Рішення
від 25.07.2022 по справі 909/992/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Д О Д А Т К О В Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25.07.2022 м. Івано-ФранківськСправа № 909/992/20

Господарський суд Івано-Франківської області у складі:

судді Стефанів Т. В.,

секретар судового засідання Максимів Н. Б.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Калушторгсервіс" б/н від 13.07.2022 (вх. № 9357/22 від 13.07.2022) про ухвалення додаткового рішення про стягнення витрат на професійну правничу допомогу у справі

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Калушторгсервіс"

до відповідача Калуської міської ради

про визнання укладеною додаткової угоди до договору оренди землі,

представники сторін в судове засідання не з`явилися,

ухвалив таке додаткове рішення.

Вирішення процесуальних питань.

Рішенням Господарського суду Івано-Франківської області від 08.07.2022 у цій справі позов ТОВ "Калушторгсервіс" до Калуської міської ради про визнання укладеною додаткової угоди до договору оренди землі задоволено, визнано укладеною додаткову угоду до договору оренди землі від 28.09.2015, що укладений між орендарем ТОВ "Калушторгсервіс" і орендодавцем Калуською міською радою щодо оренди земельної ділянки площею 0,1726 га, кадастровий номер 2610400000:10:006:0013, яка знаходиться в м. Калуші на вул. Дзвонарська, у редакції поданій позивачем у позовній заяві; судовий збір в сумі 2102 грн 00 к. покладено на відповідача.

У судовому засіданні 08.07.2022 представник позивача повідомив суд про намір подати заяву про відшкодування витрат на правову допомогу у визначені нормами ГПК України строки після ухвалення рішення.

13.07.2022 до суду від ТОВ "Калушторгсервіс" надійшла заява б/н від 13.07.2022 (вх. № 9357/22) про ухвалення додаткового рішення про стягнення витрат на професійну правничу допомогу.

Ухвалою від 14.07.2022 вищезазначену заяву суд призначив до розгляду в судовому засіданні на 25.07.2022.

Про дату та час розгляду заяви суд повідомив сторін відповідними ухвалами та додатково телефонограмами.

Представники сторін в судове засідання не з`явилися (явка не визнавалася судом обов`язковою).

22.07.2022 до суду від ТОВ "Калушторгсервіс" надійшла заява б/н від 22.07.2022 (вх. № 9155/22) про розгляд заяви про прийняття додаткового рішення без участі повноваженого представника.

Позиції сторін.

Заява про ухвалення додаткового рішення мотивована тим, що на виконання договору про надання правової допомоги адвокат (адвокат Булавинець М. М.) надав, а клієнт (ТОВ "Калушторгсервіс") отримав послуги з правової допомоги на суму 10250 грн 00 к., про що свідчить підписаний та скріплений печатками обох сторін акт про надання правової допомоги.

Позиція відповідача щодо стягнення витрат на правову допомогу у матеріалах справи відсутня.

Встановлені судом обставини.

15.10.2020 між ТОВ "Калушторгсервіс" (клієнт) та адвокатом Булавинцем М. М. (адвокат) укладено договір про надання правової допомоги.

За цим договором клієнт зобов`язується надати адвокату всі необхідні документи та іншу інформацію, прийняти такі послуги і оплатити їх, а адвокат зобов`язаний здійснити підготовку (вивчення) матеріалів, провести захист (представництво) інтересів клієнта в будь-якому суді (місцевому, апеляційному або касаційному), в інших органах державної влади або управління, місцевого самоврядування, Вищій раді правосуддя, на підприємствах, установах, організаціях до досягнення обумовленого сторонами позитивного результату без обмеження повноважень. Клієнт доручає, а адвокат приймає на себе зобов`язання надати правову допомогу по захисту інтересів клієнта (п. 1.1 договору).

Згідно з п. 3.1 договору винагорода по справі включає в себе витрати, понесені адвокатом при виконання своїх зобов`язань по цьому договору та гонорар за надані послуги. Обчислення гонорару здійснюється у формі погодинної оплати (1000 грн 00 к. година, крім участі у судовому засіданні, вартість якої становить 2500 грн 00 к. година) згідно підписаного сторонами акту про надання правничої допомоги, де зазначаються також і витрати адвоката, якщо такі є.

З огляду на підписаний та скріплений печатками обох сторін акт про надання правничої допомоги від 11.07.2022 адвокат Булавинець М. М. надав, а ТОВ "Калушторгсервіс" прийняло послуги правового характеру:

- проведення консультацій з клієнтом з метою з`ясування обставин справи, правовий аналіз поданих клієнтом документів, підготовка правової позиції, стратегії та тактики захисту. Пошук та аналіз актуальної судової практики з питань застосування законодавства у спірних правовідносинах в Єдиному державному реєстрі судових рішень 1,5 години х 1000 грн 00 к. (вартість однієї години) = 1500 грн 00 к.;

- складання позовної заяви (в тому числі підготовка додатків до неї, оплата судового збору, направлення позовної заяви учасникам справи та до суду). Складання інформаційних запитів про надання публічної інформації 2,5 години х 1000 грн 00 к. (вартість однієї години) = 2500 грн 00 к.;

- юридичний аналіз відзиву на позовну заяву і підготовка та подання до суду відповіді на відзив на позовну заяву у справі № 909/992/20 з додатками та заяв про долучення доказів до матеріалів справи 2,5 години х 1000 грн 00 к. (вартість однієї години) = 2500 грн 00 к.;

- участь у судових засіданнях з розгляду справи № 909/992/20 в Господарському суді Івано-Франківської області 1,5 години х 2500 грн 00 к. (вартість однієї години) = 3750 грн 00 к.

Загальна вартість виконаної роботи становить 10250 грн 00 к.

Застосування норм процесуального права, висновки суду.

Склад та порядок розподілу судових витрат визначено главою 8 ГПК України.

Згідно з ч. 1 ст. 123 ГПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, на професійну правничу допомогу пов`язаних з розглядом справи.

До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу (п. 1 ч. 3 ст. 123 ГПК України).

Разом з першою заявою по суті спору кожна сторона подає до суду попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які вона понесла і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи (ч. 1 ст. 124 ГПК України).

Частиною 2 ст. 126 ГПК України закріплено, що за результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Відповідно до ч. 3 ст. 126 ГПК України для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним з: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи (ч. 4 ст. 126 ГПК України).

За приписами ч. 4 ст. 129 ГПК України інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи (до яких у тому числі відносяться й витрати на професійну правничу допомогу), покладаються: у разі відмови в позові - на позивача; у разі відмови в позові - на позивача; у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Згідно з ч. 5 ст. 126 ГПК України під час вирішення питання про розподіл судових витрат суд враховує: 1) чи пов`язані ці витрати з розглядом справи; 2) чи є розмір таких витрат обґрунтованим та пропорційним до предмета спору, з урахуванням ціни позову, значення справи для сторін, у тому числі чи міг результат її вирішення вплинути на репутацію сторони або чи викликала справа публічний інтерес; 3) поведінку сторони під час розгляду справи, що призвела до затягування розгляду справи, зокрема, подання стороною явно необґрунтованих заяв і клопотань, безпідставне твердження або заперечення стороною певних обставин, які мають значення для справи, безпідставне завищення позивачем позовних вимог тощо; 4) дії сторони щодо досудового вирішення спору та щодо врегулювання спору мирним шляхом під час розгляду справи, стадію розгляду справи, на якій такі дії вчинялись.

Розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву (ч. 8 ст. 129 ГПК України).

Таким чином, ГПК України визначає послідовність та час вчинення дій учасниками з метою реалізації права на відшкодування судових витрат, що відбувається в такі етапи: 1) попереднє визначення суми судових витрат на професійну правничу допомогу (ст. 124 ГПК України); 2) визначення розміру судових витрат на професійну правничу допомогу, що підлягають розподілу між сторонами (ст. 126 ГПК України): - подання (1) заяви (клопотання) про відшкодування судових витрат на професійну правничу допомогу разом з (2) детальним описом робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, і здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги, та (3) доказами, що підтверджують здійснення робіт (наданих послуг) і розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи; - зменшення суми судових витрат на професійну правничу допомогу, що підлягають розподілу; 3) розподіл судових витрат (ст. 129 ГПК України).

Такий порядок застосування визначений постановою Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 27.01.2021 у справі № 910/18250/16.

Позивач подав попередній розрахунок суми судових витрат з першою заявою по суті (у позовній заяві зазначив, що орієнтовний розрахунок витрат на правову допомогу складає 10000 грн 00 к.).

Європейський суд з прав людини у п. 95 рішення від 26.02.2015 у справі "Баришевський проти України", п. 34-36 рішення від 10.12.2009 у справі "Гімайдуліна і інші проти України", п. 80 рішення від 12.10.2006 у справі "Двойних проти України", п. 88 рішення від 30.03.2004 у справі "Меріт проти України" неодноразово наголошує про те, що заявник має право на відшкодування судових та інших витрат лише у разі, якщо доведе, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їх розмір обґрунтованим.

Адвокат виконав роботи, обумовлені сторонами у договорі, провів консультації, підготував правову позицію, склав позовну заяву, направив її до суду та відповідачу, подав суду відзив на позов, здійснив представництво інтересів клієнта в суді.

На підставі поданих ТОВ "Калушторгсервіс" доказів суд установив, що витрати на оплату послуг адвоката позивача є співмірними із складністю справи та виконаних адвокатом робіт, часом, витраченим адвокатом на виконання надання послуг, обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; ціною позову.

За приписами ч. 5, 6 ст. 126 ГПК України у разі недотримання вимог ч. 4 цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами. Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Будь-яких клопотань про зменшення розміру витрат на правову допомогу, понесених позивачем від відповідача до суду не надходило.

Отже, витрати на правову допомогу заявлені до стягнення позивачем слід покласти на відповідача.

Керуючись ст. 86, 123, 124, 126, 129, 232-234 Господарського процесуального кодексу України, суд

у х в а л и в :

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Калушторгсервіс" б/н від 13.07.2022 (вх. № 9357/22 від 13.07.2022) про ухвалення додаткового рішення про стягнення витрат на професійну правничу допомогу - задоволити.

Стягнути з Калуської міської ради (77300, м. Калуш, вул. І. Франка, 1; код ЄДРПОУ 33578261) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Калушторгсервіс" (77300, м. Калуш, вул. Пушкіна, 13, корп. Б, кв. 10; код ЄДРПОУ 39896737) - 10250 (десять тисяч двісті п`ятдесят) грн 00 к. витрат на правову допомогу.

Наказ видати після набрання додатковим рішенням законної сили.

Додаткове рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги додаткове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на додаткове рішення суду подається до Західного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Додаткове рішення підписане 25.07.2022.

Суддя Т. В. Стефанів

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення25.07.2022
Оприлюднено26.07.2022
Номер документу105388917
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин про невиконання або неналежне виконання зобов’язань що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —909/992/20

Ухвала від 05.06.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Стефанів Т. В.

Ухвала від 19.05.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Стефанів Т. В.

Постанова від 19.04.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Суховий В.Г.

Постанова від 29.03.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Суховий В.Г.

Ухвала від 03.04.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Суховий В.Г.

Ухвала від 13.03.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Суховий В.Г.

Ухвала від 23.02.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Суховий В.Г.

Ухвала від 16.02.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Суховий В.Г.

Ухвала від 30.01.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Суховий В.Г.

Постанова від 28.11.2022

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Марко Роман Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні