Ухвала
від 15.07.2022 по справі 405/3469/22
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/3469/22

провадження № 1-кс/405/1709/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.07.2022 м. Кропивницький

слідчий суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду у м. Кропивницькому клопотання слідчого СУ ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_3 про проведення обшуку по кримінальному провадженню № 42021120000000085 від 21.04.2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 240, ч. 3 ст. 191 КК України

ВСТАНОВИВ:

слідчий за погодження з прокурором звернувся до слідчого судді з клопотання, в якому просить надати дозвіл на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 з метою відшукання та вилучення: договорів підряду на проведення видобувних робіт ТОВ «Об`єднання гірник»; актів приймання-здачі робіт щодо видобутку та реалізації бурого вугілля товариствами ТОВ «Об`єднання гірник» та ТОВ «Автотехпром»; договорів на поставку продукції бурого вугілля та бурового реагенту; всіх додаткових угод до договорів; специфікацій товару; податкових та видаткових накладних щодо реалізації бурого вугілля та бурового реагенту; товарно-транспортних накладних щодо перевезення бурого вугілля та бурового реагенту; виписок банку по взаєморозрахункам; платіжних документів; подорожніх листів; журналу заїзду-виїзду автотранспорту; документів щодо купівлі ТОВ «Автотехпром» бурого вугілля для виготовлення бурового реагенту - вказані документи за період з 16.10.2016 по сьогоднішній день.

В обґрунтування клопотання слідчий вказав, що у провадженні слідчого управління Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області знаходяться матеріали кримінального провадження внесеного до ЄРДР за № 42021120000000085 від 21.04.2021 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 4 ст. 240, ч. 3 ст. 191 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що 10.06.2013 року ТОВ «Об`єднання гірник» код ЄДРПОУ 35079095 (юридична адреса: Кіровоградська область, м. Олександрія, вул. Червоностудентська, 50, засновники та власники - ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , керівник - ОСОБА_6 ) отримало спеціальний дозвіл № 5792 на видобування корисних копалин (промислова розробка родовищ) бурого вугілля на родовищі - Бандурівське, ділянка - Протопопівська (південна лінза) - терміном на 20 років, тобто до 10.06.2033 року.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 827 від 12.12.1994 «Про затвердження переліків корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення», відноситься до корисних копалин загальнодержавного значення.

Відповідно до статті 56 кодексу України про надра основними вимогами в галузі охорони надр є: забезпечення повного і комплексного геологічного вивчення надр; додержання встановленого законодавством порядку надання надр у користування і недопущення самовільного користування надрами; раціональне вилучення і використання запасів корисних копалин і наявних у них компонентів; недопущення шкідливого впливу робіт, пов`язаних з користуванням надрами, на збереження запасів корисних копалин, гірничих виробок і свердловин, що експлуатуються чи законсервовані, а також підземних споруд; охорона родовищ корисних копалин від затоплення, обводнення, пожеж та інших факторів, що впливають на якість корисних копалин і промислову цінність родовищ або ускладнюють їх розробку; запобігання необгрунтованій та самовільній забудові площ залягання корисних копалин і додержання встановленого законодавством порядку використання цих площ для інших цілей; запобігання забрудненню надр при підземному зберіганні нафти, газу та інших речовин і матеріалів, захороненні шкідливих речовин і відходів виробництва, скиданні стічних вод; додержання інших вимог, передбачених законодавством про охорону навколишнього природного середовища.

Крім того, згідно до статті 57 у разі порушення вимог статті 56 та інших статей цього Кодексу користування надрами може бути обмежено, тимчасово заборонено (зупинено) або припинено центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці, або іншим державним органом, уповноваженим на застосування таких заходів реагування, в порядку, встановленому законодавством.

25.10.2016 Державною службою геології та надр України (далі - Держгеонадра) відповідно до наказу № 373 від 25.10.2016 зупинено дію спеціального дозволу на користування надрами № 5792 від 10.06.2013 виданого ТОВ «Об`єднання гірник», про що останніх повідомлено письмово.

Згідно з п. 1 Положення про Державну службу геології та надр України, затвердженого постановою КМУ від 30.12.2015 № 1174, Держгеонадра є центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр.

Відповідно до акту від 16.10.2019 № 64/5792-К складеного на підставі проведеної планового заходу державного нагляду (контролю), щодо додержання суб`єктом господарювання вимог законодавства у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр ТОВ «Об`єднання гірник» встановлено, що за період 2018-2019, службові особи ТОВ «Об`єднання гірник» здійснюють свою господарську діяльність з видобування бурого вугілля без акту про надання гірничого відводу та зупиненим спеціальним дозволом.

Зупинення дії спеціального дозволу на користування надрами є механізмом виконання повноваження, щодо зупинення права користування надрами, наслідком застосування якого є вимоги п. 22 Порядку, зобов`язання надрокористувача після зупинення дії дозволу зупинити проведення на наданій йому в користування ділянці надр робіт, передбачених дозволом.

Управління товариствами ТОВ «Об`єднання гірник» та ТОВ «Автотехпром» здійснює ОСОБА_6 , дії якого координує власник вказаних товариств ОСОБА_5 . В свою чергу ОСОБА_6 усвідомлюючи, що дія спеціального дозволу на видобування корисних копалин зупинена та видобування бурого вугілля категорично заборонено, всупереч вимогам діючого законодавства з метою отримання незаконного прибутку видобування бурого вугілля не припинив, а лише вчинив всі дії для того, щоб приховати видобуток корисних копалин.

Таким чином, фактично на сьогоднішній день ТОВ «Об`єднання гірник» здійснює незаконний видобуток корисних копалин загальнодержавного значення, та реалізацію незаконно видобутої корисної копалини буре вугілля ОСОБА_5 здійснює через належну йому компанію ТОВ «Автотехпром», а саме: буре вугілля, яке видобувається ТОВ «Об`єднання гірник» перероблюється ТОВ «Автотехпром» і за допомогою додавання допоміжних (додаткових) хімічних речовин створюється «Буровий реагент» різних марок, який в подальшому ТОВ «Автотехпром» реалізує товариствам, які здійснюють буріння свердловин.

Вищевказана незаконна діяльність товариства здійснюється з періоду зупинення спеціального дозволу, тобто з 16.10.2016 по сьогоднішній день.

Встановлено, що керівником ТОВ «Об`єднання гірник» та ТОВ «Автотехпром» являється ОСОБА_6 який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , за вказаною адресою останній з метою приховування вчинення кримінального правопорушення та уникнення кримінальної відповідальності зберігає документи, які свідчать про факт незаконного видобутку корисної копалини - бурого вугілля, накази на проведення видобутку бурого вугілля, акти приймання-передачі бурого вугілля.

Слідчий в клопотанні вказав, що з метою встановлення фактичних обставин у справі, виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання документації, речей та знарядь, що підтверджує незаконний видобуток корисних копалин ТОВ «Об`єднання гірник», виникла необхідність у проведенні обшуку за місцем фактичного проживання керівника ТОВ «Об`єднання гірник» та ТОВ «Автотехпром» ОСОБА_6 за адресою: АДРЕСА_1 з метою відшукання предметів речей та документів, а саме: договорів підряду на проведення видобувних робіт ТОВ «Об`єднання гірник»; актів приймання-здачі робіт щодо видобутку та реалізації бурого вугілля товариствами ТОВ «Об`єднання гірник» та ТОВ «Автотехпром»; договорів на поставку продукції бурого вугілля та бурового реагенту; всіх додаткових угод до договорів; специфікацій товару; податкових та видаткових накладних щодо реалізації бурого вугілля та бурового реагенту; товарно-транспортних накладних, щодо перевезення бурого вугілля та бурового реагенту; виписок банку по взаєморозрахункам; платіжних документів; подорожніх листів; журналу заїзду-виїзду автотранспорту; документів, щодо купівлі ТОВ «Автотехпром» бурого вугілля для виготовлення бурового реагенту - вказані документи за період з 16.10.2016 по сьогоднішній день.

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Дослідивши матеріали клопотання та надавши оцінку доказам, які містяться в матеріалах клопотання, заслухавши доводи слідчого, слідчий суддя дійшов наступних висновків.

Встановлено, що у провадженні слідчого управління Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області знаходяться матеріали кримінального провадження внесеного до ЄРДР за № 42021120000000085 від 21.04.2021 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 4 ст. 240, ч. 3 ст. 191 КК України.

Під час досудового розслідування допитано свідка, який вказав, що в м. Олександрія познайомився із чоловіком на ім`я ОСОБА_7 , в ході спілкування свідок дізнався, що останній працює директором на підприємстві ТОВ «Агротехпром». ОСОБА_7 запропонував свідку роботу та гідну заробітну плату, в подальшому запросив свідка до своєї квартири розташованої за адресою: АДРЕСА_1 . За місцем проживання останнього знаходиться документація підприємства ТОВ «Агротехпром», а саме: договори підряду на проведення видобувних робіт ТОВ «Об`єднання гірник»; акти приймання-здачі робіт щодо видобутку та реалізації бурого вугілля товариствами ТОВ «Об`єднання гірник» та ТОВ «Автотехпром»; договори на поставку продукції бурого вугілля та бурового реагенту; видаткові накладних щодо реалізації бурого вугілля та бурового реагенту; виписки банку по взаєморозрахункам; платіжні документи; подорожні листи; журнали заїзду-виїзду автотранспорту; документи щодо купівлі ТОВ «Автотехпром» бурого вугілля для виготовлення бурового реагенту - вказані документи за період з 16.10.2016 по сьогоднішній день, чорнові записи щодо господарської діяльності підприємства.

Відповідно до інформаційної довідки з реєстру речових прав на нерухоме майно комплекс будівель за адресою: АДРЕСА_1 , на праві приватної власності належать ОСОБА_6 .

Сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених КПК України (ч. 2 ст. 93 КПК України).

На даний час проводяться процесуальні дії, спрямовані на збирання доказів, які можуть підтвердити факт вчинення кримінального правопорушення або його спростувати, а тому в даному випадку обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення документів, які мають значення для досудового розслідування.

Таким чином, на думку слідчого судді, органом досудового розслідування надано достатньо доказів, які б давали змогу переконатися в тому, що документи, які планується відшукати можуть знаходитися в квартирі, яку слідчий просить піддати обшуку.

Відповідно до ч.1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Згідно з ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

За даним клопотанням відзначається наявність достатніх підстав вважати, що вчинено кримінальне правопорушення, зазначені в клопотанні документи, які планується відшукати, мають значення для кримінального провадження, відомості, які містяться в них, можуть бути доказами під час судового розгляду, у зв`язку з чим, слід визнати наявність передбачених законом підстав для надання дозволу на проведення обшуку у вказаній квартирі та для задоволення клопотання.

Керуючись ст. ст. 233-235, 369-372, 376 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку у квартирі за адресою: АДРЕСА_1 , належної ОСОБА_6 , з метою відшукання та вилучення:

-договорів підряду на проведення видобувних робіт ТОВ «Об`єднання гірник»; актів приймання-здачі робіт, щодо видобутку та реалізації бурого вугілля товариствами ТОВ «Об`єднання гірник» та ТОВ «Автотехпром»; договорів на поставку продукції бурого вугілля та бурового реагенту; всіх додаткових угод до договорів; специфікацій товару; податкових та видаткових накладних, щодо реалізації бурого вугілля та бурового реагенту; товарно-транспортних накладних, щодо перевезення бурого вугілля та бурового реагенту; виписок банку по взаєморозрахункам; платіжних документів; подорожніх листів; журналу заїзду-виїзду автотранспорту; документів, щодо купівлі ТОВ «Автотехпром» бурого вугілля для виготовлення бурового реагенту - вказані документи за період з 16.10.2016 по сьогоднішній день.

Строк дії ухвали з 15.07.2022 року до 15.08.2022 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_8

СудЛенінський районний суд м.Кіровограда
Дата ухвалення рішення15.07.2022
Оприлюднено26.07.2023
Номер документу105391518
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —405/3469/22

Ухвала від 18.11.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

Ухвала від 15.07.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні