Ухвала
від 25.07.2022 по справі 927/427/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

25 липня 2022 року м. Чернігівсправа № 927/427/18

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Моцьора В.В., розглянувши клопотання арбітражної керуючої Стук І.М. №24/06-2022/157-01 від 24.06.2022 про продовження терміну ліквідаційної процедури у справі

за заявою КРЕДИТОРА: Товариства з обмеженою відповідальністю "Укройлпродукт"

вул. Боричів Тік, 35-В, м. Київ, 04070

БОРЖНИК: Товариство з обмеженою відповідальністю "Чернігів-Ресурси"

вул. Шевченка, 103, м. Чернігів, 14027

про відкриття провадження у справі про банкрутство

Представники учасників справи не прибули.

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Господарського суду Чернігівської області перебуває на стадії ліквідації справа про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Чернігів-Ресурси", повноваження ліквідатора з 30.01.2020 покладені на арбітражну керуючу Стук І.М.

Ухвалою суду від 31.07.2020 справа №927/427/18 прийнята до провадження судді Моцьора В.В.

Строк ліквідаційної процедури та повноважень ліквідатора Стук І.М. неодноразово продовжувався, востаннє ухвалою суду від 13.01.2022 строк ліквідаційної процедури продовжено до 01.07.2022.

27.06.2022 від ліквідатора Стук І.М. до суду надійшло клопотання №24/06-2022/157-01 від 24.06.2022 про продовження терміну ліквідаційної процедури банкрута на 6 місяців у зв`язку з тим, що ліквідаційна процедура банкрута ще не завершена, на підприємстві залишилась нереалізованою дебіторська заборгованість.

Ухвалою суду від 29.06.2022 клопотання арбітражної керуючої Стук І.М. про продовження терміну ліквідаційної процедури прийнято до розгляду, судове засідання призначено на 25.07.2022.

У судове засідання 25.07.2022 учасники справи не прибули, про дату, час та місце проведення судового засідання повідомлені належним чином.

Інших заяв та клопотань до суду не надходило.

Суд дійшов висновку, що неявка представників учасників справи не перешкоджає розгляду клопотання ліквідатора.

Розглянувши подані документи і матеріали, з`ясувавши фактичні обставини справи, дослідивши докази, які мають юридичне значення для розгляду і вирішення клопотань по суті, господарський суд ВСТАНОВИВ:

Із наданого ліквідатором клопотання вбачається, що ліквідаційна процедура банкрута ще не завершена, на підприємстві залишилась нереалізованою дебіторська заборгованість. Також ліквідатор зазначає, що завершення ліквідаційної процедури ускладнює введений в Україні воєнний стан. У зв`язку з вказаним, для проведення всіх необхідних заходів по ліквідаційній процедурі, ліквідатор просить суд продовжити термін ліквідаційної процедури на шість місяців.

Згідно з ч. 1 ст. 58 Кодексу України з процедур банкрутства, у випадках, передбачених цим Кодексом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін ухвалює постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру. Суд визначає строк, протягом якого ліквідатор зобов`язаний здійснити ліквідацію боржника. Цей строк не може перевищувати 12 місяців.

Відповідно до ч. 2 ст. 60 Кодексу України з процедур банкрутства, ліквідатор виконує свої повноваження до завершення ліквідаційної процедури в порядку, встановленому цим Кодексом.

Стаття 90 Кодексу України з процедур банкрутства визначає випадки при настанні яких господарський суд закриває провадження у справі про банкрутство. Зокрема, відповідно до змісту наведеної статті, закриття провадження у справі про банкрутство після визнання боржника банкрутом можливе лише якщо: боржник - юридична особа не внесена до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань; юридичну особу, яка є боржником, припинено в установленому законодавством порядку, про що є відповідний запис в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань; затверджено звіт керуючого санацією або ліквідатора в порядку, передбаченому цим Кодексом; справа не підлягає розгляду в господарських судах України.

Зазначені норми Кодексу України з процедур банкрутства не містять такої підстави для закриття провадження у справі про банкрутство як закінчення строку ліквідаційної процедури.

Відповідно до ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства, після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси; відомості про реалізацію об`єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії документів, що підтверджують відчуження активів боржника під час ліквідаційної процедури (у тому числі протоколи про проведення аукціону, договори купівлі-продажу, акти приймання-передачі майна, акти про придбання майна на аукціоні тощо); реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, що підтверджують погашення вимог кредиторів; довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню; для акціонерних товариств - розпорядження про скасування реєстрації випуску акцій, видане Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку; для емітентів боргових цінних паперів - звіт про результати погашення цінних паперів.

Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки кредиторів постановляє ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

У разі якщо господарський суд дійшов висновку, що ліквідатор не виявив або не реалізував майнові активи банкрута у повному обсязі, суд постановляє ухвалу про призначення нового ліквідатора в порядку, встановленому цим Кодексом.

Ліквідатор виконує свої повноваження до внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань запису про припинення юридичної особи - банкрута.

При цьому, суд виходить з системного аналізу положень Кодексу України з процедур банкрутства, зокрема ст. 64, 65, якими визначено підстави та порядок завершення ліквідації, відповідно до яких ліквідація закінчується не збігом строку ліквідаційної процедури, а завершенням продажу майна банкрута, завершенням розрахунків з кредиторами, затвердженням звіту ліквідатора і ліквідаційного балансу та внесенням до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань запису про припинення юридичної особи - банкрута.

Відповідно до ч. 4 ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства, встановлення господарським судом під час розгляду звіту ліквідатора факту не виявлення або не реалізації останнім майнових активів банкрута у повному розмірі є підставою для призначення нового ліквідатора, який діє згідно з вимогами Кодексу України з процедур банкрутства, що в свою чергу свідчить про можливість та необхідність продовження строку ліквідаційної процедури банкрута у разі його закінчення на час розгляду господарським судом звіту ліквідатора.

Окремо судом враховується, що ліквідатор зобов`язаний вчинити ліквідаційні заходи і передати на затвердження господарському суду звіт та ліквідаційний баланс після завершення всіх розрахунків з кредиторами, а не у встановлений строк. При цьому, не завершення ліквідатором цих дій у граничні строки, визначені Кодексу України з процедур банкрутства, не є підставою для закриття провадження у справі.

Також, згідно з абз. 5 п. 12 розділу "Прикінцеві та перехідні положення" Кодексу України з процедур банкрутства установлено, що тимчасово, на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби COVID-19 продовжуються строки, зокрема, процедури ліквідації.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236 "Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" зі змінами та доповненнями, на території України продовжено дію карантину до 31.08.2022, встановленого постановами Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2", від 20.05.2020 № 392 "Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" та від 22.07.2020 № 641 "Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2".

Водночас, указом Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" № 64/2022 від 24.02.2022, затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні", на території України із 05 години 30 хвилин 24.02.2022 введено воєнний стан строком на 30 діб, дія якого неодноразово продовжувалась Урядом, в останнє до 23.08.2022.

02.03.2022 на офіційній вебсторінці Ради суддів України оприлюднено рекомендації щодо роботи судів в умовах воєнного стану, згідно з пунктом 5 яких судам рекомендовано по можливості відкладати розгляд справ (за винятком невідкладних судових розглядів) та знімати їх з розгляду, зважати на те, що велика кількість учасників судових процесів не завжди мають змогу подати заяву про відкладення розгляду справи через задіяння до функціонування критичної інфраструктури, вступ до лав Збройних сил України, територіальної оборони, добровольчих воєнних формувань та інших форм протидії збройної агресії проти України, або не можуть прибути в суд у зв`язку з небезпекою для життя. Справи, які не є невідкладними, розглядати лише за наявності письмової згоди на це усіх учасників судового провадження.

04.03.2022 Верховним Судом на офіційному вебпорталі опубліковано рекомендації щодо особливості здійснення правосуддя на території, на якій введено воєнний стан, за змістом яких учасникам справи, чиї справи, перебувають в провадженні судів, які не припинили здійснювати правосуддя, рекомендовано подати заяву про відкладення розгляду справ у зв`язку з воєнними діями та/або про розгляд справ у режимі відеоконференції за допомогою будь-яких технічних засобів, зокрема власних.

Враховуючи викладене вище та те, що 01.07.2022 сплинув строк ліквідаційної процедури, однак ліквідація банкрута не завершена і для її завершення потрібен додатковий час, суд вважає за необхідне з метою здійснення необхідних заходів у ліквідаційній процедурі по цій справі задовольнити клопотання ліквідатора і продовжити строк ліквідаційної процедури банкрута та повноважень ліквідатора банкрута Стук І.М. на шість місяців.

Керуючись ст. 2, 9, 60 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 12, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання №24/06-2022/157-01 від 24.06.2022 ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Чернігів-Ресурси" - арбітражної керуючої Стук І.М. про продовження терміну ліквідаційної процедури задовольнити.

Продовжити строк ліквідаційної процедури та повноважень ліквідатора банкрута Стук І.М. на шість місяці до 01.01.2023.

Копію даної ухвали надіслати: Товариству з обмеженою відповідальністю "Укройлпродукт" (04070, м. Київ, вул. Боричів Тік, 35-В, ІНФОРМАЦІЯ_3), ліквідатору Стук І.М. (14037, м. Чернігів, вул. Інструментальна, 34-Д (ІНФОРМАЦІЯ_1 )), кредитору - Товариству з обмеженою відповідальністю "СтарІнвестмент Ван" (01601, м. Київ, площа Спортивна, 1, корпус А; адреса для листування: 03142, м. Київ-142, а/с 14, ІНФОРМАЦІЯ_2).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання - 25.07.2022 та може бути оскаржена до Північного апеляційного господарського суду у строк, встановлений ч. 1 ст. 256 Господарського процесуального кодексу України.

Вебадреса Єдиного державного реєстру судових рішень, розміщена на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет: http://reyestr.court.gov.ua/

Суддя В.В. Моцьор

Дата ухвалення рішення25.07.2022
Оприлюднено26.07.2022
Номер документу105389798
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —927/427/18

Ухвала від 05.01.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 27.12.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 09.08.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 28.07.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 11.01.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 25.07.2022

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 28.06.2022

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 13.01.2022

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 29.12.2021

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 01.10.2021

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні