Ухвала
від 18.07.2022 по справі 910/4242/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

18.07.2022Справа № 910/4242/22

Суддя Чеберяк П.П., розглянувши

заяву Головного управління Державної податкової служби у м. Києві, як відокремлений підрозділ ДПС (04116, м. Київ, вул. Шолуденка, 33/19)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Доненергоекспорт" (04201, м. Київ, вул. Сім`ї Кульженків, буд. 35; ідентифікаційний код 36276649)

про відкриття провадження у справі про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до суду з заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Доненергоекспорт" у зв`язку з неможливістю останнього погасити заборгованість у розмірі 6 577 621,80 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 13.06.2022 заяву Головного управління ДПС у м. Києві, як відокремлений підрозділ ДПС у м. Києві про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Доненергоекспорт" (04201, м. Київ, вул. Сім`ї Кульженків, буд. 35; ідентифікаційний код 36276649) залишено без руху. Встановлено Головному управлінню ДПС у м. Києві, як відокремлений підрозділ ДПС у м. Києві строк десять днів з дня вручення цієї ухвали на усунення недоліків заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство. Встановлено Головному управлінню ДПС у м. Києві, як відокремлений підрозділ ДПС у м. Києві спосіб усунення недоліків заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство шляхом надання: доказів направлення копії заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство та доданих до неї документів на адресу боржника; доказів підтвердження існування заборгованості та вжиття всіх заходів забезпечення погашення податкового боргу відповідно до компетенції та в порядку передбаченому спеціальним законодавством, що регулює відносини, які виникають у сфері справляння відповідних податків і зборів; доказів авансування на депозитний рахунок суду винагороди арбітражному керуючому в загальному розмірі 58 500,00 грн.; доказів сплати судового збору в загальному розмірі 24 810,00 грн.

01.07.2022 до Господарського суду міста Києва надійшли заяви заявника про усунення недоліків заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Так, на виконання вимог ухвали Господарського суду міста Києва від 13.06.2022 про усунення недоліків заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство заявником подано докази надсилання боржнику копії заяви і доданих до неї документів, платіжне доручення про авансування грошової винагороди арбітражному керуючому на суму 58 500,00 грн., а також докази підтвердження існування заборгованості та вжиття заходів щодо стягнення податкового боргу.

Поряд з цим, заявником в частині виконання вимог ухвали суду від 13.06.2022 про надання доказів сплати судового збору заявлено клопотання про відстрочення такої сплати до закінчення воєнного стану на території України або продовження строку на сплату судового збору на 10 днів.

Щодо відстрочення від сплати судового збору суду зазначає наступне.

Відповідно до статті 8 Закону України "Про судовий збір", враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Пунктом 3.1. постанови пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України" №7 від 21.02.2013 року роз`яснено, що єдиною підставою для вчинення господарським судом дій, зазначених у статті 8 Закону України "Про судовий збір", є врахування ним майнового стану сторін. Клопотання про відстрочення (розстрочення) сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до господарського суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому порядку і розмірі. При цьому, оскільки статтею 129 Конституції України як одну із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, в тому числі й органів державної влади, то самі лише обставини, пов`язані з фінансуванням установи чи організації з Державного бюджету України та відсутністю у ньому коштів, призначених для сплати судового збору, не можуть вважатися підставою для звільнення від такої сплати.

Отже, звільнення (відстрочення) від сплати судового збору є правом суду, а відповідне клопотання сторони розглядається виходячи із визначених нею обставин, що унеможливлюють сплату судового збору на момент звернення до господарського суду та підтвердження цих обставин належними та достатніми доказами.

Оцінивши доводи заявника, наведені в обґрунтування поважності підстав для відстрочення сплати судового збору за подання заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство, суд не знаходить правових підстав для задоволення заяви органу податкової служби про відстрочення сплати судового збору, оскільки зазначення органом державної податкової служби про відсутність здійснення фінансування органів ДПС та відсутністю коштів для сплати судового збору не є безумовною підставою для відстрочення сплати судового збору.

Згідно ст. 2 Кодексу з процедур банкрутства провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Приписами частини третьої вказаної статті Господарського процесуального кодексу України передбачено, що основними засадами (принципами) господарського судочинства є, зокрема змагальність сторін.

Крім того, частиною п`ятою статті 13 Господарського процесуального кодексу України визначено, що суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, зокрема сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до частини 2 статті 119 Господарського процесуального кодексу України за заявою учасника може бути продовжений тільки строк, який встановлений судом і який не сплив на час звернення учасника справи із заявою. Процесуальний строк може бути продовжений також з ініціативи суду. При цьому суд не може продовжити строк понад встановлений Господарським процесуальним кодексом України строк (правова позиція викладена в постанові об`єднаної палати Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 03.12.2018 у справі № 904/5995/16).

Таким чином, дослідивши мотиви поданої Головним управлінням ДПС у м. Києві, як відокремленим підрозділом ДПС у м. Києві заяви в частині продовження строку на сплату судового збору на 10 днів, суд приходить до висновку про її обґрунтованість та продовжує заявнику строк для усунення недоліків заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство, що виявилися у відсутності доказів сплати судового збору за подання такої заяви у встановленому порядку на строк 10 днів з дня отримання ухвали.

Керуючись ст. ст. 119,234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Відмовити Головному управлінню Державної податкової служби у м. Києві, як відокремленому підрозділу ДПС у відстроченні сплати судового збору за подання заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство.

2. Заяву Головного управління Державної податкової служби у м. Києві, як відокремленого підрозділу ДПС про продовження строку для усунення недоліків заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство - задовольнити.

3. Продовжити Головному управлінню Державної податкової служби у м. Києві, як відокремленому підрозділу ДПС строк для усунення недоліків заяви Головного управління ДПС у м. Києві, як відокремлений підрозділ ДПС у м. Києві про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Доненергоекспорт" (04201, м. Київ, вул. Сім`ї Кульженків, буд. 35; ідентифікаційний код 36276649) на десять днів з дня вручення цієї ухвали заявнику.

4. Головному управлінню Державної податкової служби у м. Києві, як відокремленому підрозділу ДПС виконати вимоги ухвали суду від 13.06.2022 шляхом надання доказів сплати судового збору в загальному розмірі 24 810,00 грн.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення та не підлягає оскарженню

Суддя П.П. Чеберяк

Дата ухвалення рішення18.07.2022
Оприлюднено26.07.2022
Номер документу105388938
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —910/4242/22

Ухвала від 07.11.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 18.07.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 12.06.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні