Рішення
від 22.07.2022 по справі 708/499/22
ЧИГИРИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 708/499/22

Номер провадження № 2/708/141/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 липня 2022 року м. Чигирин

Чигиринський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Акулова Є.М.,

секретаря с/з Калашник Р.П.,

за участю:

представника позивача, - адвоката Майстренко М.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду в м. Чигирині, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Медведівської сільської ради про встановлення юридичного факту та визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом,-

ВСТАНОВИВ:

Представник позивача звернувся до суду із позовом про встановлення факту родинних відносин позивачки зі спадкодавцемта визнання за нею права власності на спадкове майно.

В обґрунтування позову зазначає що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її двоюрідний брат, - ОСОБА_2 , після смерті якого залишилась спадщина у вигляді земельної ділянки, розміром 1,59 га, на час відкриття спадщини розташованої в адмінмежах Худоліївської сільської ради Чигиринського району Черкаської області, ( натепер Худоліївського старостинського округу Медведівської сільської ради Чигиринського району Черкаської області) відповідно до Державного акту на право приватної власності на землю, серії I- ЧР № 000085, який був виданий 28.11.2001 року Худоліївською сільською радою Чигиринського району, на підставі Рішення цієї ради №3 від 27.03.2001 року, зареєстрований в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №85, кадастровий номер земельної ділянки 7125488000:01:000:0080, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Вона, відповідно до ст. 1261 ЦК України, є спадкоємцем за законом та прийняла спадщину, звернувшись у встановлений законом строк із відповідною заявою до нотаріуса, який відмовив їй у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом із-за відсутності в неї документів, підтверджуючих родинні відносини зі спадкодавцем та оригіналу правовстановлюючого документу, які не збереглися.

Представник позивача в судовому засіданні позов підтримав з підстав, наведених у позовній заяві, та просив суд його задовольнити.

Відповідач, будучи належним чином повідомленим про дату, час та місце розгляду справи, явку уповноваженого представника в судове засідання не забезпечив, на адресу суду надіслав заяву-відзив, відповідно до якої позов визнав, не заперечував проти задоволення позовних вимог, просив суд проводити розгляд справи у відсутність представника відповідача.

Допитані під час судового розгляду справи свідки ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , кожен окремо, суду підтвердили факт родинних відносин позивачки та спадкодавця, зазначивши їх як двоюрідних сестру та брата, позаяк знали їх особисто. Їх матерями були ОСОБА_5 та ОСОБА_6 відповідно, мешканці с. Худоліївка Чигиринського району Черкаської області.

Суд, заслухавши представника позивача, свідків, вивчивши матеріали справи, встановав такі обставини та відповідні їм правовідносини.

Згідно зі ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом чи за законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Згідно паспортних даних, свідоцтва про народження та свідоцтва про шлюб (ас15,23) позивач, - ОСОБА_7 , народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Худоліївка Чигиринського району Черкаської області, громадянка України, іденкод НОМЕР_1 (ас23зворот).

Матір`ю позивачки є ОСОБА_8 , що підтверджено свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 від 01.11.1049 року, і яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , що підтверджено свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 , виданим Худоліївською сільською радою Чигиринського району Черкаської області 19.04.2006р., актовий запис №11 (а.с. 8).

Матір`ю спадкодавця є ОСОБА_9 , свідоцтво про народження серії НОМЕР_4 від 06.05.1971 року, після першого шлюбу ОСОБА_10 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 згідно даних Повних витягів з Державного реєстру актів цивільного стану (ас15-21,41-42).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина у вигляді земельної ділянки, розміром 1,59 га, на час відкриття спадщини розташованої в адмінмежах Худоліївської сільської ради Чигиринського району Черкаської області, ( натепер Худоліївського старостинського округу Медведівської сільської ради Чигиринського району Черкаської області) відповідно до Державного акту на право приватної власності на землю, серії I- ЧР № 000085, який був виданий 28.11.2001 року на його ім"я Худоліївською сільською радою Чигиринського району, на підставі Рішення цієї ради №3 від 27.03.2001 року, зареєстрований в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №85, кадастровий номер земельної ділянки 7125488000:01:000:0080, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (ас 9-11), вартістю згідно довідки ГУ Держгеокадастру у Черкаській області 78654.0 грн(ас22).

З огляду на наявні документи, які збереглися, і які жодних сумнівів у суду не викликають та пояснення неупереджених свідків щодо родинних відносин, суд вважає встановленим факт родинних відносин спадкодавця та спадкоємиці, які відповідно є двоюрідними братом та сестрою відповідно.

Позивачці, яка звернулася у встановлений строк із заявою про прийняття спадщини, нотаріусом відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом із-за відсутності в неї документів, підтверджуючих родинні відносини зі спадкодавцем та оригіналу правовстановлюючого документу, які не збереглися ( ас 12-13).

Вирішуючи справу по суті, суд зважує на відповідний пункт Пленуму Верховного Суду України, де в абз. 3 п. 23 постанови № 7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» зазначено, що у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до статті 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Згідно п. 1 ч. 2 ст. 16 даного Кодексу визнання права є одним із способів захисту цивільних прав та інтересів.

На підставі приписів ч. 1 ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Враховуючи, що твердження позивача є обґрунтованими та доведеними відповідними допустимими та достатніми доказами, він бажає прийняти спадщину, але не може іншим чином, ніж через звернення до суду, реалізувати спадкових прав за відсутності оригіналу правовстановлюючого документу, загубленого за життя спадкодавцем, та приймаючи до уваги, що відповідач не заперечує проти задоволення позову, позов підлягає задоволенню.

Питання судових витрат сторонами не ставилося.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 328, 1217, 1225, 1261, 1268 ЦК України, ст.ст. 12, 81, 89, 259, 263, 265, 315, 319 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 доМедведівської сільськоїради провстановлення юридичногофакту тавизнання прававласності наспадкове майнов порядкуспадкування зазаконом задовольнити.

З метою прийняття спадщини вважати встановленим факт родинних відносиин, а семе, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , іденкод НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою с. Головківка , Черкаський район, Черкаська область, є двоюрідною сестрою спадкодавця ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , іденкод НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою с. Головківка , Черкаський район, Черкаська область, в порядку спадкування за законом, після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , право власності на земельну ділянку, розміром 1,59 га, на час відкриття спадщини розташованої в адмінмежах Худоліївської сільської ради Чигиринського району Черкаської області, ( натепер Худоліївського старостинського округу Медведівської сільської ради Чигиринського району Черкаської області) належної спадкодавцю відповідно до Державного акту на право приватної власності на землю, серії I- ЧР № 000085, який був виданий 28.11.2001 року Худоліївською сільською радою Чигиринського району, на підставі Рішення цієї ради №3 від 27.03.2001 року, зареєстрований в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №85, кадастровий номер земельної ділянки 7125488000:01:000:0080, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду через Чигиринський районний суд Черкаської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене в день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя Є.М. Акулов

СудЧигиринський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення22.07.2022
Оприлюднено27.07.2022
Номер документу105405555
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —708/499/22

Рішення від 22.07.2022

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Акулов Є. М.

Ухвала від 10.07.2022

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Акулов Є. М.

Ухвала від 21.06.2022

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Акулов Є. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні