Ухвала
від 12.07.2021 по справі 757/36875/21-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/36875/21-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 липня 2021 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ НП України підполковника поліції ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення огляду земельної ділянки та обшуку транспортного засобу, -

В С Т А Н О В И В :

12.07.2021 в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання сторони кримінального провадження - старшого слідчого в ОВС ГСУ НП України підполковника поліції ОСОБА_4 , за погодженням із прокурором ОСОБА_5 , про надання дозволу на проведення огляду та обшуку та одночасно слідчий просить поновити строк на звернення до слідчого судді з даним клопотанням.

Обґрунтовуючи внесене клопотання, сторона кримінального провадження вказує, що у ході досудового розслідування встановлено, що службові особи ТОВ «ТД Альянс ОЙЛ» (код ЄРДПОУ 42504640) організували незаконне виробництво, зберігання та збут підакцизних товарів, а саме пального, без сплати відповідних обов`язкових платежів до державного бюджету, з подальшою легалізацією грошових коштів отриманих злочинним шляхом, що підтверджується наступним.

Так, службові особи ТОВ «ТД Альянс ОЙЛ», в порушення вимог закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» та «Технічного регламенту щодо вимог до автомобільних бензинів, дизельного, суднових та котельних палив», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2013 № 927, організували незаконне виробництво з переробки не облікованої сирої нафти та газового конденсату на прямогонні нафтопродукти (сировина вуглеводна та абсорбент газоконденсатний), які в подальшому використовують при виробництві бензинів та дизельного пального неналежної якості, без сплати акцизного податку, «кустарним» способом, шляхом додавання до них октанопідвищуючих, змащувальних, деприсаторних, детонаційних присадок, а також інших сильнодіючих речовин.

В подальшому з метою приховання своєї протиправної діяльності та легалізації незаконного виготовленого ресурсу посадовцями ТОВ «ТД Альянс Ойл» купуються фінансово-господарські документи у підприємств реального сектору економіки, що здійснюють торгівлю пально-мастильними матеріалами, без фактичного переміщення товарів.

Після чого, незаконно виготовлений ресурс з міні-НПЗ, під виглядом придбаного у реальних підприємств пального, постачається на нафтобази підконтрольні групі компаній «Укр-петроль» та мережу АЗС групи компаній «Укр-петроль» в яку входять: ТОВ «ПТФ Укр-петроль» (код 41579579) (має 61 ліцензію на роздрібну торгівлю пальним), ПП «КФ Укр-петроль» (код 42640984) (має 13 ліцензій на роздібну торгівлю пальним), ПП «Укр-петроль» (код 25092598) (має 1 ліцензію на роздрібну торгівлю пальним) та ін., для реалізації кінцевим споживачам.

Крім того, службові особи ТОВ «ТД Альянс ОЙЛ» організували та створили групу компаній, до складу якої залучили суб`єктів господарювання із ознаками фіктивності, а саме: ТОВ «Укр-Ойл Трейд (код ЄДРПОУ: 43083766), ТОВ «Енерготрейд-ОЙЛ» (код ЄДРПОУ: 40459717) та ТОВ «Будсервіс-Лайн» (код ЄДРПОУ: 43709355, а також інших афілійованих фіктивних підприємств, які з метою отримання не облікованої готівки, невідображеної в бухгалтерських документах здійснюють фіктивні правочини, предметом яких є постачання неіснуючих товарно-матеріальних цінностей (будівельні матеріали).

Встановлено, що вказана протиправна діяльність здійснюється за адресами товарних парків, виробничих потужностей, АЗС та офісних приміщень групи компаній «Укр петроль», а також ТОВ «ТД Альянс Ойл» та ТОВ «ТД Бізнес Альянс».

09.07.2021 відповідно до ухвали Печерського районного суду за адресою: Волинська область, м. Володимир-Волинський, вул. Наталії Ужвій, (земельна ділянка 0710200000:01:003:0076) за місцем розташування нафтобази яка підконтрольна ПП «Укр-петроль» проведено обшук.

В ході проведення зазначеного обшуку встановлено, що на нафтобазі, яка по периметру огорожена бетонним парканом перебувають резервуари із пальним.

Окрім цього, в ході проведення зазначеного обшуку встановлено, що за територією нафтобази, з північно - східного боку, біля паркану, під зливним шлангом перебуває сідловий тягач д.н.з. НОМЕР_1 з напівпричепом - цистерною д.н.з. НОМЕР_2 .

Приймаючи до уваги вищевказане, з метою вилучення документів та предметів, які мають значення речових доказів та встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення, одержання доказів, встановлення всіх осіб, які причетні до вчинення злочину, а також осіб, яким відомі обставини, розслідуваного злочину та зважаючи на достатні підстави вважати, що у сідловому тягачі д.н.з. НОМЕР_1 та напівпричепі - цистерні д.н.з. НОМЕР_2 , зберігаються вказані речі та документи, виникла необхідність на проведення їх огляду.

У зв`язку з наявністю невідкладного випадку, пов`язаного з врятуванням майна - вищевказаних предметів і документів, які мають значення доказів для досудового розслідування, 09.07.2021 слідчим групи слідчих ГСУ НП України ОСОБА_6 проведено огляд місця події - земельної ділянки на яких розташований вищевказаний автомобіль з напівпричепом в ході якого оглянуто сам автомобіль д.н.з. НОМЕР_1 і напівпричіп - цистерну НОМЕР_2 оскільки були достатні підстави вважати, що у вказаному автомобілі знаходяться зазначені предмети і документи, та у цистерні перебуває незаконно виготовлене пальне, які можуть бути знищені, спотворені, пошкоджені у випадку зволікання із негайним проведенням указаної слідчої дії.

В ході вказаного огляду виявлено що напівпричіп - цистерна має 5 резервуарів з яких перебуває рідина із різким запахом схожим на запах дизельного палива.

Під час огляду напівпричіпа - цистерни було відібрано зразки рідини які поміщено в дві скляні пляшки які опломбовані пломбами А78558328, А78558329 та одну полімерну, яка опломбована пломбою А78558330 (остання пляшка залишається користувачу як зразок).

У судовому засіданні слідчий внесене клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Згідно норми ч. 4 ст. 107 КПК України здійснювалась фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду слідчим суддею клопотання.

Вивчивши клопотання, заслухавши позицію слідчого в його обґрунтування, дослідивши його матеріали, слідчий суддя за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінивши кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення, приходить до наступного висновку.

Так, в розрізі порушеного питання про поновлення строку на звернення до слідчого судді з даним клопотанням, слід виходити з наступного.

Відповідно до ст. 117 КПК України пропущений із поважних причин строк повинен бути поновлений за клопотанням заінтересованої особи ухвалою слідчого судді, суду.

Слідчий суддя при вирішенні питання про поновлення строку на звернення з даним клопотанням про проведення огляду, приймає доводи сторони обвинувачення, що у зв`язку з великим обсягом виконаних слідчих та процесуальних дій по даному кримінальному провадженню, процесуальні строки було пропущено та на даний час виникла необхідність у поновлені процесуальних строків.

З огляду на зазначені вимоги закону та вставнолені обставини слідчий суддя приходить до висновку про необхідність поновлення строку на звернення слідчого до слідчого судді з даним клопотанням.

З метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів.

Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Відповідно до ч.3 ст.233 КПК України, слідчий має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних, зокрема, із врятуванням майна, та зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді. Слідчий суддя розглядає таке клопотання згідно з вимогами статті 234 цього Кодексу, перевіряючи, крім іншого, чи дійсно були наявні підстави для проникнення до житла чи іншого володіння особи без ухвали слідчого судді.

Частина 2 статті 235 КПК України, зазначає, що ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи повинна відповідати загальним вимогам до судових рішень, передбачених цим Кодексом, а також містити відомості про: строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали; прокурора, слідчого, який подав клопотання про обшук; положення закону, на підставі якого постановляється ухвала; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, які мають бути піддані обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук.

Між тим, невиконання вимог про законність, обґрунтованість та вмотивованість рішення слідчого судді тягне за собою визнання обшуку незаконним, та розглядається Європейським Судом з Прав Людини як порушення ст.8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Матеріали провадження дають можливість вважати, що було вчинене кримінальне правопорушення; а встановлені мета та підстави огляду та обшуку свідчать, що відшукувані речі мають значення для досудового розслідування, та можуть бути доказами під час судового розгляду.

Таким чином, в судовому засіданні слідчим доведені підстави, які вказані в п.п. 1-4 ч.5 ст. 234 КПК України.

Крім того, згідно вимог ч.3 ст. 233 КПК України слідчий суддя перевіряє чи дійсно були наявні підстави для проникнення до житла чи іншого володіння особи без ухвали слідчого судді.

Суду надані дані про внесення відомостей про вказане правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, опис речей тва документів, вилучених під час проведення невідкладного обшуку та огляду.

В даному випадку, слідчий суддя вважає, що були підстави, які передбачені ч.3 ст. 233, 234 КПК України, та надають право слідчому та прокурору до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи, а саме, що огляд земельної ділянки та обшук транспортного засобув, був проведений у невідкладному випадку пов`язаному із врятуванням майна, що має ознаки речових доказів.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 2, 107, 117, 233, 234, 235, 309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Поновити строк для подачі клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ НП України підполковника поліції ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення огляду земельної ділянки та обшуку транспортного засобу.

Клопотання- задовольнити.

Надати дозвіл слідчому групи слідчих ГСУ НП України ОСОБА_6 на проведення огляду земельної ділянки та обшук транспортного засобу вантажного сідлового тягачу «SCANIA», д.н.з. НОМЕР_1 який на праві приватної власності належить приватному підприємству «УКР ПЕТРОЛЬ», напівпричіпу паливоцистери д.н.з. НОМЕР_2 , яка на праві приватної власності належить приватному підприємству «УКР ПЕТРОЛЬ», з подальшим їх вилученням, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення речей, документів та речовин, які мають значення доказів у вказаному кримінальному провадженні а саме: рідини з різким запахом дизельного палива, які відібранні в якості зразків із вищевказаного напівпричіпу паливоцистери у пляшки, які опломбовані пломбами А78558328, А78558329.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.07.2021
Оприлюднено26.07.2023
Номер документу105405706
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення огляду земельної ділянки та обшуку транспортного засобу

Судовий реєстр по справі —757/36875/21-к

Ухвала від 12.07.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні