Ухвала
від 22.07.2022 по справі 198/83/22
ЮР'ЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 198/83/22

Провадження № 2/0198/68/22

22.07.2022

УХВАЛА

"22" липня 2022 р. смт. Юр`ївка

Юр`ївський районний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючої судді - Білинського М.В.

за участю секретаря - Літвіченко В.О.

позивача - ОСОБА_1 ,

розглядаючи у підготовчому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 треті особи орган опіки і піклування виконавчого комітету Юр`ївської селищної ради Павлоградського району Дніпропетровської області, Павлоградський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Павлоградському районі Дніпропетровської області Південно-Східного управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) про виключення відомостей про особу, як про батька дитини з актового запису,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача в якому просить виключити запис про нього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , як батька, з актового запису про народження дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , вчиненого 02.04.2021 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Павлоградському, Юр`ївському районах та місту Павлограду Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро).

Ухвалою суду від 16 травня 2022 року по даній справі відкрито загальне позовне провадження та призначено підготовче судове засідання.

Від позивача надійшло клопотання про призначення по даній справі судової генетичної експертизи. Посилається на те, що проведення такої експертизи необхідне для встановлення обставин викладених в позові та доведення факту того, що він не є біологічним батьком дитини.

Вказує, що при наданні висновку на вказане питання необхідні спеціальні знання.

В судовому засіданні позивач клопотання підтримав.

Від третіх осіб надійшли письмові заяви просять проводити розгляд справи без їх участі (а.с. 56, 62).

Відповідачу відомо про подання згаданого позову, копію ухвали про відкриття провадження, позовної заяви з додатками (включаючи дане клопотання) їй вручено 21.06.2022 року (що підтверджується власноручно написаною заявою а.с. 42), відзиву на позов не подала, заперечень на клопотання не подала, в засідання не з`явилася про причини неявки суд не повідомила, про засідання призначене на 22.07.2022 року була повідомлена смс-повісткою (а.с. 57), смс-повістки отримує через додаток «Дія» (що підтверджується її заявою а.с. 42), позивач просив провести розгляд клопотання без участі відповідача. За таких обставин, суд приходить до переконання про необхідність провести розгляд клопотання без участі відповідача (у разі незгоди з ухвалою має право її оскаржити).

На підставі викладеного, позивач просить суд призначити по справі судову генетичну експертизу, проведення якої доручити Комунальному закладу «Дніпропетровське обласне бюро судово-медичної експертизи» Дніпропетровської обласної ради»(49005, м. Дніпро (Дніпропетровськ), Соборна (Жовтнева) площа, 14). Оплату витрат за проведення експертизи просить покласти на нього. На вирішення експертизи просить суд поставити наступне питання: Чи є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , біологічним батьком дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ?

Суд, заслухавши думку позивача, дослідивши письмові матеріали справи, вважає, що клопотання слід задовольнити та по справі слід призначити судову генетичну експертизу, оскільки, відповідно до вимог п.1 ч.1ст.103 ЦПК Українидля з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Частиною 2статті 136 Сімейного кодексу Українипередбачено, що рішення суду про виключення відомостей про особу як батька дитини з актового запису про її народження можливе у разі доведення відсутності кровного споріднення між особою, яка записана батьком, та дитиною.

Основним доказом відсутності споріднення може буде висновок судової генетичної експертизи.

Відповідно до ч.ч.4, 5ст.103 ЦПК Українипитання, з яких має бути проведена експертиза, визначаються судом. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта.

Відповідно до ч.1ст.104 ЦПК України, про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

За вказаних обставин суд вважає, що заявлене клопотання про призначення судової генетичної експертизи підлягає задоволенню, оскільки для з`ясування обставин, що мають значення для справи потрібні спеціальні знання в галузі генетики.

Отже, судом встановлено, що для правильного вирішення спору щодо батьківства позивача необхідно призначити судову генетичну експертизу,проведення якої, слід доручити експертам згаданого вище комунального закладу.

Оскільки клопотання про призначення експертизи заявлено позивачем, то саме на нього слід покласти обов`язок по оплаті даної експертизи.

Керуючись ст.ст.103-104,260-261,353-354 ЦПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання позивача про призначення судової генетичної експертизи - задовольнити.

Призначити по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 треті особи орган опіки і піклування виконавчого комітету Юр`ївської селищної ради Павлоградського району Дніпропетровської області, Павлоградський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Павлоградському районі Дніпропетровської області Південно-Східного управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) про виключення відомостей про особу, як про батька дитини з актового запису судову генетичну експертизу, проведення якої доручити експертам Комунального закладу «Дніпропетровське обласне бюро судово-медичної експертизи» Дніпропетровської обласної ради» (49005, м. Дніпро (Дніпропетровськ), Соборна (Жовтнева) площа, 14).

На вирішення судової генетичної експертизи поставити питання:

Чи є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , біологічним батьком дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ?

Зобов`язати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстровану за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючу за адресою: АДРЕСА_2 , разом з дитиною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з`явитися до Комунального закладу «Дніпропетровське обласне бюро судово-медичної експертизи» Дніпропетровської обласної ради» (49005, м. Дніпро (Дніпропетровськ), Соборна (Жовтнева) площа, 14) у визначений експертом час для проведення судової генетичної експертизи.

Експертів попередити про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК України.

Витрати за проведення експертизи покласти на позивача ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Роз`яснити сторонам положенняст.109 ЦПК Українипро наслідки ухилення від участі в експертизі, зокрема про те, що у разі ухилення учасника справи, від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також, яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

На час проведення експертизи провадження по справі зупинити.

Копію даної ухвали надіслати учасникам справи.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду через Юр`ївський районний суд Дніпропетровської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Повний текст ухвали складено 22.07.2022 року.

Суддя М. В. Білинський

СудЮр'ївський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення22.07.2022
Оприлюднено26.07.2022
Номер документу105385092
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них

Судовий реєстр по справі —198/83/22

Ухвала від 04.01.2023

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Білинський М. В.

Ухвала від 30.01.2023

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Білинський М. В.

Ухвала від 22.07.2022

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Білинський М. В.

Ухвала від 12.07.2022

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Білинський М. В.

Ухвала від 13.06.2022

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Білинський М. В.

Ухвала від 15.05.2022

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Білинський М. В.

Ухвала від 21.03.2022

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Білинський М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні