв'язку з вищенаведеним , суд вважає, що позов підлягає до задоволення.

На підставі ст. 124 Конституц ії України, керуючись ст.ст. 158 - 163, ст.167 КАС України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Позов задовольнити по вністю.

Стягнути з приватн ого підприємства "Гринком" (ЄД РПОУ 30362077) на користь Івано-Фран ківського обласного відділе ння Фонду соціального страху вання з тимчасової втрати пр ацездатності в особі Тисмени цької міжрайонної виконавчо ї дирекції заборгованість по сплаті страхових внесків у р озмірі 800 (вісімсот) гривень 00 к опійок.

Постанова може бути оскар жена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодек су адміністративного судочи нства України про апеляційн е оскарження постанови подає ться заява протягом 10 днів з д ня складення постанови в пов ному обсязі. Апеляційна скар га на постанову суду першої і нстанції подається протягом 20 днів після подання заяви пр о апеляційне оскарження. Якщ о постанову було проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк пода ння заяви про апеляційне оск арження обчислюється з дня о тримання нею копії постанови . Заява про апеляційне оскарж ення та апеляційна скарга по даються до Львівського апеля ційного адміністративного с уду через Івано-Франківський окружний адміністративний с уд.

Відповідно до статті 254 Коде ксу адміністративного судоч инства України постанова су ду набирає законної сили піс ля закінчення 10-денного строк у подання заяви про апеляцій не оскарження, якщо таку заяв у не було подано. Якщо було под ано заяву про апеляційне оск арження, але апеляційна скар га не була подана у 20-денний ст рок, постанова набирає закон ної сили після закінчення ць ого строку. У разі подання апе ляційної скарги постанова, я кщо її не скасовано, набирає з аконної сили після закінченн я апеляційного розгляду спра ви.

Суддя Тимощук О.Л.

Постанова повному обсязі складена 16.07.2010 року.

Дата ухвалення рішення12.07.2010
Оприлюднено04.08.2010
Номер документу10538500
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1843/10/0970

Постанова від 12.07.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

Постанова від 12.07.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

Ухвала від 20.05.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

Постанова від 12.07.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні